Jump to content

Recommended Posts

Neocaridina cf. palmata var. blue

 

 

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Neocaridina cf. palmata var. blue
(πρώην zhangjiajiensis var. blue)

Κοινή Ονομασία: Blue Pearl Shrimp

Ελληνικό Όνομα: Γαλάζια πέρλα

Γενική κατηγορία: Ασπόνδυλα, νανογαρίδες γλυκού νερού / Invertebrates, fresh water dwarf shrimps

Τάξη: Decapoda

Οικογένεια: Atyidae

 

Μέγεθος: Αρσενικά 2,0-2,5 εκατοστά – Θυλικα 2,5-3,0 εκατοστά

 

Βιότοπος: Άγνωστος. Δεν υπάρχει ως μορφή στην φύση και θεωρείται απόγονος άγριων N. palmata (σημ. το N. cf. zhangjiajiensis αποτελεί πλέον συνώνυμο) της Νοτιοανατολικής Ασίας (Βόρειο Βιετνάμ, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κίνα). Η Γαλάζια πέρλα είναι προϊόν επιλεκτικής εκτροφής του κ. Ulf Gottschalk (Γερμανία) που πρωτοεμφανίστηκε στο χόμπι περίπου το 2007.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 6,7 - 7,4 (Ιδανικά: 7,2)

KH: 3 - 10°dKH (Ιδανικά: 7°dKH)

GH: 5-16°dGH (Ιδανικά: 10°dGH)

TDS: 100 - 200

Θερμοκρασία: 20 - 26°C (Ιδανικά: 23°C)

 

Λίτρα: Ελάχιστος όγκος νερού για μία ομάδα 20 - 30 ενήλικων ατόμων είναι τα 30 λίτρα.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο με τις υπόλοιπες γαρίδες. Κατά την ώρα του ταΐσματος θα μαζευτούν όλες πάνω από την τροφή ανταμείβοντας τον ιδιοκτήτη τους με ένα όμορφό θέαμα.

 

Διαχωρισμός φύλλου: Μόνο στα ενήλικα άτομα. Τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα και με πιο γεμάτο χρώμα από τα αρσενικά που μπορεί να είναι και σχετικά άτονα ως προς το χρώμα. Στα θηλυκά, ανάλογα το στάδιο της αναπαραγωγής, διακρίνετε η ‘‘σέλα‘‘ στην ράχη ή τα αυγά κάτω από την κοιλιά ανάμεσα στα πόδια. Ο έμπειρος χομπίστας μπορεί να διακρίνει τα φύλλα και με μορφολογικά χαρακτηριστικά όπως τη καμπυλωτή κοιλιά στα θηλυκά… τα αρσενικά έχουν ίσια κοιλιά.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση συνίσταται να είναι απλή. Βυθό από ουδέτερο υπόστρωμα διαμέτρου 1,5 έως 2,5 χιλιοστά, καινούργια ξύλα (βρασμένα και μουλιασμένα), μη ασβεστολιθικές πέτρες (π.χ. λάβας), 2-3 ξερά φύλλα (καρυδιάς, βελανιδιάς ή Terminalia catappa - Indian Almond Leaves), οπωσδήποτε κάποιο είδος moss καθώς και διάφορα εύκολα φυτά που δεν έχουν απαιτήσεις σε λιπάσματα και έντονο φως. Φυτά που συμβάλουν θετικά στην διατήρηση του είδους είναι τα Monosolenium tenerum (Pellia), Microsorum pteropus (Java Fern), Ceratophyllum demersum (κερατόφυλλο) και τα φυτά επιφανείας. Η ύπαρξη “κρυψώνων” θεωρούνται απαραίτητες γιατί προσφέρουν προστασία στις γαρίδες κατά την έκδυση τους. Προτιμείστε μέτριο φωτισμό και σκούρο ή μαύρο χρώμα βυθού και πλάτης. Αν το ενυδρείο έχει καπάκι… χρησιμοποιήστε το.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Όταν δεν υπάρχουν ψάρια στο ενυδρείο είναι δραστήρια σε όλο τον όγκο νερού του ενυδρείο. Εάν υπάρχουν ψάρια κρύβονται και βγαίνουν το βράδυ για να τραφούν κυρίως πάνω στο βυθό, ξύλα, πέτρες και φυτά. Τα αρσενικά άτομα είναι συνήθως πιο δραστήρια από τα θηλυκά.

 

Διατροφή: Είναι παμφάγα και δείχνουν προτίμηση σε φυτικής προέλευση τροφή και άλγες. Τάισμα ένα γεύμα την ημέρα σε πολύ μικρή ποσότητα (κατανάλωση σε 3 με 4 ώρες) με μία μέρα νηστεία κάθε εβδομάδα. Όχι πολύ τροφή γιατί δημιουργεί προβλήματα που μπορούν να αφανίσουν ολόκληρη αποικία. Υπάρχουν ειδικές τροφές για γαρίδες στην αγορά αλλά μπορούν να ταϊστούν ψαροτροφές με καλύτερα τα χαπάκια βυθού πλούσια σε σπιρουλίνα.

