Jump to content

Μακροχρόνια Χρήση Βακτηριών!


Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα θέλοντας να ακούσω της απόψεις σας σχετικα με την μακροχρόνια προσθήκη βακτηριών στο ενυδρείο!

Συνήθως παρατηρείτε από παλαιότερους χομπιστες να σταματούν την προσθήκη βακτηριών λίγο καιρό μετά το στρώσιμο του ενυδρείου ενώ η εταιρίες κατασκευής των σκευασμάτων θεωρούν απαραίτητη την χρήση του σε κάθε αλλαγή νερού για αναπλήρωση της χαμένης βιολογίας!

Παρακαλώ θα ήθελα τεκμηριωμένες της απόψεις σας στο αν θα πρέπει να συνεχίζετε η χρήση τους η όχι!

Link to comment
Share on other sites

ΥΓ.τετοια ωρα και με τετοια ερωτηση υποθετω πως το λαπτοπ εχει μπολικη μπαταρια.....

στην ερωτηση σου τωρα παραθετω την δικη μου αποψη.

ενυδρειο στρωμενο σωστα,θεωρω πως δεν εχει την αναγκη προσθηκης βακτηριων σε καθε αλλαγη.οι ωφελιμες αποικιες υπαρχουν και αυξανονται συνεχως.

εκει ομως που θα ελεγα πως πρεπει να μπαινουν ειναι την στιγμη που ανοιγουμε για να καθαρισουμε-ξεπλυνουμε το φιλτρο.εκει υπαρχει οντως πιθανοτητα να χαθει ενα μερος της αποικιας,οποτε εμεις αναπληρωνουμε στην ουσια την απωλεια του.

θα ελεγα πως ενα μαχιμο(μη ληγμενο) σκευασμα μονιμα στο ψυγειο μας ειναι απο τα βασικα ζουμια στο χομπι,καθως ο μερφυ καραδοκει και κατι τετοιο συνηθως συμβαινει σαβ-κυριακο.....προληψη λοιπον για να μην υπαρξει προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

εγω εχω χρησιμοποιησει βακτηρια οταν εστρωσα το ΠΡΩΤΟ μου ενυδρειο. απο την στιγμη που ισοροπησει ενα συστημα πιστευω οτι δεν χρειαζεται η χρηση τους.

πρωσοπικα εγω εδω και δυο χρονια δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σε όλους!! θα συμφωνήσω με τον klaz κάνω ακριβώς το ίδιο μετα το στρωσιμο ρίχνω μόνο όταν καθαρίζω το φιλτρο

Link to comment
Share on other sites

31% αλλά άμα τραβήξει το θέμα Κώστα έφυγα για μαγαζί να φέρω τον φορτιστή!

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει κάποιος να διατηρήσει ταϊσμένες όλες του της αποικίες ώστε να μην έχει απόλυες!

Για να μπορέσει να επέλθει αυτή η απόλυτη ισορροπία παίζουν ρόλο πολύ παράγοντες όπως η ιχθυοφορτιση, το τάισμα η θερμοκρασία και 1002 ακόμα λόγοι οπότε θεωρό ότι κανένα κλειστώ σύστημα δεν μπορεί να καταφέρει να τα ισορροπήσει και είμαι της άποψης ότι χρειάζεται αυτή η συνεχείς ενίσχυση με νέο πληθυσμό γιατί σίγουρα υπάρχουν απόλυες!

Το μόνο που με προβληματίζει είναι αν σε πάροδο χρόνου αυτός ο υπερπληθυσμός μεγαλώσει τόσο στο σημείο να γίνει ουσιαστικά αυτότροφος και να μην αποδίδει!

Link to comment
Share on other sites

οκ! πήγαινε πάρε το φορτιστη εγω τον έχω εδω για να παρακολουθήσω την συζήτηση γιατι μυρίζει γνώσεις η υπόθεση!

