Jump to content

Εγκλιματισμός Των Ψαριών


Recommended Posts

Εγκλιματισμός των ψαριών μετά από πολύωρη παραμονή στη σακούλα μεταφοράς και με άσχημη εικόνα κατα τη παραλαβή .

 

Ως συνήθως οι χομπίστες οταν παραλαμβάνουν τα ψάρια τους και πρίν τα βάλουν στο ενυδρείο ακολουθούν μια διαδικασία εγκλιματισμού των ψαριών για να μειώσουν το στρές που δημιουργήτε στα ψάρια με την είσοδό τους στο νέο περιβάλλον .

 

Εχουν γραφτεί κατα καιρούς και έχουν ειπωθεί αρκετά πράγματα για τη "προσαρμογή" και λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν τις διαδικασίες .

 

Τι κάνουμε όμως στη περίπτωση που μετά από πολύωρο ταξίδι δούμε οτι τα ψάρια δεν είναι σε καλή κατάσταση και πνέουν τα λοίσθια ;

 

Μόλις ανοίξουμε το κιβώτιο με τις σακούλες που έχει τα ψάρια μέσα και δούμε οτι σε κάποια σακούλα οτι κάποιο ψάρι δεν πάει καλά , αμέσως ξανακλείνουμε το κιβώτιο και σβήνουμε τα φώτα του χώρου που βρισκόμαστε ( φυσικά και του ενυδρείου ) .

Εφ όσον σκοτεινιάσαμε το χώρο μας , ανοίγουμε το κιβώτιο πάλι και βγάζουμε τη σακούλα απο μέσα χωρίς να την ανοίξουμε και την βάζουμε στο ενυδρείο να επιπλέει . Ο λόγος που το κάνουμε αυτο είναι για να φέρουμε τη θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα με το ενυδρείο .

Όταν δούμε οτι η θερμοκρασία εξομοιώθηκε ( δεν θέλει παραπάνω απο 10-15 λεπτά ) ανοίγουμε τη σακούλα και με μία απόχη βγάζουμε το ψάρι απο τη σακούλα και το βάζουμε στο ενυδρείο ή πετάμε το νερό απο τη σακούλα και βάζουμε το ψάρι στο ενυδρείο .

 

Σκεπάζουμε το ενυδρείο με εφημερίδες για να μη μπει φώς και φυσικά δεν ανάβουμε τα φώτα του ενυδρείου .

Μετά από αρκετές ώρες ξεσκεπάζουμε το ενυδρείο και την επόμενη ημέρα ανάβουμε τα φώτα του ενυδρείου .

 

Αυτά , απο την εμπειρία μου που ισχύουν και για γλυκό και αλμυρό νερό .

 

Προσοχή απο τη στιγμή που θα ανοίξουμε τη σακούλα , τα ψάρια μας θα πρέπει να βγουν άμεσα , δεν μπορείτε να φανταστείτε πως επιδεινώνεται η κατάσταση των ψαριών με κάθε δευτερόλεπτο που περνά και παραμένουν τα ψάρια στη σακούλα και ακόμα χειρότερα αν προσθέσουμε και νερό απο το ενυδρείο μας .

 

 

 

Αφορμή για να το γράψω αυτο είναι ένα θέμα που άνοιξε εδω και στεναχωρήθηκα που ίσως να χάθηκαν τα ψαράκια άδικα .

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστούμε πάρα πολύ Σταμάτη που μοιράζεσαι την πολυετή εμπειρία σου μαζί μας.

Όπως και αυτό το άρθρο που είναι απολύτως χρήσιμο !!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε!

Link to comment
Share on other sites

Εγω ξέρω οτι βάζουμε σιγά σιγα νερο απο το ενυδρειο στη σακούλα για να προσαρμοστούν και στο καινούριο νερο και όχι μόνο στη ιερμοκρασια. Εγω τουλάχιστον έτσι το κανω

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ ανά 10 λεπτά βάζω νεράκι από το ενυδρείο στην σακούλα!

Και ποτέ δεν βάζω το νερό της σακούλας στο ενυδρείο!

