Jump to content

Συζητηση Ως Προς Την Βιολογια Του Ενυδρειου


Recommended Posts

Ναι, βαλε με στην πριζα τωρα και για μικροσκοπιο και η γυναικα μου θα με πεταξει εξω απο το σπιτι στο τελος! :bigemo_harabe_net-134:

Εννοειτε, πως αν μετραω αμμωνια ή ΝΟ2 δεν εχει νοημα να βαλω μεσα τα ψαρακια και βεβαια θα εχω ετοιμες αλλαγες νερου αν χρειαστει, εχω και καραντινα στρωμενη και καλοσυντηρημενη για τις πρωτες βοηθειες, γενικα δεν θελω να τα πεθανω τα γκαπακια και θα δουμε εαν μπουνε στο 8ημερο στο τελος. Απλα δεν πρεπει να λειψω ουτε μια ημερα για αυτο θα αρχισω μετα την καθαρα Δευτερα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 94
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν είναι καθόλου σωστό να κάνουμε πειράματα στα ζωντανά.

Rik δεν είναι απαραίτητο να βάλεις ψάρια ως δείκτη ευαισθησίας,

η βιολογική ικανότητα είναι μετρήσιμη και με τη χρίση υγρής

αμμωνίας.

Δωσε επεξηγησεις για το πως ακριβως και το τη της ολης διαδικασιας.

Αν πάλι θέλεις να κάνεις πειράματα με τα σκευάσματα της

κάθε εταιρίας καλό είναι να πάρεις ένα μικροσκόπιο και να

κάνεις καλλιέργειες σε ποτηράκια.

http://www.astronomy.gr

(Καλό είναι να έχει και κάμερα.) :D

Με την αγορά του (50€) θα κάνεις οικονομία σε σκευάσματα με λίγα

ml θα κάνεις ένα μεγάλο αριθμό πειραμάτων, θα βάλεις και αγγελία

να σου στέλνουν μικροποσότητες και από άλλα προϊόντα. Αυτό θα

είναι πείραμα.

Link to comment
Share on other sites

Επισης τη εγινε με το ενυδρειακι που εστρωνες τελευταία και σε τη φαση βρισκεται;

Δεν συνεχισες την ενημερωση, τη ψαρι εβαλες και ποιες οι μετρησεις σου;

RIK ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ!

Από την στιγμή που ρωτάς αυτό, με αυτό το ύφος ενώ εδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=72615 απαντάς ο ίδιος (οπότε γνωρίζεις τι έχει απογίνει η καραντίνα μου) και μάλιστα επικριτικά με στιλακι ότι (αφού το ψαράκι ψόφησε, ορίστε, που η μέθοδος σου είναι λάθος) και σου απαντώ το πώς και το γιατί μου δημιουργείς ένα συναίσθημα το οποίο εμένα δεν μου ταιριάζει! Σε καμία περίπτωση δεν βρίσκομαι εδώ για να δημιουργήσω κόντρες και έχθρες με κανέναν! Μετά λύπης μου διαπίστωνε την τάση του μαθητή που ρωταει και του δασκάλου να απανταει! Με συγχωρείς πολύ αλλά η πρόθεση μου για διάλογο μάλλον είναι άλλη από την δικια σου! Ποτέ δεν σε ειρωνεύτηκα και δεν προσπάθησα να αμφισβητήσω τα λεγόμενα σου ενώ εσύ το κάνεις χαρακτηριστικά ακόμα και την στιγμή που βρέθηκε και κάποιος άλλος από μόνος του να σου πει (ότι ρε παιδιά δεν είναι απαραίτητη τελικά η τροφή και μπορούμε και χωρίς αυτή)!

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ΕΠΙΣΗΣ ότι ποτέ δεν επέβαλα κάπου την άποψη μου γιαυτο και όσο και αν ψάξεις στο forum δεν συμμετείχα και δεν έδωσα συμβουλές σε κανέναν με θέμα το στρώσιμο του ενυδρείο του, απλά στο αρχικό post της κοπέλας είπα ότι ΕΓΩ δεν ρίχνω τροφή!

Λείπαμε λοιπόν πολύ και με συγχωρείτε αλλά εγώ αποχωρώ από το θέμα! Μπορείς να συνεχίσεις με του υπόλοιπους συμμετέχοντες και ας κρατήσει ο καθένας τα συμπεράσματα του!

Με εκτίμηση Νίκος!