Link to comment
Share on other sites

η τελευταια σου σκεψη σαφως και μπορει να συμβει αλλα ειναι ξακουστη στο αλμυρο.εκει εχουμε το φαινομενο του''συνδρομου παλαιου ενυδρειου'' αλλα δεν το αναλυω επι της παρουσης.για γλυκο νερο δεν εχω ακουσει κατι αντιστοιχο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο με το θαλασσινό ξέρω ότι μπορεί να συμβεί και έχει και βάση, λόγο της μεγάλης έκτασης που μπορούν να καλύψουν οι αποικίες μέσα σε ένα θαλασσινό ενυδρειο!

Σε ένα ενυδρειο γλυκού νερού όμως πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα μας θα αντέξει όλους αυτούς τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την μείωση των αποικιων αν δεν της ενισχύουμε έστω προληπτικά;

Link to comment
Share on other sites

μα αν δεχθουμε πως καθαριζουμε ας πουμε πχ 6 φορες το χρονο το εξωτερικο μας φιλτρο δηλ.περιπου ανα 2μηνο,και προσθετουμε και βακτηρια,πιστευεις πως και παλι δεν αρκει σαν προσθηκη στις αποικιες?

ΥΓ.συνεχιζω αυριο,καθως δεχομαι περιεργα μυνηματα απο τη γυναικα μεσα...... :rolleyes::blush:

καλο βραδι σε ολους.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που λες σίγουρα έχει βάση αν όντως είμαστε συνεπείς με το καθαρισμό του φιλτρου μας και έχει αυτή την συχνότητα που αναφέρεις και όχι οποτε το θυμηθούμε!

Θεωρώ όμως πως θα πρέπει να προσθερουμε και εμεισ μια σταθερότητα στο σύστημα μας και αυτο για να μπορέσει ισχύσει θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τον τελικό αριθμό των ψαριών μας, να διατηρούμε σταθερές ποσότητες τροφής πιθανόν με την χρήση αυτόματης ταιστρας, σταθερή και αμετάβλητη θερμοκρασια, σταθερή φωτοπεριοδο, σταθερές παραμέτρους κτλ γιατί όπως ξέρεις έστω και μικρές μεταβολές μπορούν να αποβούν θανασιμες για εκατομμύρια βακτηρια!

Και ένα απλό παραδηγμα: εμφανίζονται κρούσματα ick στο ενυδρειο μας και αναγκαζόμαστε να ανεβάσουμε την θερμοκρασια στους 30, τι θα πάθουν τα βακτηρια? σίγουρα δεν θα έχουμε απολυες? H σταματάμε την τροφή για 3 μέρες, τι θα τρώνε αυτά για να την βγάλουν?

Υ.Γ. Ελπίζω το πρωί να μην σε δούμε με καρουμπαλα στο κεφάλι!!!

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα πιστευω πως εαν εχουμε ενα αξιολογο συστημα φιλτρανσης δεν θα εχεις ποτε προβλημα απο την στιγμη που μιλαμε για ενα ωριμο ενυδρειο.

Να στο θεσω και αλλιως, εαν σε καθε αλλαγη νερου ή καθαρισμο των μηχανικων φιλτρων (σφουγγαρια) μετα μετρας αμμωνια ή ΝΟ2 το συστημα φιλτρανσης κρινεται οριακο μεχρι και ανεπαρκες μια που η κυρια βιολογια θα πρεπει να ειναι στα βιολογικα υλικα.

Δεν ειναι νομος απλα αυτη ειναι η αποψη μου για αποφυγη παρεξηγησεως.

Link to comment
Share on other sites

Εγω εχω την ιδια αποψη με τον Ρικ.Εχω πολλα και μεγαλα ψαρια.Τα ταιζω πλουσιοπαροχα,αλλα εχω δυο δυνατα φιλτρα.Το ενυδρειο τρεχει 3 χρονια ,ποτε δεν μετρισα αμμωνια η νιτρωδη.

