Jump to content

Ενοχλητικές Αλγες&όχι Μόνο, Στο Θαλασσινό Ενυδρείο.


Recommended Posts

Όλοι μας έχουμε δώσει μάχες κατά καιρούς.Ενοχλητικά φύκια και μακροάλγες,που οχι μόνο χαλάνε το οπτικό μας αποτέλεσμα αλλά εξαπλώνονται γρήγορα και πνίγουν τα κοράλλια μας και μαζί με αυτά πνίγουν και εμάς.Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσω έναν οδηγό.Ελπίζω να σας καλύψω και να βοηθήσουμε και τους νέους χομπίστες στην αναγνώριση,κατανόηση και καταπολέμηση των περισσοτέρων γνωστών προβλημάτων που προκαλούν οι θαλασσινές άλγες.

Παρακαλώ να συνεχίσετε τη ροή του θέματος με τις φωτογραφίες σας.

Κυανοβακτήριο(Cyano):

Μορφή γλοιώδες

DSC01580.jpg

Μπορεί να εμφανιστεί και στο υπόστρωμα
DSC01581.jpg


Επιστημονική Περιγραφή: Κόκκινη γλοιώδες ουσία.Μπορεί να είναι μακρυά και ινώδη, μπορεί να είναι καφέ, μπορεί να είναι σκόνη στο τζάμι ή σε πέτρες.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - σκουπίστε το τζάμι με μαγνήτη,τηλεκάρτα,ή ξυραφάκι,οδοντόβουρτσα στα σκληρότερα κοράλλια και τις γοργόνιες, όπως και τα βράχια. Ανακατέψτε την άμμο και σιφόνι σε οτι βγαίνει.

Συνεργείο καθαρισμού, Nerites και μπλε/κόκκινοι ερημίτες.

Γιατί συνέβη - πάρα πολύ φώσφορο, και πιθανότατα έχετε μια ανισορροπία στα φωσφορικά πιθανώς λιγότερο από ένα Ν 20:01 αναλογία. Η αλκαλικότητα μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Πεινάστε το μέχρι τέλους- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν την chaeto να πάρει τα φωσφορικά απο το νερό.Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο ή προσθέστε DSB, αλλαγές νερού κλπ.Πλήρη συσκότιση βοηθάει αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί η αιτία σύντομα θα ξαναεμφανιστεί. Σκευάσματα που έχουν αντιβιοτική δράση βοηθάνε αλλά καταστρέφουν και "καλά" βακτήρια.

Συμβουλή μου - Αύξηση της ροής στη δεξαμενή σας για να φροντίσει τα νεκρά σημεία. Χρησιμοποιείτε νερό RO/DI; Είτε έτσι είτε αλλιώς ελέγξτε το νερό απο την πηγή σας για φωσφορικά άλατα.

Φύκη Φίλμ(Film Algae):

dsc00417zn.jpg

Μικροφύκη σαν σκόνη στο γυαλί.


Επιστημονική Περιγραφή: Πράσινη πούδρα ταινία, ή θολότητα στο τζάμι.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης- σκουπίστε το γυαλί με μαγνήτη, κλπ. .. οδοντόβουρτσα στις άλλες περιοχές.

Συνεργείο καθαρισμού-Ceriths, Nerites Astreas Turbos Trochus,πεταλίδες σαλιγκάρια χιτώνες αγαπούν αυτά τα πράγματα. το ίδιο κάνουν και πολλοί τροφοδότες φίλτρων και αμφίποδα.

Γιατί συνέβη - Βρήκαν διαθέσιμες θρεπτικές ουσίες στην στήλη νερού και άνθισαν, δεν είναι για ανησυχία, ίσως παρατηρήσετε κάποιες νεφώσεις στη δεξαμενή,απο το ίδιο πράγμα (μικροφύκη).

Πεινάστε το μέχρι τέλους- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο ή προσθέστε DSB, αλλαγές νερού κλπ. ..

Νέφωση; Αλλαγή νερού, με πολλά προφίλτρα ενεργού άνθρακα. Στρέψτε έναν κυκλοφορητή στα βράχια για να ξεσηκώσει τα ιζήματα, σιφόνι και να τελειώνουμε με αυτό.

