Jump to content

Φτιαχνοντας Pappone,diy Τροφη Για Κοραλια..


lykourgos

Recommended Posts

Ειχε ερθει η ωρα να φτιαξουμε την καινουργια παρτιδα pappone οποτε ηταν μια ευκαιρια να καταγραψουμε την διαδικασια και να τη μοιραστουμε μαζι σας φιλοι συνχομπυστες!
 
Η συνταγη δεν ειναι δικη μας εφευρεση/ανακαλυψη αλλα καποιων τρελλων(με την καλη εννοια) ιταλων οι οποιοι ηθελαν να δωσουν μια μεγαλη ποικιλια στη διατροφη και ενα μπουσταρισμα στην εικονα των κοραλιων τους αλλα και την αναπτυξη τους.
 
Η συνταγη αποτελειται απο
 
-5 στρειδια
-5 μυδια
-5 αχιβαδες
-5 γαριδες(οχι τις μικρες,τις μεγαλυτερες χωρις το κεφαλι και το κελυφος)
-Μια κουταλια ζαχαρης
-200ml νερου αντιστροφης οσμωσης
-10γρμ κοκκινης αλγης η' 10γρμ σπιρουλινα η' 10γρ nori.
 
Ειναι πολυ σημαντικο ολα τα υλικα να ειναι οσο το δυνατον πιο φρεσκα.Μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και κατεψυγμενα αλλα δεν θα ειναι εξισου θρεπτικα οπως στην πρωτη περιπτωση.Στη δικη μας περιπτωση υπαρχει ευκολη προσβαση σε αυτα και ειναι παντα φρεσκα,οπως αναφερει η συνταγη ως ιδανικο.
Οταν ξεκινησουμε τη διαδικασια να καθαρισουμε τα υλικα,θα πρεπει να τα ξεπλυνουμε πολυ καλα αλλα και να τα καθαρισουμε.Καλο θα ειναι να τα εχουμε πανω σε ενα σουρωτηρι για να φευγουν σιγα σιγα και τα οποια ζουμακια βγαλουν αφου τ'αφαιρεσουμε απο τα κελυφη τους.
Αφου τα εχουμε ολα καθαρισμενα τα βαζουμε στο μιξερ και ξεκιναμε να τ'ανακατευουμε μεχρι να διαλυθουν πολυ καλα και να γινει ενα συνηθως πρασινο παχυρευστο υγρο.Ενας καλος δεικτης οτι ειναι ετοιμα ειναι το να μην ακουτε να χτυπανε/σπανε κομματακια προς το τελος της διαδικασιας.
Εαν το μιξερ ειναι πολυ καλο και εχει πολλες στροφες(το οποιο ειναι το ιδανικο για να διαλυθουν ολα αυτα οσο το δυνατον περισσοτερο) μπορει να ανεβασει θερμοκρασια το υλικο.Οποτε οταν νοιωθετε πως ζεσταινει καλο ειναι να σταματαμε  και ξεκιναμε παλι μετα απο λιγο.
Στη συνεχεια το βαζουμε σε παγοκυψελες-κυστες και το τοποθετουμε στο ψυγειο.
 
Η αρχικη συνταγη ειχε μεσα και διαφορα αναβολικα,αυξητικες ορμονες κτλ αλλα εχωντας αμφιβολιες για το ποσο αποτελεσματικα ηταν αλλα και καποιες ηθικες ενστασεις,σταματησαν να τα προσθετουν και η τελευταια συνταγη pappone αποτελουνταν απο τα παραπανω υλικα.
Το pappone ειναι απλα μια diy τροφη και γι'αυτο υπαρχουν παρα πολλοι χομπυστες οι οποιοι πειραματιζονται βαζωντας διαφορα υλικα.
Βαζουν στη συνταγη και καποια ψαρια,χταποδι,αμινοξεα κτλ η' αφαιρουν καποια απο τα υλικα της αρχικης συνταγης(η οποια ονομαζεται pappone).
Εχει πολυ μεγαλα περιθωρια πειραματων/δοκιμων αυτη η τροφη και με μικρο-αλλαγες μπορει να δουμε καποιες παρτιδες της να εχουν και διαφορετικα αποτελεσματα.
 
