Jump to content

Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων


Recommended Posts

Είναι νωρίς ακόμα για να προσθέσεις άζωτο σε οποιαδήποτε μορφή. Κράτησε να νιτρικά σου σε αυτό το επίπεδο με το τάισμα μέχρι να παρατηρήσεις έλλειψη ή στασιμότητα στη ανάπτυξη. Δεν έχεις τόσα πολλά γρήγορης ανάπτυξης φυτά για να το καταναλώνουν αμέσως οπότε δεν θα χρειαστεί πιστεύω άμεσα. Αν φύγουν οι πλέκο και βλέπεις ότι τα ΝΟ3 μηδενίζουν μπορείς να ξεκινήσεις να συμπλήρωνεις 3-5 mg/lit την εβδομάδα με κάποιο προιόν της seachem ή kent ή με diy μέσω ΚΝΟ3 που είναι πολύ φθηνότερο μακροπρόθεσμα. Το κάλιο θα το ξεκινούσα αν έβλεπα τρύπες ή κατσαρώματα σε δοσολογία 1-2 mg/lit την ημέρα. Προτείνω το diy που είναι και το οικονομικότερο, διαφορετικά επέλεξε ένα από τις δύο πιο πάνω εταιρείες. Τον σίδηρο επίσης αν τα φύλλα εμφάνιζαν κιτρινίλες. Απλά δεν σου προτείνω να ρίχνεις μόνο σίδηρο. Μια καλή λύση να είναι να ξεκινήσεις με ένα πλήρες λίπασμα (όπως το flourish) σε χαμηλή δοσολογία, θα έλεγα 1-2 ml ανά 2 μέρες και να προσθέτεις στη συνέχεια από όποιο στοιχείο παρατηρείς έλλειψη.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το κάλιο θα το ξεκινούσα αν έβλεπα τρύπες ή κατσαρώματα σε δοσολογία 1-2 mg/lit την ημέρα.

Το 1mg σε ποσα ml αντιστοιχει;

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από την πυκνότητα της ουσίας και την γενική βαρύτητα. Ανάλογα την ουσία είναι διαφορετικός ο λόγος.

ΥΓ. Σήμερα μπήκαν 5 γαρίδες caridina japonica και 4 ακόμη guppies.

post-3437-1178834756_thumb.jpg

post-3437-1178834800_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το 1mg σε ποσα ml αντιστοιχει;

Δεν υπάρχει σταθερή σχέση. Το mg είναι μονάδα βάρους, ενώ το ml είναι μονάδα όγκου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει σταθερή σχέση. Το mg είναι μονάδα βάρους, ενώ το ml είναι μονάδα όγκου.

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Χθες βρήκα χρόνο επιτέλους να φυτέψω κάποια κλαδέματα που πήρα πριν 2 μέρες (Μιχάλη ευχαριστώ!) και η εικόνα του ενυδρείου πλέον είναι κάπως έτσι.

Επίσης οι πλέκο δώθηκαν και στην θέση τους προστέθηκαν άλλα 4 guppies (Ντίνο ευχαριστώ!)

Πλέον στο ενυδρείο υπάρχουν:

Ψάρια : 19 guppies αρσενικά

2 molly balloon

Ασπόνδυλα: Lymnaea stagnalis

Melanoides tuberculata

Planorbis corneus

Caridina japonica (4)

Φυτά : Vesicularia dubyana

Ceratopteris thalictroides

Rotala macrandra

Rotala rotundifolia

Rotala sp. ''Green''

Ludwigia repens ''Rubin''

Hydrocotyle leucocephala

Glossostigma elatinoides

Limnophila sessiliflora

Hemianthus micranthemoides

Hemianthus callitrichoides ''Cuba''

Lobelia cardinalis

Heteranthera zosterifolia

Anubias barteri var. nana

Cryptocoryne parva

Ακόμα, πίσω από την ρίζα δεν έχω αποφασίσει τι θα μπεί ώστε να πρασινίσει φυσικά ο φόντος. Αν κάποιος έχει φωτογραφία στο ενυδρείο του από κάποιον εχινόδορο ή κάποια vallisneria τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο και μπορεί να μου την στείλει σε πμ ώστε να πάρω ιδέες τον ευχαριστώ προκαταβολικά!

Αυτά για σήμερα! :hysterical:

post-3437-1179425555_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια σκέψη να προστεθούν στο ενυδρείο 4 dwarf botia (αφού κάνουν παραμεθώριο στην καραντίνα ενάμιση μήνα πρώτα!). Είναι μια λύση ανάγκης για τον έλεγχο των σαλιγκαριών που πλέον έχουν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους.

