Jump to content

Υψηλά Νιτρώδη Και Νιτρικά - Λάθη Και Πάθη!! Μπορείτε Να Βοηθήσετε??


Recommended Posts

Καλησπέρα στην όμορφη παρέα σας!  Πριν διαβάσω το φόρουμ σας ένιωθα σχετικά έμπειρος αλλά πλέον κατάλαβα ότι είμαι αρχάριος και ανακάλυψα πολλά λάθη που δυστυχώς έγιναν. Συγχαρητήρια σε όλους σας για την προσπάθεια και την αγάπη σας στο χόμπυ!!

 

Έχω κάποια προβλήματα με το ενυδρείο μου και θα εκτιμούσα την πολύτιμη βοήθειά σας.  Παρακάτω θα βρείτε το ημερολόγιό μου και τα στοιχεία του ενυδρείου μου.  Ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων για το μεγάλο post αλλά θέλω να σας δώσω όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται μήπως παίζουν ρόλο σε κάτι που δεν έχω καταλάβει.

 

Μετά από λάθος εκτιμήσεις και κακή πληροφόρηση βρέθηκα με ένα άστρωτο ενυδρείο 40 καθαρών λίτρων με 4 χρυσόψαρα (1 common + 3 commet) - χωρίς μπόλι.  Το ένα comet (ο Eddy) ζούσε ένα χρόνο σε γυάλα.  Από την ημέρα που το έστησα αλλάζω 15% του νερού κάθε 2-3 μέρες.  Ταΐζω μόνο μία φορά τη μέρα πρωί και μία μέρα την εβδομάδα δεν ταΐζω καθόλου. Πρώτο τεστ έκανα μόλις σήμερα γιατί το περίμενα να έρθει 2 εβδομάδες από την Αγγλία (API master test kit - αποτελέσματα τεστ στο τέλος του κειμένου).

 

27/12/12

Το ενυδρείο στήθηκε με λεπτή λευκή άμμο (δεν πλύθηκε), και μία μαύρη ρίζα που δεν ξέρω τι είναι (ο τύπος είπε ότι είναι κατάλληλη - την έβρασα 10 φορές και δεν κιτρινίζει το νερό), φίλτρο εσωτερικό (μόνο σφουγγάρι - 340lt/h), λάμπα 11w.  

 

12/1/13

πρόσθεσα 4 μικρές anubias nana και 2 αρκετά πυκνά αλλά κοντά microsorum narrow.  Στις 19/1 πρόσθεσα άλλο ένα java αλλά αραιό και ξήλωσα όλα τα java από τις πέτρες που τα είχα δέσει και τα άπλωσα ώστε να τα στηρίξω πίσω στο ενυδρείο με μία μακρυά πλαστική βέργα και βεντούζες (οι ρίζες ακουμπούν πάνω στην άμμο αλλά δεν είναι φυτεμένα - είναι σφηνωμένα μεταξύ βέργας και ενυδρείου).  

 

Ο τύπος στο petshop μου είπε ότι κάνω λάθος που δεν βάζω βακτήρια εμπορίου και μου πούλησε API Stress Zyme (απλό όχι το plus) και λίπασμα Seachem Florish Comprehensive.  Μου είπε να βάζω τα βακτήρια μία φορά την εβδομάδα αφού πέρασαν οι 14 πρώτες μέρες και όχι σε κάθε αλλαγή και μία φορά την εβδομάδα λίπασμα.  Μου είπε να έχω αναμμένη τη λάμπα 10 ώρες συνεχόμενες.  Τη λάμπα την ανάβω 3 ώρες το πρωί και 5 ώρες το βράδυ γιατί το βράδυ τα ψάρια έδειχναν να ενοχλούνται από το φως και κρύβονταν στον πάτο κάτω από τις σκιές των φυτών,του φίλτρου και του ξύλου και μόλις το έσβηνα επανερχόταν στο φυσιολογικό και ήταν πιο ενεργητικά (ξέρω πλέον ότι έχει να κάνει και η ποιότητα του νερού σε αυτό αλλά ακόμα δεν γνωρίζω πώς πρέπει να λειτουργώ το φωτισμό μου για τη σωστή υγεία των φυτών χωρίς να ενοχλώ τα ψάρια).

