Jump to content

Υπερπληθυσμός;


Recommended Posts

Μετά από μια μικρή εισαγωγή ξεκινάω τις ερωτήσεις: :)

Μια από τις ανησυχίες μου είναι μήπως το ενυδρείο είναι πολύ φορτωμένο με ψαράκια με αποτέλεσμα να στρεσάρονται και να μην είναι ευτυχισμένα. Στα 120lt λοιπόν κατοικούν:

2 Clown Loach, 5 νέον, 3 καρδινάλιοι, 4 ροδόστομοι, 4 Black Neon Tetra, 2 Congo Tetra, 2 γκουραμάκια (το ένα είναι Dwarf Gourami (Colisa lalia)), 3 σκαλάρια, ένα καρχαριάκι (ίσως να είναι Bala Shark (Balantiocheilus melanopterus)), 2 χήρες (White Skirt Tetra (Gymnocorymbus ternetzi); ) και 1 πλεκόστομος. Τις περισσότερες ονομασίες τις βρήκα ψάχνοντας φωτογραφίες στο ίντερνετ οπότε ίσως κάποιες να είναι λάθος, πχ ο πλεκόστομος δεν ξέρω τι είναι).

Οι γονείς μου ήξεραν για τον κανόνα 1cm ανά λίτρο, εγώ διάβασα εδώ πως αυτό δεν ισχύει, αλλά είναι ακόμα στο όριο 1cm ανά 2 λίτρα (λίγο πάνω λίγο κάτω). Το μεγαλύτερο πάντως ψάρι είναι το καρχαριάκι (κοντά στα 10cm) και το ένα gourami (στα 7-8 περίπου).

Μπορείτε να μου πείτε αν είναι ικανοποιητικό το μέγεθος του ενυδρείου για τα ψάρια αυτά και επίσης αν όλα τα είδη μπορούν να συμβιώσουν; Γνωρίζω ότι τα σκαλάρια και τα νέον δεν ταιριάζουν, αλλά τα σκαλάρια είναι μικρά, τα νέον μεγαλούτσικα πλέον και συμβιώνουν πολλούς μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα (αγνοούν θα έλεγα τα μεν τα δε).

Άλλη μια απορία για το μέγεθος είναι να έχοντας τα ψάρια που μεγαλώνουν αρκετά σε μικρό ενυδρείο, περιορίζεις έτσι την ανάπτυξη τους; Και αν ναι, αυτό είναι κακό για τα ψάρια και έτσι βασανίζονται;

Πολλές ερωτήσεις, το ξέρω αλλά καθότι αρχάριος θέλω να μάθω.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά κάποια στιγμή τα νέον θα γίνουν τροφή των σκαλαριών και αυτό το έχουμε ξαναδεί σε πολλά ενυδρεία. Απο την άλλη Clown από μόνος του θέλει 200 λίτρα! :):excl: Λυπάμαι τα ψάρια σου κατά την δική μου άποψη είναι υπερβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση PascM.

Εδώ είχα δει πως οι clown θέλουν 20gallons δηλαδή 75lt και ότι φτάνουν τις 5ίντσες (15cm). Είναι πιστεύεις λάθος η άποψη αυτή; Τώρα που το κοιτάω σε άλλο site, λέει για 75gallons και 30cm... Φυσικά και αν τα ψαράκια είχαν τέτοιο μέγεθος δεν θα τα κράταγα σε τόσο μικρό ενυδρείο. Μέχρι να μεγαλώσουν όμως; Το γεγονός πως είναι σε 120lt τα κάνει να υποφέρουν παρά το (ακόμη) μικρό τους μέγεθος; Ένα ψάρι που ζει τόσα πολλά χρόνια (οι clown λέει πάνω από 15χρόνια) πότε παίρνουν το πολύ μπόι, περίπου στα μέσα της ζωής τους ή πιο νωρίς;

Για τα σκαλάρια και τα νέον πιστεύεις πως από τώρα στρεσάρονται τα μικρά γιατί νιώθουν απειλή ή μπορώ να περιμένω και όταν μεγαλώσουν τα σκαλάρια και δω πως γίνονται απειλητικά, να τα χωρίσω;

Και πάλι ευχαριστώ;

Link to comment
Share on other sites

Όσο είναι μικρά τα clown δεν έχεις απόλυτο πρόβλημα βέβαια πρέπει να δεις και τι συνθήκες νερού θέλουν τα ψάρια που έχεις μέσα. Τα νέον δεν θα συνιστούσα να τα κρατήσεις μαζί με τα σκαλάρια.

