Jump to content

Πρώτο ενυδρείο με «πολλά» λάθη


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Διάβασα αρκετές συζητήσεις για να ξέρω πως μάλλον, έχουν γίνει όλα λάθος στην δική μου περίπτωση!  :notfair:

 

Σχετικά με το ενυδρείο

 

Το θέμα είναι πως ο πατέρας μου ήθελε να μου κάνει το ενυδρείο δώρο (να το βρω στημένο) στο καινούριο σπίτι. Το ενυδρείο είναι πολύ ωραίο, μεγάλο 230 lt Cayman 110. Το πρώτο σφάλμα ήταν πως τα χαλίκια που μπήκαν δεν ξεπλύθηκαν έξω, αλλά μέσα στο ενυδρείο(!). Έγινε αλλαγή νερού (ο καημένος αφού έκανε την γκάφα να το γεμίσει και μετά να βάλει τα χαλίκια... έκανε την ίδια διαδικασία 2 φορές μέχρι να ασπρίσει το νερό εντελώς από τις σκόνες!).

 

Ωστόσο από όσο κατάλαβα, τα φίλτρα δούλεψαν 2 εβδομάδες μαζί με τον θερμοστάτη στους 25 Celsius. Μετά χωρίς να γίνει τίποτε άλλο (στρώσιμο, βακτήρια, τροφές, κύκλος αζώτου), πέταξαν μέσα 4 ψάρια. Ε ήρθα κι εγώ το είδα πάνω στην «τρελή χαρά» πήγαμε σε ένα pet shop πήρα το αγαπημένο μου ψαράκι (έναν Μονομάχο), διάλεξε και η σύζυγος άλλα 3 'γλυκούλια' ... Σε κάποια φάση ξαναγύρισα στο pet-shop να αγοράσω ψεύτικα εξαρτήματα για τον βυθό. Εκεί ο καταστηματάρχης κατάλαβε τι είχε γίνει και μου έδωσε βακτήρια (waterlife digests Ammonia & Nitrate) και μου είπε τον πρώτο μήνα να βάζω κάθε εβδομάδα. Οι οδηγίες που μου έδωσε ο καταστηματάρχης είναι οι εξής:

 

  • Να βάζω Waterlife / Bacterlife κάθε εβδομάδα.
  • Να αλλάζω το νερό κάθε 2 εβδομάδες (νερό Δράμας, νομίζω πως το αποκαλούν «βαρύ» αλλά δεν είμαι σίγουρος για πιο λόγο - πολλά άλατα; Μεγαλύτερη ποσότητα χλωρίου; 15-20% του ενυδρείου).

Εσείς τι προτείνεται;

 

Διάβασα οδηγίες συντήρησης για το bluewave και μιλάει για καθαρισμό φίλτρου κάθε 2 εβδομάδες. Ρώτησα για παραπάνω οξυγόνο, αλλά μου είπε πως αυτό δημιουργεί το bluewave 07 φτάνει.

 

Ταίζω τα ψάρια 2 φορές την ημέρα, το πρωί τους δίνω tropical Fish Flakes και το βράδυ Tetra Pro Colour. Εν τέλη έχω φτάσει να έχω στο ενυδρείο τα εξής:

 

1 Μονομάχο

2 Χρυσόψαρα

4 (δεν ξέρω τι είναι, αν βγάλω φώτο μπορείτε να μου πείτε ;)

6 μικρούλια που κολυμπάνε ψηλά (κι αυτά δεν ξέρω πως λέγονται) είναι 3 ζεβράκια και 3 σαν τιγράκια, πάνε μαζί συνήθως.

 

Σε γενικές γραμμές όλα δείχνουν υπερβολικά χαρούμενα, αλλά ανησυχώ πολύ γιατί διαβάζοντας όσα γράφονται εδώ δεν έχει γίνει κύκλος αζώτου, οπότε φοβάμαι για τις ποσότητες. Πήγα ξανά στο pet-shop αφού διάβασα σε κάποια αγγλόφωνα websites τις βασικές αρχές συντήρησης, και πήρα ένα Aqua Test Stripe (κουτί) για να κάνω tests. Ο καταστηματάρχης μου είπε κάθε 1 εβδομάδα, αλλά από ότι διαβάζω στην αρχή καλύτερα να κάνω κάθε 48 ώρες ώστε να παρακολουθώ αλλαγές. Μου έδωσε κι έναν θερμόμετρο αλλά είναι πολύ χάλια, δεν μπορώ να καταλάβω τίποτε και θα πάρω τώρα από Amazon κάτι καλύτερο μαζί με εργαλείο εσωτερικού καθαρισμού με μαγνήτες, κλπ.