 

19/1/13

Έβαλα ακόμα ένα microsorum narrow (μόλις 6 φύλα σχεδόν χωριστά το καθένα ανά δυάδες).  Λόγω ανατάραξης για το δέσιμο των φυτών το ενυδρείο είχε πολλές ρίζες διάσπαρτα και είδα μία χαμηλότερη ροή στο φίλτρο μου.  Προβληματίστηκα αν μπορώ να καθαρίσω φίλτρο στις 20 μέρες του φίλτρου αλλά θεώρησα ότι αν βούλωσε θα είναι χειρότερο να μείνει ως έχει.  Άδειασα 15% σε ένα κουβά και εκεί μέσα άνοιξα το φίλτρο μου όπου στο πάνω μισό κομμάτι δεν έβλεπες τις τρύπες του σφουγγαριού παρά μόνο ένα παχύ στρώμα λάσπης.  Το ξέπλυνα στο νερό του ενυδρείου μου αλλά μονομιάς αυτό καθάρισε ολόκληρο και η λάσπη έπεσε μέσα.  Ίσως το ζούληξα και πολύ δε θυμάμαι.  προσπάθησα να το βουτήξω ξανά στη λάσπη που μαζεύτηκε στον πάτο του κουβά αλλά δεν έπιασε πολύ βρωμιά, μάζεψα όση μπορούσα και το ξαναέβαλα στη θέση του.  Εκεί πρέπει να έκανα τη χειρότερη μου μαμακία!  Αφού έπεσε η λάσπη στον κουβά και καθάρισε σχετικά το επάνω μέρος του νερού θεώρησα ότι το νερό αυτό θα ήταν γεμάτο βακτήρια και το ξανάριξα στο ενυδρείο (χωρίς τη λάσπη).  Θόλωσε το ενυδρείο, τα ψάρια έτρωγαν τη βρωμιά αλλά σε 3 ώρες το φίλτρο τα είχε τραβήξει όλα.

 

20/1/13

Ελαφρά γενική ατονία σε 2 comet από το πρωί - το ένα το βράδυ έπιανε πάτο και το άλλο μετά το φαγητό γύρισε ανάποδα στην επιφάνεια.  Μελέτη και προσευχή να είναι απλά ασθένεια νηκτικής κύστης.  Επειδή και τα 2 ψάρια είχαν 2-3 λέπια που λίγο προεξείχαν και ήταν πιο χοντρά από τα άλλα δεν μπορούσα να καταλάβω αν ήταν όντως νηκτική κύστη ή η αρχή του dropsy.  Οπότε αυτό που ήταν ανάποδα το έβγαλα και το έβαλα σε μία γυάλα (δεν έχω ενυδρείο καραντίνας) και τάισα βραστό αποφλοιωμένο μπιζέλι και στο ενυδρείο και στην καραντίνα και έκοψα το φαγητό για 2 μέρες.  Σε 3 μέρες το ψάρι επανήρθε και μπήκε ξανά στο ενυδρείο.  Τάιζα μόνο φιλαράκια ξερά στην επιφάνεια.  Μετά από διάβασμα πλέον τα μουλιάζω 1 λεπτό και μετά τα ρίχνω στο ενυδρείο - θα αγοράσω απόψε και πέρλες.

 

22/1/13

Τα ψάρια το πρωί σε καλή διάθεση και με όρεξη, καλή συμπεριφορά.  Το βράδυ μετά τις 20.00 ήταν βαριά και παρατήρησα ότι κολυμπούσαν ευχάριστα μόνο στο επάνω μισό του ενυδρείου ενώ κανονικά καλύπτουν όλο το φάσμα και σκάβουν στην άμμο.

 

23/1/13

Το βράδυ μετά τις 20.00 ενώ κολυμπούσαν ζωηρά όταν έφταναν 1 εκατοστό πάνω από την άμμο έχαναν τη ζωντάνια τους και έπεφταν ξαφνικά πάνω στην άμμο (στην κοιλιά τους και όχι στο πλάι).  Ανησύχησα και αποφάσισα την επομένη το πρωί να κάνω μια γενναία αλλαγή νερού.  Άλλα συμπτώματα δεν είχα (ούτε ich, ούτε αναπνοές, τα πτερύγια όρθια, ούτε κόκκινα/καφέ βράγχια).

