Jump to content

Ομάδα Δημιουργίας Για Κιχλίδες Αμερικής


lykourgos

Recommended Posts

Υπηρχε ηδη?? Εψαξα αρκετές φορές και δεν το βρηκα...!!!! Δικό μου λαθος (πάλι) -_- Αν δεν το χρειάζεστε ας διαγραφεί ...

Έγινε επεξεργασία - Noutsman
Link to comment
Share on other sites

ο νουτς εγραψε για convict αν δεν κανω λαθος, theodor αυτο το link που εκανες post ειναι για oscar.....

Link to comment
Share on other sites

ο νουτς εγραψε για convict αν δεν κανω λαθος, theodor αυτο το link που εκανες post ειναι για oscar.....

Είχε γράψει και για τα oscar και το διέγραψε :)

Link to comment
Share on other sites

εγραψα και για οσκαρ πριν λιγο, αλλα υπηρχε και διαγραφηκε το δικο μου ;):)

Link to comment
Share on other sites

ααααα οκ συγγνωμη δεν το ειδα αλλα ομως μετραει η προθεση να βοηθησει :)

Link to comment
Share on other sites

ομως μετραει η προθεση να βοηθησει :)
Σε ευχαριστω πολυ φιλε!! ;):D
Link to comment
Share on other sites

Επιστημονικό Όνομα: Liosomadoras oncinus (R. H. Schomburgk in 1841)

Κοινές Ονομασίες: Jaguar Catfish

Ελληνικό Όνομα: Δεν υπάρχει

Γενική κατηγορία: Γατόψαρα Ν. Αμερικής

Κλάση: Actinopterygii

Οικογένεια: Liosomadorus oncinus

Μέγεθος: Γύρω στα 18-20 cm

Βιότοπος: Νότια Αμερική: Ucayali, Amazon και Negro

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: ..................... 5,6 - 7,2 (Ιδανικά: 7.0)

KH: ..................... 2-12°dKH

GH: ..................... 2-12°dGH

Θερμοκρασία: ..... 20-28°C- 68-82.4°F (Ιδανικά: 26°C)

Λίτρα: 250 λίτρα (minimum)

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά ειρηνικό γατόψαρο, αλλά δεν θα διστάξει να καταβροχθίσει μικρότερα ψάρια.

Διαχωρισμός φύλου: Δυστυχως, δεν ειναι και πολυ ευκολος- ειδικα αν ειναι σε μικρη ηληκια. Τα αρσενικά, έχουν ενα περίεργα τροποποιημένο "πρωκτικό" (εδρικό) πτερύγιο και αναπτύσσουν γρηγορότερα, απ'τα θηλυκά, το ραχιαίο πτερύγιο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Καλά θα είναι να το έχετε σε ενυδρείο με "μέσου" επιπεδου χαλίκι, φυτεμενο με ριζες, ξυλα και πετρες, ωστε να εχεις κρυψωνες (συνηθως δεν θα πολυεμφανιζεται την ημερα- ειναι νυχτώβιο ψάρι)

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, στον πάτο του ενυδρείου συνήθως.

Διατροφή: Είναι παμφάγο ψαρι και τρέφεται με όλα τα είδη τροφής, αλλά προτιμά την κατεψυγμένη. Καλό θα ήταν να ταϊζεται κατα την διαρκεία της νυχτα (με το φως σβησμένο δηλαδη)

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8-12 χρόνια (με σωστές και σταθερές συνθήκες- παραμέτρους νερού)

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όπως ανεφερα πιο πάνω καλό θα ηταν να μην ειναι μαζι, στο ιδιο ενυδρειο, με μικρόσωμα ψάρια, αλλα αν το ενυδρειο σας ειναι φυτεμενο με αρκετες κρυψώνες θα μπορούσε να συγκατοικίσει με Neon Tetras. Πέραν τουτου, προτιμώτερο ειναι να συγκατοικεί με ψάρια ίδιου μεγέθους και με ιδιες παραμέτρους νερού.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Το Jaquar Catfish ειναι ωοτόκο ψάρι, αλλα δεν εχουν αναφερθεί γέννες αυτού του είδους. Ειναι πολυ δυσκολο να αναπαραχθεί με επιτυχία μέσα σε ενυδρείο.