Συμβουλή μου- νομίζω ότι είναι είδος σαν τις εποχές έρχεται και φεύγει.

Φύκη μαλλιών ή Τριχοειδής άλγη(Hair Algae):

100_0447.jpg


Μπορεί επίσης να εμφανιστεί καφετί σαν αυτό:
DSC00232.jpg

Επιστημονική Περιγραφή: Μια ποικιλία από πράσινα φύκια νηματοειδών συσσωρεύονται μαζί στο πλαίσιο της Πράσινης Τριχοειδόυς άλγης, ο προσδιορισμός θα απαιτήσει ένα μικροσκόπιο.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - τραβάτε προς τα έξω. Αν ριζώσει στην άμμο κοσκινίστε την έξω με ένα δίχτυ.

Συνεργείο καθαρισμού-μπλε/κόκκινοι εριμήτες, Turbos, πεταλίδες, χιτώνες

Γιατί συνέβη - πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, τόσο νιτρικά οσο και φωσφορικά.

Πειινάστε το - Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών,μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο στη δεξαμενή, περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Παλαιότεροι λαμπτήρες βοηθάνε στην ανάπτυξη, καθώς γοητεύονται απο το κόκκινο φάσμα.

Διάτομα,Διατομική άλγη(Diatoms):

P4165947.jpg

Επιστημονική Περιγραφή: Καφέ ουσία σαν σκόνη. Συνήθως εμφανίζεται αμέσως μόλις ενα ενυδρείο τελειώνει τον κύκλο του.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - σκουπίστε το τζάμι με μαγνήτη, κλπ. .. Καλή κυκλοφορία προστατεύει τα βράχια. Ανακατέψτε την άμμο και σιφόνι οτι μπορεί να βγεί.

Συνεργείο καθαρισμού-Ceriths, Nerites Nassarius και χιτώνες

Γιατί συνέβη - βιοδιαθέσιμο πυριτίου, πιθανότατα από άμμο ή πέτρα ή πλαστικό κάτι που προστέθηκε πρόσφατα στη δεξαμενή.

Ας ψοφήσει απο πείνα- Τα διάτομα αφαιρούν σιγά-σιγά το διοξείδιο του πυριτίου από τη δεξαμενή σας και λιμοκτονούν.Η προσθήκη αντίστρωφης όσμωσης και φίλτρου DI ,θα σας λύσει το πρόβλημα με τις αλλαγές νερού αφού δεν θα υπάρχει στο νερό που προσθέτετε.

Συμβουλή μου - Τα ισόποδα/αμφίποδα/κοπίποδα αγαπούν τα διάτομα.Χωρίς θήρευση από τα ψάρια μπορείτε να δείτε την ταχεία ωρίμανση των pod στη δεξαμενή σας.

Byropsis pennata:

bstreep.jpg

Όπως μπορείτε να δείτε σε μακρινές εικόνες που μοιάζει πολύ με τριχοειδής άλγη, και οι δύο συχνά συγχέονται. Εδώ είναι μια σύνδεση με μια εικόνα της Byropsis pennata, που είναι από κοντά:

IMG_3176.jpg
Προσέξτε τη λεπτομέρεια στο φτερό της άλγης.Είναι το στοιχείο που ψάχνετε για να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε την αναγνώριση της άλγης Byropsis pennata. Αν το δείτε προετοιμαστείτε για έναν αγώνα:

1. Προσπαθήστε να την αφαιρέσετε γρήγορα. Αν είναι μόνο σε ένα βράχο αφαιρέστε τον, αφαιρέστε την άλγη, και αφήστε να εξασθένησει απο το φως σε καραντίνα.
2. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, αφαιρέστε ό, τι μπορείτε με το χέρι. Οι περισσότεροι θα σας πουν να μην το κάνετε αυτό, διότι θα εξαπλωθεί. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, οτι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η byropsis θα εξαπλωθεί. Απλά να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό, και αν μπορείτε να τραβήξετε το βράχο έξω απο το νερό για να την αφαιρέσετε είναι οτι καλύτερο. Αν μπορείτε με λαβίδα απο την άμμο ή και μια απόχη κοσκινίστε την έξω. Εάν δεν αφαιρέσετε τη βάση της byropsis απλά σπαταλάτε το χρόνο σας.
3. Λιμοκτονήστε την έξω - Όπως πάντα, αν μπορεί να πάρει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται η ενοχλητική άλγη επιστρέφει μετά από αφαίρεση με το χέρι αν μείνει στο νερό.
4. Επαναλάβετε τα βήματα 2 και 3 επιθετικά.

5. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει δοκιμάστε να αυξήσετε το μαγνήσιο σας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν θέλω να κατηγορηθώ εάν αυτό προκαλεί ζημιές στη δεξαμενή σας, πολλοί άνθρωποι το έχουν κάνει με μεγάλη επιτυχία .... παρακαλώ κάνετε την έρευνά σας πριν το επιχειρήσετε.(http://www.aquazone....showtopic=74490)
6.Καλή υπομονή.

Η άλγη αυτή βλάπτει σοβαρά την υγεία σας.

Δινομαστιγωτά(Dinoflagellates):

Fish027.jpg


Επιστημονική Περιγραφή-Μοιάζει με μύξα μεγαλώνει από το βράχο ή την άμμο, με παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα επάνω της. Δεν πρέπει να συγχέεται με τα φύκια που έχει προσγειωθεί επάνω τους μία φυσαλίδα αέρα.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Αφαιρέστε το βράχο και τοποθετήστε τον σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε νερό αρκετό για να καλύψει το βράχο. Βράστε τον και ξεπλύνετε καλά. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε με τρίψιμο στις εγκοπές. Περιμένετε να στεγνώσει για 3 ημέρες στον ήλιο.

Συνεργείο καθαρισμού-Μην ασχοληθείτε.

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και στο νερό βρήκε τα θρεπτικά συστατικά και αναπτύχθηκε.

Πεινάστε την - Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Μείωση των φωσφορικών αλάτων,του ταΐσματος και έναν έλεγχο το σίδηρο.

Κόκκινη άλγη φυσαλίδων(Red bubble algae)

P1010566.jpg

Επιστημονική Περιγραφή: Kόκκινα φύκια φούσκες, ένα από τα είδη Botryocladia, (πιθανώς skottsbergeii ή pyriformis). Μερικά από τα είδη Botryocladia, όπως Botryocladia occidentalis, είναι επιθυμητά.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Με νυστέρι ή λεπίδα ή ενα μικρό ψαλίδι κόβετε την βάση της φούσκας και σιφόνι εκτός ενυδρείου.Αν είστε αδέξιοι και σπάσει θα εξαπλωθεί. Να είστε επιθετικοί με τη δια χειρός αφαίρεση.

Συνεργείο καθαρισμού-Emerald &mithrax Καβούρια

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και είχαν στη διάθεσή τους τα θρεπτικά συστατικά απο το νερό σας.

Αφήστε την να ψοφήσει απο την πείνα- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο,αλλαγές νερού , προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Νεαρά emerald&mithrax καβούρια όσο μικρότερο τόσο το καλύτερο.

Caulerpa racemosa:

caulerparacemosa.JPG

Επιστημονική Περιγραφή-πράσινα φύκια μακροάλγες σαν σταφύλι. Αναπτύσσεται από ένα δρομέα, και τα φυτά φυτρώνουν επάνω. Πολύ μεταβλητές, οι διακυμάνσεις που σέρνονται κατά μήκος του βράχου.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης-Εάν πρόκειται να αφαιρέσετε με το χέρι, χρησιμοποιήστε ένα οδοντικό νήμα και ένα λεπίδι για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει και το τελευταίο κομμάτι του δρομέα.

Συνεργείο καθαρισμού-Emerald Καβούρια (μια συνολικά καλή επιλογή), Θαλάσσιοι λαγοί (Sea hares για προχωρημένους χομπίστες σε μεγάλα ενυδρεία), tangs, αχινοί, Turbos, χιτώνες, πεταλίδες, ...

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα και είχατε ελεύθερα στο νερό τα στοιχεία που χρειαζόταν για να αναπτυχθεί.Πολλά καταστήματα τις πουλάνε, και εσείς ακολουθώντας μια λάθος συμβουλή την αγοράσατε.