Πολυ προσοχη στη δοσολογια.Ειναι ενα πολυ πλουσιο υλικο και μπορει να προκαλεσει διαφορα προβληματα,αναλογως το ενυδρειο.
Εξαρση σε αλγες,κυανο κτλ κτλ
Οπως σε καθε τι που ριχνουμε για πρωτη φορα μεσα στο ενυδρειο καλυτερα να ξεκινησουμε σιγα σιγα,
 
Οσον αφορα στη δοσολογια ισχυει οτι και σε πολλα κομματια του χομπυ,πως καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο.
Μετα την χορηγηση του πρωτου κυβου κανουμε μετρησεις στα νιτρικα και στα φωσφορικα ωστε να δουμε εαν και ποσο αλλοιωνει την ποιοτητα του νερου μας.Εαν ανεβουν οι τιμες πολυ μειωνουμε τη δοση π.χ μισο κυβο.
Για το λογο οτι ειναι πρωτη φορα χρησης ειναι ιδανικο να μετραμε καθημερινα για 3-4 μερες για να εχουμε ακριβης εικονα.
Εαν δεν ανεβουν (επειδη το συστημα μας ειναι ωριμο,η' τρεχει με μεθοδους οπως π.χ pellet κτλ που επιτρεπουν πολυ ταισμα,η' ο εξοπλισμος/ρουτινες μας ειναι υπερβολικος/α) μπορουμε να αυξησουμε τη δοση σε π.χ εναμιση κυβο η' να αυξησουμε τη δοση σε 2 φορες την εβδομαδα.Οποτε το κομματι δοσολογια ειναι καθαρα θεμα χομπυστα/ιδιοκτητη ενυδρειου αφου εμεις ξερουμε καλυτερα απ'ολους τα ενυδρεια μας.
 
Μπορουμε να το ταισουμε οποιαδηποτε στιγμη της ημερας.Παλαιοτερα εριχναν μια ωρα πριν την χορηγηση του αμινοξεα και στη συνεχεια τον/τους κυβους.Επειδη τωρα πια αυτα μπορει να τα περιεχει και ο κυβος αλλα και δεν υπηρχαν σημαντικοι λογοι για να εκτελεστει ετσι η χορηγηση,απλα ριχνουν το υλικο μολις κλεισουν τα φωτα.
Μπορει να ειναι απο τις καλυτερες τροφες αλλα χριζει σεβασμο/προσοχη.
Θεωρειται μια απο τις καλυτερες τροφες για ολα τα κοραλια και απο τις πιο ευκολες να τις δεσμεσουν τα sps.Να επισημανθει.....πως το καλυτερο/ιδανικο....ειναι διαφορετικο για καθε ενυδρειο,οποτε δεν ειναι το μαγικο μαντζουνι που θα απογειωσει το ενυδρειο και θα το κανει να κερδιζει διαγωνισμους.
Ενα απο τα γνωστοτερα ιταλικα ενυδρεια που το χρησιμοποιουσε ειναι το παρακατω....δυστυχως το pappone δεν εκανε ποτε τα ενυδρεια μας να μοιαζουν σαν κ αυτο....τουλαχιστον μας χορταινει απο τα θαλασσινα που μενουν και τα τρωμε εμεις :usd:
italian-reef-tank-1_zpsevka1mno.jpg
 
Αρκετοι κλεινουν το skimmer μεχρι το πρωι ωστε να μην αφαιρεσει καθολου ποσοτητα και να καταναλωθει οσο το δυνατον περισσοτερη τροφη απο τους οργανισμους του ενυδρειου μας.
Στα skimmer που ειναι μεσα στο sump πολλοι απλα βγαζουν το καπακι ωστε να μη χασουν τα θετικα της λειτουργιας του και δεν το βγαζουν απο τη μπριζα.
 