Όσον αφορά την συμπεριφορά τους απέναντι στα φυτά (κυρίως στα χαμηλά) θα υπάρξει άραγε πρόβλημα? Το συγκεκριμένο είδος απαιτεί παραμέτρους νερού παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στο ενυδρείο μου, και έχει το πλεονέκτημα ότι δεν μεγαλώνει πάνω από 6cm, σε αντίθεση με τα συγγενή του είδη που το μέγεθος του ενυδρείου μου κάνει απαγορευτική την φιλοξενία τους.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα είδα και γω από κοντά το ενυδρείο του Σταύρου και μπορώ άνετα να πώ ότι είναι πανέμορφο. Πολύ όμορφα χρώματα τόσο στα φυτά όσο και στα ψάρια ενώ η φροντίδα φαίνεται τόσο από την καθαριότητα και την τάξη στο aquascape, αλλά και το σημαντικότερο από τη ζωντάνια των guppies.

Μπράβο ρε συ μετά τον καταιγισμό του Μιχάλη με πόρωσες ακόμη περισσότερο :hysterical::rasp:

ΠΣ...

Μη με ξεχάσεις για το Eliwell...

Link to comment
Share on other sites

Τα botia πιθανόν θα ενθουσιαστούν με τα γκαζονοειδή φυτά που έχεις επιλέξει. Έχεις δει τι ωραία μεγαλώνει το cuba την επιφάνεια; Θα πρότεινα να κοιτάξεις για kribensis ή apistogramma sp. Είναι εξίσου αποτελεσματικά για τα σαλιγκάρια. Καλύτερα βέβαια να περιορίσεις το τάισμα και να δοκιμάσεις και κάποιους άλλους τρόπους (π.χ. αγγούρι, πιάτο κλπ.)

Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη κάνω λάθος ή το είδος που φιλιξενείς εσύ είναι το Apistogramma trifasciata? Γενικά τα είδη apistogramma δεν απαιτούν όξινο νερό και μαλακότερο? Με τα ζωοτόκα δεν θα είναι πρόβλημα αυτό? Εκτός και μπορεις να μου προτείνεις κάποιο συγγενές είδος apistogramma. (Περιτό να σου πώ πως ενθουσιάστηκα όταν είδα το ζευγάρι που έχεις! Πανέμορφα ζώα!) Πάντος τα δικά σου (να'ναι καλά!) μια χαρά τα πάνε με το γλοσσόστιγμα!

Όσον αφορά τα Kribensis από συζήτηση που έκανα πρόσφατα νομίζω πως και αυτά θα ενθουσιαστούν με την cuba και θα την στέλνουν συνεχώς να πάρει αέρα!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης όσον αφορά το τάισμα, δεν φαντάζεσαι πόσο λίγο τους δίνω! Εδώ, ο Ντίνος που ήρθε πρόσφατα σε ώρα ταίσματος μου έκανε παρατήρηση γιατί τα ψάρια πεινάνε! ( Έτσι αύξησα την ποσότητα και άλλο, και ας νόμιζα ότι τάιζα πολύ!)

Είχα συνηθίσει βλέπεις με τα αδηφάγα χρυσόψαρα 2 χρόνια πριν και όταν άρχισα να διαβάζω εδώ περί ταίσματος τρομοκρατήθηκα με τα αίσχη και την άγνοια του παρελθόντος!

Link to comment
Share on other sites

Τα δικά μου είναι Apistogramma macmasteri. Το πρώτο ζευγάρι που ήρθε στην Ελλάδα γέννησε σε νερό βρύσης και εγώ έχω 2ης και 3ης γενιάς πλέον. Η διαφορά τους είναι ότι σε μαλακό νερό γεννάνε πολύ πιο εύκολα κάθε 20-25 μέρες. Με τα ζωοτόκα έχεις βέβαια κάποιους περιορισμούς αλλά λίγο πάνω ή λίγο κάτω όταν υπάρχει καθαρό νερό και ισορροπημένο ενυδρείο δεν τους κάνει μεγάλη διαφορά. Πάντως επειδή όλα αυτά είναι κιχλίδες ποτέ μην λες ποτέ. Τα πιο ήρεμα ramirezi που είχα παλιότερα ξύλωναν το cuba για την πλάκα τους.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις να προτείνεις κάποιο είδος apistogramma που να είναι συμβατό με τις συνθήκες και τους κατοίκους του δικού μου ενυδρείου, και παράλληλα να μην δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα φυτά? Σαν ψάρια είναι δύσκολο να βρεθούν στην Ελλάδα? Σε ζαλίζω το ξέρω, και θα επανορθώσω με rotala sp "Green" κάποια στιγμή! :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

...Όσον αφορά τα Kribensis από συζήτηση που έκανα πρόσφατα νομίζω πως και αυτά θα ενθουσιαστούν με την cuba και θα την στέλνουν συνεχώς να πάρει αέρα!