Αφήστε την να πεθάνει απο την πείνα- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο,αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου- Caulerpa racemosa σε όλες τις μορφές της, είναι επεμβατική. Ο δρομέας της είναι πολύ εύθραυστος για να τον κλαδέψετε και πρακτικά μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα. Αν σας αρέσει σαν άλγη,και σας αρέσει και το σχήμα του σταφυλιού Caulerpa, δοκιμάστε Caulerpa cupressoides var. Lycopodium. Μεταφέρει τους ίδιους κινδύνους με άλλα caulerpa, αλλά το κλαδί σπάει πιο δύσκολα και αυτο το κάνει εύκολο στο κλάδεμα.


Φύκη Φούσκας(Bubble Algae):

showjr.jpg

Επιστημονική Περιγραφή: Πράσινες φούσκες. Μπορεί να έχει μια μεταλλική όψη. Από τη στιγμή που βρίσκει χώρο μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και να κυριαρχήσει σε ένα ενυδρείο μέσα σε ένα μήνα.

Με νυστέρι ή λεπίδα ή ενα μικρό ψαλίδι κόβεις την βάση της φούσκας και σιφόνι εκτός ενυδρείου αν είστε αδέξιοι και σπάσει θα εξαπλωθεί. Να είστε επιθετικοί με τη δια χειρός αφαίρεση.

Συνεργείο καθαρισμού-Emerald &mithrax Καβούρια

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και είχαν στη διάθεσή τους τα θρεπτικά συστατικά απο το νερό σας.

Αφήστε την να ψοφήσει απο πείνα- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο,αλλαγές νερού , προσθέστε DSB, κλπ.

Dictyota sp.:

algae1.jpg

Επιστημονική Περιγραφή-Καφέ φύκια, έχει διχαλωτό σχήμα και μπορεί να έχει ιριδίζουσα μπλε απόχρωση. - Κάτω από ένα μικροσκόπιο πρόκειται για καφέ φύκια, με διχαλωτό κλαδάκι, αν δεν είναι άκαμπτα, είναι πιθανόν Dictyota. Μερικά είδη Dictyota είναι επιθυμητά, θα είστε σε θέση να την αναγνωρίσετε καθώς μεγαλώνει.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Δύσκολο. καραντίνα τον βράχο σε εκτεταμένο σκοτεινό κύκλο είναι ο καλύτερος τρόπος. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, πάρτε μια οδοντιατρική λαβίδα (αυτή που βγάζουν την πέτρα απο τα δόντια)και ξύστε οση μπορείτε. Βγάλτε οση μπορείτε με την πρώτη φορά.

Συνεργείο καθαρισμού -Emerald Καβούρια, λαγοί Θαλάσσιοι(μόνο για έμπειρους), μερικά Τούρμπο, χιτώνες, πεταλίδες, tangs, αχινοί.

Γιατί συνέβη - . Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και είχαν στη διάθεσή τους τα θρεπτικά συστατικά απο το νερό σας

Αφήστε την να πεθάνει απο την πείνα- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο,αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Με το σωστό φωτισμό μπορεί να πάρει το καταπληκτικό φωτεινό μπλε και πράσινο χρώμα. Είναι θέμα της διάθλασης του φωτός, περισσότερο από την υγεία των ειδών, αλλά αυτό παίζει επίσης κάποιο ρόλο.

Μπλε Πράσινο κυανοβακτήριο(Βlue-Green Cyano):

bluegreencyano.JPG

Περιγραφή: Αποτελεί ένα ακόμα είδος γλοιώδες άλγης. Συνήθως πρασινωπό μπορεί να είναι και πιο σκούρο, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Αφαίρεση: Αυτή την ουσία είναι δύσκολο να την ξεφορτωθείτε, αλλά μπορεί να γίνει αν επιμείνετε. Ικανό να επιβιώνει στο χαμηλό φως και χωρίς νιτρικά άλατα, χρειάζεται μόνο φωσφορικά άλατα απο τη δεξαμενή σας για να τραφεί. Μπορείτε να το απομακρύνετε με τη χρήση μακροάλγης που θα μειώσει τα φωσφορικά άλατα,και με την προσθήκη ενός χημικού αντιφωσφορικού αντιδραστήρα(GFO,Phosban) και αύξηση της ροής προς τα νεκρά σημεία.