Γενικές Πληροφορίες: Το jaguar Catfish είναι γατόψαρο που ζει στη Νότιο Αμερική και φτάνει περίπου τα 20 εκατοστά σε μήκος. Οι κηλίδες που φέρει στο σώμα του μοιάζουν με αυτές του Ιαγουάρου, εξού και το όνομα. Είναι νυκτόβιο ψάρι και συνήθως θα κρύβεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Με την σωστη "περιποίηση" μπορεί να ζίσει μεχρι και 12 χρόνια σε ενα, με σωστες συνθηκες, ενυδρειο. Φωτογραφίες και Βίντεο:

post-51761-0-17804000-1353511731_thumb.png

post-51761-0-30053800-1353511735_thumb.png

post-51761-0-14970400-1353511741_thumb.png

post-51761-0-89033700-1353511747_thumb.png

post-51761-0-45397900-1353511752_thumb.png

Έγινε επεξεργασία - Noutsman
Link to comment
Share on other sites

Apistogramma

του fantazio77

male%20apisto.jpg


Τα apistogramma αποτελούν μία απο τις αγαπημένες επιλογές των φίλων των ενυδρείων. Η μεγάλη ποικιλία στα χρώματα τους και το ταμπεραμέντο τους αποτελούν τους λόγους που είναι μια έξοχη επιλογή για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τις νανοκιχλίδες. Η καταγωγή τους είναι απο τη Νότια Αμερική. Τα συναντάμε στα περισσότερα ποτάμια που αποτελούν το δίκτυο του Αμαζονίου ανατολικά της οροσειράς των Άνδεων και σε μέρη όπως η Βενεζουέλα, η Βραζιλία το Περού κα.

Μία πρώτη επιστημονική ταξινόμηση είναι η παρακάτω

Family: Cichlidae

Subfamily: Geophaginae

Genus: Apistogramma

Απο κεί και πέρα όμως τα γνωστά είδη apistogramma που υπάρχουν ξεπερνούν τα 250.

Γενικά όλα τα apistogramma έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά άλλα λόγω της ποικιλίας όσον αφορά το σχήμα του σώματος, των πτερύγιων, των χρωμάτων και των σημαδιών που έχουν ωθήσει τους ερευνητές να τα χωρίσουν σε γκρούπ με κοινά χαρακτηριστικά για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση τους.

Αρχικά αυτή η ταξινόμηση γίνεται με βάση τη καταγωγή τους (lineage). Μετά γίνεται διαχωρισμός με βάση το γκρούπ των κοινών χαρακτηριστικών. Κάποια απο αυτά τα γκρούπ μπορεί να περιέχουν μόνο ένα είδος ενώ άλλα περιέχουν τόσα πολλά που μπορεί και αυτό το γκρουπ να σπάσει και άλλο σε κάποιο σύμπλεγμα (complex).


Κατα τη διάρκεια των χρόνων έχουν φτιαχτεί διάφορες λίστες απο αρκετούς ερευνητές. Η πιό πρόσφατη η οποία βασίζεται στις έρευνες των Koslowski (2002) και Stawikowski (2005) φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.


table.jpg

Τα χρώματα των αρσενικών και τα πτερύγια τους είναι απο τους λόγους που οι χομπύστες λατρεύουν τα apistogramma. Στο εμπόριο πλέον υπάρχουν πολλά είδη με έντονα χρώματα και σχέδια και κάποια είδη διαθέτουν και ιδιαίτερα μεγάλα πτερύγια. Οι συμπεριφορές τους επίσης τα κάνουν μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο ενυδρείο μας.

Οι διαφορές μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών είναι κάτι παραπάνω απο εμφανείς. Τα αρσενικά εμφανίζονται με μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και σε κάποια είδη υπάρχουν και ποιο μεγάλα και μακριά πτερύγια. Το μέγεθος των αρσενικών μπορεί να φτάσει και τα 7 με 9 cm και γενικά είναι μεγαλύτερα απο τα θηλυκά.

Τα χρώματα των θηλυκών είναι συνήθως γκρί ή καφέ εκτός απο την αναπαραγωγική περίοδο. Τότε αλλά και στο διάστημα που φυλάσσουν τα μικρά τους παίρνουν χρώματα στη περιοχή τού κίτρινου.

female%20apisto.jpg

Θυληκό apistogramma cacatuoeides με τα μικρά της

Τα apistogramma στο ενυδρείο μας:

Παρά το μικρό τους μέγεθος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για κιχλίδες. Αυτό σημαίνει ότι δε θα διστάσουν να επιτεθούν ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα απο αυτά ψάρια ιδιαίτερα όταν νιώσουν ότι απειλείται η περιοχή τους ή τα μικρά τους. Είναι πολύ καλοί γονείς και θα το αποδείξουν σε κάθε ευκαιρία Γενικά είναι ήσυχα ψάρια αλλά η επιλογή των συγκάτοικων θα πρέπει να γίνει με προσοχή έχοντας στο νού μας τα παραπάνω.

Ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο είναι κάτι που τα apisto μας θα εκτιμήσουν. Η ύπαρξη αρκετών κρυψώνων στο ενυδρείο και η τοποθέτηση ριζών και φυτών με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν οριοθετημένες περιοχές θα κάνει τη διαμονή τους πιο άνετη. Επίσης τα apistogramma ανήκουν στη κατηγορία των ψαριών που ονομάζονται cave spawners, δηλαδή επιλέγουν σπηλιές για τη φωλιά τους και το χώρο για να γεννήσουν. Περισσότερα για αυτό στην ενότητα της αναπαραγωγής. Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην επιλογή του βυθού. Θα πρέπει να προτιμηθεί η λεπτόκοκκη άμμος και όχι το χαλίκι μια και τα ψαράκια αυτά έχουν το συνήθειο να παίρνουν μπουκιές απο το βυθό και να το φιλτράρουν στο στόμα τους για να βρουν τη τροφή τους. Τέλος αν θέλουμε να στήσουμε ένα πιο βιοτοπικό ενυδρείο με apistogramma θα πρέπει να σκεφτούμε τη λύση του blackwater το οποίο θα το φτιάχνουμε είτε με τύρφη είτε με τα έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για πιο άμεσα αποτελέσματα.