 

24/1/13

Επειδή τεστ δεν είχα θεώρησα λόγο του χρόνου και αφού δεν είχα θανάτους ότι θα πρέπει να έχω περάσει στη 2η φάση του κύκλου και ότι θα πρέπει να έχω υψηλά νιτρώδη (κάπου είχα επίσης διαβάσει ότι η 28 μέρα είναι η πιο επικίνδυνη όταν στρώνεις με ψάρια).  Έκανα 25% αλλαγή νερού το πρωί.  Το βράδυ στις 20.00 και ενώ είχα κάνει 25% αλλαγή είδα ότι 2 από τα 4 ψάρια τριβόντουσαν στο ξύλο, τιναζόντουσαν και μετά έμεναν ακίνητα.  Ήμουν σίγουρος έστω και χωρίς τεστ ότι τα νιτρώδη μου είναι ανεβασμένα και ενώ είχα κάνει 25% αλλαγή το πρωί έκανα άλλο 15% το ίδιο βράδυ.

 

25/1/13

Μόλις παρέλαβα το πρωί το API master test kit και μέτρησα (0,25 αμμωνία, μάλλον πάνω από 5,0 νιτρώδη αφού το μωβ  στο δοκιμαστικό σωληνάκι ήταν ακόμα πιο σκούρο από αυτό του χρωματικού οδηγού, PH 8 - ζω Θεσσαλονίκη, και ενώ θα περίμενα νιτρικά 0 το τεστ έδειξε 50 - κάπου διάβασα ότι μπορούν τα φυτά να ανεβάσουν τα νιτρικά, μα πώς γίνεται αφού υποτείθεται τα καταναλώνουν?).  Δεν έκανα αλλαγή νερού αφού έκανα 2 την προηγούμενη μέρα και πάλι τα νιτρώδη ήταν στον ουράνο αλλά αποφάσισα να βγάλω τα 2 comet και να αφήσω στο ενυδρείο 1 comet και 1 common.  

 

Πλέον έμειναν μόνο 2 ψάρια στο ενυδρείο.  Ξέρω ότι πρέπει ιδανικά να έχω 1 χρυσόψαρο στα 40λ αλλά είμαι διατεθειμένος να κάνω πιο συχνές αλλαγές.  Η μείωση 50% της ιχθυοφόρτισης 

 

Στοιχεία ενυδρείου:

Χωρητικότητα: 45lt

Αμμωνία 0,25

Νιτρώδη 5,0 +

Νιτρικά 50

PH 8

(όλα μετρημένα με υγρά τέστ της API)

 

Θερμοκρασία: 23C

Φίλτρο: Aquael Fan 1 plus - 340lt/h σφουγγάρι - εσωτερικό

Φωτισμός: 11w

 

Ψάρια: 2 χρυσόψαρα: 1 common + 1 comet

Βυθός: Λευκή άμμος (δε γνωρίζω συστατικά)

Υπόστρωμα: Δεν Υπάρχει

Φυτά: 4 anubias nana (ήταν δύο γλαστράκια και μέσα είχαν από 2 ρίζες άρα είναι σαν να έχω 4 anubias), 3 microsorum narrow (τα 2 είχαν πολλά φύλλα το 1 ζήτημα να είχε 6 φύλλα - άρα σαν να έχω 2 microsurm) - κανένα φυτεμένο όλα σε πέτρες, ξύλα και μία ιδιοκατασκευή με μία μακρυά βέργα κολλημένη με βεντούζες στο τζάμι

Διάκοσμος: μία σκούρη ρίζα που δεν ξέρω τι είναι (έχει βράσει πολύ και δεν χρωματίζει το νερό)

 

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

* Αν είμαι ακόμα στη 2η φάση πως γίνεται να έχω ταυτόχρονα και πολλά νιτρώδη και πολλά νιτρικά???  Δεν θα έπρεπε να έχω υψηλά νιτρώδη αλλά ακόμα χαμηλά νιτρικά??  

 

* Η παρουσία φυτών μπορεί να επηρεάζει τα αυξημένα νιτρικά?  Λίπασμα έριξα μόνο 2 φορές και επειδή είχα άμεσα έξαρση άλγης σταμάτησα να ρίχνω.  Μπορεί το λίπασμα να ανεβάζει τα νιτρικά?  Κάπου διάβασα ότι και τα φυτά ανεβάζουν τα νιτρικά - μα είναι σωστή δήλωση αυτή??  Αφού τα φυτά καταναλώνουν τα νιτρικά. Να συνεχίσω να μη ρίχνω λίπασμα? Οι ανούμπιες τα πάνε μια χαρά και βγάζουν φυλαράκια, το microsorum έχει 3 μέρες που άρχισε να κιτρινίζει.  Μπορεί να φταίνε τα υψηλά νιτρώδη σε αυτό???

