Jump to content

Θεραπεία Του Ick(Cryptocaryon Irritans) Με Υποαλατότητα


Recommended Posts

Θεραπεία του Θαλάσσιου ick(Cryptocaryon irritans.) με υποαλατότητα(Hyposalinity)

Τι είναι η υποαλατότητας(Hyposalinity)

Η Υποαλατοτητα(Hyposalinity) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για διάφορα παράσιτα ιδιαίτερα δε για το Θαλάσσιο ick(Cryptocaryon irritans.) έναν γνώριμο πονοκέφαλο που έχει ταλαιπωρήσει
τους περισσότερους χομπιστες που ασχολούνται με το Θαλασσινό ενυδρείο.
Όπως ομολογεί και η λέξη η όλη μέθοδος θεραπείας βασίζεται στην σταδιακή μείωση της αλατοτητας του ενυδρείου μας.
Αλλά πριν αναφερθώ σε αυτό ας πούμε μερικά πράγματα για το Cryptocaryon irritans (Θαλάσσιο ick).

Πώς λειτουργεί και τι είναι το Θαλασσινό ick;

To Cryptocaryon irritans είναι ένα πρωτόζωο του Θαλασσινού νερού που σε αντίθεση με την κοινή ονομασία και την ίδια οπτική ομοιότητα με το ick του γλυκού νερού δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ τους. To Cryptocaryon irritans έχει διάφορα στάδια στον κύκλο ζωής του. Ξεκινάει υποβόσκοντας εσωτερικά στο δέρμα και τα βράγχια του ψαριού. Σε αυτήν την φάση ακόμα δεν είναι οπτικά ανιχνεύσιμο από εμας.Με το πέρας λίγων ημερών και ενώ τροφοδοτείται από τους ιστούς του ψαριού διαμορφώνει μια προστατευτική εξωτερική ασπίδα, σε αυτό το στάδιο είναι οπτικά ανιχνεύσιμο από εμάς σαν μικροί άσπροι κόκοι πάνω στο δέρμα του ψαριού. Στην συνεχεία και ενώ φτάνει στην ωριμότητα του σπάει από την προστατευτική εξωτερική ασπίδα(κύστη) του και κολυμπάει ελεύθερα στο νερό μέχρι να βρει κάποιο κατάλληλο σημείο να κάτσει, συνήθως στο υπόστρωμα του ενυδρείο και τον βράχο.
Εκεί διαιρείται το καθένα σε πολλά νέα πρωτόζωα .Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο για το παράσιτο είναι αναγκαίο να βρει νέους ξενιστές(ψάρια)αλλιώς είναι καταδικασμένο να πεθάνει.
Ο συνολικός χρόνος ζωής είναι περίπου 2 εβδομάδες σε φυσιολογική θερμοκρασία 26-28°C

Πως αντιδρούν τα ψάρια με την μέθοδο της υποαλατότητα(Hyposalinity)

Τα θαλασσινά ψάρια διατηρούν την οσμωτική συγκέντρωσή τους περίπου στο ένα τέταρτο από αυτό του θαλασσινού νερού. Αυτό το καταφέρνουν με δυο τρόπους. Αποβάλλοντας το νερό από τα βράγχιά τους λόγω της όσμωσης και επίσης σαν δεύτερη μέθοδος αποβάλλοντας το από τα ούρα τους
Τα ψάρια πρέπει να πιούν πολύ νερό για να αναπληρώνουν αυτήν την απώλεια, εντούτοις, δεδομένου ότι το Θαλασσινό νερό περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού πρέπει να υπάρχει και μια μέθοδος αποβολής του από τον οργανισμό τους. Τα ιόντα νατρίου και χλωριδίου αφαιρουνται από τα βράγχια τους και το μαγνήσιο με τα θειικά άλατα από τα ούρα τους.
Η συνολική ενέργεια που χρειάζεται το ψάρι για να κάνει αυτές της διαδικασίες είναι ίση με την ενέργεια που χρειάζεται έτσι ώστε να κρατήσει σταθερή θερμοκρασία στο σώμα του.
Το χαμήλωμα της αλατότητας του νερού κατά την περίοδο θεραπείας με την μεθοδος της υποαλατότητα(Hyposalinity) καθιστά τη συγκέντρωση των ιόντων πιο κοντινή με αυτή του εσωτερικού του ψαριού κάνοντας το να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για την διατήρηση της οσμωτικής πίεσης σε σχέση με αυτό.

Τα ασπόνδυλα και ο ζωντανός βράχος είναι ασφαλή με αυτήν την θεραπεία??

Τα θαλάσσια ασπόνδυλα έχουν την ίδια οσμωτική συγκέντρωση με αυτή του θαλασσινού νερού. Με την μέθοδο της υποαλατότητα(Hyposalinity) τα ζώα θα πάθαιναν οσμωτικό σοκ και θα πέθαιναν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.
Ο ζωντανός βράχος θα επιζήσει κατά την θεραπεία με υποαλατότητα(Hyposalinity) αλλά δυστυχώς όποια ασπόνδυλα ζουν στο εσωτερικό του θα σκοτωθούν.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε reef ενυδρεία και η μετακίνηση τον ψαριών από το κύριο ενυδρείο σε κάποιο ενυδρείο καραντίνα είναι μονόδρομος.

Πώς γίνεται η θεραπεία με την μεθοδο της υποαλατότητας(Hyposalinity)

Ο στόχος είναι να μειωθεί η αλατότητα του νερού μεταξύ 1.009-1.010 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες αλλά κατά προτίμηση 8 εβδομάδες.
Η αλατότητα πρέπει να χαμηλωθεί σταδιακά για να δώσει το χρόνο στα ψάρια να προσαρμοστούν σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα και το πιο σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα βακτηρίδια στο βιολογικό φίλτρο Θα επιζήσουν.
Το ασφαλέστερο είναι να υπάρχει στην κατοχή μας κάποιο Refractometer για να έχουμε ακριβείς μετρήσεις κατά την σταδιακή πτώση και να αποφύγουμε άσχημα αποτελέσματα.
Έστω ότι η αλατοτητα στο ενυδρείο σας είναι 1.025. Ξεκινάμε με αλλαγές περίπου ένα πέμπτο του όγκου του νερού R.O,. Επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία σε διάστημα 24 ..48 και 72 ωρών. Αφού πραγματοποιήσεται την τέταρτη αλλαγή νερού η πυκνότητα πρέπει να είναι στους 1.012 η πολύ κοντά σε αυτήν την μέτρηση. Περιμένετε μερικές ώρες για να πραγματοποιήσετε την τελευταία αλλαγή νερού και να φτάσετε στο τελικό αποτέλεσμα τους 1.009 βαθμούς.
Όταν τελειώσει η θεραπεία η αλατότητα πρέπει να επανέλθει βαθμιαία στα κανονικά επίπεδα που είχαμε πριν.
Η μέθοδος είναι ακριβός η ιδία με αυτήν που αναφέρθηκε παραπάνω για την μείωση της αλατότητας. Για παράδειγμα εάν αντικαταστήσετε το ένα έκτο του νερού με νερό που η αλατότητα του είναι 1.025 ,η πυκνότητα θα αυξηθεί από 1.009 σε 1.012

Η καταπολέμηση του ick με την μέθοδο της υποαλατοτητας κατά την γνώμη μου είναι η πιο υγιής ιδιαίτερα σε σχέση με αυτή του χαλκού. Πραγματικά εύχομαι να είναι αχρείαστες και οι δυο μέθοδοι και τα ψαράκια σας να χαίρουν μακράς υγείας. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...