Link to comment
Share on other sites

Μα παιδιά αν δεν κάνω λάθος τα 3 σκαλάρια και μόνο είναι πολλά για τα 120 λίτρα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν μέσα και 2 clowns και 2 gouramis. Πρέπει πάντα να λαμβάνοπυμε υπόψιν τα τελικά μεγέθη των ψαριών και όχι το μέγεθος που έχουν όταν τα αγοράζουμε. Επίσης, όταν και αν δημιουργηθεί κάποιο ζευγάρι από τα σκαλάρια και αρχίζουν να γεννάνε αυγά, θα γίνουν επιθετικά προς τα υπολοιπα ψάρια μιας και θα προστατεύουν την περιοχή με τα αυγά.

Μήπως να ξανασκεφτείς λίγο ποιο είδος θέλεις τελικά;

Link to comment
Share on other sites

Agalenia έχεις δίκιο ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το τελικό μέγεθος των ψαριών αλλά όταν κάποιος δεν γνωρίζει και στο pet shop του λένε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, που να το φανταστεί. Το ενυδρείο αυτό είναι των γονιών μου, τα ψαράκια τα διάλεξαν αυτοί και είναι πολύ χαρούμενοι. Άντε τώρα να τους πείσεις, μεγάλους ανθρώπους, πως παρόλο που τα ψάρια φαίνονται υγιή και χαρούμενα, δεν πρέπει να είναι σε τόσο μικρό ενυδρείο. Εκτός και αν περιμένουμε να μεγαλώσουν και άλλο και μετά τους πείσω πως λόγω μεγέθους θέλουν πιο πολλά λίτρα και να τα δώσουν.

Προς το παρόν βασίζομαι στην απάντηση του PascM ότι όσο είναι μικρά σε μέγεθος δεν υπάρχει πρόβλημα. Σωστά;

Έγινε επεξεργασία - mpiftex
Link to comment
Share on other sites

Εκτος οτι τα ψαρακια σου ειναι παρα πολλα για τα λιτρα σου δεν ταιριαζουν και μεταξυ του τοσο στις παραμετρους του νερου οσο και απο θεμα κινητικότητας θερμοκρασιας κτλ

Μπες στο fish index και δες το προφιλ του καθε ψαριου για να καταλαβεις :)

Link to comment
Share on other sites

πω πω ψαράκια..όμορφα αλλά και πολλά.. :excl:

σκαλαρια και γκουραμια και νεον..

φοβάμαι πως θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στο μέλλον..

χωρητικότητας και συμβατότητας..

:) στο ΑΖ..

καλή συνέχεια..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

simfono me tous ipolipous xristos pos ta skalaria tha fane ta neon otan ftasoun sto teliko megethos(apo dikia mou kakia ebiria),alla pio poli anisixo gia to karxariaki,giati ama ine bala shark tha xriasti enidrio 500 litron minimum mias ki ftani ta 35 ek. ..............kali sinexia

Link to comment
Share on other sites

Μα παιδιά αν δεν κάνω λάθος τα 3 σκαλάρια και μόνο είναι πολλά για τα 120 λίτρα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν μέσα και 2 clowns και 2 gouramis. Πρέπει πάντα να λαμβάνοπυμε υπόψιν τα τελικά μεγέθη των ψαριών και όχι το μέγεθος που έχουν όταν τα αγοράζουμε.

Εχω την εξής απορία.

Με αυτη την λογική, όταν γεννιέτε ενα παιδί , αντι για relax , πρέπει να του πάρουμε διπλή κρεββατοκάμαρα και μάλιστα παραγγελία γιατι το ανθρώπινο είδος μπορεί να φτάσει και τα 2.5 μέτρα?

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εξής απορία.

Με αυτη την λογική, όταν γεννιέτε ενα παιδί , αντι για relax , πρέπει να του πάρουμε διπλή κρεββατοκάμαρα και μάλιστα παραγγελία γιατι το ανθρώπινο είδος μπορεί να φτάσει και τα 2.5 μέτρα?

ama thes to skalaria sou na ine igies ki na megaloni xaroumena xalali tous(min ksexnas pos gia ta psaria to enidrio den ine to krebati tous alla o topos opou tha megalosoun oli tin zoi tous)omos pezi ki allos rolos....... ta skalaria mporoun na ginoun epithetika ama ta kratai kanis se mikra enidria ,ki polli eukola mias ki xriazonte na ine polla mazi diskoleuontas to thema tou xorou. :excl:

Y.G : allo na allazis krebati ki allo na allazis olokliro enidrio 120 litra :) ,gia ta psaria auto ine para poli kourastiko(ki gia ton idioktiti)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...