Jump to content

Φροντίδα Νεροχελώνας Σε Ενυδρείο


Recommended Posts

Καλημέρα!

Εχω μία χελωνίτσα εδώ και 21/2 χρόνια.

Την έφεραν δώρο στο γιο μου σε ένα πλαστικό δοχείο και οι συμβουλές που πήραμε ήταν οι κατάλληλες για το πως θα σας ψοφήσει το χελωνάκι το γρηγοροτερο δυνατό....Μην αλλάζετε νερό συχνά γιατί την αναστατώνετε , μην την ταίζετε πολύ γιατί βρωμίζει το νερό , όταν χειμωνιάσει μην ξαναλλάξετε νερό και αφήστε το να πέσει σε νάρκη κλπ κλπ.

Το χελώνακι έπεσε σε χειμερία και όταν άρχισε να ξυπνάει , είχε κάτι σαν βήχα και δεν έτρωγε .

Του έβαλα θερμοστάτη και έκλεισα με ζελατίνα το δοχείο του για να έχει υδρατμούς όπως με συμβούλεψε ένα παιδί σε petshop και συνήλθε σε 3-4 μέρες . Είχε πνευμονία μου είπε επειδή δεν είχε θερμοστάτη , ούτε κάτι για θέρμανση από πάνω.

Μετά τα ματάκια του ψιλοέκλεισαν και αυτό το ξεπεράσαμε επιτυχώς με το δεύτερο μπανάκι σε διάλυμα βορικού οξέως .

Αφού λοιπόν κοντέψαμε να το χάσουμε το χελωνάκι τον πρώτο χειμώνα εδώ και ένα χρόνο την έχω σε ενυδρειάκι , χωρίς καπάκι .

Το ενυδρείο είναι σε θέση που έχει άμεση επαφή με τον ήλιο από το φθινόπωρο μέχρι το Μάιο και το καλοκαίρι το βγάζω στον ήλιο σε ένα μεγάλο πλαστικό κουτί , με το οποίο πήγε και τις καλοκαιρινές του διακοπές .

Στο πλαστικό δοχείο το καλοκαίρι του άλλαζα νερό μέρα παρά μέρα και έβαζα αντιχλώριο.

Το προβλημα που θεωρώ εγώ ότι έχω είναι η βρώμικη εικόνα του ενυδρείου .

Ετσι είναι οι χελώνες ή δεν αρκεί το φίλτρο ?

Το ενυδρείο είναι 35χ50χ40 , νερό τα 2/3 και έχει εσωτερικό φίλτρο 25-200lt/h .

Στον πάτο έχω μία στρώση με βοτσαλάκια ίσα ίσα να καλύπτει το τζάμι και 2-3 μεγαλύτερες πέτρες.

Έχει ραμπίτσα γιάλινη για να ανεβαίνει και να στεγνώνει ή να κοιμάται μισοβυθισμένο.

Καθαρίζω πλήρως με ολική αλλαγή νερού ανά εβδομάδα ή 10 μέρες το πολύ .

Βάζω αντιχλώριο και το νερό που συμπληρώνω ενδιάμεσα λόγω εξάτμισης το έχω από την προηγούμενη σε κανατάκι .

Ωστόσο το ενυδρείο καθαρό το χαίρομαι μόνο 2-3 μέρες....μετά αρχίζει επάνω να έχει κάτι σαν έλαια κηλίδες και μέσα στη βδομάδα σαν φουσκαλίτσες στο νερό...επίσης καθώς κολυμπάει το χελωνάκι ανασηκώνονται και οι βρωμίτσες από τον πάτο...

Από τροφή του δίνω την τροφή την έτοιμη μέρα παρά μέρα και μαρούλι ή καρότο ενδιαμεσα .

Ηθελα τα φώτα σας για το θέμα της καθαριότητας του ενυδρείου , είναι μικρό το φίλτρο ή αυτή είναι η εικόνα ενυδρείου με χελώνα ?

Η χελώνα είναι 10εκ περίπου , στο petshop μου είπαν να την ταίζω ελάχιστα ότι το φίλτρο είναι επαρκές...παίζει να είναι χαλασμένο ?