Ενα μικρο βιντεο απο τη διαδικασια


 
Το pappone δεν ειναι ανακαλυψη δικη μας απλα μοιραστηκαμε το πως το φτιαχνουμε.
Αυτο εδω δεν εχει καμια σχεση με αρθρο και απλα ειναι ενα θεμα οπου μπορουμε να συζητησουμε γι'αυτη την τροφη η' και ακομα καλυτερα να μοιραζομαστε ο καθενας τι πειραματα/δοκιμες κανει στη δικη του συνταγη και τι αποτελεσματα ειχε.
Για παραδειγμα εμεις σημερα βαλαμε και δυο καβουρακια.Δεν ειναι η ανακαλυψη του αιωνα και ουτε θα κανει διπλασια τα κοραλια.Απλα για να υπαρχει και κατι ακομα.Στην επομενη ισως να μπουν μερικες αθερινες.
 
Και μια συμβουλη σε αυτους που θα το κανουν στο σπιτι και ειναι παντρεμενοι......ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ :hocky:
 
Ευχαριστουμε πολυ για το χρονο σας φιλοι....παμε να φαμε αυτα που περισσεψαν :jig:
 
 
 
 
  Έγινε επεξεργασία - TAN
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ρε αγορίνα !

Ποιος ακούει πάλι την γυναίκα μου, Σαράγιεβο θα την κάνω την κουζίνα….

Αν κοπούν σε πιο μεγάλα κομμάτια φαντάζομαι είναι καλή τροφή και για τα ψάρια, σωστά;

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αααα τωρα εξηγηται γιατι τα ενυδρεια σας ειναι τουμπανα!!!

Μπραβο Λυκουργο, πολυ χρησιμο :thumbsu:

Αν θυμαμαι καλα διαβασα προσφατα για pappone στο θεμα σου αλλα ξεχασα να ρωτησω

Link to comment
Share on other sites

Πολυ χρήσιμο και αναλυτικό ειδικά στο κομμάτι της Παρασκευής του με plus το βίντεο.....

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο παιδιά πολύ ωραία παρουσίαση!

Σε καθαρά 250λ νερό θα ρίχνατε ένα ολόκληρο κυβάκι ή μήπως είναι υπερβολή?

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο παιδιά πολύ ωραία παρουσίαση!

Σε καθαρά 250λ νερό θα ρίχνατε ένα ολόκληρο κυβάκι ή μήπως είναι υπερβολή?

το ποσο θα ριξεις δεν παει με τα λιτρα αλλα το τι ζωντανα εχεις μεσα και τι μεγεθος καλο να ξεκινας με μικρη δοδολογια και οι μετρησεις και τα ζωντανα θα σου δειξουν ποσο ακομα θα χρειαζεται

Link to comment
Share on other sites

Ωραιο υλικο!! Και για κοραλια και για οργανισμους του στυλ Feather duster ζωάνθους, ακομη και για μικρα καρκινοειδη που ζουν στο ενυδρειο μας.

Λυκε θα με βαλεις στο τρυπακι να κανω την κουζινα μπαχαλο, αλλα αξιζει πιστευω :)

Link to comment
Share on other sites

Ωραιο υλικο!! Και για κοραλια και για οργανισμους του στυλ Feather duster ζωάνθους, ακομη και για μικρα καρκινοειδη που ζουν στο ενυδρειο μας.

Λυκε θα με βαλεις στο τρυπακι να κανω την κουζινα μπαχαλο, αλλα αξιζει πιστευω :)

Να ξερεις εχτες με το Μιχάλη κάναμε την κουζίνα λες εγινε τσουνάμι!

Φίλε μου αξίζει πολυ αρκεί αν γίνει σωστα ΄οπως τα αναγράφει και ο μιχαλης ποιο πανω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε παιδιά για την συνταγή madlyk όπως την είχε αναφέρει ο Μιχάλης ...όπως και το βίντεο νασται καλα!!

Link to comment
Share on other sites

μπράβο ρε Λυκούργο!!!!

