Jump to content

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους! Είναι το πρώτο μου post και η απορία μου ως αρχάριου αφορά μια διακοπή ρεύματος που έχει αναγγελθεί απο τη ΔΕΗ για αύριο, διάρκειας έξι ωρών περίπου. Απαιτείται κάτι ιδιαίτερο, ή θα το αφήσω απλώς να περάσει, χωρίς να ενοχλήσω τα ψαράκια; Το ενυδρείο μου είναι 125 λίτρων, μέτρια φυτεμένο, με 1 pleco, 1 botia lohachata, 5 cardinal tetra, 5 arlequin rasbora, 2 opaline gourami, 2 pearl gourami, 1 ramirezi. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς ρεύμα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Εγώ θα το άφηνα όπως είναι, τί άλλο να κάνεις;;

Link to comment
Share on other sites

Τι έγινε? Όλη η Αθήνα διακοπή έχει αυριο?

Τα ίδια και εδώ στο Χαϊδάρι...

Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Ευτυχώς που δεν δουλεύω αύριο και θα είμαι σπίτι για να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ταΐζουμε σήμερα και αύριο, κάνουμε γενναία αλλαγή νερού λίγο πριν τη διακοπή, σκεπάζουμε τα ενυδρεία καλά να χάσουν όσο γίνεται λιγότερη θερμοκρασία και προσέχουμε κατά τη διάρκεια μήπως πέσει πολύ χαμηλά (γι' αυτό καλό είναι να υπάρχει γκαζάκι για ζεστό νερό αν χρειαστεί), ΔΕΝ καθαρίζουμε φίλτρα πριν τη διακοπή και τέλος κάνουμε μετρήσεις νερού μερικές ώρες μετά που θα έρθει το ρεύμα, για να δούμε για τυχόν αύξηση ρύπων λόγω απώλειας βιολογίας.

Ολα αυτά βέβαια αφορούν πολύωρες διακοπές μόνο.

Προσοχή στα μικρά συστήματα γιατί κινδυνεύουν περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Μια αεραντλια μπαταριας και ολα ΟΚ!!!

Επισης για διακοπη πανω απο 3 ωρες ενδεικνυται η αφαιρεση των υλικων απο το φιλτρο(παντα αν μιλαμε για εξωτερικο) και η τοποθετηση τους μεσα στο ενυδρειο!!!

Έγινε επεξεργασία - nidal
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ταλαιπωριόμουν στο παλιό μου σπίτι με διακοπές πολύωρες μάλιστα κάνω το εξής....

Ανοίγουμε οπωσδήποτε τα καπάκια του ενυδρείου για να μπει οξυγόνο και να επιζήσουν τα ψάρια. Δεν σε ενδιαφέρει όπως λέει ένας συνάδελφος η πτώση θερμοκρασίας, αλλά να οξυγονώνεται το νερό.

Εχω βάλει ένα δυνατό ups μόνο για το φίλτρο και την αντλία...........

Link to comment
Share on other sites

...Ανοίγουμε οπωσδήποτε τα καπάκια του ενυδρείου για να μπει οξυγόνο και να επιζήσουν τα ψάρια. Δεν σε ενδιαφέρει όπως λέει ένας συνάδελφος η πτώση θερμοκρασίας, αλλά να οξυγονώνεται το νερό...

Φίλε μου δεν ξέρω τι εμπειρία έχεις από ενυδρεία και διακοπές ρεύματος, αλλά αυτό που προτείνεις είναι λάθος. :)

Χειμώνας... με χαμηλές θερμοκρασίες... χωρίς ρεύμα για κάμποσες ώρες (=> δεν δουλεύει ο θερμοστάτης!), ενυδρείο με τροπικά ψάρια και θα ανοίξεις το καπάκι για... να πάρουν αέρα..?! Τι είναι, παράθυρο στο σαλόνι? Αυτό που θα πετύχεις με αυτή τη κίνηση είναι να ρίξεις ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του νερού και μετά να ψάχνεις γιατί έβγαλαν ich τα ψάρια σου... Δεν μπαίνει περισσότερο οξυγόνο στο νερό εάν ανοίξεις τα καπάκια του ενυδρείου, απλώς πέφτει πιο γρήγορα η θερμοκρασία (μιλάμε πάντα για περίπτωση διακοπής ρεύματος).

