Jump to content

Recommended Posts

Lemon tetra

 

Επιστημονικό Όνομα: Hyphessobrycon pulchripinnis (Ahl, 1937)
Κοινές Ονομασίες: Lemon tetra
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική Κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Characidae

Μέγεθος: 4-5 εκατοστά.

Βιότοπος: Νότια Αμερική, στην Βραζιλία στη λεκάνη απορροής του ποταμού Tapajos. Στα ρηχά νερά και τις όχθες του ποταμού.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7,5 (Ιδανικά: <7)
KH: -
GH: 3-20°dGH (Ιδανικά: 3-10°dGH)
Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 23-25°C)
Λίτρα: 60 λίτρα το ελάχιστο για κοπάδι 6 ατόμων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ήρεμο ψάρι ιδανικό για κοινωνικό ενυδρείο.Είναι τυπικό σμηνόψαρο και θα πρέπει να διατηρούνται σε ομάδα τουλάχιστον 6 ατόμων και αν είναι δυνατό πάνω από 10 άτομα σε ενυδρείο 100 λίτρων. Διαφορετικά τείνουν να είναι νευρικά και στρεσαρισμένα.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά καθώς ενηλικιώνονται αναπτύσσουν μια πιο έντονη και παχιά μαύρη γραμμή στην άκρη του ραχιαίου αλλά κυρίως του εδρικού πτερυγίου η οποία στα θηλυκά είναι λιγότερο έντανη και διακριτή. Επίσης τα αρσενικά είναι πιο λεπτά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Είναι ένα αρκετά δραστήριο και προσαρμοστικό tetra και μπορεί να ζήσει σε μια ποικιλία συνθηκών. Τα πάει εξίσου καλά και σε "καθαρό” διάφανο νερό αλλά και σε καφέ νερό (black water). Όμως σε ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο με πιο μαλακό και όξινο νερό θα εμφανίσουν τον καλύτερο και πιο έντονο χρωματισμό τους. Συνεπώς, αρκετά ζωντανά φυτά που προσφέρουν κρυψώνες, ανοιχτός χώρο για κολύμπι και σκουρόχρωμος βυθός είναι οι ιδανικές συνθήκες για αυτά τα ψάρια.

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στο μέσο του ενυδρείου αλλά και στις υπόλοιπες ζώνες.

Διατροφή: Εύκολο στην διατροφή του, θα δεχτεί σχεδόν οποιαδήποτε τροφή του εμπορίου του προσφερθεί. Για διατήρηση του χρώματος, μακροημέρευση και υγεία εκτός από νιφάδες (flakes) η δίαιτά τους πρέπει να εμπλουτίζεται με μικρού μεγέθους κατεψυγμένες ή και ζωντανές τροφές.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 4-8 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να συγκατοικήσουν με όλα τα μετρίου μεγέθους κοινωνικά ψάρια αντίστοιχων συνθηκών χημείας νερού και γενικά με φιλήσυχα ψάρια. Θα συμβιώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα με άλλα tetra, danios, cory κλπ.

Υποείδη και υβρίδια: Στο εμπόριο κυκλοφορούν και σε αλφική μορφή

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Αν και έχει επιτευχθεί αναπαραγωγή σε ενυδρείο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι συνθήκες και η διαδικασία είναι ανάλογες με αυτές της πλειοψηφίας των tetra. Ένα επιμελώς καθαρισμένο ενυδρείο 15 - 20 λίτρων επαρκεί για την αναπαραγωγή ενός αρσενικού με ένα ή περισσότερα θηλυκά. Σε μεγαλύτερο ενυδρείο μπορούμε να δοκιμάσουμε με περισσότερα ψάρια. Διατηρούμε χαμηλό φωτισμό αφού τόσο τα αυγά όσο και οι λάρβες είναι φωτοευαίσθητα. Τα tetra δεν προστατεύουν τα αυγά τους και μόλις βρουν ευκαιρία θα τα φάνε. Για το λόγο αυτό δε θα πρέπει να τοποθετηθεί υπόστρωμα στο ενυδρείο, παρά μόνο μια σχετικά λεπτή σήτα 2 με 3 εκατοστά πάνω από τον πυθμένα, που θα επιτρέπει τα αυγά να διέρχονται μέσα από τα ανοίγματα της αλλά θα αποτρέπει τα ενήλικα να τα φτάσουν και να τα φάνε. Μια τέτοια σήτα μπορεί εύκολα να φτιαχτεί από κουνουπιέρα με κατάλληλου μεγέθους ανοίγματα, στερεώνοντας την καλά πάνω σε ένα πλαστικό πλαίσιο. Για να απέχει 2-3 εκατοστά από τον πυθμένα, τοποθετούμε στον πάτο κάποια κομμάτια από ουδέτερο υλικό (πλαστικό, πέτρες κλπ). Στην μέση του ενυδρείου τοποθετούμε ένα κομμάτι java moss ή μάλλινες χοντρές κλωστές πλεξίματος δεμένες σε ένα παχύ ματσάκι. Εκεί συνήθως λαμβάνει μέρος το ζευγάρωμα. Θερμοστάτης και ένα καλά στρωμένο μικρό αερόφιλτρο συμπληρώνουν τον εξοπλισμό του ενυδρείου αναπαραγωγής.

Για καλύτερα αποτελέσματα θα μπορούσαμε να κρατήσουμε σε ξεχωριστά ενυδρεία τα δύο φύλλα για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων και να τους παρέχουμε πλούσια ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή. Επιλέγουμε τα πιο “φουσκωμένα” θηλυκά και τα πιο έντονα χρωματισμένα αρσενικά.

Το νερό του ενυδρείο θα πρέπει να είναι μαλακό και σχετικά όξινο με gh μικρότερο του 10, ph μεταξύ 6,5 και 7,2, και θερμοκρασία νερού κοντά στο πάνω όριο.

Εισάγουμε τα ψάρια στο προετοιμασμένο ενυδρείο το βράδυ και αν όλα εξελιχθούν καλά το ζευγάρωμα γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός των επόμενων ημερών. Το θηλυκό θα αφήσει στο νερό 250 ή και περισσότερα αυγά. Μετά το ζευγάρωμα τα ψάρια θα πρέπει να απομακρυνθούν. Εκκολάπτονται μέσα σε 24 με 36 ώρες. Τις πρώτες 3 με 5 ημέρες τρέφονται από τον λεκιθικό τους σάκο. Και στη συνέχεια κολυμπούν ελεύθερα και αναζητούν τροφή. Πέραν αυτού του διαστήματος και για τις πρώτες ημέρες ταΐζουμε τα μικρά με infusoria και στη συνέχεια με νεοεκκολαφθείσα αρτέμια,microworms και θρυμματισμένα flakes ή τροφή του εμπορίου κατάλληλη για γόνο.
 

πηγή: en.wikipedia.org

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη theodor72
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...