Εάν είναι σαν τα δικά μου στο σκάλισμα του βυθού, σίγουρα..!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εδώ και λίγο καιρό ένα φυτό που δεν έμοιαζε με κανένα από αυτά που έχω δει, είχε αρχίσει να φυτρώνει ανάμεσα στην cuba. Με είχε προβληματίσει αρκετά, γιατί έψαχνα, έψαχνα και δεν έβρισκα κάτι που να του μοιάζει.

Μόλις χθες κατάφερα να το αναγνωρίσω από το παρακάτω site : http://www.aquamoss.net/Stringy-Moss/Stringy-Moss.htm ως Leptodictyum riparium , ένα είδος συγγενικό της java.

Μια εξήγηση που μπορώ να δώσω για το πως βρέθηκε στο ενυδρείο μου, είναι πως όταν πήρα την cuba σε μορφή τάπητα, (η οποία ήρθε από Ισραήλ μαζί με άλλα φυτά, δυστυχώς ( / ευτυχώς) στην ίδια συσκευασία, σπόρια από το Leptodictyum riparium "κάθισαν" μέσα της και όταν βρήκαν τις κατάλληλες συνθήκες (ενυδρείο μου :hysterical: ) ξεκίνησαν να αναπτύσσονται.

Link to comment
Share on other sites

Την προηγούμενη Δευτέρα προστέθηκαν στο ενυδρείο 4 μωρά apistogramma macmasteri, ευγενική χορηγία του Μιχάλη (Neon). Αφού πέρασαν μια μέρα αρκετά ξαφνιασμένα από την μεταφορά τους από γεννήστρα σε ενυδρείο, ξεθάρρεψαν και πλέον κυκλοφορούν άβοφα. Δύο από τα τέσσερα έχουν αυξηθεί σε μέγεθος μέσα σε 5 μέρες κατά περίπου 1cm!! Ακόμα δεν τα έχω δει να τρώνε flakes ή pellets που ρίχνω και στα υπόλοιπα ψάρια, αλλά το γεγονός ότι είναι δραστήρια, τσιμπολογούν την java και "ενεργούνται" κανονικά, δείχνει ότι τροφή βρίσκουν..

Την Παρασκευή το πρωί προστέθηκαν και 10 red cherry shrimps, να κάνουν παρέα στις 4 Caridina japonica.

Μέσα στην εβδομάδα είχα μια μικρή εμφάνιση άλγης (spot κυρίως) στο πίσω τζάμι και έτσι σταμάτησα προσωρινά την προσθήκη 1ml Flourish ανά 2 ημέρες που έκανα. Η άλγη καθαρίστηκε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα στο μεγαλύτερο μέρος της και περιμένω να δώ αν η ελλάτωση θρεπτικών στο νερό θα αποτρέψει την επανεμφάνισή της.

Τα σαλιγκάρια (stagnalis) αυξάνονται με τρομερούς ρυθμούς, και αναγκάζομαι να αφιαρώ περίπου 30-40 καθημερινά. Ελπίζω πως όταν τα Apistogramma μεγαλώσουν θα ελέγξουν τον πληθυσμό τους.

Και τέλος οι φωτογραφίες..

post-3437-1180816669_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

:thumbdown:
Link to comment
Share on other sites

Και άλλες 2..

post-3437-1180821856_thumb.jpg

post-3437-1180821948_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αφαιρέθηκε σήμερα το απόγευμα το μεγαλύτερο μέρος από το glossostigma elatinoides, και αύριο πρωί πριν την αλλαγή νερού θα αφαιρεθεί και το υπόλοιπο. Δυστυχώς προς το παρόν ο φωτισμός μου δεν είναι ικανός να το διατηρήσει υγιές. Την θέση του δίπλα στην cuba, θα πάρει η utricularia graminifolia (και όποιο πάει καλύτερα θα επικρατήσει στο κεντρικό μπροστινό μέρος), ενω στην αριστερή μπροστινή πλευρά "φυτεύτηκαν" λίγες ταμπλέτες (ιδιοκατασκευή του Μιχάλη), για να προετοιμάσουν το έδαφος για το pogostemon helferi που περιμένω!

Μου χαρίστηκαν 4 κομμάτια pogostemon από τον Χρήστο (chrisb), έτσι για να έχω κάτι να χαζεύω μέχρι να έρθει η παραγγελία!

Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ για όλα!!! :thumbdown:

Και μιας και αναφέρομαι σε παραγγελίες, ένας ph controller ταξιδεύει αυτή τη στιγμή από Hong Kong, να κάνει παρέα στην μπουκάλα CO2 και στον temperature controller που αναμένεται να έρθουν κατά το τέλος του μήνα (δεν θα έχω λεφτά να φάω όπως πάει το πράγμα!)