Γεγονός: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι Μπλε Πράσινο κυανοβακτήριο ήταν μία από τις πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη μας.

Derbesia sp.

derbesia.jpg

Περιγραφή - τα είδη αυτού του γένους είναι σαν χλοοτάπητας.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Αφήστε το να μεγαλώσει για να το αφαιρέσετε σαν χαλί με ένα λεπίδι ή νυστέρι(όπως ο φίλος παραπάνω που το έκανε τέλεια).

Συνεργείο καθαρισμού-χιτώνες, πεταλίδες ερημίτες κλπ.

Γιατί συνέβη - πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, τόσο νιτρικά και φωσφορικά.

Πεινάστε το - Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο,περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Παλαιότεροι λαμπτήρες πρέπει να αλλάζονται γιατί η συγκεκριμένη άλγη γοητεύεται απο το κόκκινο φάσμα.

Lobophora sp. (Συνήθως variegata):

Algae19-07LG.jpg

Περιγραφή-καφέ ημίσκληρα και ολισθηρά φύκια μακροάλγης. Συχνά συγχέεται με κοραλλιογενή περίβλημα.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Δύσκολο.Απομονώστε τον βράχο σε εκτεταμένο σκοτεινό κύκλο.Καλό είναι να το προλάβετε για να μην εξαπλωθεί απο βράχο σε βράχο.

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και στο νερό βρήκε τα θρεπτικά συστατικά και αναπτύχθηκε.

Συνεργείο καθαρισμού-Emerald καβούρια, λαγοί Θαλάσσιοι(μόνο για έμπειρους), Τούρμπο, χιτώνες, πεταλίδες, tangs, αχινοί.

Πεινάστε το - Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο,περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Gelidium:

red_wire_algae.jpg


Περιγραφή: Παρόμοια με την Coelthrix sp αλλά είναι μοβ, συνδέεται με βράχο, και εξαπλώνεται σε δρομέα. Βρίσκονται συχνά σε χομπίστες που ανταλλάσσουν frags.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Δύσκολο. Οι μακροάλγες που έχουν εύθραυστο δρομέα και σέρνονται κατά μήκος του βράχου είναι και οι πιο δύσκολες να τις αφαιρέσετε με το χέρι. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε.Νυστέρι,λαβίδα κτλ..

Συνεργείο καθαρισμού-Emerald καβούρια, αχινούς, θαλάσσιοι λαγοί(μόνο για έμπειρους), τούρμπος, γαρίδες.

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και στο νερό βρήκε τα θρεπτικά συστατικά και αναπτύχθηκε.

Πεινάστε την- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Μην δώσετε ποτέ frags με αυτά τα πράγματα.Αυτή η άλγη είναι εξαιρετικά κοινή σε όσους χομπίστες διαπραγματεύονται frags, κάθε φορά που προσθέτετε ένα κοράλλι στο ενυδρείο ρίξτε μια ματιά από τώρα και στο εξής.Έτσι κάνω και εγώ.Αν η κατάσταση είναι στο απροχώρητο μεμονωμένα dip με υπεροξείδιο του υδρογόνου(οξυζενέ)σκοτώνουν την άλγη σε διάστημα 7ημερών...μεγάλη προσοχή στα κοράλλια γιατί δεν αντιδρούν καλά στο σκεύασμα.


Cladophoropsis:

algea2.jpg



Περιγραφή- συνδέεται με βράχο, και εξαπλώνεται πάνω σε δρομέα. Βρίσκονται συχνά σε χομπίστες που ανταλλάσσουν frags.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Δύσκολο. Οι μακροάλγες που έχουν εύθραυστο δρομέα και σέρνονται κατά μήκος του βράχου είναι και οι πιο δύσκολες να τις αφαιρέσετε με το χέρι. Κάντε οτι καλύτερο μπορείτε.Νυστέρι,λαβίδα κτλ..

Συνεργείο καθαρισμού-Emerald καβούρια,ερημίτες μπλέ/κόκκινοι,αχινοί.