Link to comment
Share on other sites

Κατα αρχας αρκετα δεχτηκα ολοι αυτη την κοροιδια που μας πουλας και μην διαστρεβλώνεις τα λογια μου γιατι εγω δεν ειπα (αφού το ψαράκι ψόφησε, ορίστε, που η μέθοδος σου είναι λάθος) αλλα σου εδωσα την παρακατω απαντηση!

http://www.aquazone....ndpost&p=637972

Επισης η ειλικρινια σου παιζεται, γιατι οταν σε ρωτουσαν εαν το ενυδρειακι ειναι στρωμενο, εσυ απαντουσες οτι δεν τιθεται θεμα να ειναι αστρωτο, σιγα μην τρεχει και κανα χρονο!http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=72615&view=findpost&p=636792

Εγω δεν ειμαι δασκαλος κανενος και εχω ζητηση συγνωμη αρκετες φορες κατα καιρους οταν ημουν λαθος σαν αρχαριος, αλλα τα περι της ειλικρίνειας που με διακρηνει τα ακουω βερεσε, γιατι αυτο θα πρεπει να στο αναγνωριση ενας τριτος και οχι εσυ για τον εαυτο σου, και προσωπικα δεν με πειθης!!!

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Ως προς ο συνδεσμος;

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα δεν καταλαβαινω τη θελεις να πεις και τη θελεις να αποδειξεις, αυτο που σιγουρα καταλαβαινω ειναι πως τα ψαρια σου μια απο ιck μια απο dropsy τα εχεις τσακισει, και μην παρεξηγηεσαι γιατι αυτο αποδυκνηεται στο τελος με τις μεθοδους που επελεξες!

Τελος παντων εγω εδω μεσα δεν ειμαι κανενας, και δεν θελω να ειμαι εγω η αφορμη στο να αποχωριστεις το φορουμ γιατι βρηκες τον μπελα σου με εμενα, οποτε εαν θες διευκρινιζεις το τη θελεις να πεις ή αλλιως μην ασχολησε παραπανω με το ολο θεμα και τελιωσε εδω περα.

Καλο βραδυ σε ολους και οταν θα εχω νεοτερα θα σας ενημερωσω!

Link to comment
Share on other sites

@Rik

Δωσε επεξηγησεις για το πως ακριβως και το τη της ολης διαδικασιας.

Θα το στρώσεις με όποιο τρόπο θέλεις και μετά θα

προσθέσεις υγρή αμμωνία σε περιεκτικότητα NH4<4ppm

θα μετρήσεις ΝΟ3 και NH4 μετά από 1 ώρες από 5ντε, 24ης

και κάθε μέρα μέχρι να μηδενίσει, τέλος ξαναμετράς NO3.

Θα καταλάβεις και από μόνος σου αν έχει στρώση.

Εννοείται ότι μετά το πείραμα δεν πρέπει να μπούνε ψάρια,

το εγχείρημα είναι καθαρά για πειραματικούς σκοπούς.

Link to comment
Share on other sites

Η αληθεια ειναι πως δεν εχω ασχοληθεί με χημεικα διαλυματα, οποτε μου προκειπτουν οι εξης αποριες.

1) Τα 4 ππμ αντιστοιχουν σε ποση ποσοτητα διαλυματος αμμωνιας και σε ποια αναλογια λιτρων;

2) Τα 4 ππμ ειναι το ποσο αμμωνιας που παραγει ενα μικρο ψαρι σε καποια αναλογια λιτρων;

3) Με αυτο τον τροπο θα εχουμε μια ομαλη εξελιξη και σωστη εικονα της υπολοιπης βιολογιας του ενυδρειου μας ή αφορα μονο τα νιτροποιητικα βακτηρια;

Καταλαβαινω πως ο κυκλος θα ολοκληρωθει καποια στιγμη και θα παρουμε καποιες απαντησεις με αυτο τον τροπο αλλα δεν ξερω αν θα μπορουμε να εχουμε ενα αληθοφανες αντικρισμα μια που ο παραγωντας καθαρης αμμωνιας μας δεσμευη καθαρα στον κυκλο του αζωτου χωρις να εχουμε καποιο ξεκαθαρο αντικρησμα για την υπολοιπη βιολογια και βιοχημεικους κυκλους που θα εξελισωνται αυτο το χρονικο διαστημα.

Η αληθεια ειναι πως ακομα σκεφτομαι λιγο το ολο τεστ, ετσι ωστε να αποκομησουμε καποια σωστα στοιχεια του ολου τεστ.

Link to comment
Share on other sites

Το αμμώνιο NH4<4 ppm προκύπτει από την τοξικότητα της

αμμωνίας NH3>0,1ppm σε ένα φάσμα PH νερού έως PH8.