Με την οξυγόνωση του νερού, εάν έχεις κάνει αυτά που γράφω παραπάνω: "...ΚΑΛΗ αλλαγή νερού ΠΡΙΝ τη διακοπή..." τότε είσαι μια χαρά για τις επόμενες ώρες μέχρι να έρθει το ρεύμα - εάν δεν έχεις ταΐσει κιόλας όπως γράφω...

Σε περιπτώσεις δε που κρατάει πολλές ώρες, το μόνο που σώζει τη κατάσταση είναι η αεραντλία μπαταρίας ή η γεννήτρια.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου δεν ξέρω τι εμπειρία έχεις από ενυδρεία και διακοπές ρεύματος, αλλά αυτό που προτείνεις είναι λάθος. :)

Χειμώνας... με χαμηλές θερμοκρασίες... χωρίς ρεύμα για κάμποσες ώρες (=> δεν δουλεύει ο θερμοστάτης!), ενυδρείο με τροπικά ψάρια και θα ανοίξεις το καπάκι για... να πάρουν αέρα..?! Τι είναι, παράθυρο στο σαλόνι?

Επανέρχομαι στο θέμα γιατί πραγματικά δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω......

Απο ενυδρεία έχω εμπειρία πάνω απο 12 χρόνια, αρχής γενομένης με θαλασσινού νερού, DIY.

Δεν ξέρω τι γνώσεις έχεις απο ενυδρεία αλλά είναι επικίνδυνο να λέμε κάτι κατα προσέγγιση. Ο χαρακτηρισμός σου "παράθυρα στο σαλόνι" κλπ με παραπέμπει στο οτι δεν έχεις ιδέα πως δουλεύει ο κύκλος της ζωής αλλά και του ενυδρείου.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες του στιλ "γιατί", "πώς", "πόσο", "ποιο", κλπ. Απλά να πω πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στο θέμα γιατί πραγματικά δεν πιστεύω αυτά που διαβάζω......

Απο ενυδρεία έχω εμπειρία πάνω απο 12 χρόνια, αρχής γενομένης με θαλασσινού νερού, DIY.

Δεν ξέρω τι γνώσεις έχεις απο ενυδρεία αλλά είναι επικίνδυνο να λέμε κάτι κατα προσέγγιση. Ο χαρακτηρισμός σου "παράθυρα στο σαλόνι" κλπ με παραπέμπει στο οτι δεν έχεις ιδέα πως δουλεύει ο κύκλος της ζωής αλλά και του ενυδρείου.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες του στιλ "γιατί", "πώς", "πόσο", "ποιο", κλπ. Απλά να πω πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

Μάλιστα...

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τα μηνύματά σου, όλο και περισσότερο μου ριζώνει η ιδέα ότι έγραψες επίτηδες για να με τσιγκλήσεις... Τέλος πάντων, μπορεί και να κάνω λάθος... Ομως η φράση "...δεν έχεις ιδέα πως δουλεύει ο κύκλος της ζωής αλλά και του ενυδρείου..." συγχώρα με αλλά δεν μπορεί να περάσει έτσι...

Δεν ξέρω βέβαια (και δεν με ενδιαφέρει) που σε οδηγεί σήμερα η εμπειρία σου από τη ζωή, αλλά απ' ότι είδα από τα μηνύματά σου, η πολυετής (12χρονη) πείρα σου με τα ενυδρεία, σε καθοδηγεί σε μηνύματα όπως:

Καλησπέρα σε όλους! Κατέχω δύο ενυδρεία και εντός των ημερών πρόκειται να μετακομίσω....Το ένα είναι 280 και το μικρό 90 περίπου λίτρα...Το ένα ενυδρείο φιλοξενεί ένα ψάρι PACU μήκους 45 εκατοστών...

Ο χαμηλός φωτισμός δημιουργεί καφέ άλγη? Ρωτάω γιατί έχω παρόμοιο πρόβλημα με το ενυδρείο μου... :excl:

Συνιστώ να βάλεις σε ζεστό νερό το ξύλο για αρκετή ώρα για να φύγει το καφέ χρώμα, που αλλιώς θα σου πάρει το νερό του ενυδρείου!
Προσωπικά έβγαλα κι απο τα δύο μου ενυδρεία τη λάβα γιατί μετά απο καιρό άρχιζε να γίνεται καφέ το νερό. Και σίγουρα δεν έφταιγε ο φωτισμός κλπ αλλά η λάβα.... :thumbup:

Φίλε μου Aqua-man...