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και στο νερό βρήκε τα θρεπτικά συστατικά και αναπτύχθηκε.

Πεινάστε την- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Μην δώσετε ποτέ frags με αυτά τα πράγματα.Αυτή η άλγη είναι εξαιρετικά κοινή σε όσους χομπίστες διαπραγματεύονται frags, κάθε φορά που προσθέτετε ένα κοράλλι στο ενυδρείο ρίξτε μια ματιά από τώρα και στο εξής.Ετσι κάνω και εγώ.

Callithamnion (Φύκη μαλλί της γριάς):


cottoncandyalgae.JPG

Περιγραφή: Το δείγμα που απεικονίζεται είναι αρκετά καλό, συνήθως εμφανίζεται ως ένα ελαφρύ ροζ χνούδι.Η μακροάλγη έχει πολύ ωραία "κλαδιά" που καλύπτονται απο ακόμα λεπτότερες τρίχες. Τα φυτά είναι πολύ μικρά.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - Εύκολη αρκεί να φτάνουν τα δάχτυλά σας,γιατι σταθμεύει σε χαραμάδες και πολλαπλασιάζεται.

Συνεργείο καθαρισμού-Emerald καβούρια, αχινοί, θαλάσσιοι λαγοί(μόνο για έμπειρους), τούρμπος, και μερικοί ερημίτες.

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και στο νερό βρήκε τα θρεπτικά συστατικά και αναπτύχθηκε.

Πεινάστε την - Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου - Αυτή η άλγη δεν είναι διαδεδομένη στη φύση, αλλά μπορεί να είναι τοπικά άφθονη σε ενυδρεία. Φαίνεται να έρχεται σε frags.

Chondria:

post-819-0-29178700-1333566565_thumb.jpg

post-819-0-51129000-1333566612_thumb.jpg

Επιστημονική Περιγραφή: είδος του γένους,μοιάζει ημιδιαφανές κόκκινο φυτό κυλινδρικό με ακανόνιστη διακλάδωση. Είναι 2 τα είδη η Chondria repens, και η Chondria minutula.

Εγχειρίδιο Αφαίρεσης - κάπως δύσκολο. Οι μακροάλγες που έχουν εύθραυστους δρομείς και σέρνονται κατά μήκος του βράχου είναι και οι πιο δύσκολες στο να τις αφαιρέσετε με το χέρι. Δοκιμάστε μια λαβίδα, ότι ξεφύγει θα το πάρετε με τσιμπίδα ή ένα οδοντικό νήμα, κλπ.

Συνεργείο καθαρισμού-Αφαιρέστε το με το χέρι καλύτερα.Αν πρόκειται για πολύ, τότε καβούρια emerald, ερημίτες, αχινοί, κλπ. ..

Γιατί συνέβη - Δεν χρησιμοποιήσατε καραντίνα, και στο νερό βρήκε τα θρεπτικά συστατικά και αναπτύχθηκε.

Πεινάστε την- Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban ή μια μακροάλγη σαν chaeto να πάρει τα φωσφορικά. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο περισσότερες αλλαγές νερού, προσθέστε DSB, κλπ. ..

Συμβουλή μου- ευκολότερο από την gelidium, αλλά έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χομπίστες που με τις φωτογραφίες τους που είναι ελεύθερες στο διαδίκτυο κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία του παραπάνω οδηγού καθώς και τις ιστοσελίδες 3reef.com,nano-reef.com&reefcentral.com για τις πληροφορίες και το υλικό τους.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο θέμα...σίγουρα βοηθάει!Μπράβο Alex..

Προτείνω να γίνει pinned..

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό Αλέξη, μπράβο!!!

Link to comment
Share on other sites

Όλα συμμαζεμένα νοικοκυρεμένα !!!

Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό Alex, μπράβο σου...

Link to comment
Share on other sites

Άλεξ πολύ καλό.

Μπράβο...θα πρότεινα στους διαχειριστές να μπεί ως PINNED για να βρίσκεται και να χρησιμοποιείται εύκολα από όλους.

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους κατάλαβα τι άλγες έχω.........................

Πολύ καλο . Μπράβο.