Τα apistogramma μπορούν να μπούν σε σχετικά μικρά προς μεσαία ενυδρεία και φυσικά όσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα.
Σε ενυδρείο 60 λίτρα:
Ένα ζευγάρι apistogramma με ένα κοπαδάκι cardinals είναι η καλύτερη επιλογή για αυτά τα λίτρα
Σε ενυδρείο απο 80 λίτρα και πάνω:
Ένα ζευγάρι apistogramma με ένα κοπαδάκι cardinals και ένα μικρό κοπαδάκι απο corydoras προσέχοντας το ενυδρείο μας να είναι αρκετά πυκνοφυτεμένο με αρκετές κρυψώνες και οριοθετημένες ζώνες.

Απαιτήσεις:
Καλό θα είναι το ενυδρείο που θα φιλοξενήσει ένα ζευγάρι να έχει μήκος πάνω απο 60cm. Τα apistogramma γενικά προσαρμόζονται εύκολα με τις συνθήκες του νερού και τα ψάρια που συναντάμε στο εμπόριο μπορούν να ζήσουν σε νερό με ph απο 6.5 εώς 7,5 και σκληρότητα απο 3ο εώς 13ο dGH και η θερμοκρασία να είναι γύρω στους 27οC. Θα πρέπει πάντως να έχουμε υπόψιν μας ότι είναι ευαίσθητα στις απότομες μεταβολές συνθηκών.

Διατροφή:
Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή διαβίωση των apistogramma στο ενυδρείο μας. Είναι απο τα ψάρια που δείχνουν την προτίμηση τους στην ζωντανή τροφή και σε κατεψυγμένη (artemia, daphnia κλπ). Αποξηραμένη τροφή σε φυλλαράκια δεν θα τη προτιμήσουν εύκολα (αν και αυτό δεν είναι κανόνας) και ίσως είναι καλύτερα να προτιμηθεί μια καλής ποιότητας τροφή σε μορφή pellets. Μια διατροφή πάντως εμπλουτισμένη με ζωντανή τροφή θα βοηθήσει να “ξυπνήσει” το αναπαραγωγικό τους ένστικτο.

Αναπαραγωγή:
Σε γενικές γραμμές η αναπαραγωγή στο ενυδρείο δεν είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει να έχουμε φροντίσει στο ενυδρείο να υπάρχουν σπηλιές για να χρησιμοποιηθούν ως φωλιές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμένες καρύδες ή πήλινα γλαστράκια. Μια διατροφή εμπλουτισμένη με ζωντανή τροφή ή καλής ποιότητας κατεψυγμένη σίγουρα θα βοηθήσει. Καλό θα είναι η θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στους 27οC. Μετά τη γέννα καλό θα είναι ο αρσενικός να απομακρυνθεί απο το ενυδρείο αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι εξίσου προστατευτικοί με τα μικρά.


trifasciata.jpg

Αρσενικό apistogramma trifasciata

macmasteri.jpg

Αρσενικό apistogramma macmasteri

agassizii.jpg

Αρσενικό apistogramma agassizii

borellii.jpg

Αρσενικό apistogramma borellii

Πηγές:

http://www.dwarfcich...pistogramma.php

http://en.wikipedia....ki/Apistogramma

http://apisto.sites.no

http://www.seriouslyfish.com

http://www.tsamisaquarium.gr

Έγινε επεξεργασία - lykourgos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ivanacara.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Ivanacara Adoketa (Kullander & Prada-Prederos 1993).Αυτό το είδος ειχε προιγουμενος περιληφθη στο γενος Nannacara μεχρι που ενταχθηκε στο γενος Ivanacara (Römer και Hahn 2006)

Κοινές Ονομασίες: Zebra Acara, Chamaeleon Cichlid

Ελληνικό Όνομα:-

Γενική κατηγορία:Κιχλιδες

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Τα αρσενικα φτάνουν τα 13 εκατοστα ενω τα θυληκα τα 11 εκατοστα

Βιότοπος: Igarapé do Cumaru ένας παραπόταμος του Paraná Ataui δυτικά των εκβολών του Padauari, μέσα Rio Negro.

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: .....................4,5-6,0(Ιδανικά:5 ισως και λιγοτερο για αυτα που ειναι "πιασμενα αγρια")

KH: .....................