 

Διάρκεια ζωής: Περίπου 20 μήνες.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλα ασπόνδυλα όπως σαλιγκάρια και συμβατές στις παραμέτρους νερού γαρίδες εκτός από Neocaridina. Προσοχή, μπορεί να παράγει στείρα άτομα-υβρίδια με τις άλλες γαρίδες του γένους Neocaridina. Γενικά το σωστό είναι να αποφεύγονται τα ψάρια και εάν είναι απολύτως απαραίτητα να είναι είδη που δεν μπορούνε να τις φάνε όπως π.χ. τα Otocinclus. Όλα τα άλλα είδη ψαριών που θεωρούνται ακίνδυνα (γατόψαρα, πλέκο, μικρόστομα και μικρόσωμα) κατά διαστήματα τρώνε τις νεαρές γαρίδες και δεν συνιστούνται για όσους επιδιώκουν αναπαραγωγή των γαρίδων. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μεγάλα ψάρια.

 

Υποείδη και υβρίδια:Neocaridina cf. palmata var. white (White Pearl ή Snow Ball Shrimp). Μπορεί να παράγει στείρα υβρίδια με άλλες γαρίδες του γένους Neocaridina.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Στο θηλυκό θα σχηματιστεί η πρώτη ‘‘σέλα‘‘ όταν θα είναι 3 μηνών και λίγες μέρες αργότερα θα ‘‘έχει‘‘ τα αυγά κάτω από την κοιλιά της και ανάμεσα στα πόδια. Τόσο η σέλα όσο και τα αυγά έχουν καφετί χρώμα. Τα αυγά τα κρατάει στα πόδια για περίπου 25 μέρες και από αυτά εκκολάπτονται τέλειες γαρίδες περίπου 3mm, που συμπεριφέρονται και τρέφονται όπως οι ενήλικες. Γενικά δεν αναπαράγονται εύκολα σε ‘‘κρύο‘‘ νερό.

 

Γενικές πληροφορίες: O χρωματισμός της γαρίδας αυτής είναι γαλάζιος με τη χαρακτηριστική μορφολογία του γένους Neocaridina. Επειδή το μπλε τους χρώμα είναι αποτέλεσμα συστηματικής γενετικής επιλογής, ορισμένες γαρίδες μπορεί να έχουν κόκκινα στίγματα κατά μήκος του σώματος τους ή και η απόχρωση του μπλε να διαφέρει από γαρίδα σε γαρίδα.

 

Το συγκεκριμένο είδος απαιτεί καθαρό νερό με σταθερούς παράγοντες, καλή φίλτρανση με φίλτρο χαμηλής ροής και ιδιαίτερη προσοχή να μην ρουφάει τις γαρίδες (χρήση προφίλτρου). Αερόφλιτρα και φίλτρα βυθού είναι ιδανικά για γαρίδες.

 

Προσοχή οι αλλαγές νερού να είναι τακτικές και να μην μεταβάλουν τη θερμοκρασία και τις παραμέτρους του νερού. Αλλαγές τις τάξεις του 5 - 10 % κάθε 4 - 6 μέρες είναι ιδανικές. Εάν χρησιμοποιείτε νερό από αντίστροφη όσμωση τότε πριν τοποθετηθεί στο ενυδρείο θα πρέπει να προσθέτετε ιχνοστοιχεία … κατάλληλα είναι τα αντίστοιχα σκευάσματα για δίσκους.

 

Ως κανόνα χρειάζονται πάνω από 6 ενήλικα άτομα του ίδιου είδος ανά ενυδρείο και μια αρχική ομάδα των 12 – 15 γαρίδων είναι καλή. Η εισαγωγή νέων γαρίδων ακολουθεί τις διαδικασίες της προσαρμογής των ζωντανών στο νέο νερό που μπορεί να διαρκέσει έως 3 ώρες... η μία ώρα προσαρμογής είναι το ελάχιστο. Ως ασφαλέστερη μέθοδος προσαρμογής προτείνεται η μέθοδος της σταγόνας (drip method). Επειδή είναι σχετικά εύκολο είδος, με σωστή φροντίδα η αρχική ομάδα θα πολλαπλασιαστεί…οπότε προσοχή στον υπερπληθυσμό.

 

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο χαλκός, που είναι τοξικός στα υδρόβια ασπόνδυλα, δεν θα μπει στο ενυδρείο κυρίως μέσω κάποιου λιπάσματος. Καλά είναι να αποφεύγουμε και το ιώδιο. Γενικά αποφεύγουμε να κάνουμε χρήση συνθετικών σκευασμάτων όπως φάρμακα και ενυδρειακά λιπάσματα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ένα ενυδρείο για να υποδεχτεί γαρίδες θα πρέπει να είναι σε σωστή λειτουργία για τουλάχιστον δύο μήνες ώστε να μπορέσει στον βυθό του να αναπτυχθεί επαρκή βιολογία (ώριμος βυθός).

 

 

Neocaridina cf. palmata var. blue female with eggs
 
Θηλυκό, με αυγά κάτω από την κοιλιά ανάμεσα στα πόδια.

 

Neocaridina cf. palmata var. blue female

 

 

 

Nεαρό αρσενικό Neocaridina cf. palmata var. Blue.

 

 

 

Θηλυκό Neocaridina cf. palmata var. Blue με σέλα.

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το μέλος Raven και τα video από το μέλος lingistis.

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος lingistis στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...