 

* API Stress Zyme έριξα 2-3 φορές αλλά σταμάτησα γιατί όλοι στο φόρουμ διαφωνούν και λένε ότι είναι ψευτοβακτήρια και δημιουργούν ασταθή ενυδρεία.  Τι να κάνω να βάζω ή όχι?  Και αν ναι με κάθε αλλαγή νερού ή μία φορά την εβδομάδα?

 

* Έκανα σε μία μέρα (20/1) 2 αλλαγές νερού και τα νιτρώδη έμειναν ψηλά. Οι αλλαγές νερού γιατί δεν βοηθούν - δε θα έπρεπε να πέφτουν τα νιτρώδη μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές?  Υπέθεσα αυτό συμβαίνει λόγο μεγάλης υχθιοφόρτισης και έβγαλα τα 2 ψάρια και έμεινα με 2.  Θα επηρεάσει θετικά η χαμηλότερη υχθιοφόρτιση που προκάλεσα ή έχει γίνει ζημιά με την έως τώρα πολύ υψηλή υχθιοφόρτιση?  Στατιστικά σε πόσες μέρες να περιμένω βελτίωση - μετατροπή σε νιτρικά και πτώση νιτρωδών?   

 

* Το ότι ξέπλυνα στη μέση του κύκλου το φίλτρο μου σε νερό ενυδρείου σημαίνει ότι μπορεί να έχασα και όλα τα βακτήρια?  Το ότι έριξα ξανά το νερό στο οποίο ξέπλυνα το φίλτρο (αφού κατακάθισε το ίζημα) δε σημαίνει ότι επέστρεψα βακτήρια στο νερό?  Ο βυθός,η ρίζα και τα φυτά δεν διατήρησαν βακτήρια?

 

* Το φίλτρο μου αφού ξεπλένεται τόσο εύκολα κάθε φορά που το ξεπλένω θα είναι σαν να αφαιρώ όλες τις αποικίες βακτηρίων από μέσα?  Μπορεί τελικά πράγματι κανείς να διατηρήσει βιολογία σε 40 λίτρα και σε σφουγγαρένιο εσωτερικό φίλτρο?

 

 

* Εδώ θέλω την κατανόηση σας!  Δεν θέλω να έχω μόνο ένα ψάρι - είμαι διατεθειμένος να αλλάζω πολύ συχνά νερό μπορώ να κρατήσω 2 χρυσόψαρα σε 40λ και όχι μόνο 1?? Διάβασα σε πολλά φόρουμ του εξωτερικού ότι ενώ δεν είναι ιδανικό και δεν προτείνεται, ότι μπορεί κανείς να πει ότι αυτό είναι το κατώτερο αποδεκτό όριο και ότι με ΠΟΛΥ φροντίδα είναι εφικτό να κρατήσουμε ένα τέτοιο ενυδρείο.  Τι λέτε είναι ή δεν είναι εφικτό να έχω 2 χρυσόψαρα (μία παλάμη μήκος μαζί με την ουρά) σε 40 λίτρα?

 
* Υπάρχει κάτι να κάνω για τα υψηλά νιτρώδη εκτός από το να περιμένω?  Φοβάμαι να καθαρίσω το βυθό γιατί έχει πολύ λίγο καιρό που σχεδόν ίσως στράγγιξα το φίλτρο από βακτήρια!  Αν βάλω μία καλή αεραντλία και μια αερόπτερα κάτω από την άμμο θα βοηθήσει το οξυγόνο στη διάσπαση των νιτροδών σε νιτρικά?  Τα ψάρια επηρεάζονται περισσότερο το βράδυ.  Υπάρχει περίπτωση λόγω φυτών και ανάπτυξης βακτηρίων το βράδυ να χρειάζομαι οξυγόνο?  Και αν βάλω οξυγόνο δεν θα μειώσω το CO2 άρα να έχω πρόβλημα με τα φυτά??
 
* Η λάμπα μου είναι 11w (της aquael) πόση ώρα να τη δουλεύω?  Μπορώ να την έχω πχ 3 ώρες το πρωί και 5-6 ώρες το βράδυ?
 