GH: .....................5-10°dGH (Ιδανικά: ...5°dGH)

Θερμοκρασία: .....22,2-28,9°C (Ιδανικά: °C)

Λίτρα: Ένα ενυδρείο με διαστάσεις 90x40 εκατοστα ή περισσότερο συνιστάται για ένα ζεύγος.

Κοινωνική συμπεριφορά: Συνιστατε η διατήρηση του μόνο του. Ωστόσο, αν πρεπει

στεγάστει σε ένα κοινωνικο ενυδρειο τοτε θα πρεπει οι συγκάτοικοι να επιλεγουν με προσοχή. Είναι βραδυκίνητα και εύκολα εκφοβίζονται και πολες φορες διωκονται απο τα μεγαλυτερα ψαρια την ωρα της τροφης.Ιδανικοι συγκατοικοι ειναι απο γενη όπως Hyphessobrycon, Copella ή Nannostomus οπως και τα γατοψαρα.

Αν το ενυδρειο εχει το μεγεθος για ενα ζευγαρι τοτε καλο ειναι να υπαρχει μονο το ζευγαρι απο αυτο το ειδος επειδη τα αρσενικα ειναι επιθετικα το ενα προς το αλλο.

Διαχωρισμός φύλου: Το αρσενικό εχει πιο διακριτικό μαύρο και λευκό ριγέ ενω το θηλυκο εχει ενα πιο ομοιόμορφο χρώμα και επισης οι μαυρες και λευκες ριγες ειναι εντονοτερες. Τα αρσενικά μπορούν επίσης να έχουν επιμήκη ραχιαία πτερύγια.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ενα μαλακό, αμμώδες υπόστρωμα με ρίζες και κλαδιά

Ετσι ωστε να σχηματίζονται πολλά σκιερά σημεία και σπηλιές.

Η προσθήκη των αποξηραμένων φύλλων θα δώσει περαιτέρω έμφαση στη φυσική αίσθηση ενω τα σάπια φύλλα θα βοηθήσουν στην προσομοίωση ενός περιβάλλοντος Blackwater επισης μπορει να προστεθεί και τυρφη στο φίλτρο.Τελος πρεπει να εχουμε χαμηλο φωτισμο και καποια επιπλέουσα βλάστηση με χαμηλη ροη φιλτρου.

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, μέσο επίπεδο του ενυδρείου

Διατροφή: Όπως με τα περισσότερα μέλη της Cichlasomatini τα περισσότερα είδη των τροφίμων που παρέχονται για το ενυδρείο θα γίνονται δεκτα επισης θα δεχτουν εύκολα τις μεγαλύτερου μεγέθους κατεψυγμένες τρόφες (Artemia,bloodworm, κλπ).

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 Χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όπως αναφέραμε πιο πανω ιδανικοι συγκατοικοι ειναι απο γενη όπως Hyphessobrycon, Copella ή Nannostomus οπως και τα γατοψαρα.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Ειναι σχετικα ευκολη αρκει να υπαρχουν οι σωστες συνθηκες νερου (μεγαλες απαιτησεις), απλα τοποθετώντας ένα αρσενικό και θηλυκό μαζί στο ενυδρειο.Το αρσενικο μπορει να κυνηγήσει το θυλήκο στα αρχικά στάδια.

Ivanacara-adoketa-Ste-Chester-pair-with-eggs-288x216.jpg

Στην παραπανω φωτογραφια αριστερα ειναι το αρσενικο ενω δεξια το θηλυκο με τις πιο εντονες ρυγες οπως αναφεραμε στην περιγραφη.

Nannacara-adoketa-Female-150x100.jpg

Link to comment
Share on other sites

ΟΙ τόνοι είναι απαραίτητοι στην ελληνική γλώσσα και θα μπαίνουν ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ

Link to comment
Share on other sites

Εδώ παιδιά θα συμφωνήσω με τον Aiolos. Όχι μόνο οι τόνοι αλλά και η ορθογραφία είναι σημαντικά όταν προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι σωστό απο την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ παιδιά θα συμφωνήσω με τον Aiolos. Όχι μόνο οι τόνοι αλλά και η ορθογραφία είναι σημαντικά όταν προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι σωστό απο την αρχή.

:bigemo_harabe_net-64: :bigemo_harabe_net-64: :bigemo_harabe_net-64: :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Apistogramma

του

fantazio77

maleapisto.jpg

Τα apistogramma αποτελούν μία απο τις αγαπημένες επιλογές των φίλων των ενυδρείων. Η μεγάλη ποικιλία στα χρώματα τους και το ταμπεραμέντο τους αποτελούν τους λόγους που είναι μια έξοχη επιλογή για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τις νανοκιχλίδες. Η καταγωγή τους είναι απο τη Νότια Αμερική. Τα συναντάμε στα περισσότερα ποτάμια που αποτελούν το δίκτυο του Αμαζονίου ανατολικά της οροσειράς των Άνδεων και σε μέρη όπως η Βενεζουέλα, η Βραζιλία το Περού κα.