σήμερα κατέβηκα βαρβάκειο για αγορές με σκοπό να φτιάξω τη συνταγή. Ήταν καιρό στο μυαλό μου αλλα δεν το έπαιρνα απόφαση να κατέβω αγορά. Δεν ξέρω αν έχετε πρόσβαση σε όστρακα στη περιοχή σας αλλα Γαλάτσι που μένω δεν έχω βρεί

Δυστυχώς απογοητεύτηκα, κατέβηκα στο κλείσιμο και δεν βρήκα τιποτα!!! :headonwall::( :( :(

θα πρόσθετα και λίγο γάλα μεσα σε αντικατάσταση νερού περι τα 15-20ml.. δεν ξέρω αν σας έχει περάσει απο το μυαλό.. επίσης αντί για ζάχαρη ίσως, σε δευτερη φάση, την αντικαταστούσα με μέλι.. (το χόντρυνα???).. απλά σκέφτηκα οτι η ζάχαρη είναι στη συνταγή ως πηγή άνθρακα (γλυκόζη)

Link to comment
Share on other sites

μπράβο ρε Λυκούργο!!!!

σήμερα κατέβηκα βαρβάκειο για αγορές με σκοπό να φτιάξω τη συνταγή. Ήταν καιρό στο μυαλό μου αλλα δεν το έπαιρνα απόφαση να κατέβω αγορά. Δεν ξέρω αν έχετε πρόσβαση σε όστρακα στη περιοχή σας αλλα Γαλάτσι που μένω δεν έχω βρεί

Δυστυχώς απογοητεύτηκα, κατέβηκα στο κλείσιμο και δεν βρήκα τιποτα!!! :headonwall::( :( :(

θα πρόσθετα και λίγο γάλα μεσα σε αντικατάσταση νερού περι τα 15-20ml.. δεν ξέρω αν σας έχει περάσει απο το μυαλό.. επίσης αντί για ζάχαρη ίσως, σε δευτερη φάση, την αντικαταστούσα με μέλι.. (το χόντρυνα???).. απλά σκέφτηκα οτι η ζάχαρη είναι στη συνταγή ως πηγή άνθρακα (γλυκόζη)

Στην αγορα πρεπει να πας πρωί και μόνο ένας εχει ολα αυτα που θελουμε. εμείς δεν βαλαμε ούτε γάλα ούτε ζάχαρη ούτε καποια πηγή άνθρακα λόγο οτι έχουμε biopellet,στο ενυδρειο μας. οχι δεν νομίζω οτι το χοντραίνεις τα πειράματα ειναι μέσα στο προγραμμα αν κανεις κατι απλα ενημερωσε για αν δούμε αποτελεσματα να πάρουμε και άλλες ιδέες.

Τα μπράβο και στον Μιχάλη που με εβαλε και εμενα στην πρίζα πριν ενάμιση χρονο με αποτελεσματα που δε περίμενα οτι θα ηταν τόσο καλα.

Έγινε επεξεργασία - lykourgos
Link to comment
Share on other sites

Στην αγορα πρεπει να πας πρωί και μόνο ένας εχει ολα αυτα που θελουμε. εμείς δεν βαλαμε ούτε γάλα ούτε ζάχαρη ούτε καποια πηγή άνθρακα λόγο οτι έχουμε biopellet,στο ενυδρειο μας. οχι δεν νομίζω οτι το χοντραίνεις τα πειράματα ειναι μέσα στο προγραμμα αν κανεις κατι απλα ενημερωσε για αν δούμε αποτελεσματα να πάρουμε και άλλες ιδέες.

Τα μπράβο και στον Μιχάλη που με εβαλε και εμενα στην πρίζα πριν ενάμιση χρονο με αποτελεσματα που δε περίμενα οτι θα ηταν τόσο καλα.

οπότε η μόνη λύση είναι η βαρβάκειος.. κρίμα γιατι νωρίς σάββατο στη βαρβάκειο είναι δύσκολο :(

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητηρια και απο εμενα παιδια.

Να ρωτησω, μπορουμε και target μετα απο καλο ξεπαγωμα, ετσι δεν ειναι?

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητηρια και απο εμενα παιδια.

Να ρωτησω, μπορουμε και target μετα απο καλο ξεπαγωμα, ετσι δεν ειναι?