Επισυνάπτω φωτογραφία.  Πλέον έχει 2 χρυσόψαρα και όχι 4 (τα δύο πορτοκαλί) και τα microsorum είναι σαν χαλί απλωμένα σε ολόκληρο το πίσω τζάμι.  Το αριστερό φυτό το έβγαλα γιατί το έτρωγαν τα ψάρια.  Η αφίσα αφαιρέθηκε για να είναι πιο φυσικό το ενυδρείο.  Θα ανεβάσω σύντομα καινούργια.
 
Θα χαρώ να λάβω τις απαντήσεις σας.  Συγγνώμη για το τόσο μεγάλο κείμενο!!!
 
ΜΦΧ
 
Μάνος

post-52354-0-20581700-1359123894_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες!

Θα προσπαθησω να σου απαντησω σε μερικα απο τα θεματα που εχεις γιατι ειναι πολλα.

Καταρχην οπως λες και εσυ εχεις κανει πολλα λαθη και εχεις ξεκινησει στραβα.

Το ενυδρειο σου ειναι αστρωτο και το καλητερο που εχεις να κανεις ειναι να βαλεις μπολι αμεσα γιατι τα ψαρια σου κινδυνευουν.

Το φιλτρο που εχεις δεν μπορει να σηκωσει ουτε ενα ψαρι,γιατι εχει μεσα μονο σγουγγαρια και καθολου βιολογικο υλικο,θα πρεπει να προσθεσεις βιολογικο υλικο τυπου siporax mini η substract pro.

Το ενυδρειο σου ειναι πολυ μικρο για 2 ψαρια τα οποια μεγαλωνουν πολυ,οπωτε με τα βιας μπορεις να κρατησεις 1,τα υπολοιπα πρεπει να τα επιστρεψεις.

Την λαμπα θα πρεπει να την αναβεις 8 ωρες συνεχομενα,βαλε ενα χρονοδιακοπτη για ν αναβει και να σβηνει μονη της.

Έγινε επεξεργασία - rastafarian
Link to comment
Share on other sites

Κρατάς μόνο ένα ψάρι μέσα στο ενυδρείο και γεμίζεις με μπόλι το φίλτρο σου!

Όλα αυτά άμεσα!

Γράφε λιγότερα γιατί είναι πολύ δύσκολο κάποιος να σε βοηθήσει έτσι!



Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Σήμερα που πήγα τα 2 ψάρια στον μακάκα τον πετσοπά τα παράτησε σε μια σακούλα, δεν τα έβαλε καν σε ενυδρείο για να μην αρρωστήσει τα άλλα αν τα δικά μου έχουν καμιά αρρώστια και δεν έχω ιδέα τι θα τα κάνει!!! Είπε θα τα έδινε σε ένα φίλο του αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος... Το να του πάω τα άλλα 2 ψάρια εγώ το αποκλείω! Καλύτερα να κάνω 50% αλλαγή κάθε μέρα και να κάνω τελικά το ενυδρείο μου μια γυάλα πολυτελείας παρά να τα πάω σε οποιονδήποτε πετσοπά! Είμαι πολύ θυμωμένος μαζί τους που δίνουν ότι συμβουλές να ναι και πάνω απ όλα με τον εαυτό μου που νόμιζα ότι ήξερα και τελικά έμεινα 20 χρόνια πίσω!


Ξέρετε αν υπάρχει τρόπος να έρθει αυτό το ενυδρείο στα ίσια του και να φιλοξενήσει 2 χρυσόψαρα? Άλλωστε το 1 από τα 2 που μου έμειναν σε γυάλα το είχε η κοπέλα μου για 1,5 χρόνο... Τώρα την πάτησα τα έχω, τι να κάνω??


Το φίλτρο έχει έναν άξονα στη μέση το από πάνω μισό να αντικαταστήσω με βιολογικό υλικό ή το κάτω? Και αυτό είναι σαν μπαλάκια πώς θα το στηρίξω? Να το βάλω μέσα σε καλσόν?? Να κρατήσω αυτό το φίλτρο και να προσθέσω άλλο ένα?? Μία αερόπετρα θα βοηθούσε στη διάσπαση των νιτρωδών το βράδυ (τα ψάρια μου το βράδυ ζορίζονται περισσότερο - γιατί?)
Link to comment
Share on other sites

Το ενα ψαρι πρεπει να το δωσεις καπου,βαλε μια αγγελια εδω να το παρει καποιος χομπιστας,Δεν ειναι θεμα μονο αλλαγων νερου αλλα και μεγεθους των ψαριων σου.