Μία πρώτη επιστημονική ταξινόμηση είναι η παρακάτω

Family: Cichlidae

Subfamily: Geophaginae

Genus: Apistogramma

Απο κεί και πέρα όμως τα γνωστά είδη apistogramma που υπάρχουν ξεπερνούν τα 250.

Γενικά όλα τα apistogramma έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά άλλα λόγω της ποικιλίας όσον αφορά το σχήμα του σώματος, των πτερύγιων, των χρωμάτων και των σημαδιών που έχουν ωθήσει τους ερευνητές να τα χωρίσουν σε γκρούπ με κοινά χαρακτηριστικά για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση τους.

Αρχικά αυτή η ταξινόμηση γίνεται με βάση τη καταγωγή τους (lineage). Μετά γίνεται διαχωρισμός με βάση το γκρούπ των κοινών χαρακτηριστικών. Κάποια απο αυτά τα γκρούπ μπορεί να περιέχουν μόνο ένα είδος ενώ άλλα περιέχουν τόσα πολλά που μπορεί και αυτό το γκρουπ να σπάσει και άλλο σε κάποιο σύμπλεγμα (complex).

Κατα τη διάρκεια των χρόνων έχουν φτιαχτεί διάφορες λίστες απο αρκετούς ερευνητές. Η πιό πρόσφατη η οποία βασίζεται στις έρευνες των Koslowski (2002) και Stawikowski (2005) φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

table.jpg

Τα χρώματα των αρσενικών και τα πτερύγια τους είναι απο τους λόγους που οι χομπύστες λατρεύουν τα apistogramma. Στο εμπόριο πλέον υπάρχουν πολλά είδη με έντονα χρώματα και σχέδια και κάποια είδη διαθέτουν και ιδιαίτερα μεγάλα πτερύγια. Οι συμπεριφορές τους επίσης τα κάνουν μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο ενυδρείο μας.

Οι διαφορές μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών είναι κάτι παραπάνω απο εμφανείς. Τα αρσενικά εμφανίζονται με μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και σε κάποια είδη υπάρχουν και ποιο μεγάλα και μακριά πτερύγια. Το μέγεθος των αρσενικών μπορεί να φτάσει και τα 7 με 9 cm και γενικά είναι μεγαλύτερα απο τα θηλυκά.

Τα χρώματα των θηλυκών είναι συνήθως γκρί ή καφέ εκτός απο την αναπαραγωγική περίοδο. Τότε αλλά και στο διάστημα που φυλάσσουν τα μικρά τους παίρνουν χρώματα στη περιοχή τού κίτρινου.

femaleapisto.jpg

Θυληκό apistogramma cacatuoeides με τα μικρά της

Τα apistogramma στο ενυδρείο μας:

Παρά το μικρό τους μέγεθος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για κιχλίδες. Αυτό σημαίνει ότι δε θα διστάσουν να επιτεθούν ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα απο αυτά ψάρια ιδιαίτερα όταν νιώσουν ότι απειλείται η περιοχή τους ή τα μικρά τους. Είναι πολύ καλοί γονείς και θα το αποδείξουν σε κάθε ευκαιρία Γενικά είναι ήσυχα ψάρια αλλά η επιλογή των συγκάτοικων θα πρέπει να γίνει με προσοχή έχοντας στο νού μας τα παραπάνω.

Ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο είναι κάτι που τα apisto μας θα εκτιμήσουν. Η ύπαρξη αρκετών κρυψώνων στο ενυδρείο και η τοποθέτηση ριζών και φυτών με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν οριοθετημένες περιοχές θα κάνει τη διαμονή τους πιο άνετη. Επίσης τα apistogramma ανήκουν στη κατηγορία των ψαριών που ονομάζονται cave spawners, δηλαδή επιλέγουν σπηλιές για τη φωλιά τους και το χώρο για να γεννήσουν. Περισσότερα για αυτό στην ενότητα της αναπαραγωγής. Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην επιλογή του βυθού. Θα πρέπει να προτιμηθεί η λεπτόκοκκη άμμος και όχι το χαλίκι μια και τα ψαράκια αυτά έχουν το συνήθειο να παίρνουν μπουκιές απο το βυθό και να το φιλτράρουν στο στόμα τους για να βρουν τη τροφή τους. Τέλος αν θέλουμε να στήσουμε ένα πιο βιοτοπικό ενυδρείο με apistogramma θα πρέπει να σκεφτούμε τη λύση του blackwater το οποίο θα το φτιάχνουμε είτε με τύρφη είτε με τα έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για πιο άμεσα αποτελέσματα.

Τα apistogramma μπορούν να μπούν σε σχετικά μικρά προς μεσαία ενυδρεία και φυσικά όσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερα.