Δες:

Άρθρο στρωσίματος #41

@Rik

1) Τα 4 ππμ αντιστοιχουν σε ποση ποσοτητα διαλυματος αμμωνιας και σε ποια αναλογια λιτρων;

2) Τα 4 ππμ ειναι το ποσο αμμωνιας που παραγει ενα μικρο ψαρι σε καποια αναλογια λιτρων;

3) Με αυτο τον τροπο θα εχουμε μια ομαλη εξελιξη και σωστη εικονα της υπολοιπης βιολογιας του ενυδρειου μας ή αφορα μονο τα νιτροποιητικα βακτηρια;

1. Εξαρτάτε από την περιεκτικότητα του διαλύματος που θα βρεις.(ότι και να γράφει πάνω

κάνε τεστ σε ένα δοχείο ξεθυμαίνει).

2. Εξαρτάτε από χώρο άλλο 10 λίτρα άλλο 100 λίτρα.

3. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβεις αν η διαδικασία που διαλέγεις

να στρώσεις το ενυδρείο σου είναι η κατάλληλη για να φιλοξενήσει

ψάρια χωρίς να τα ψήνεις στην αμμωνία. Και βέβαια δεν είναι έτοιμο

και θέλει το χρόνο του μη σου πω χρόνια με όποια μέθοδο και να

διαλέξεις.

Υ.Γ. Εγώ μικροσκόπιο θα πάρω όταν έχω το χρόνο και τη γνώση να

χρησιμοποιήσω. ;)

Προ στο παρών κάνω μάτι με ένα Digital Microscope

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου sorry, αλλα εχθες δεν βρηκα χρονο να ξανακαθισω στο pc για να σου απαντησω. Ριξε μια ματια σε αυτο το site, αν και ιταλικο με την μεταφραση κατι θα καταλαβεις πιστευω, εχει πολυ ενδιαφεροντα πραγματα για τα ενυδρεια μας με βαση το μικροσκοπιο. http://www.acquariofiliaemicroscopia.it/ArticoliIndicem.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(...σε συνδιασμο με το stress zyme που απο την μια εχει οφελειμα βακτηριδια και απο την αλλη προσφερει καποια προστασια ως προς τις βλαβερες αζωτουχες ενωσεις (αμμωνια, νιτρωδη, νιτρικα)...

Φίλε Rik ήθελα να σε ρωτήσω αν όντως το Stree Zyme δεσμεύει και νιτρικά επειδή το μπουκαλάκι επ’ έξω αναφέρει μόνο για NH3/NH4 και ΝΟ2 και στο site της API δεν κατάφερα να βρω κάτι περί αυτού. Το ρωτάω γιατί είμαι στην 47η ημέρα από την ημέρα που μπήκε νερό και βακτήρια και στην 32η ημέρα που μπήκαν τα πρώτα ψάρια μέσα - που λογικά θα έπρεπε να έχω ένδειξη NO3 καθώς αλλαγή νερού δεν έχω κάνει μέχρι τώρα. Η ιχθυοφόρτηση έχει ανέβει στους 12 καρδινάλιους, 6 platy και 2 γατόψαρα. Δεδομένου λοιπόν ότι έχω λογικά κάμποση παραγωγή απόβλητων (καθημερινό τάισμα), μηδενική αμμωνία και νιτρώδη αρχίζω να υποπτεύομαι το Stree Zyme που ρίχνω σε εβδομαδιαία βάση σαν συντήρηση όπως αναφέρει η API και για αυτό σκέφτομαι να το σταματήσω για να δω μπας και εμφανιστούν νιτρικά.

Από την άλλη αν όντως οφείλεται στο Stress Zyme, για πόσο διάστημα μπορεί να κάνει δέσμευση νιτρικών από τη στιγμή που το ρίχνουμε; Γιατί ρίχνω την εβδομαδιαία δόση συντήρησης αλλά ακόμη και στο τέλος της εβδομάδας που είναι να ξαναρίξω εξακολουθώ να έχω μηδενικά νιτρικά για να πω ότι η δέσμευση διαρκεί 3-4 ημέρες. Οπότε αν εν τέλει το Stress Zyme κάνει δέσμευση νιτρικών, θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Link to comment
Share on other sites

Αν εχεις καποιο φυτο μπορει λογο του οτι ειναι πολλα τα λιτρα σε σχεση και με τα ψαρια και το ταισμα να αποροφουνται απο αυτο.