Link to comment
Share on other sites

μπορεις να μας πεις ποιο φιλτρο ειναι?για να εχουμε μια εικονα!

αν και απο οτι καταλαβα θα χρειαστεις κανονικο φιλτρο για να εχει και υλικα μεσα οπως πχ το fluval u2(ριξε μια ματια για να καταλαβεις)

Link to comment
Share on other sites

μπορεις να μας πεις ποιο φιλτρο ειναι?για να εχουμε μια εικονα!

αν και απο οτι καταλαβα θα χρειαστεις κανονικο φιλτρο για να εχει και υλικα μεσα οπως πχ το fluval u2(ριξε μια ματια για να καταλαβεις)

Ειναι της aquael το fan 1 plus 340λ/ ω. Το φιλτρο ειναι κονο μηχανικο με σφουγγαρι. Δεν βλεπω χωρο για περλες η μακαρονι, δεν εχει καδο η κατι παρομοιο. Ενας σωληνας απο πανω μεχρι κατω και απο γυρω του ενα στρογγυλο σφουγγαρι.

Δεν θελω να παω σε εξωτερικο με ενα τοσο βασικο ενυδρειο αλλα θελω να βρω τροπο να το ισορροπήσω. Παιδια αυτο το ενυδρειακι με τα παρελκομενα του μπορει και να μου εχει κοστισει μέχρι τωρα 250ε. Πρεπει να βρω τροπο να αναπτυξω βιολογια! Οσο για τα ψαρια, πριν γινουν τερατα θα φυγουν. Και αν τα καταφερω σε καποια στιγμη να κανω το 250λτ που θελω, τοτε αυτο θα γινει ενυδρειο καραντινα. Μεχρι τοτε ομως πρεπει να βρω λυση!

Link to comment
Share on other sites

Ο μόνος εύκολος τρόπος για να αναπτύξεις βιολογία είναι να βάλεις ένα δεύτερο εσωτερικό φιλτρο γεμάτο σιποραξ (κατά προτίμηση να βρεις άμεσα μπόλι) και αυτό που έχεις ήδη μέσα θα φιλτράρει μηχανικά.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές. Η βοήθειά σας ήταν άμεση και παραπάνω από επαρκής!


Σήμερα άλλαξα πάλι 50% νερό, και έβαλα Prime x 4 της δόσης Αμμωνία 0,25, Νιτρώδη 1, Νιτρικά 20-30. Και αγόρασα νέο εσωτερικό φίλτρο με συνδυασμό βιολογικού υλικού και 2 σφουγγαριών (Eheim biopower 160) το οποίο τρέχει παράλληλα με το υφιστάμενο. Αναφορικά με τα ψάρια το πιθανότερο είναι μόλις πάρω 0,0,20 να πάνε σε καλύτερο σπίτι, να ανέβει η θερμοκρασία και να μπουν τροπικά (τι θα πάρω, τι χωράει κλπ φαντάζομαι να βρω σε άλλα θέματα αλλά να ρωτήσω σε μέγεθος μικρού χρυσόψαρου όλα τα ψάρια πάλι 40 λίτρα το ένα θέλουν, όχι ε?? Λογικά αυτό ισχύει για τα χρυσόψαρα και για ψάρια που γίνονται εξίσου μεγάλα σωστά?). Πιστεύω είμαι σε σωστό δρόμο, τα ψάρια χοροπηδάνε και σύντομα ευχάριστα θα δώσουν το σπίτι τους σε άλλα που θα ταιριάζουν περισσότερο στα λίτρα μου. Ερώτηση: αν στρωθεί το καινούργιο φίλτρο και αναπτύξει βιολογία, ανέβει η θερμοκρασία φύγουν τα χρυσόψαρα και μπουν τροπικά θα κάνει πάλι κύκλο το ενυδρείο και αν ναι εξίσου έντονο???