Μπορείς αλλα δεν εχει νόημα ενα παγάκι να ριξεις θα καταλάβεις! Σύντομα που θα ταΐσω θα ανεβασω φωτογραφιες για το τι γινεται

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελεια..

Κλεινεις επιστροφη και αφηνεις κυκλοφορητες να γυρισουν την τροφη ή το αντιθετο?

Link to comment
Share on other sites

Με τον τροπο αυτο δεν κατεβαζεις πολυ γρηγορα την τροφη στο sump?

Για καποιον που εχει εκει διαμερισματα και βραχο, μενει εκει η τροφη και δεν ξανα ανεβαινει πανω.

Ποση ωρα κλεινεις το skimmer?

Link to comment
Share on other sites

Το σκιμερ το κλείνω μια νύχτα κοιτα εγω ούτε διαμεσματα εχω ούτε τίποτα στο σαμπ μονο εξοπλισμό οποτε δεν εχω κάποιο θεμα τωρα για σένα που εχεις αν κλείσεις την επιστροφή ναι μεν αφήνεις την τροφή πανω αλλα θα εχεις μετα θεμα με θερμοκρασίες γιατι τον θερμοστάτη των εχεις κατω. Οταν το πρωτοξεκίνησα ειχα και βραχο και διαμερίσματα κατω και δεν ειχα κάποιο θεμα.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Λυκούργο!

Κατατοπιστικότατο άρθρο και βίντεο !

Πριν κανα χρόνο είχα κάνει κάτι παρόμοιο και έχω την εντύπωση ότι τα χέρια μου και το σπίτι βρομάει ακόμα !

Α και η selfy με Μιχάλη όλα τα λεφτά !!!!

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Λυκούργο!

Κατατοπιστικότατο άρθρο και βίντεο !

Πριν κανα χρόνο είχα κάνει κάτι παρόμοιο και έχω την εντύπωση ότι τα χέρια μου και το σπίτι βρομάει ακόμα !

Α και η selfy με Μιχάλη όλα τα λεφτά !!!!

Ευχαριστω φίλε μου τα μπράβο και στον Μιχάλη εκείνος εβαλε την ιδέα σε εμενα και έδωσε τις γνώσεις του και το αποτέλεσμα ειναι αυτο που βλέπεις

Οσο για την μυρωδιά αστα να πανε μπόχα μεγαλη! Ακομα καθαρίζω!

Εσυ πως το ειχες φτιάξει για πες την εμπειρία σου για να περνούμε ιδέες!

Link to comment
Share on other sites

μπράβο ρε Λυκούργο!!!!

 

σήμερα κατέβηκα βαρβάκειο για αγορές με σκοπό να φτιάξω τη συνταγή. Ήταν καιρό στο μυαλό μου αλλα δεν το έπαιρνα απόφαση να κατέβω αγορά. Δεν ξέρω αν έχετε πρόσβαση σε όστρακα στη περιοχή σας αλλα Γαλάτσι που μένω δεν έχω βρεί

Δυστυχώς απογοητεύτηκα, κατέβηκα στο κλείσιμο και δεν βρήκα τιποτα!!! :headonwall::( :( :(

 

θα πρόσθετα και λίγο γάλα μεσα σε αντικατάσταση νερού περι τα 15-20ml.. δεν ξέρω αν σας έχει περάσει απο το μυαλό.. επίσης αντί για ζάχαρη ίσως, σε δευτερη φάση, την αντικαταστούσα με μέλι..  (το χόντρυνα???).. απλά σκέφτηκα οτι η ζάχαρη είναι στη συνταγή ως πηγή άνθρακα (γλυκόζη)

 

 

Πανο μου για το μελι δεν εχω καποια ενσταση.Αν βαλεις ομως,βαλε πολυ λιγο και βλεπεις.

Σωστα τα ειπες για τη ζαχαρη :thumbsu:

 

Γαλα ομως μη βαλεις φιλε.Οταν θα μπει στην καταψυξη ισως αλλοιωθει και ν'αλλοιωσει και τη γενικοτερη συσταση των κυβων.