Link to comment
Share on other sites

φίλε μου καλώς ήρθες στην παρέα μας. είσαι πολύ τυχερός που κατάφερε να την θεραπεύσεις 2 φορές, και αυτό δείχνει ότι νοιάζεσαι για το ζωάκια σου. στα διαφορά θέματα τις κατηγορίας θα βρεις ότι χρειάζεται για να της προσφέρεις μια σωστή διαβίωση. στο θέμα φίλτρου γενικότερα οι χελώνες βρίζουν γρήγορα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο σε σένα, ειδικά με το ταισμα που κανείς. μήπως δεν έχεις ρυθμίσει την ροή του σωστά. επίσης πρέπει να αυξήσεις τημ διατροφή του και να του δίνεις και συμπλήρωμα ασβεστίου, και να τις βάλεις μια λάμπα ακτινοβολίας uvb

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σου .

Σχετικά με την αύξηση της διατροφής εννοείς να αυξήσω την ποσότητα ( όταν ρίχνω το γαριδοσκεύασμα ρίχνω περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού ) ? Συμπλήρωμα ασβεστίου σωστά πρέπει να πάρω. Για λάμπα το σκεφτόμουν από την αρχή και είχα ψάξει για την πιο συμφέρουσα αγορά , απλά το άφησα γιατί το ενυδρείο δεν μετακόμισε ποτέ στο σαλόνι για όπου προορίζοταν , λόγω της βρώμικης εικόνας . Και μια και πραγματικά λιάζεται το ζωάκι 2-3 ώρες απ' ευθείας στον ήλιο τις περισσότερες μέρες το χειμώνα και το καλοκαίρι σχεδόν κάθε μέρα ειπα να το αφήσω προς το παρόν . Το φίλτρο δεν παίρνει ρύθμιση , μου το χάρισε καποιος φίλος που το είχε από παλιό ενυδρείο , μάρκας Micron .

Νομίζω ότι δε θα γλιτώσω το καινούριο φιλτράκι , τουλάχιστον να το δοκιμάσω ...μακάρι να φταίει αυτό γιατί με 2 πιτσιρίκια πραγματικά πολλές φορές αυτή η μια ώρα που απαιτείται για να πλύνω το ενυδρείο μου φαίνεται πολυτέλεια , αλλά και το χελωνάκι σίγουρα ταλαιπωρείται και με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να το έχουμε στο χώρο όπου βρισκόμαστε την περισσότερη ώρα . Δε λέω να το καθαρίζω 2 φορές το χρόνο αλλά έστω και με μια φορά τη βδομάδα να είναι ως πρέπει..

Link to comment
Share on other sites

μα αυτό είναι και το λογικό, μία φορά την εβδομάδα.... Ψάξε να βρείς φίλτρο με ρύθμιση ροής, και διάλεξε ένα μεγαλύτερο γία να σου υπερκαλύπτει την βρωμιά των χελωνών. Στο θέμα τροφής κάνε το κάθε μέρα (όλοι οι οργανισμοί που είναι σε ανάπτυξη τρέφονται καθημερινά με ποικιλία...). Η λάμπα είναι απαραίτιτη, για την σύνθεση της βιταμίνης D3. Η απευθείας έκθεση στον ήλιο δεν προσφέρει και πολλά, μιας και τα τζάμια είναι "φίλτρα" (και λόγο διάθλασης που δεν είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι) συν ότι πρέπει να λιάζονται για 6-8 ώρες, όσο διαρκεί η φωτοπερίοδος στην φύση.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε το βλέπω άμεσα για αλλαγή φίλτρου . Τροφή δηλαδή δίνω κάθε μέρα απ' όλα ? Καλά κατάλαβα ? Για λάμπα είναι λογικότατο αυτό που λές ...Οι λάμπες που τοποθετούνται στα σολάριουμ , οι μακρόστενες που μπαίνουν σε σκαφάκι όπως οι φθορισμού , κάνουν για χελώνες ή είναι μονόδρομος οι λάμπες για ερπετά ? Επίσης σε μια γρήγορη ματιά που έριξα σε άλλα θέματα , διάβασα για βακτήρια και μετρήσεις αμμωνίας κλπ μπορώ να εφαρμόσω κάτι ή λόγω της ολικής αλλαγής νερού και του πλυσίματος του ενυδρείου κάθε εβδομάδα αυτά δεν χρειάζονται ?