ΠΕΡΙΕΡΓΟ: Μέτρησα όμως και το νερό της βρύσης μου καθώς και ένα εμφιαλωμένο νερό που μόλις άνοιξα τα αποτελέσματα και στα 2 νερά Αμμωνία 0,25, Νιτρώδη 0, Νιτρικά 5 (με API υγρά τεστ)!!! Τι μας λέει αυτό ότι το σπίτι μου και το Ζαγόρι έχουν αμμωνία και νιτρικά ή ότι τα τεστ της API είναι λίγο ευαίσθητα - πειραγμένα?? Και αν είναι έτσι μήπως το 1 νιτρώδη και τα 30 νιτρικά είναι στην πραγματικότητα 0.5 νιτρώδη και 15 νιτρικά αν το τεστ τείνει να "υπερβάλει λίγο"?? Αυτό το με τεστ της API κάπου διάβασα ότι έχει απασχολήσει και άλλο μέλος. Έχει κανείς άποψη επ αυτού? Εγώ το αγόρασα ως το πιο ακριβές τεστ του εμπορείου!
Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να ελέγξεις μήπως τα test είναι ληγμένα.

Στην πάνω μεριά του μπουκαλιού (κάτω από το καπάκι) έχουν μία ένδειξη Lot # και μετά ένας κωδικός.

Τα τέσσερα τελευταία νούμερα είναι ο μήνας και τα έτος εμφιάλωσης

Π.Χ: Lot #44A1209 (σημαίνει ότι εμφιαλώθηκε τον Δεκέμβριο του 2009)

Ammonia Test Solution # 1............3 χρόνια

Ammonia Test Solution # 2............3 χρόνια

Nitrite Test Solution .................4 χρόνια

Nitrate Test Solution # 1..............3 χρόνια

Nitrate Test Solution # 2...............3 χρόνια

Αυτή είναι η διάρκεια του κάθε τεστ σε χρόνια.




Έγινε επεξεργασία - manoswoolf
Link to comment
Share on other sites

Α ρε παιδιά πόσο δίκιο είχατε με το φίλτρο! Το δικό μου ούτε καν σαν μηχανικό δεν κάνει ρε σεις!! Μόλις έβαλα το καινούργιο (στη μισή ροή) καθάρισε όλο το βυθό, το νερό μου σε 15' έγινε κρύσταλλο, και παράλληλα είναι και βιολογικό! Τώρα απομένει να στρώσει. Αν και θα διαφωνήσετε όλοι μπόλι σκέφτομαι να μη βάλω αφού τρέχει μαζί με το παλιό και να πώς να το πω, να φοβάμαι να βάλω μπόλι από άνθρωπο και ενυδρείο που δε γνωρίζω...

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να ελέγξεις μήπως τα test είναι ληγμένα.

Στην πάνω μεριά του μπουκαλιού (κάτω από το καπάκι) έχουν μία ένδειξη Lot # και μετά ένας κωδικός.

Τα τέσσερα τελευταία νούμερα είναι ο μήνας και τα έτος εμφιάλωσης

Π.Χ: Lot #44A1209 (σημαίνει ότι εμφιαλώθηκε τον Δεκέμβριο του 2009)

8ος, 9ος, 10ος του 2012 - φρεσκαδούρα άρτια αφιχθέντα από γνωστό amazon store του UK με τρελό traffic. όχι δεν είναι αυτό. Σκέφτηκα μήπως πραγματικά η βρύση και το Ζαγόρι έχουν λίγη αμμωνία και λίγα νιτρικά αλλά και τα 2 να έχουν την ίδια συγκέντρωση και 0 νιτρώδη δεν είναι λίγο περίεργο? Παίζει όντως και να είναι μία κλίμακα πάνω! Κι άλλος το είχε αυτό το πρόβλημα!

Κάντε μου μια χάρη όποιος δε βαριέται - μετρήστε κι εσείς τη βρύση σας για αμμωνία και νιτρικά να δούμε αν τα δικά σας είναι 0 (αλλά το τεστ των νιτρικών ξεσκίστε το στο χτύπημα αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καιρό - αν και θα το ξέρετε ήδη οι παλιοί αυτό lol). Δεν έχω και άλλη μάρκα τεστ να συγκρίνω ρε μαμώτο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι άρχισα να τα χρησιμοποιώ. Να τα βάζω κάθε φορά που κάνω αλλαγές στην αναλογία όλων των λίτρων μου ή μόνο στην αναλογία των λίτρων που αλλάζω? Και αν είμαι σε φάση που αλλάζω 50% τη μέρα θα τα βάζω κάθε μέρα και πόσο?

Επίσης με τα 2 φίλτρα να δουλεύουν παράλληλα το ενυδρείο από τα ρεύματα είναι σαν πλυντήριο, πόσο έντονη να έχω την εξαγωγή νερού από τα φίλτρα?