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να έχει 45 cm ψάρι σε 280 λίτρα, όταν χρειάζεται τα δεκαπλάσια...

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να ρωτάει που οφείλεται η καφέ άλγη...

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να προτείνει αρκετή ώρα για να φύγει το χρώμα από το μοπάνι, όταν συνήθως θέλει 2-3 εβδομάδες...

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να λέει ότι η λάβα βγάζει χρώμα στο νερό του ενυδρείου...

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να λέει ότι η αεραντλία πρέπει να δουλεύει μόνιμα σε ενυδρείο, όπως γράφεις σε άλλο ποστ...

Δεν φτάνει κάποιος να έχει πολλά χρόνια στη πλάτη του στο χόμπι. Χρειάζονται και μερικά άλλα πραγματάκια... Πάμε τώρα και στο ζητούμενο.

Σε πολύωρη διακοπή ρεύματος το χειμώνα, τα μεγάλα, στρωμένα και ώριμα ενυδρεία με φυσιολογική ιχθυοφόρτιση, θα αντιμετωπίσουν πρώτα πρόβλημα θερμοκρασίας, μετά πρόβλημα βιολογίας και μετά πρόβλημα οξυγόνωσης του νερού.

Τα μικρά ενυδρεία που είναι φρεσκοστρωμένα και χωρίς ικανοποιητικό βιολογικό φορτίο, αλλά και όσα έχουν ψάρια όπως εσύ (πακού 45 cm σε 280 λίτρα!!!) θα αντιμετωπίσουν ΜΟΝΟ πρόβλημα θερμοκρασίας, γιατί τα προβλήματα βιολογίας αλλά και οξυγόνωσης του νερού, τα αντιμετωπίζουν... ΜΟΝΙΜΑ!

Τα μικρά συστήματα είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε διακοπές ρεύματος, γιατί δεν μπορούν να διατηρήσουν σταθερά διάφορες παραμέτρους πχ θερμοκρασία, βιολογία κλπ, γι' αυτό και κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζονται καλύτερη προετοιμασία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εάν κάποιος κάνει μεγάλη και σωστή αλλαγή νερού λίγο πριν τη διακοπή, ΧΩΡΙΣ να καθαρίσει το φίλτρο του (για να μην χάσει καθόλου ποσοστό βιολογικής αποικίας λόγω του καθαρισμού), ούτε το υπόστρωμα (για να μην χρειαστεί η άμεση επέμβαση της βιολογίας του φίλτρου του), τότε, κατά τη διάρκεια της διακοπής το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει είναι η πτώση της θερμοκρασίας, που μπορεί να φέρει αν είναι μεγάλη, ich ή και άλλα προβλήματα στα ψάρια... Το νερό θα έχει λόγω της προσθήκης του φρέσκου, αρκετά αποθέματα οξυγόνου ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στα ζωντανά σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά μάλιστα αν το έχει μαζέψει με το κατάλληλο τρόπο και αν έχεις βοηθήσει και με άλλους τρόπους το ενυδρείο και τα ζωντανά σου (όχι τάισμα την προηγούμενη, αποσύνδεση της παροχής co2 κατά τη διάρκεια της διακοπής κλπ).

Ανοίγοντας το καπάκι του ενυδρείου, το μόνο που καταφέρνεις είναι να έχεις γρηγορότερη και μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας, που είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή. Οξυγόνο πως θα μπει στο νερό αν ανοίξεις το καπάκι, μου λες? Αν εννοείς να φρεσκάρεις το κομμάτι/όγκο του αέρα που βρίσκεται πάνω από το νερό, αυτό είναι τόσο δευτερεύον σε σχέση με την απώλεια θερμότητας, που δεν πρέπει να το σκέφτεσαι καθόλου. Ασε που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αν το ενυδρείο σου χρειάζεται περισσότερη οξυγόνωση γιατί έχεις πολλά ψάρια ή ελλιπή φίλτρανση ή χαμηλή ανατάραξη επιφάνειας ή γιατί κάνεις αλλαγές όποτε το θυμηθείς, τότε η λύση σου είναι οι αεραντλίες μπαταρίας, ή η χρήση UPS ή η χρήση γεννήτριας.

