Jump to content

Προετοιμασία Νερού Πριν Την Αλλαγή;!


Recommended Posts

καλησπέρα και πάλι σας έχω ζαλίσει αλλα η ερωτήσεις μου δεν τελειώνουν με τίποτα!

γιατι πρέπει να προετοιμαζω το νερό πριν το αλλάξω και πως είναι η σωστή διαδικασία;

και τι μπορεί να συμβεί αν συμπληρώνω νερό και ρίχνω αντιχλωριο εκείνη την στιγμή;

χροισημοποιω της sera.

Link to comment
Share on other sites

Χρειαζεται προετοιμασια γιατι το νερο κατευθειαν απο τη βρυση εχει συνηθως αερια απο τους σωληνες υδρευσης (αερια που συνηθως επηρεαζουν το πεχα αλλα και μπορει να γινουν αιτια για ασθενειες οπως bubble gas disease) και γιατι δεν ειναι σε ιδια (ή κοντινη) θερμοκρασια.με του ενυδρειου και μπορει να προκαλεσει θερμικο σοκ.

Επισης χρειαζεται γιατι αν αναλογιστεις οτι τα ψαρια θελουν πανω απο ολα σταθερες παραμετρους (κυριως pH θερμοκρασια) στο νερο, δεν πρεπει λοιπον η θερμοκρασια να πεσει στο ενυδρειο μετα την αλλαγη, κατω απο 2 μοναδες C, ουτε και να ανεβει (η αποτομη ανοδος θερμοκρασιας ειναι χειροτερη), επισης δεν πρεπει να πεσεi αποτομα το πεχα κατω απο 0.2 (η ανοδος ειναι πιο υποφερτη και 1 βαθμο ισως και παραπανω αλλα μη τα φερνουμε στα ορια γιατι επηρεαζονται μακροχρονα).

(σε καποια ψαρια ωστοσο, η καπως μεγαλυτερη πτωση θερμοκρασιας, σπρωχνει σε αναπαραγωγη, πχ corydoras)

Αν το νερο λοιπον δεν χρειαζεται να εχει "ιδιαιτερες" τιμες για "ιδιαιτερα" ψαρια που δεν ζουν σε τιμες βρυσης (πχ ψαρια Αμαζονιου και ετσι θα χρειαστει να προετοιμαστει και ως προς το pH GH KH TDS), τοτε φτανει μονο η παραμονη του σε ενα καθαρο δοχειο για 24 ωρες (οχι παραπανω γιατι τοτε θα χρειαστει κυκλοφορια) σε θερμοκρασια δωματιου (το χειμωνα θα χρειαστει κατα πασα πιθανοτητα και θερμαντηρα, και το καλοκαιρι ισως χρειαστει και ενα μερος του να κρυωσει στο ψυγειο) με αντιχλωριο απο την αρχη.

Μετα θα χρειαστει (αν ειναι μεγαλη η ποσοτητα του νερου και δεν σηκωνεται) μια αντλια με ικανο μανονετρικο να ανεβασει το νερο στο ενυδρειο.

Επειδη η εισαγωγη του ειναι καλυτερο να γινει οσο πιο αργα γινεται, καλο ειναι ειτε να το βαζουμε λιγο λιγο, ειτε η αντλια να εχει ρυθμιση ροης.

Έγινε επεξεργασία - delta66
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πολυ κατατοπειστικος ευχαριστω πολυ εγώ που έχω ένα 120Lt πόσες μέρες πριν πρέπει να το έχω προετοιμάσει και ποσά λίτρα νερού πρέπει να αλλάζω και ανά πόσες μέρες;

ευχαριστω πολυ για την διάθεση και το χρόνο σου...

Link to comment
Share on other sites

πολυ κατατοπειστικος ευχαριστω πολυ εγώ που έχω ένα 120Lt πόσες μέρες πριν πρέπει να το έχω προετοιμάσει και ποσά λίτρα νερού πρέπει να αλλάζω και ανά πόσες μέρες;

ευχαριστω πολυ για την διάθεση και το χρόνο σου...

Ο χρονος προετοιμασιας οπως εγραψα δεν εξαρταται απο τα λιτρα.

Αν τα ψαρια σου ζουν σε νερο βρυσης και δεν βαζεις πχ τυρφη κλπ τοτε οσα λιτρα και να ειναι, οι 24 ωρες ειναι αρκετες.

Αν θελεις να το "παλιωνεις" περισσοτερο, μπορεις, αλλα πρεπει να εχεις κυκλοφορητη και να μη μενει ακινητο το νερο.

Το ποσοστο και η συχνοτητα αλλαγης εξαρταται απο την ιχθυφορτωση.

Συνηθως οι μετρησεις NO3 και PO4 μας δειχνουν ποτε χρειαζεται η αλλαγη. (τα νιτρικα ΝΟ3 πρεπει για τα περισσοτερα ειδη ψαριων να μενουν κατω απο 25ppm, και σε καποια πιο ευαισθητα ειδη αλλα και νεαρα ψαρια ακομα πιο χαμηλα κατω απο 10-15ppm, και τα φωσφορικα PO4 να ειναι σε αναλογια 1 προ 15 με τα νιτρικα - δλδ 1ppm PO με 15ppm ΝΟ3).

Ομως επειδη υπαρχουν και αλλοι παραγοντες που επηρεαζουν το νερο οπως η οξειδoαναγωγη (redox) που μετριεται με ηλεκτρονικο οργανο (ORP meter) και που συνηθως δεν εχουν ολοι οι χομπιστες, καλο ειναι να γινονται αλλαγες ακομα και οταν δεν το δειχνουν οι μετρησεις NO3 και PO4 που μπορει να ειναι χαμηλες λογω υπαρξης μεγαλης ποσοτητας φυταμαζας που απορροφα νιτρικα φωσφορικα. Η οξειδωση ομως παραμενει και καταστα τις χρησιμες ουσιες οπως ασβεστιο μαγνησιο κλπ ιχνοστοιχεια οεξιδωμενα/αχρηστα, ακομα και αν τα βρισκουμε σωστα στις μετρησεις GH.

Ετσι εχει καθιερωθει μια μινιμουμ αλλαγη 25-30% καθε εβδομαδα.

Σε καποια ενυδρεια μπορει να χρειαζεται και πιο συχνα και σε μεγαλυτερο ποσοστο (σε καποια σχεδον και ολικη καθε μερα) , ενω σε καποια με ελαφρια ιχθυοφορτωση μπορει να παμε στις 15 μερες

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

βαλε στην ρουτηνα σου αλλαγη καθε βδομαδα 25-30%. το νερο της αλλαγης σε βαρελι η μπετονι για 24 ωρες με μια αεραντλια μεσα να δουλευει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...