Επισης τo Juwel εχει μεσα ενα σφουγγαρι πρασινο το οποιο απορροφά το nitrate και ειναι κατάλληλο για τη χημική φίλτρανση του ενυδρείου. Συνιστάται να αλλάζετε το σφουγγάρι κάθε 6 εβδομάδες.

http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1197

Link to comment
Share on other sites

Έχω αντικαταστήσει το εσωτερικό της Juwel με το Eheim 2075 (μαμίσια υλικά αυτά που είχε). Από φυτά έχω δύο ντοματιές και δύο που δεν τα ξέρω ακριβώς αλλά είναι απλά. Μια egeria που είχα την ξήλωσα λόγου του ότι διάβασα ότι είναι ρουφήχτρα νιτρικών.

Αυτό βασικά που θέλω να ρωτήσω, επειδή δεν το κατέχω και τόσο καλά - είναι ότι θεωρείται ακόμη μικρή σχετικά η ιχθυοφόρτηση που έχω για τα λίτρα μου; Με παίρνει ακόμη να το φορτώσω και άλλο και αν ναι κατά πόσο ακόμη;

Link to comment
Share on other sites

Γενικος ολα τα φυτα ρουφανε νιτρικα προς οφελως των ψαριων και η Hydrofyla polysperma ειναι επισης φυτο γρηγορης αναπτυξης οποτε ρουφανε αρκετα νιτρικα χωρις να εχουν μεγαλες απαιτησεις, σε διοξειδιο και φωτισμο. Την egeria γιατι την ξυλωσες; Το σκεπτικο ειναι περαν της αισθητικης το οφελως που μας προσφερουν ρουφωντας τα νιτρικα να διατηρουμε ενα ποιο υγειες νερο για τα ψαρια μας.

Oσο αφορα τα ψαρια πιστευω πως εχεις ενα καλο συνολο σε αριθμο. Οι καρδιναλιοι απο την αλλη θελουν ποιο οξυνο νερο απο τα πλατυς και οσο αφορα τα γατοψαρα ποιο ειδος εχεις;

Tetra cardinal, pH between 4.6 and 6.2. You can adapt your Cardinal tetra to alkaline and hard water, but this can make the Cardinal tetra more delicate and sensitive. Regardless of pH and hardiness, your Cardinal tetra will be sensitive to high levels of soluble waste, especially nitrate. Regular water changes are of course imperative.

http://www.aquaticcommunity.com/tetrafish/cardinaltetra2.php

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Rik το όλο θέμα μου είναι ότι έχω αρχίσει να ανησυχώ γιατί δεν έχω νιτρικά. Στην αρχή έλεγα ότι θέλει χρόνο ο κύκλος. Πλέον όμως και σύμφωνα με το χρόνο που τρέχει το ενυδρείο δεν θα έπρεπε να είχα δει νιτρικά; Οπότε από την στιγμή που πέρασε ένας και μήνας και ακόμη να εμφανιστούν άρχισα να υποπτεύομαι ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που έβγαλα την egeria μήπως και ήταν η αιτία (την συντηρώ προς το παρόν εκτός ενυδρείου). Σίγουρα είναι καλό να έχουμε φυτά για να ρουφάνε τα νιτρικά μας αλλά το θέμα είναι να έχουμε νιτρικά. :unsure: Την ιχθυοφόρτισή μου την αύξησα σταδιακά, αυξήθηκε και η τροφή αλλά νιτρικά τίποτα. Και αυτό που φοβάμαι είναι μην έρθει καμία καφέ άλγη λόγω έλλειψης νιτρικών (προς το παρόν δεν έχω δείγματα αλλά φοβάμαι μήπως καραδοκεί αν συνεχίσει έτσι). Η ανάπτυξη των φυτών δεν είναι πολύ ικανοποιητική δεδομένου του ότι είναι εύκολα και έχουν και CO2 και θεωρώ ότι φταίει η έλλειψη νιτρικών (+ θρεπτικών λόγω απουσίας αλλαγών νερού). Συγκεκριμένα ένα που δεν ξέρω πως το λένε έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν μόνο τα πάνω φύλα του και κάπου διάβασα ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν έχουμε νιτρικά.