Αυτά και τέλος στο θέμα.

Το μόνο που θα σου πω ακόμα είναι να μην είσαι προσβλητικός ή επιθετικός με τα μηνύματά σου απέναντι στους άλλους, γιατί μπορεί να μην "σηκώνουν" άστοχες κουβέντες και να αντιδρούν... Θα μπορούσες για παράδειγμα να αποφύγεις την πρώτη-πρώτη φράση που έγραψες: "...Δεν σε ενδιαφέρει όπως λέει ένας συνάδελφος..." Θα μπορούσες δηλαδή να το διατυπώσεις διαφορετικά, ώστε να μην προσωποποιηθεί στη δική μου απάντηση...

Και φυσικά το : "...δεν έχεις ιδέα πως δουλεύει ο κύκλος της ζωής αλλά και του ενυδρείου...", οπως και το χειρότερο: "...η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας...." δεν χρειαζόντουσαν ΚΑΘΟΛΟΥ !

Καλή συνέχεια σε όλους... :)

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να έχει 45 cm ψάρι σε 280 λίτρα, όταν χρειάζεται τα δεκαπλάσια..

Το Pacu όταν το αγόρασα πριν 3 χρόνια περίπου ήταν 9 cm, δεν ήταν αναμενόμενο πως θα μεγαλώσει τόσο. Οπως γνωρίζεις το σωματότυπο του ψαριού συνήθως προσαρμόζεται στην πίεση του εκάστοτ ενυδρείου. Ηδη ετοιμάζω άλλο για να φιλοξενήσει και δεύτερο.

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να ρωτάει που οφείλεται η καφέ άλγη...

Όταν όλες μου οι μετρήσεις, ακόμα και νιτρίτη και νιτρικά είναι εντάξει (η πράσινη και καφέ άλγη οφείλεται και σε αυτό), το φαγητό είναι στην σωστή ποσότητα και λύση ΔΕν βρίσκεται, ζητάω και μια άλλη γνώμη.

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να προτείνει αρκετή ώρα για να φύγει το χρώμα από το μοπάνι, όταν συνήθως θέλει 2-3 εβδομάδες...

Αυτός είναι ο συνιστώμενος τρόπος και για λόγους απολύμανσης. Εσύ οταν βάζεις νέο χαλίκι ή ενεργό άνθρακα το βάζεις κατευθείαν? Γνωρίζεις κάποιον άλλον πριν γίνει σε 3 βδομάδες το ενυδρείο καφέ?

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να λέει ότι η λάβα βγάζει χρώμα στο νερό του ενυδρείου...

Μήπως έχεις δει λάβα σε ενυδρείο μετά απο 6 χρόνια?

- 12 χρόνια εμπειρίας δεν οδηγούν κάποιον να λέει ότι η αεραντλία πρέπει να δουλεύει μόνιμα σε ενυδρείο, όπως γράφεις σε άλλο ποστ...

?????????????????????????????????

Εδώ συμβαίνει το εξής.... 'Οπως πάει κάποιος, όπως κι εγώ έκανα παλιά σε 5-6 aqua-shop και για το ίδιο πρόβλημα του προτείνονται 6 διαφορετικές λύσεις, έτσι συμβαίνει με αυτά που λες....

Χαίρομαι πάντως που έχεις τόσο μεγάλο εύρος χρόνου και ασχολήθηκες με τα γραφομενα μου.........

Έγινε επεξεργασία - Aqua-man
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά εδώ είμαστε για να ανταλλάζουμε εμπειρίες και όχι να ανταγωνιζόμαστε ποιος έχει τις περισσότερες και τις καλύτερες γνώμες. Ως γνωστόν τα ενυδρεία είναι το χόμπυ μας. Ένα χόμπυ πρέπει να σε χαλαρώνει και να σε διασκεδάζει. Από κει και πέρα δε χρειάζονται όλα αυτά.