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω πολυ. Ελπιζω να εχω περισσοτερη τυχη απο τον Παναγιωτη,

Link to comment
Share on other sites

Εγω ξέρω οτι βάζουμε σιγά σιγα νερο απο το ενυδρειο στη σακούλα για να προσαρμοστούν και στο καινούριο νερο και όχι μόνο στη ιερμοκρασια. Εγω τουλάχιστον έτσι το κανω Sent from my iPhone using Tapatalk

Όταν όμως δεν έχεις τη πολυτέλεια του χρόνου και το ψάρι τη βγάζει δεν τη βγάζει απο το πολύ χαμηλό ΡΗ και τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας τι θα κάνεις ;

Και εγώ ανά 10 λεπτά βάζω νεράκι από το ενυδρείο στην σακούλα!

Και ποτέ δεν βάζω το νερό της σακούλας στο ενυδρείο!

Αν το κάνεις αυτο σε ψάρι που έχει μείνει πολλές ώρες στη σακούλα και του βάλεις νερό θα το στείλεις αδιάβαστο !!!

Link to comment
Share on other sites

Πολυ χρησιμο αρθρο ειδικα για ολους εμας που βρισκομαστε στην επαρχεια! Οπότε για να μην υπάρξει συγχηση το άρθρο αναφέρεται σε ταλαιπορημενα ψάρια που προέρχονται από πολύωρο ταξιδι. Να υποθέσω πως για ψάρια που έχουν αγοραστεί μέσα σε μικρο χρονικό διάστημα ισχύουν οι γνωστές τεχνικές εγκλιματισμού που αναφέρονται πιο πάνω έτσι?

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, για μενα, κάλο θα ήταν να καρφιτσωθει σε όλους τους τομεις! Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, για μενα, κάλο θα ήταν να καρφιτσωθει σε όλους τους τομεις! Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά!

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον φίλο Rythor.

Link to comment
Share on other sites

Όταν όμως δεν έχεις τη πολυτέλεια του χρόνου και το ψάρι τη βγάζει δεν τη βγάζει απο το πολύ χαμηλό ΡΗ και τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας τι θα κάνεις ;

Αν το κάνεις αυτο σε ψάρι που έχει μείνει πολλές ώρες στη σακούλα και του βάλεις νερό θα το στείλεις αδιάβαστο !!!

eχεις δικιο.... δεν το διαβασα καλα και νομιζα για απλη προσαρμογη και οχι αν ειναι πολλες ωρες στην σακουλα

Link to comment
Share on other sites

Πολυ χρησιμο αρθρο ειδικα για ολους εμας που βρισκομαστε στην επαρχεια! Οπότε για να μην υπάρξει συγχηση το άρθρο αναφέρεται σε ταλαιπορημενα ψάρια που προέρχονται από πολύωρο ταξιδι. Να υποθέσω πως για ψάρια που έχουν αγοραστεί μέσα σε μικρο χρονικό διάστημα ισχύουν οι γνωστές τεχνικές εγκλιματισμού που αναφέρονται πιο πάνω έτσι?

Ορθά τα λές .

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στα μαγαζιά όταν κάνουν εισαγωγή και έρχονται μετά από 12+ ώρες,τα ψάρια τα ρίχνουν έτσι στα ενυδρεία τους;

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στα μαγαζιά όταν κάνουν εισαγωγή και έρχονται μετά από 12+ ώρες,τα ψάρια τα ρίχνουν έτσι στα ενυδρεία τους;

12 ώρες τα ψάρια στα κιβώτια δεν θεωρείτε οτι έχουν κάνει μεγάλο ταξίδι (ανάλογα βέβαια το ποιος τα έχει συσκευάσει , γιατί είναι ένα άλλο κομμάτι που θέλει τη δική του ξεχωριστή γνώση ) .

Δεν ξέρω τι κάνουν τα μαγαζιά , εγώ όμως στη χονδρική στις εισαγωγές ψαριών , όταν είχα παραλαβές πέραν των 24 ωρών , 48 και σπάνια 72 ώρες τα ψάρια στα κιβώτια , σε αυτή τη μέθοδο κατέληξα οτι θα πρέπει να χρησιμοποιώ .

Όλα ξεκίνησαν απο τη παρατήρησή μου όταν έβλεπα τα ψάρια ζαβλακωμένα και με το που άνοιγα τη σακούλα άρχιζαν να τουμπάρουν το ένα πίσω απ τ άλλο . Αυτό βέβαια μπορεί να συμβαίνει και από το φωτισμό , αλλά ήταν κάτι που το γνώριζα από το δάσκαλό μου ( το Γιώργο Λιαντινιώτη που πράγματι μου έμαθε πολλά πάνω σε σωστές βάσεις ) απ τα πρώτα κι όλας βήματά μου στο χόμπι .