Σε ενυδρείο 60 λίτρα:

Ένα ζευγάρι apistogramma με ένα κοπαδάκι cardinals είναι η καλύτερη επιλογή για αυτά τα λίτρα

Σε ενυδρείο απο 80 λίτρα και πάνω:

Ένα ζευγάρι apistogramma με ένα κοπαδάκι cardinals και ένα μικρό κοπαδάκι απο corydoras προσέχοντας το ενυδρείο μας να είναι αρκετά πυκνοφυτεμένο με αρκετές κρυψώνες και οριοθετημένες ζώνες.

Απαιτήσεις:

Καλό θα είναι το ενυδρείο που θα φιλοξενήσει ένα ζευγάρι να έχει μήκος πάνω απο 60cm. Τα apistogramma γενικά προσαρμόζονται εύκολα με τις συνθήκες του νερού και τα ψάρια που συναντάμε στο εμπόριο μπορούν να ζήσουν σε νερό με ph απο 6.5 εώς 7,5 και σκληρότητα απο 3ο εώς 13ο dGH και η θερμοκρασία να είναι γύρω στους 27οC. Θα πρέπει πάντως να έχουμε υπόψιν μας ότι είναι ευαίσθητα στις απότομες μεταβολές συνθηκών.

Διατροφή:

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή διαβίωση των apistogramma στο ενυδρείο μας. Είναι απο τα ψάρια που δείχνουν την προτίμηση τους στην ζωντανή τροφή και σε κατεψυγμένη (artemia, daphnia κλπ). Αποξηραμένη τροφή σε φυλλαράκια δεν θα τη προτιμήσουν εύκολα (αν και αυτό δεν είναι κανόνας) και ίσως είναι καλύτερα να προτιμηθεί μια καλής ποιότητας τροφή σε μορφή pellets. Μια διατροφή πάντως εμπλουτισμένη με ζωντανή τροφή θα βοηθήσει να “ξυπνήσει” το αναπαραγωγικό τους ένστικτο.

Αναπαραγωγή:

Σε γενικές γραμμές η αναπαραγωγή στο ενυδρείο δεν είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει να έχουμε φροντίσει στο ενυδρείο να υπάρχουν σπηλιές για να χρησιμοποιηθούν ως φωλιές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμένες καρύδες ή πήλινα γλαστράκια. Μια διατροφή εμπλουτισμένη με ζωντανή τροφή ή καλής ποιότητας κατεψυγμένη σίγουρα θα βοηθήσει. Καλό θα είναι η θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στους 27οC. Μετά τη γέννα καλό θα είναι ο αρσενικός να απομακρυνθεί απο το ενυδρείο αν και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι εξίσου προστατευτικοί με τα μικρά.

trifasciata.jpg

Αρσενικό apistogramma trifasciata

macmasteri.jpg

Αρσενικό apistogramma macmasteri

apisto5.jpg

Αρσενικό apistogramma agassizii

borellii.jpg

Αρσενικό apistogramma borellii

Πηγές:

post-45106-0-08963100-1353587968_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - lykourgos
Link to comment
Share on other sites

ivanacara.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Ivanacara Adoketa (Kullander & Prada-Prederos 1993).Αυτό το είδος είχε προηγουμένως περιληφθεί στο γένος Nannacara μέχρι που εντάχθηκε στο γένος Ivanacara (Römer και Hahn 2006)

Κοινές Ονομασίες: Zebra Acara, Chamaeleon Cichlid

Ελληνικό Όνομα:-

Γενική κατηγορία:Κιχλίδες

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Τα αρσενικά φτάνουν τα 13 εκατοστά ενώ τα θηλυκά τα 11 εκατοστά

Βιότοπος: Igarapé do Cumaru ένας παραπόταμος του Paraná Ataui δυτικά των εκβολών του Padauari, μέσα Rio Negro.

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: .....................4,5-6,0(Ιδανικά:5 ίσως και λιγότερο για αυτά που είναι "πιασμένα άγρια")

KH: .....................

GH: .....................5-10°dGH (Ιδανικά: ...5°dGH)

Θερμοκρασία: .....22,2-28,9°C (Ιδανικά: °C)

Λίτρα: Ένα ενυδρείο με διαστάσεις 90x40 εκατοστά ή περισσότερο συνιστάται για ένα ζεύγος.

Κοινωνική συμπεριφορά: Συνιστάτε η διατήρηση του μόνο του. Ωστόσο, αν πρέπει να

στεγαστεί σε ένα κοινωνικό ενυδρείο τότε θα πρέπει οι συγκάτοικοι να επιλέγουν με προσοχή. Είναι βραδυκίνητα και εύκολα εκφοβίζονται και πολλές φορές διώκονται από τα μεγαλύτερα ψάρια την ώρα της τροφής Ιδανικοί συγκάτοικοι είναι από γένη όπως Hyphessobrycon, Copella ή Nannostomus όπως και τα γατόψαρα.

Αν το ενυδρείο έχει το μέγεθος για ένα ζευγάρι τότε κάλο είναι να υπάρχει μόνο το ζευγάρι από αυτό το είδος επειδή τα αρσενικά είναι επιθετικά το ένα προς το άλλο.