Επισης πιστευω οτι,καθε ενυδρειο ,εχει τον δικο του βηματισμο,το οποιο πρεπει να το ψαξουμε εμεις οι ιδιοι,γιατι δεν υπαρχουν απολυτοι κανονες.Και φερνω παραδειγμα το δικο μου ενυδρειο.

Παντα σε νεους χομπιστες,συστηνουμε να καθαριζουν τα φιλτρα τους ,οταν η ροη πεφτει η ανα δυο ακομα και τρεις μηνες.

Στις αρχες αυτο εφαρμοζα με αλλαγες καθε εβδομαδα του 40% νερου,και παντα τα νιτρικα μου ηταν 40 με 80 στο τελος της εβδομαδος.

Οποτε δειλα δειλα,αλλαξα τακτικη.Τωρα στον μηνα καθαριζω το ενα φιλτρο,πλενω κανονικα μονο τα σφουγγαρια στην βρυση (γιατι με το σκατο που μαζευει,ενα απλο ξεβγαλμα δεν καθαριζει σχεδον τιποτα).Μετα απο 15 μερες καθαριζω και το δευτερο φιλτρο με τον ιδιο τροπο.Τωρα με τοσα ψαρια και με πολυ φαγητο,δεν ξεπερνω στα νιτρικα το 20.Σημειωτεον τα καλοκαιρια ηστην βρυση εχω 10 νιτρικα,γιατι το νερο ειναι απο γεωτριση.

Οποτε καταληγω στο συμπερασμα οτι,αν εχεις λιτρα και πολυ καλη φιλτρανση,παντα με δυο φιλτρα,πρεπει να γινουν τραγικα λαθη ,για να σου χαλασουν οι παραμετροι του νερου.

Υ.Γ τονιζω και παλι,αυτα ισχυουν για το δικο μου ενυδρειο,το οποιο εχει αυτην την δυνατοτητα,και δεν θα το προτεινω για κανενα.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως οταν το ενυδρειο μου ωριμασει σταματαω να ριχνω βακτηρια.Ριχνω μονο οταν καθαριζω τα φιλτρα γιατι μπορει να εχω χασει αρκετα βακτηρια απο την αποικια και ετσι τα ενυσχυω με βακτηρια του εμπορειου.Θεωρω πως ειναι περιττο να ριχνεις βακτηρια σε καθε αλλαγη νερου οταν το ενυδρειο ειναι ωριμο.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα πιστευω πως εαν εχουμε ενα αξιολογο συστημα φιλτρανσης δεν θα εχεις ποτε προβλημα απο την στιγμη που μιλαμε για ενα ωριμο ενυδρειο.

Να στο θεσω και αλλιως, εαν σε καθε αλλαγη νερου ή καθαρισμο των μηχανικων φιλτρων (σφουγγαρια) μετα μετρας αμμωνια ή ΝΟ2 το συστημα φιλτρανσης κρινεται οριακο μεχρι και ανεπαρκες μια που η κυρια βιολογια θα πρεπει να ειναι στα βιολογικα υλικα.

Δεν ειναι νομος απλα αυτη ειναι η αποψη μου για αποφυγη παρεξηγησεως.

Για να μην τα ξαναγράφω παραθέτω τα γραφόμενα του Rik.

Απλά με μία ένσταση. Για μένα δεν είναι άποψη αλλά νόμος.

Προσωπικά ποτέ δεν έχω προσθέσει ποτέ βακτήρια σε ενυδρείο από την στιγμή που στρώνει. (Ούτε σε γλυκό, ούτε σε θαλασσινό)

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οταν το ενυδρειο ειναι "ωριμο" η μονη περιπτωση που πρεπει να κανουμε χρηση ετοιμων βακτηριων

ειναι μετα απο θεραπεια και χρηση φαρμακου.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να πω πως συμφωνώ με της αποψεις ολων σας!

Θέλω να διευκρινίσω ότι το ζητούμενο του συγκεκριμένου θέματος είναι το εάν μπορεί να προκαλέσει τελικός κάποιο πρόβλημα η μακροχρόνια χρήση αυτον των σκευασμάτων!