Link to comment
Share on other sites

Τροφή θα δίνεις κάθε μέρα, ναι, αλλά μπορείς να κάνεις αλλαγή του "menu" κάθε μέρα (πχ σήμερα γαρίδες, αυριο sticks κλπ).

Η λάμπα των solarium είναι υπεριώδους ακτινοβολίας μες, αλλά έχει απομονωθεί το υπόλοιπο ορατό φάσμα (κόκκινο- πορτοκαλί- κίτρινο -πρασινο κλπ) που όλα μαζί αποτελούν το λευκό δως, και κράτησαν μόνο το μπλέ- ιώδες... Εμείς θέλουμε λάμπα που να προσομοιάζει το δυνατών περισσότερο το ηλιακό φως.

Τα βακτήρια βοηθάνε στην αποδόμηση των οργανικών ουσιών σε ανόργανες, όταν υπάρχει σωστή υποστήριξη από το φίλτρο, εσύ ήσουν αναγκασμένος λόγο φίλτρου να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Όταν πάρεις ένα σωστό φίλτρο, δεν θα κάνεις ολικές αλλαγές και θα μετράς τις υπόλοιπες παραμέτρους...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου το φίλτρο ειναι το πρόβλημα. Θές μεγαλύτερο 100%. Έχω μεγαλώσει 2-3 χελωνακια ως τώρα και το πρόβλημα ειναι μόνο η φιλτρανση. ο φωτισμος ειναι αρκετός, σιγουρα θα ήταν καλύτερο να είχες λαμπιτσα αλλά αν την βλέπει 2-3ωρες την ημέρα το φως ηλιου γιβεραι διυλεια δεν υπαρχει θεμα

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας ,

εχω εδω και 2 μερες αγοράσει μια νεροχελωνιτσα σε μια γαλάζια πισίνα,

ρωτησα τον πωλητή για ενυδρείο και μου ειπε οτι μεχρι να αναπτυχθει σωματικα μπορω να την εχω εδω....

εχθες και σημερα προσπαθω να την ταϊσω αλλα δεν ανοιγει το στομα της και χθες που την αφησα μονη της δεν εφαγε...ολα τα αλλα τα κανει κανονικα..κολυμπαει,βγαζει εξω το κεφαλι της καθε λιγη ωρα εκτος νερου και ξαναμπαινει...

δεν ξερω ειλικρινα τι να κανω!!

Σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου πειτε τι να κάνω...

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας, άνοιξε ένα δικό σου θέμα στην κατηγορία, να συζητήσουμε ότι σε απασχολεί για την χελωνίτσα σου. και σαφώς για να αναπτυχθεί, δεν πρέπει να μείνει στην πλαστική "πισινούλα" αλλά να έχει ενυδρείο με χώρο για κολύμπι και τον απαραίτητο εξοπλησμό

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Γεια σας παιδια,δεν μπορω σε βοηθησω σε κατι γιατι ειμαι καινουριος εδω.εχω νεροχελωνες

εδω και 6 μηνες,ενω η μια χελωνα φαιρεται φυσιολογικα η αλλη κοιμαται συνεχεια και ειναι

ατονη.Επισης τις εχω σε μια μπλε πλαστικη πισινουλα ακομα μεχρι να μπορεσω να τις παρω ενυδρειο

.Μπορειται να με βοηθησεται.

Link to comment
Share on other sites

Άνοιξε ένα δικό σου θέμα, με μια παρουσίαση για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας παιδια,δεν μπορω σε βοηθησω σε κατι γιατι ειμαι καινουριος εδω.εχω νεροχελωνες

εδω και 6 μηνες,ενω η μια χελωνα φαιρεται φυσιολογικα η αλλη κοιμαται συνεχεια και ειναι

ατονη.Επισης τις εχω σε μια μπλε πλαστικη πισινουλα ακομα μεχρι να μπορεσω να τις παρω ενυδρειο

.Μπορειται να με βοηθησεται.

Εχει δημιουργηθει απο τον διαχειριστη δικο σου θεμα.Ποσταρε εκει.Κοιτα το ''περιεργη συμπεριφορα''

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...