Διαχωρισμός φύλου: Το αρσενικό έχει πιο διακριτικό μαύρο και λευκό ριγέ ενώ το θηλυκό έχει ένα πιο ομοιόμορφο χρώμα και επίσης οι μαύρες και λευκές ρίγες είναι εντονότερες. Τα αρσενικά μπορούν επίσης να έχουν επιμήκη ραχιαία πτερύγια.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα μαλακό, αμμώδες υπόστρωμα με ρίζες και κλαδιά

έτσι ώστε να σχηματίζονται πολλά σκιερά σημεία και σπηλιές.

Η προσθήκη των αποξηραμένων φύλλων θα δώσει περαιτέρω έμφαση στη φυσική αίσθηση ενώ τα σάπια φύλλα θα βοηθήσουν στην προσομοίωση ενός περιβάλλοντος Blackwater επίσης μπορεί να προστεθεί και τύρφη στο φίλτρο.Τέλος πρέπει να έχουμε χαμηλό φωτισμό και κάποια βλάστηση στην επιφάνεια με χαμηλή ροή φίλτρου.

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, μέσο επίπεδο του ενυδρείου

Διατροφή: Όπως με τα περισσότερα μέλη της Cichlasomatini τα περισσότερα είδη των τροφίμων που παρέχονται για το ενυδρείο θα γίνονται δεκτά επίσης θα δεχτούν εύκολα τις μεγαλύτερου μεγέθους κατεψυγμένες τροφές (Artemia,bloodworm, κλπ).

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 Χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Όπως αναφέραμε πιο πάνω ιδανικοί συγκάτοικοι είναι από γένη όπως Hyphessobrycon, Copella ή Nannostomus όπως και τα γατόψαρα.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι σχετικά εύκολο αρκεί να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες νερού (μεγάλες απαιτήσεις), απλά τοποθετώντας ένα αρσενικό και θηλυκό μαζί στο ενυδρείο.Το αρσενικό μπορεί να κυνηγήσει το θηλυκό στα αρχικά στάδια.

Ivanacara-adoketa-Ste-Chester-pair-with-eggs-288x216.jpg

Στην παραπάνω φωτογραφία αριστερά είναι το αρσενικό ενώ δεξιά το θηλυκό με τις πιο έντονες ρίγες όπως αναφέραμε στην περιγραφή.

Nannacara-adoketa-Female-150x100.jpg

Link to comment
Share on other sites

braziliensis.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Geophagus Brasiliensis (QUOY & GAIMARD 1824)

Κοινές Ονομασίες: Pearl Cichlid, Braziliensis

Ελληνικό Όνομα:-

Γενική κατηγορία:Κιχλίδες

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Τα αρσενικά φτάνουν τα 20-25 εκατοστά ενώ τα θηλυκά 13-15 εκατοστά

Βιότοπος:Τα συναντάμε σε ποτάμια της ανατολικής και νότιας Βραζιλίας στις πολιτείες της Minas Gerais, Espírito Santo, το Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο, Paraná, Santa Catarina και Rio Grande do Sol καθώς και στην Ουρουγουάη στο Ρίο Ουρουγουάη και Ρίο ντε λα Πλάτα.

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: .....................6-7,5(Ιδανικά: )

KH: .....................

GH: .....................5-15°dGH (Ιδανικά: ...°dGH)

Θερμοκρασία: .....18-28°C (Ιδανικά: °C)

Λίτρα: Ένα ενυδρείο με διαστάσεις 150x45 εκατοστά ή περισσότερο.

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά ήρεμα ψάρια και συνιστάται η διατήρηση μαζί με άλλες κιχλίδες Αμερικής ίδιου μεγέθους καθώς τα αρσενικά υπερασπίζονται την περιοχή τους ιδιαίτερα στην ωοτοκία.

Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού έτσι ώστε να τα ξεχωρίσουμε εύκολα η πιο βασική διαφορά είναι οτι τα αρσενικά γίνονται μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα μαλακό, αμμώδες υπόστρωμα με ρίζες και κλαδιά. Δεν συνιστάται να έχουμε φυτά στο ενυδρείο καθώς όπως λέει και το όνομά τους σκάβουν συνέχεια τον βυθό

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, μέσο επίπεδο του ενυδρείου

Διατροφή: Παμφάγα τρώνε όλα τα είδη των τροφίμων που παρέχονται για το ενυδρείο αλλά θα πρέπει να δοθεί και ποικιλία στη διατροφή με κατεψυγμένες τροφές (Artemia,bloodworm, κλπ)