Η διαδικασία προσαρμογής στο φώς και το βγάλσιμο της σακούλας με τα ψάρια απο το κιβώτιο μέχρι το ενυδρείο , ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία με πολλά τσιγάρα . ! :)

Link to comment
Share on other sites

Σταμάτη ζητώ συγνωμη διότι και εγώ δεν διάβασα καλά και νόμιζα για απλές προσαρμογές !

Link to comment
Share on other sites

Άρα Σταμάτη εμένα που πάντα θα κάνουν ταξίδι 5 ώρών+ τα ψάρια για να φτάσουν στα χέρια μου, θα τα ρίχνω κατευθείαν μέσα? Ή αναφέρεσαι μόνο όταν τα δούμε και έχουν πρόβλημα? Πάντως είναι η πρώτη φορά που χάνω ψάρι μετά απο χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Σταμάτη ζητώ συγνωμη διότι και εγώ δεν διάβασα καλά και νόμιζα για απλές προσαρμογές !

Δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμη , ευκαιρία για διάλογο έδωσες . ;)

Άρα Σταμάτη εμένα που πάντα θα κάνουν ταξίδι 5 ώρών+ τα ψάρια για να φτάσουν στα χέρια μου, θα τα ρίχνω κατευθείαν μέσα? Ή αναφέρεσαι μόνο όταν τα δούμε και έχουν πρόβλημα? Πάντως είναι η πρώτη φορά που χάνω ψάρι μετά απο χρόνια.

Κοίτα να δείς , αν το κιβώτιο στο ΚΤΕΛ έφαγε και μερικές κλωτσιές για να μπεί εκεί που το θέλει ο οδηγός , άσχετα απο το χρόνο που βρίσκονται τα ψάρια στις σακούλες , θα αρχίσουν να χτυπιούνται με αποτέλεσμα το πανικό με γρήγορες αναπνοές . Αν πάλι το μαγαζί δεν προετοίμασε το ψάρι για το συγκεκριμένο ταξίδι , πάλι θα υπάρχει πρόβλημα στη παραλαβή .

Αυτό το βλέπεις μόλις ανοίξεις το κιβώτιο και βαδίζεις ανάλογα , σημασία έχει να το έχεις στα υπ όψιν και αυτά που έγραψα και αναλόγως σταθμίζεις τις καταστάσεις και προχωράς .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Χτες το απόγευμα παρέλαβα 2 ψάρια με το κτελ. Ταξίδι 5+ ώρες και σύνολο 7,8 ώρες στην σακούλα τους.

Ανοίγοντας το δέμα, είδα ότι το 1 απο τα 2 ήταν σε κακή κατάσταση.

Απο κει και πέρα εφαρμοσα κατα γράμμα τα λόγια του Σταμάτη στο πρώτο ποστ.

Σήμερα το πρωί περίμενα αν όχι και τα 2, τουλάχιστον το ταλαιπωρημένο να έχει κακαρώσει. Αλλά τουναντίον ήταν υγιέστατο και κινητικό. Μάλιστα έφαγε κιόλας.

Η μέθοδος αυτή συστήνεται ανεπιφύλακτα για ταλαιπωρημένα ψάρια.

ΥΓ: Για ψάρια θαλασσινού αναφέρθηκα.

Link to comment
Share on other sites

ΥΓ: Για ψάρια θαλασσινού αναφέρθηκα.

Το έχω γράψει η μέθοδος ισχύει για γλυκό θαλασσινό το ίδιο και αποκλειστικά για πολύ ταλαιπωρημένα ψάρια .

Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση !!!

Link to comment
Share on other sites

Να πω την αλήθεια, είχα τύχει σε παραλαβή ψαριών στο παρελθλον και μου είχε κάνει εντύπωση η πσραπάνω διαδικασία, αλλά δεν μου είχαν εξηγήσει τα πως και τα γιατί.

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Να πω την αλήθεια, είχα τύχει σε παραλαβή ψαριών στο παρελθλον και μου είχε κάνει εντύπωση η πσραπάνω διαδικασία, αλλά δεν μου είχαν εξηγήσει τα πως και τα γιατί.

Ευχαριστώ πολύ

Είχες δει σεκατάστημα δηλαδή παραλαβή ψαριών και έκαναν με αυτόν τον τρόπο προσαρμογή σε όλα τα ψάρια?