Η προσθήκη μιας Τ5 36W, με ψηφιακό dimmer θα αναγκαστεί να περιμένει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εκτός και βρεθεί καμιά καλή μετάφραση και την "τσιμπήσω" νωρίτερα ( κανείς εδώ εκδότης ? :) ).

Τέλος, αυτή τη στιγμή, υπό το φώς του φεγγαριού, παρατηρώ τα 2 μικρότερα σε μέγεθος macmasterάκια να κυνηγιούνται στο μπροστινό τζάμι του ενυδρείου.. Και σκέφτομαι "Αρχίσανε οι τσαμπουκάδες νωρίς εφέτος..."

Link to comment
Share on other sites

Σταύρε, μη κολλάς..! Νάρχεσαι να τρως σπίτι μου. Δίπλα είμαστε.

Και κάθε Σαββατοκύριακο έχω ταμπλέτες βυθού γεμιστές... :thumbdown:

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σήμερα παρέλαβα τα εξής φυτά : pogostemon helferi και utricularia graminifolia , τα οποία προστέθηκαν στο ενυδρείο πριν λίγο. Η utricularia με ταλαιπώρησε πάνω από 2 ώρες μέχρι να βρώ τρόπο να την τοποθετήσω χωρίς να ανεβαίνει στην επιφάνεια. Μετά από πειραματισμό βρήκα τον εξής τρόπο :

1) Αφαίρεση του φυτού μαζί με τον πετροβάμβακα από το κάθε γλαστράκι.

2) Κόψιμο με ψαλίδι του κάτω μισού τμήματος του πετροβάμβακα.

3) Μοίρασμα της κάθε γλάστρας σε 16 μέρη (κύβοι πετροβάμβακα ~1x1cm στην

κορυφή των οποίων υπάρχει ριζωμένο το φυτό)

4) Διάτρηση του κέντρου του κάθε κύβου με οδοντογλυφίδα και κάρφωμα όλου

του συμπλέγματος στον βυθό.

(Δυστυχώς η μηχανή φόρτιζε και δεν ρίσκαρα να περιμένω για φωτογραφίες.)

Το pogostemon από την άλλη (εκτός του ότι το κομμάτι που πήρα ήταν εξαιρετικό :thumbdown: ) ήταν πολύ καλά ανεπτυγμένο και γέμισε όλη την αριστερή μπροστινή πλευρά του ενυδρείου, ενώ περίσσεψαν και αρκετά κομματάκια.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης ξεκίνησε επιτέλους η emersed καλλιέργεια!!! Θα ανεβάσω σχετικό post στην κατηγορία φυτεμένο ενυδρείο..

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο, δε χρειάζεται οδοντογλυφίδα.

Αν πιάσεις το κομματάκι πετροβάμβακα με τσιμπιδάκι συμπιέζεται (γίνεται πλακέ) καθώς το σπρώχνεις μέσα στο υπόστρωμα και μόλις το αφήσεις φουσκώνει και σφηνώνει με το χαλίκι. Εμένα το σημερινό μπήκε χωρίς δυσκολίες.

Αργοκίνητο φυτό το άτιμο, αλλά πολύ ωραίο.

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο εσύ που δεν έχεις μεταφέρει τα ψάρια στο 180άρι ακόμη μπορείς να το κάνεις έτσι άνετα. Σε μένα που τα macmasterάκια μεγαλώνουν με ρυθμούς superman δεν με παίρνει να "πειραματιστώ"!

Μην τα κατηγορώ άδικα τα μικρά μου, αλλά είναι πολύ περίεργα τα άτιμα και δεν φοβούνται καθόλου. Όσο φύτευα μου τσιμπάγαν το χέρι γιατί το έχουν συνδυάσει με φαγητό, καθώς τα ταίζω με πιπέτα στο στόμα! Και όσο πλησιάζει η ώρα του "απογαλακτισμού" τόσο πιο πολύ νιώθω ότι το μεγάλωμα νεογνών είναι ίσως η καλύτερη περίοδος. Μόλις μπουν στην εφηβεία...

PS Ένα από τα 4 μωρά macmasteri από χθές κοπαδιάζει με τα guppies ανά διαστήματα! :thumbdown:

PPS Τα δύο μεγαλύτερα σε μέγεθος ξεκίνησαν να τσιμπάν σαλιγκάρια! Πιάστηκαν επ'αυτοφόρω την Τρίτη το μεσημέρι.. Εδώ και λίγες μέρες ο αριθμός των stagnalis στο πίσω τζάμι έχει μειωθεί αισθητά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...