Link to comment
Share on other sites

Bασικα οτι αλγες εχετε βγαλτε βραστε τριψτε τον βραχο πετατε και μερικους σαλλιγκαρους και καβουρες και σωθικατε (τουλαχιστον εγω σωθικα :bigemo_harabe_net-145: :bigemo_harabe_net-145: ) Γιατρε μου τα σεβη μου μας εσωσες παλι :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Χαίρομαι γιατι άξιζε τον κόπο και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Είναι μερικές ακόμα Derbesia sp,Cladophoropsis,Chondria,Callithamnion,Gelidium,Blue Green Cyano,Lobophora sp.Υπάρχει υλικό και αν θέλετε όταν βρώ χρόνο τις προσθέτω και αυτές στο πόστ.

Link to comment
Share on other sites

Pinned for sure... :bigemo_harabe_net-64:

Μπραβο Αλεξ,ειναι σημαντικο να υπαρχουν ολα μαζι και λεπτομερεστατα!

Συνεχησε την πολυ καλη δουλεια φιλε ;)

Link to comment
Share on other sites

μπραβο Αλεξη

βοηθας πολλους με το θεμα που ανοιξες

το θεμα ειναι pinned !

Βαγγελη που εισαι ?

Link to comment
Share on other sites

Εγινε.

Πραγματικά ένας πολύ ωραίος οδηγός.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χομπίστες που με τις φωτογραφίες τους που είναι ελεύθερες στο διαδίκτυο κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία του παραπάνω οδηγού καθώς και τις ιστοσελίδες 3eef.com,nano-reef.com,reefbuilders.com για τις πληροφορίες και το υλικό τους.

Link to comment
Share on other sites

εμεις ευχαριστουμε για το κοπο σου κ τη διαθεση σου!

φοβερος οδηγος κ αναλυτικοτατος!

Link to comment
Share on other sites

Μεγαλε εισαι Θεος... Ευχαριστουμε.

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Κατανοητός και πληρέστατος. :bigemo_harabe_net-122:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το πρώτο ποστ επεξεργάστηκε και προστέθηκαν πληροφορίες,κατόπιν ζήτησης του συγγραφέα.

Πραγματικά εξαιρετική δουλειά.Εύγε!

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική και χρήσιμη δουλειά πραγματικά... Πιστεύω ότι αξίζει να σημειωθεί και η παρακάτω αναφορά σχετικά με το "κουράρισμα" του βράχου (κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν ήξερα μέχρι σήμερα...). Κάτι, που εάν το έκανα από την αρχή που έστησα το ενυδρείο θα είχα γλυτώσει πολύ κόπο και χρήμα... (ακόμα ταλαιπωρούμαι...)

 

Link to comment
Share on other sites

Όποιος θέλει φυσικά ανεβάζει φωτός και το συζητάμε.Τις περισσότερες απο αυτές τις ενοχλητικές άλγες αυτές τις έχω εκριζώσει οπότε μετράει και η εμπειρία.Οσο για το "κουράρισμα του βράχου"πρίν στήσω το RSM το έκανα με κομμάτια βράχου που είχε πρόβλημα και πραγματικά ησύχασα γιατί ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ.Το μοναδικό pest που έχω τώρα είναι μικρές aptaisias.Και θα το έχω μέχρι να βρώ lysmata wurdemanni αλλά αυτό είναι άλλο ένα θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Και παλι εξαιρετικο το θεμα σου φιλε alex, απο ολες τις αλγες που αναφερεις πρεπει να εχω αυτην την στιγμη πανω απο τις μισες!! Αμα αρχισω και βαζω φωτο νομιζω δε θα τελειωσω ποτε ! Αν το θελετε μπορω να το κανω.

Και για μενα αυτες οι αλγες ειναι ο λογος που παρηγγειλα phosban reactor.

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Στην πρωτη φωτο ειναι hair algae σε φαση που αρχισε να καφετιαζει κ να φευγει σιγα σιγα.. φανταστειτε πως ηταν στα ντουζενια της :/

Και στη δευτερη φωτο δε ξερω τι ειναι.. μια αναγνωριση??

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk 2

post-47746-1335515273,745_thumb.jpg

post-47746-1335515416,7222_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...