Εννοείτε πως η συζήτηση απευθύνετε σε ένα ήδη στρωμένο και ώριμο ενυδρείο που οι αποικίες του θα βρίσκονται στα βιολογικά υλικά του όπως ανέφερε και ο rik και όχι σε ένα ενυδρείο που ακόμα δεν είναι πληθυσμιακά ολοκληρωμένο!

Νομίζω ότι την πιο σωστή απάντηση την έδωσε ο kixlidatos γιατί σε αυτό το πολύπλοκο μικροσύστημα δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες!

Το κάθε ενυδρείο ανταποκρίνεται διαφορετικά και όπως πολύ σωστά είπε το καθένα έχει τον δικό του βηματισμό που πρέπει εμείς οι ίδιοι να προσπαθήσουμε να το διατηρούμε σε μια ισορροπία!

Ας καταλήξουμε λοιπόν κάπου και ας πούμε ότι εφόσον ένα ενυδρείο φτάσει στο σημείο της ωρίμανσης του και εμείς ακολουθούμε κάποιες βασικές και τακτικές ρουτίνες δεν χρειάζεται να το υποστηρίζουμε πλέον με βακτήρια παρά μόνο όταν επεμβαίνουμε στα φίλτρα του!

Το ερώτημα τώρα είναι ότι εξής, προς αποφυγήν απρόοπτων παραγόντων όπως αυτούς που προανέφερα και παραπάνω μήπως θα ήταν φρόνιμο να συνεχίσουμε προληπτικά την χορήγηση των σκευασμάτων σε κάθε αλλαγή του νερού η μπορεί να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα αυτοτροφιας και τελικά να έχουμε ακριβός τα αντίθετα αποτελέσματα?

Υ.Γ. να σημειωθεί ότι αρκετές φορές έχουν αναφερθεί περιπτώσεις φίλων που ξαφνικά καταρρέει η βιολογία τους μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας του ενυδρείου χωρίς να έχει σημειωθεί κάποιο ακραίο περιστατικό!

Έγινε επεξεργασία - ebenos
Link to comment
Share on other sites

Αν εσενα σε κανει να νιωθεις καλυτερα περισσοτερο ψυχολογικα τοτε συνεχισε την ρουτινα σου.

Αλλοι θα σου ελεγαν πως ειναι πεταμενα λεφτα.

Ο πληθυσμός τους δεν ειναι σταθερος μια που αλλα πεθαίνουν και αλλα πολλαπλασιαζονται αναλογα και με το ΡΗ και το οργανικο φορτιο του ενυδρειου. Τα ψαρια δεν θεωρω πως κυνδινευουν αμεσα. Μπορω να φανταστω καποια θολουρα στο νερο απο τα υπερβολικα βακτηρια και ισως καποια προσωρινη μειωση του οξυγονου λογο υπερβολικου πλυθησμου αλλα ειναι θεμα χρονου να μεινουν στο τελος παλι μονο τα απαραιτητα για το οργανικο φορτιο που εχουμε.

Οσο για τις περιπτωσεις που μπορει ξαφνικα να καταρευση η βιολογια θεωρω πως παντα υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος και σε καμια περιπτωση ετσι ξαφνικα η βιολογια δεν παει περίπατο.

Link to comment
Share on other sites

Ανοίγω αυτό το θέμα θέλοντας να ακούσω της απόψεις σας σχετικα με την μακροχρόνια προσθήκη βακτηριών στο ενυδρείο!

Συνήθως παρατηρείτε από παλαιότερους χομπιστες να σταματούν την προσθήκη βακτηριών λίγο καιρό μετά το στρώσιμο του ενυδρείου ενώ η εταιρίες κατασκευής των σκευασμάτων θεωρούν απαραίτητη την χρήση του σε κάθε αλλαγή νερού για αναπλήρωση της χαμένης βιολογίας!