Άλοι μπορεί να έχουν 15 χρόνια εμπειρίας και να τα έχουν μάθει όλα εμπειρικά και άλλοι 5 χρόνια, αλλά να έχουν τρελλαθεί στο διάβασμα. Αυτό τι σημαίνει; Ποιος είναι καλύτερος;

Και όπως είπε και ο Στέφανος, χαλαράααααααααααααααα...

Link to comment
Share on other sites

:) Αγαπητοί φίλοι, αισθάνομαι λίγο υπεύθυνος για την αναστάτωση διότι ξεκίνησα το thread αλλά νομίζω ότι εδώ δεν γίνεται ένας διαγωνισμός γνώσεων. Εκτιμώ ιδιαίτερα την καλή σας πρόθεση να βοηθήσετε στο ερώτημά μου, και οι ευχαριστίες μου απευθύνονται σε όλους, ανεξαιρέτως!

Επί τη ευκαιρία, να σας πω με ποιο τρόπο αντιμετώπισα τη χθεσινή διακοπή, διάρκειας -τελικά- 5 ωρών: Δεν τάισα την προηγούμενη μέρα, κι έκανα μια αλλαγή νερού στη μέση της προγραμματισμένης διακοπής μέ φρέσκο νερο θερμοκρασίας 27-28 βαθμών, σε πολύ αργούς ρυθμούς για να αποφύγω το στρεσσάρισμα των ψαριών. Εκ του αποτελέσματος και αδυνατώντας να ξέρω αν οι ενέργειές μου ακολούθησαν την πεπατημένη, όλα πήγαν καλά, η θερμοκρασία έφτασε σε ένα ελάχιστο 23 βαθμών πριν την αλλαγή, ενώ το οξυγόνο στο νερό νομίζω ότι αναπληρώθηκε εν μέρει από το φρέσκο που προσέθεσα. Φυσικά, ξανατονίζοντας την ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ μου, πιθανώς να ήμουν απλώς ...ΤΥΧΕΡΟΣ! Καλού κακού, πάντως, θα πάω στο Nidal να πάρω μια αεραντλία μπαταρίας...

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους!

Βασίλης :excl:

Link to comment
Share on other sites

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=4391

χωρης να παρω τη μερια καποιου

πηστευω και οι δυο οτι εχετε δικαιο..........

Xαίρομαι που όλα πήγαν καλά! Πανω απ' όλα αυτό έχει σημασία..... :)

Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγώ την κακία μου :excl:

Και η δυο έχετε άδικο :thumbup:

Κάνατε θέμα για ψύλλου πήδημα (….ο τσακ πήδηξε) :)

Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλο χαλί ώστε να έχει διακοπή ρεύματος για 24αορα.

Λίγες ώρες διακοπή ρε παιδιά δεν βλάπτει το ενυδρείο καθόλου δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθαρισμός του νερού δεν γίνετε μόνο στο φίλτρο αλλά και στο βυθό του ενυδρείου. :wub:

Link to comment
Share on other sites

καλα οντως για 5ωρες δεν ηρθε και το τελος του κοσμου μην τρελενομαστε ειδικα αν εχουμε και φυτα και καλο φιλτραρισμα

μια χαρα ειμαστε

γενικα

ειπαμε μην τα αφηνουμε στη μοιρα τους αλλα οχι και η υπερβολη

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά συγνώμη αλλά νομίζω ότι θα πάρω την θέση του Filoxenos παρότι δεν τον ξέρω. Πιστεύω ότι με το να ανοίξουμε απλώς το καπάκι δεν οξυγονώνουμε το νερό στο ενυδρείο, εκτός και αν το ανακατεύουμε για να το "μπερδέψουμε" με το οξυγόνο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, πράγμα που θα έριχνε την θερμοκρασία στο νερό πολύ πιο γρήγορα. Το νερό όταν μένει ακίνητο δεν μπορεί να οξυγονωθεί από μόνο του, όπως και να το κάνουμε. Πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης κίνηση. Αυτά είχα να πω, χωρίς να θέλω να ρθω σε αντιπαράθεση με κανένα. Πιστεύω ότι από αυτό το Forum πρέπει όλοι να κερδίζουμε άσχετα με το πόσα χρόνια ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο χόμπυ. Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...