Jump to content

Νερό και Αντίστροφη Οσμωση


MCH

Recommended Posts

Στο τελευταίο άρθρο για την αντίστροφη όσμωση του Γ. Μπαλωτή αναφέρεται ότι το νερό είναι μιά ετεροπολική ή ιοντική ένωση (ionic compound). Αυτό είναι τεράστιο λάθος φυσικά και διερωτώμαι πως είναι δυνατόν να αναλύεται η λειτουργεία της αντίστροφης όσμωσης με μιά τέτοια παραδοχή. Το νερό λοιπόν ήταν, είναι και θα είναι ομοιοπολική ένωση. Για την ακρίβεια είναι ομοιοπολική πολική ένωση (covalent polar compound) με δ+ στο Η και δ- στο Ο. Η γωνία των 120 μοιρών - στην οποία οφείλεται και το γεγονός ότι το νερό, παρόλο το μικρό του μοριακό βάρος είναι υγρό σε συνήθεις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης (και για αυτό υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας) - είναι αποτέλεσμα υβριδισμού των τροχιακών των ηλεκτρονίων του οξυγόνου (υβριδισμός sp).

Link to comment
Share on other sites

Επι τη ευκαιρία, θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνω στο συγκεκριμένο άρθρο. Γράφει λοιπόν:

- Οι παράμετροι του νερού επηρεάζονται από τη θερμοκρασία;

Το pH, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία! Στην αντίδραση διάστασης του νερού

Η2Ο -> 2Η+ + Ο-

με άνοδο της θερμοκρασίας του νερού κατά 1°C έχουμε αύξηση του βαθμού διάστασης του νερού κατά 100 φορές! Τα υπόλοιπα, GH και KH, παραμένουν αμετάβλητα...

Αυτό τι σημαίνει?

Οτι κατεβαίνει ή ανεβαίνει το ρΗ με την αύξηση 1 βαθμού του νερού?

Και κατά πόσο?

Επίσης, η σχέση μεταβολής θερμοκρασίας νερού (ανά βαθμό) και μεταβολής του ρΗ, είναι αναλογική ή λογαριθμική?

Και ισχύει το ίδιο στο κατέβασμα της θερμοκρασίας απ' ότι και στο ανέβασμα?

Εν κατακλείδι, είναι παράγοντας σημαντικός αυτός (πρακτικά) ή όχι?

Η απάντηση από τον όποιον γνωρίζει το θέμα, ίσως να έχει και κάποια πρακτική αξία, για την καλύτερη παρακολούθηση - έλεγχο των παραμέτρων των ενυδρείων μας...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε ΜCH σε ευχαριστώ πολύ για την τόσο σπουδαία παρατήρηση, το λάθος μου είναι πραγματικά μεγάλο αλλά οφείλεται σε κεκτημένη ταχύτητα. :thumbup: Θα παρακαλούσα τους αρμόδιους να προβούν στην αλλαγή και να ζητήσω συγνώμη για την αναστάτωση που τυχόν προκάλεσε αυτό μου το λάθος. Επίσης, χρειάζεται μια ακόμη διόρθωση στην αντίδραση διάστασης του νερού, τώρα είναι

Η2Ο -> 2Η+ + Ο-



και πρέπει να γίνει

Η2Ο -> Η+ + ΟΗ- ή αν υπάρχει η δυνατότητα για διπλά βελάκια

Όσον αφορά στις ερωτήσεις του φίλου filoxenos πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Όταν το νερό διίσταται παράγονται υδρογονοκατιόντα και ρίζες υδροξυλίου. Οι υπόλοιπες διαλυμένες ουσίες στο νερό (οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους διίστανται παράγοντας ρίζες) αντιδρώντας είτε με τα μεν είτε με τα δε δεσμεύουν τα παράγωγα της διάστασης του νερού μεταβάλλοντας το pH. Για να απαντήσει κάποιος αν αυξάνεται ή μειώνεται πρέπει να γνωρίζει τις διαλυμένες ουσίες στο νερό και το βαθμό διάστασης της κάθε μίας. Για αυτό και δεν αναφέρεται ότι αυξάνεται/μειώνεται το pH αλλά ότι μεταβάλλεται. Ένα παράδειγμα για να δείτε ότι το ξέρετε όλοι φίλοι μου είναι κατά το καλιμπράρισμα στα ηλεκτρονικά σας pH-μετρα όπου η συσκευασία με τα υγρά καλιμπραρίσματος αναφέρει pH=7.01 at 25°C, pH=7.00 at 20°C & pH=7.02 at 30°C στα υγρά της Aquamedic που διαθέτω. Προφανώς αυτά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε η τιμή τους να μένει σχετικά σταθερή από τη μεταβολή της θερμοκρασίας.

Αν και πιστεύω ότι κάλυψα την απορία θα αναφερθώ και σε αυτό. Η μεταβολή δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν θα είναι γραμμική ή λογαριθμική με την έννοια ότι είναι τυχαία. Ο ορισμός του pH (αρνητικός λογάριθμος συγκέντρωσης υδρογονοκατιόντων) δεν αφορά τις μεταβολές αυτές. :welcome:

Στο κατέβασμα της θερμοκρασίας ισχύει εν μέρει το αντίστροφο, υπάρχει ο ορισμός της ιοντικής ισορροπίας ο οποίος εξηγεί αυτά τα πράγματα. Εν περιλήψει λέει ότι το σύστημα βρίσκεται σε ισορροπία έως ότου κάποιος εξωτερικός παράγοντας επηρεάσει την ισορροπία αυτή. Μείωση της θερμοκρασίας έχει ως συνέπεια η αντίδραση/ισορροπία να "πηγαίνει" περισσότερο προς τα αριστερά -να "δημιουργείται" δηλαδή νερό- και αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως συνέπεια να πηγαίνει προς τα δεξιά, να έχουμε δηλαδή "παραγωγή" ιόντων. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοί, στην αντίδραση διάστασης του νερού πρέπει να υπάρχουν βελάκια και προς τις δύο φορές, δυστυχώς όμως πρόκειται για περιορισμό της γραμματοσειράς.

Το κατά πόσο επηρεάζει την τιμή του pH εξαρτάται από πολλού παράγοντες και δεν μπορεί να υπάρξει μια κατηγορηματική απάντηση.

Ευχαριστώ και πάλι για τις διορθώσεις και ξαναζητώ συγνώμη και για την αναστάτωση.

Γιώργος Μπαλωτής - george hmmy

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε ολους για τις διευκρινησεις... συντομα θα γινουν οι απαραιτητες αλλαγες και στο αρθρο.

Ο λογος που γραφω εδω ειναι για να τονισω την σπουδαιοτητα αυτης της υπο-κατηγοριας "Συζητησεις Αρθρων" η οποια δημιουργηθηκε προσφατα και με αυτη τη δημοσιευση ουσιαστικα ξεκιναει!

Πιστευω οτι η συζητηση επι των αρθρων πραγματικα θα βοηθησει ολους μας!! Καλο ειναι για καθε αρθρο που θελετε να συζητηθει να ξεκινατε ενα νεο θεμα που καλο θα ειναι να περιεχει και Link στο αναλογο αρθρο.

:welcome:

Link to comment
Share on other sites

Έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τον συγγρφέα.

Ευχαριστούμε πολύ για την διευκρίνηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...