Παρακαλώ θα ήθελα τεκμηριωμένες της απόψεις σας στο αν θα πρέπει να συνεχίζετε η χρήση τους η όχι!

Οι εταιρείες λογικά προτείνουν παραπάνω χρήση από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, μιας και είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί και σαν στόχο έχουν την αύξηση των πωλήσεων τους. Έτσι λένε και για τα σφουγγάρια, για το βιολογικό υλικό, για τον άνθρακα κλπ Πολύ καλά κάνουν, αλλά κι εμείς το ψάχνουμε και κάνουμε ότι κρίνουμε καλύτερο και για τα ενυδρεία, αλλά και για την τσέπη μας.

Προσωπικά βακτήρια χρησιμοποιώ μόνο σε νεοστημένο ενυδρείο ή μετά από κάποια συντήρηση στα φίλτρα. Ειδικά στην Ελλάδα που είμαστε υπερβολικοί με το μέγεθος του βιολογικού υλικού που χρησιμοποιούμε, δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουμε χρήματα άσκοπα, ενώ μπορούμε να τα διαθέσουμε κάπου αλλού.

Αν το ενυδρείο μας χρειάζεται προσθήκη βακτηρίων σε κάθε αλλαγή, τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το δούμε. Ενα σύστημα καλά στρωμένο, πάει κυριολεκτικά μόνο του.

:)

Link to comment
Share on other sites

Αν το ενυδρείο μας χρειάζεται προσθήκη βακτηρίων σε κάθε αλλαγή, τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το δούμε. Ενα σύστημα καλά στρωμένο, πάει κυριολεκτικά μόνο του.

:)

Αυτο τα λεει ολα!

Link to comment
Share on other sites

Αν το ενυδρείο μας χρειάζεται προσθήκη βακτηρίων σε κάθε αλλαγή, τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το δούμε. Ενα σύστημα καλά στρωμένο, πάει κυριολεκτικά μόνο του.

:)

Αν και νομίζω ότι έχω διευκρινίσει το ζητούμενο το συγκεκριμένου θέματος πιστεύω ότι δεν έχω γίνει αρκετά κατανοητός!

Μίλησα εξαρχης για ένα σωστά στρωμένο και ώριμο ενυδρείο και όχι για ένα ενυδρείο που την χρειάζεται αυτήν την υποστήριξη για κάποιους λόγος!

Μίλησα για ένα ενυδρείο που πάει μόνο του όπως λες και για την προληπτική και μόνον χρήση αυτών τον σκευασμάτων προς αποφυγήν απροόπτων!

Τάλως πάντων εμένα με κάλυψαν οι απαντήσεις σας και σαφώς ο καθένας έχει την ρουτίνα του οπότε το θέμα μπορεί να τελειώσει εδώ! Νομίζω ότι συζητήθηκαν κάποια πράγματα που είναι αρκετά στο να βγάλει κάποιος τα συμπεράσματα του ασφαλή η μη!

Link to comment
Share on other sites

Ένα σωστά στρωμένο και ώριμο ενυδρείο, δεν έχει καμία ανάγκη για προσθήκη βακτηρίων.

Το θέμα δεν χρειάζεται να τελειώσει, μπορούν κι άλλοι φίλοι να πουν την γνώμη τους.

:)

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση αρχάριου. Ένα ώριμο ενυδρειο θεωρείτε ένα ενυδρειο πολυ τρέχει τουλάχιστον 1 χρόνο;

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση αρχάριου. Ένα ώριμο ενυδρειο θεωρείτε ένα ενυδρειο πολυ τρέχει τουλάχιστον 1 χρόνο;

Αν ο κύκλος ξεκινήσει και τελειώσει σωστά, και μπορέσει να κρατηθεί η βιολογία εξαρχης τότε νομίζω ότι από τους 6 μήνες και μετά μπορεί να θεωρηθεί ώριμο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...