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 10 Χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλες κιχλίδες ίδιου μεγέθους και ίδιων απαιτήσεων μέσα στο ενυδρείο από κεντρική και νότια Αμερική καθώς και γατόψαρα και Plecos.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Για να ξεκινήσει η διαδικασία αναπαραγωγής θα πρέπει το Ph του ενυδρείου να είναι μεταξύ 6-7 και να υπάρχει υψηλή θερμοκρασία δηλαδή κοντά στο ανώτερο όριο που αναφέραμε πιο πάνω (28°C). Όταν ένα ζευγάρι βρεθεί μπορούν να δώσουν 150-200 απογόνους μετά το ζευγάρωμα με επιτυχία. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα είδη, δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι γονείς από τους νέους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα θέλω και εγώ να βοηθήσω στις Κιχλίδες Αμερικής. Και εάν θέλετε και στην ομάδα DIY.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά, θα ξαναγράψω με τις δικές μου παρατηρήσεις για τα apistogramm όταν βρω λίγο χρόνο

Link to comment
Share on other sites

Τα apistogramma είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλέστερες νανοκιχλίδες της Αμερικής.Με αρκετό ψάξιμο μπορούμε να βρούμε εκτός από τα συνηθισμένα A.Cacatuoeides με όλες τις παραλλαγές τους και άλλα ψάρια από την οικογένεια αυτή που έχει πάνω από 250 ψάρια.Υπάρχουν 250 είδη με πολλές παραλλαγές το καθένα.Είναι πολλοί οι χομπίστες που κυριολεκτικά χρυσοπληρώνουν κάποια σπάνια είδη Apistogramma.Πολλοί σημαντικές , αναγκαίες καλύτερα είναι οι πολλές κρυψώνες και η διατήρηση καθαρού νερού και σωστών συνθηκών.

Όσον αναφορά την αναπαραγωγή υπάρχουν πολλοί μέθοδοι για να την επιτύχουμε.Ζωντανές τροφές, τα λεγόμενα dither fish,καθημερινές αλλαγές νερού με χαμηλότερη θερμοκρασία και τεράστια ποικιλία τροφών σε φυλλαράκια, πελλετ,κατεψυγμένες και φυσικά ζωντανές.Να τα αναπαράγουμε δεν είναι πολύ δύσκολο, αλλά να μεγαλώσουμε τα μωρά σε κάποια είδη είναι λίγο μπελάς.Πιστεύω πως πρέπει να δώσετε μία εκτενέστερη περιγραφή στην αναπαραγωγή τους.Πότε πρέπει να φάνε τα μωρά, τί να φάνε , πόσα αυγά γεννάνε, πως τα προστατευει η μητερα απο τι απειλουνται κ.α.

Έχετε κάνει μία πολύ καλή δουλειά ;)

Link to comment
Share on other sites

Τα apistogramma είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλέστερες νανοκιχλίδες της Αμερικής.Με αρκετό ψάξιμο μπορούμε να βρούμε εκτός από τα συνηθισμένα A.Cacatuoeides με όλες τις παραλλαγές τους και άλλα ψάρια από την οικογένεια αυτή που έχει πάνω από 250 ψάρια.Υπάρχουν 250 είδη με πολλές παραλλαγές το καθένα.Είναι πολλοί οι χομπίστες που κυριολεκτικά χρυσοπληρώνουν κάποια σπάνια είδη Apistogramma.Πολλοί σημαντικές , αναγκαίες καλύτερα είναι οι πολλές κρυψώνες και η διατήρηση καθαρού νερού και σωστών συνθηκών.

Όσον αναφορά την αναπαραγωγή υπάρχουν πολλοί μέθοδοι για να την επιτύχουμε.Ζωντανές τροφές, τα λεγόμενα dither fish,καθημερινές αλλαγές νερού με χαμηλότερη θερμοκρασία και τεράστια ποικιλία τροφών σε φυλλαράκια, πελλετ,κατεψυγμένες και φυσικά ζωντανές.Να τα αναπαράγουμε δεν είναι πολύ δύσκολο, αλλά να μεγαλώσουμε τα μωρά σε κάποια είδη είναι λίγο μπελάς.Πιστεύω πως πρέπει να δώσετε μία εκτενέστερη περιγραφή στην αναπαραγωγή τους.Πότε πρέπει να φάνε τα μωρά, τί να φάνε , πόσα αυγά γεννάνε, πως τα προστατευει η μητερα απο τι απειλουνται κ.α.

Έχετε κάνει μία πολύ καλή δουλειά ;)

Το άρθρο που έχει γραφτεί είναι μια πρώτη περιγραφή για τα apistogramma προσπαθώντας περισσότερο να εστιάσουμε στα κοινά τους χαρακτηριστικά. Θα ακολουθήσουν εξειδικευμένα άρθρα για κάθε είδος και εκεί θα μιλήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για αναπαραγωγές κλπ

Link to comment
Share on other sites

Για τους φανατικούς :buttrock: :buttrock: :buttrock: :buttrock: :buttrock: :buttrock: των Apisto εδώ είναι ένα site πολύ ενδιαφέρων... με πολλές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Link to comment
Share on other sites

Όντως αυτό το site τα σπάει όσον αφορά τα απίστο. Αν πρόσεξες στο τέλος του άρθρου το αναφέρουμε στις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...