Το άλλο που με προβληματίζει είναι το μπόλι. Αφού το ενυδρείο είναι στημένο εδώ και ένα μήνα με το παλιό φίλτρο το οποίο έχει κάνει μεν κύκλο αλλά δεν είναι ικανό να στηρίζει βιολογία (εξού και χαμηλή αμμωνία αλλά υψηλά νιτρώδη και νιτρικά) τότε χρειάζομαι όντως μπόλι ή λειτουργώντας και τα 2 φίλτρα παράλληλα είναι σαν να αυτομπολιάζομαι??

Πάντως ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς αφού το μηχανικό φίλτρο δεν είναι ικανό να στηρίξει βιολογία διασπάστηκε η αμμωνία σε νιτρώδη και κάποιο ποσοστό νιτροδών σε νιτρικά. Επίσης πώς νιτρώδη και τα νιτρικά παραμένουν υψηλά αλλά η αμμωνία είναι σχεδόν μηδενική.

Link to comment
Share on other sites

συνεχιζεις να βαζεις βακτηρια?

κανε και αυριο μετρησεις !

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα μπόλι και τέλος τα προβλήματα μου! Σημερινές μετρήσεις 0,0,20 :)

συνεχιζεις να βαζεις βακτηρια?

κανε και αυριο μετρησεις !

Ενίσχυσε τη βιολογία σου με βακτήρια και καλό είναι να συνεχίσεις να είσαι προσεκτικός και με το τάισμα. :)

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να συνεχίσω να βάζω βακτήρια???? Γιατί?? Θεωρητικά δεν τέλειωσα? Αφού μου μηδένισε τις τιμές το μπόλι δεν σημαίνει ότι οι αποικίες των βακτηρίων στο βιολογικό υλικό είναι ενεργές? Επίσης από εχθές το πρωί που πήρα το 0,0,20 δεν ξαναμέτρησα, πάλι καθημερινά πρέπει να μετράω?

Επίσης πλέον βακτήρια να βάζω όσο τα λίτρα του νερού της αλλαγής μου ή για τα συνολικά λίτρα του ενυδρείου?

Και κάτι ακόμα το Prime που είναι 1 σταγόνα ανά λίτρο δεν το εμπιστεύομαι και πολύ, μπορώ να βάζω παραπάνω και αν ναι πόσο. Μου είπαν μέχρι και 1 ανά λίτρο ότι μπορώ αλλά αυτό είναι δόση θεραπείας και όχι αποχλωριασμού!!

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να συνεχίσω να βάζω βακτήρια???? Γιατί?? Θεωρητικά δεν τέλειωσα? Αφού μου μηδένισε τις τιμές το μπόλι δεν σημαίνει ότι οι αποικίες των βακτηρίων στο βιολογικό υλικό είναι ενεργές? Επίσης από εχθές το πρωί που πήρα το 0,0,20 δεν ξαναμέτρησα, πάλι καθημερινά πρέπει να μετράω?

Επίσης πλέον βακτήρια να βάζω όσο τα λίτρα του νερού της αλλαγής μου ή για τα συνολικά λίτρα του ενυδρείου?

Και κάτι ακόμα το Prime που είναι 1 σταγόνα ανά λίτρο δεν το εμπιστεύομαι και πολύ, μπορώ να βάζω παραπάνω και αν ναι πόσο. Μου είπαν μέχρι και 1 ανά λίτρο ότι μπορώ αλλά αυτό είναι δόση θεραπείας και όχι αποχλωριασμού!!

Μπορείς να συνεχίσεις να ρίχνεις βακτήρια για 2-3 αλλαγές ακόμα για όλα τα λίτρα του ενυδρείου.

Σίγουρα έχει "πιάσει" το μπόλι από τις μετρήσεις που παραθέτεις, αλλά για ενίσχυση εγώ θα συνέχιζα λίγο ακόμα με τα βακτήρια.

Το pirme δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα αλλά το εμπιστεύονται πάρα πολλά παιδιά. Είναι συμπυκνωμένο από όσο γνωρίζω και πολύ αποτελεσματικό.

Υ.Γ. Το 1 ανά λίτρο δεν το κατάλαβα.

Link to comment
Share on other sites

1 σταγόνα ανα λιτρο εννουσα. Οι οδηγιες λενε 1 σταγονα ανά 4 λιτρα. Αλλα σε ένα 20 λιτρο κουβα 4 σταγόνες μου φαίνεται πολυ λιγο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...