Νομιζω πως χαλαει αν μπει στην καταψυξη γενικοτερα.

 

Μπορεις ομως οταν ριχνεις τον κυβο να βαζεις λιγο γαλα ξεχωριστα :thumbsu:

Λιγο ομως ε :usd:

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ρε αγορίνα ! 

Ποιος ακούει πάλι την γυναίκα μου, Σαράγιεβο θα την κάνω την κουζίνα….

Αν κοπούν σε πιο μεγάλα κομμάτια φαντάζομαι είναι καλή τροφή και για τα ψάρια, σωστά;

Σωστοτατος σταματαρε! :jig:

 

Με τα παιδια που τα φτιαχναμε πριν αρκετα χρονια,φτιαχναμε και μια παρτιδα που δεν τη διαλυαμε στο μιξερ τοσο πολυ ωστε να γινει κρεμα.

Το αφηναμε στο πρωτο σταδιο οπως φαινεται στο βιντεο.

Δεν μπορεις να φανταστεις πως εκαναν τ'αγγελοψαρα που ειχαμε,οι πεταλουδες και καποια wrasse!Ακομα και τα tang ετρεχαν!

Αυτα με την πιο κρεμωδη υφη την τιμουσαν παρα πολυ τα dispar anthias που ειχα.

Την ημερα που εριχνα κυβο εβαζα και ενα με ανοιχτα τα φωτα ωστε να φανε και αυτα.Τα εβελεπες να τρωνε χωρις ομως εσυ να βλεπεις τι βαζουν στο στομα τους.

 

Αν το δοκιμασεις προσπαθησε να ειναι φρεσκα.Καλυτερα να εχεις ενα υλικο μειον παρα να βαλεις κατεψυγμενο.

Οχι πως θα γινει κατι φοβερο/καταστροφη,απλα δεν ειναι τοσο θρεπτικο.

 

Οταν θα το κανεις να φορας φορμα και αθλητικα.....που να τρεχεις να αποφυγεις τη γυναικα με τζιν και τ'αθλητικα βοηθανε πολυ στο να τρεξεις :hysterical:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Σωστοτατος σταματαρε! :jig:

 

Με τα παιδια που τα φτιαχναμε πριν αρκετα χρονια,φτιαχναμε και μια παρτιδα που δεν τη διαλυαμε στο μιξερ τοσο πολυ ωστε να γινει κρεμα.

Το αφηναμε στο πρωτο σταδιο οπως φαινεται στο βιντεο.

Δεν μπορεις να φανταστεις πως εκαναν τ'αγγελοψαρα που ειχαμε,οι πεταλουδες και καποια wrasse!Ακομα και τα tang ετρεχαν!

Αυτα με την πιο κρεμωδη υφη την τιμουσαν παρα πολυ τα dispar anthias που ειχα.

Την ημερα που εριχνα κυβο εβαζα και ενα με ανοιχτα τα φωτα ωστε να φανε και αυτα.Τα εβελεπες να τρωνε χωρις ομως εσυ να βλεπεις τι βαζουν στο στομα τους.

 

Αν το δοκιμασεις προσπαθησε να ειναι φρεσκα.Καλυτερα να εχεις ενα υλικο μειον παρα να βαλεις κατεψυγμενο.

Οχι πως θα γινει κατι φοβερο/καταστροφη,απλα δεν ειναι τοσο θρεπτικο.

 

Οταν θα το κανεις να φορας φορμα και αθλητικα.....που να τρεχεις να αποφυγεις τη γυναικα με τζιν και τ'αθλητικα βοηθανε πολυ στο να τρεξεις :hysterical:

 

 

Την έψησα. Θα το φτιάξει η γυναίκα μου όπως το θέλω με την προϋπόθεση να μην μπω στην κουζίνα….. Μόλις της είπα τη θέλω να φτιάξω χωρίς πολλή σκέψη μου είπε. Άσε σε είδα και την πρώτη φορά πιο έφτιαξες τροφή για τα ψάρια. :bigemo_harabe_net-135:  Τρεις μέρες καθάριζα…….. :growl:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...