Link to comment
Share on other sites

Όταν όμως δεν έχεις τη πολυτέλεια του χρόνου και το ψάρι τη βγάζει δεν τη βγάζει απο το πολύ χαμηλό ΡΗ και τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας τι θα κάνεις ;

Αν το κάνεις αυτο σε ψάρι που έχει μείνει πολλές ώρες στη σακούλα και του βάλεις νερό θα το στείλεις αδιάβαστο !!!

Σταμάτη αν μου επιτρέπεις

να πω κάτι διαφορετικό και αν θέλεις το συζητάμε.

Αν το νερό στη σακούλα έχει πολύ χαμηλό ph η τοξικότητα της αμμωνίας είναι πολύ μικρή ίσως και ακίνδυνη για το ψάρι (κάπου έχω έναν πίνακα αλλά που είναι?).

Πιστεύω ότι το ψάρι στη σακούλα κινδυνεύει πιο πολύ από την έλλειψη οξυγόνου,

το στρες της μεταφοράς και την πιθανή απότομη εισαγωγή του στο ενυδρείο.

Η μέθοδος που εγώ χρησιμοποιώ ανεξάρτητα από τις ώρες του ταξιδιού είναι:

-άμεσο άνοιγμα της σακούλας

-προσθήκη prime στη σακούλα

-αργή (με τη μέθοδο της σταγόνας) προσθήκη νερού για μισή+ ώρα από το ενυδρείο στη σακούλα

-αν είναι πολλά ψάρια τα παραπάνω γίνονται σε κουβά με αεραντλία

-όλη η διαδικασία προσαρμογής-εισαγωγής και οι επόμενες ώρες σε ημίφως

Έγινε επεξεργασία - kleovoulos
Link to comment
Share on other sites

Σταμάτη αν μου επιτρέπεις

να πω κάτι διαφορετικό και αν θέλεις το συζητάμε.

Αν το νερό στη σακούλα έχει πολύ χαμηλό ph η τοξικότητα της αμμωνίας είναι πολύ μικρή ίσως και ακίνδυνη για το ψάρι (κάπου έχω έναν πίνακα αλλά που είναι?). Ακριβώς γι αυτο γίνετε αυτη η διαδικασία , τη στιγμή που βάζεις νερό εσύ λίγο λίγο η αμμωνία γίνετε τοξική .

Πιστεύω ότι το ψάρι στη σακούλα κινδυνεύει πιο πολύ από την έλλειψη οξυγόνου, Εδω είναι ενα μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι , το οτι τα ψάρια αναπνέουν απο την επιφάνεια , δεν σημαίνει πάντα οτι έχουν έλειψη οξυγόνου και ειδικα όταν έχουν συσκευαστεί με καθαρό οξυγόνο .

το στρες της μεταφοράς και την πιθανή απότομη εισαγωγή του στο ενυδρείο.

Η μέθοδος που εγώ χρησιμοποιώ ανεξάρτητα από τις ώρες του ταξιδιού είναι: Η μέθοδός σου είναι αυτη που πρέπει (:) να είναι κάθε φορά που εγκλιματίζουμε τα ψάρια σε νέο περιβάλον , εγω μιλάω για ειδικές περιτπωσεις που το παιχνίδι είναι χαμένο , μάλλον δεν το διάβασες .

-άμεσο άνοιγμα της σακούλας

-προσθήκη prime στη σακούλα

-αργή (με τη μέθοδο της σταγόνας) προσθήκη νερού για μισή+ ώρα από το ενυδρείο στη σακούλα

-αν είναι πολλά ψάρια τα παραπάνω γίνονται σε κουβά με αεραντλία

-όλη η διαδικασία προσαρμογής-εισαγωγής και οι επόμενες ώρες σε ημίφως

Το ερωτηματικό σε παρένθεση το έβαλα γιατί πράγματι δεν έχω καταλήξει ακόμα μετα απο τόσα χρόνια που ασχολούμε με τα ψάρια και αυτο διότι βλέπω ψάρια με ίδια συσκευασία ίδια ποσότητα ίδιο μέγεθος ίδια παρτίδα στο ίδιο κιβώτιο σε διαφορετικές σακούλες να συμπεριφέρωνται αντιφατικά .

Μόνο ιχθυολόγοι θα μπορούσαν να μας απαντήσουν .

Πάντως τα συμπεράσματα αυτα που αναφέρω είναι αποτέλεσμα πολλών παραλαβών και μετα απο πολλήωρα ταξίδια που έκαναν τα ψάρια .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...