Σκεφτόμουνα μήπως είναι ακόμη μικρή η ιχθυοφόρτισή μου και δεν παράγονται τόσα πολλά σε σχέση με τα φυτά – αν και με 4-5 φυτά το θεωρούσα λίγο δύσκολο. Λογικά τα νιτρικά δεν θα έπρεπε να συσσωρεύονται; Ακόμη και αν είναι οριακή η ιχθυοφόρτιση σε σχέση με τα 4-5 φυτά, αν κάποια στιγμή το κάνω φούλ φυτεμένο (όταν με το καλό στρώσει ο βυθός) εκεί τι θα πρέπει να βάλω για να έχω περίσσια νιτρικά; Τα τριπλάσια ψάρια; :lol:

Υ.Γ. Τα Corydoras Sterbai έχω από γατόψαρα. Από ότι βλέπω υπάρχει μία σχετική απόκλιση όσων αφορά το pH range από site σε site. Συγκεκριμένα για τα cardinal και platy τα άντλησα από εδώ:

http://www.seriously...axelrodi&id=106

http://www.seriously...file.php?id=136

Link to comment
Share on other sites

οταν θελουμε νιτρικα εστω και λιγα σε ενα φυτεμενο δεν πρεπει να μας πιανει πανικος.ολα ειναι ελεγχομενα.

η αυξανεις λιγουλακι το ταισμα στα υπαρχωντα ψαρια,ειτε αυξανεις λιγο την ιχθυοφορτιση εαν και εφοσων μπορει και σε παιρνει με τα λιτρα σου,η ριχνεις λιγα νιτρικα παντα με μετρο βεβαια εσυ ο ιδιος.μπορεις επισης να καθυστερεις λιγο και τις αλλαγες νερου,αφου ο βασικος λογος που γινονται ειναι για να μειωνουμε τα νιτρικα.....

διαλεξε και παρε.

Link to comment
Share on other sites

Για να είμαι ειλικρινείς με «συμφέρουν» οποιαδήποτε από τα παραπάνω. Δεν βρίσκω κατά ανάγκη κάποιο από τα παραπάνω μπελάς - πέραν το ότι σε ένα βαθμό (δεν το κρύβω) καθησυχάστηκα. Αυτό όμως που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι η σχέση παραγωγής νιτρικών ως προς την αύξηση της ιχθυοφόρτισης. Πιο απλά, 4-5 επιπλέον ψάρια θα μπορούσαν να αυξήσουν για παράδειγμα τα νιτρικά από 0 σε 10; Σίγουρα δεν πιστεύω ότι μπορεί να απαντηθεί κάτι τέτοιο καθώς αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν (συνολική φυτομάζα/είδος ψαριών/φιλτρο κλπ.), απλά εξωτερικεύω την σκέψη μου. :)

Υ.Γ. Για αρχή θα παίξω λίγο ακόμη (σε λογικά πλαίσια) με την ιχθυοφόρτιση + τροφή και είδωμεν.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να εχεις 12 cardinal πχ αλλα τα παραγωμενα αποβλυτα μπορουν να μην ισοδυναμούν στα αποβλυτα ενος και μονο χρυσοψαρου. Αυτο που θελω να πω ειναι πως δεν παιζει ρολο μονο ο αριθμος των ψαριων αλλα και ο ογκος τους και οι διατροφικες τους συνηθειες. Απο εκει και περα ο ιδανικος αριθμος τους παιζει ρολο και στο στρες και την συμπεριφορα του καθε ειδους.

Επισης, αν εχεις και διοξειδιο τοτε τα νιτρικα αποροφουνται ακομα ποιο γρηγορα απο τα φυτα. Για τα ψαρια μας τα νιτρικα δεν τα χρειαζονται σε καμια περιπτωση ενω για τα φυτα ειναι η τροφη τους και οπως ειπε και ο Klaz οι τροποι ειναι πολυ και διαφορη για να κραταμε ενα ποσοστο και για αυτα σε διαθεσιμοτητα.

Αν εχεις Diy CO2 στα 240 λιτρα ενα μπουκαλι κανει δουλεια αλλα μην φανταστεις και πολλα πραγματα μια που το διοξειδιο ειναι πολυ ασταθες αεριο. Θα εχεις παρατηρηση αλλωστε πως οταν βαζουμε ενα αναψυκτικο να πιουμε πως φευγει αμεσως το πολυ ανθρακικο αν το ανακατεψουμε λιγο.

Απο site σε site οντως υπαρχουν καποιες αποκλυσεις αλλα συνηθως οι ιδανικες συνθηκες πρεπει να ειναι καπου στη μεση των ΡΗ που προτεινουν για καθε ειδος μια που τα ακρα παντα ειναι στρεσωγονες συνθηκες για τα ψαρια μας.

Κανε μια παρουσιαση του ενυδρειου σου σε ενα νεο θεμα εαν θες!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...