 

Σχετικά με τα ψάρια, τώρα. Όλα φαίνονται υγιέστατα. Ακόμη και 2 μικρούλια που έχω με φαγωμένη ουρά (δεν το πρόσεξα όταν τα πήρα) μοιάζουν να είναι μέσα στην τρελή χαρά. Είναι όλα υπερ-κινητικά. Τον μονομάχο τον είχε σε ποτηράκι όταν τον πήρα. Διάβασα πως πρέπει να αποφεύγονται όταν είναι σε ποτηράκι γιατί γίνονται ευαίσθητα.. ισχύει κάτι τέτοιο; 

 

Σχετικά με τα Ψάρια

 

Τα ψάρια μοιάζουν να είναι «καλά». Είναι «ζωντανά» τρώνε, τα μικρούλια έχουν μάθει την ώρα του φαγητού(!!!). Κάποια ψάρια (τα 2 χρυσόψαρα και η 4-αδα) ήταν μονίμως κάτω από το φίλτρο τις πρώτες μέρες. Τώρα - ειδικά από τότε που πρόσθεσα κάποια καλλωπιστικά - είναι μονίμως έξω. Όλα τα είδη είναι μαζί, κολυμπάνε πάνω-κάτω μαζί, εκτός από τον μονομάχο.

 

Ο μονομάχος έχει διαλέξει τον βυθό ακριβώς απέναντι από το φίλτρο και βρίσκεται ανάμεσα σε 2 πέτρες. Τις τελευταίες δύο μέρες, επιτίθεται στα χρυσόψαρα.. Σχεδόν συνεχόμενα. Αυτά φυσικά με τον που τον βλέπουν αλλάζουν δρόμο αλλά αυτός τα παίρνει από πίσω. Μετά πάει στον βυθό κάθετε και σηκώνετε κάθε ~ 15 λεπτά, κολυμπάει μέχρι την επιφάνεια όπου παίρνει αέρα (προφανώς) και ξανα-κάτω στον βυθό. Μιλάμε τέρμα κάτω στα χαλίκια! Κρύβεται και περιμένω πότε θα περάσει ένα από τα δύο χρυσόψαρα για να ανοίξει τα βράγχια του και να το πάρει από πίσω. Αυτά συμβαίνουν τις ~4 ώρες που έχω τα φώτα ανοιχτά.

 

Σχετικά με τον μονομάχο, μήπως το ενυδρείο 230lt είναι πολύ μεγάλο; Μήπως δεν έπρεπε να βάλω χρυσόψαρα μαζί με τον μονομάχο γιατί τα περνάει για μονομάχους (ή απλά δεν θέλει να τα βλέπει να πλησιάζουν ;).

 

Σχετικά με το φαγητό... Τα μικρούλια που (ή 6-αδα που κολυμπάει συνήθως στην επιφάνεια) έχουν καταλάβει πότε μπαίνει φαγητό και ορμάνε σαν πιράνχας. Γι αυτό βρέχω τα fish flakes ώστε να πέσουν κ πιο κάτω. Ο Μονομάχος μόλις δει φαγητό ανεβαίνει ψηλά και τρώει κανονικά. Δυστυχώς απ΄οτα Tetra Pro Color που είναι πιο βαριά δεν προλαβαίνει να φάει και πολλά αλλά μάλλον δεν χρειάζεται. Το φαγητό εξαφανίζεται στο 2λεπτο και τις περισσότερες φορές τρώνε όλα τα ψάρια από κάτι, απλά τα μικρά τρώνε την μερίδα του λέοντος μαζί με το «μεγάλο» χρυσόψαρο που μοιάζει αν είναι πιο ξύπνιο.

 

Κάτι άλλο που με προβλημάτισε είναι πως το δεύτερο χρυσόψαρο καμιά φορά μοιάζει να μην κολυμπάει, απλά να αιωρείται κάθετα στον βυθό. Όταν μένει έτσι για πολύ ώρα πάνε και τον τσιμπάνε τα άλλα ψάρια και αμέσως παίρνει μπρος και κολυμπάει κανονικά. Γενικά δεν τον βλέπω νωθρό, ούτε με θολά μάτια, ούτε με πληγές, ούτε φτερούγες, κλπ.

 

Το βασικό μου ερώτημα είναι το εξής:

 

Υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουν τα ψάρια στο ενυδρείο; Γιατί εδώ μάλλον έχουν γίνει αρκετά λάθη, σύμφωνα με αυτά που διαβάζω και δεν ξέρω αν σώζεται η κατάσταση.

 

 

Ευχαριστώ και sorry για το 'σεντόνι', γράφω σχετικά γρήγορα  :geek:

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis_61191
Link to comment
Share on other sites

Θα αρχισω απο τα ψαρια πρωτα.

Χρυσοψαρα με τροπικα δεν ταιριαζουν,τα χρυσοψαρα ειναι κρυου νερου και θελουν ενυδρειο μονα τους.

Ο μονομαχος μπαινει μονος του και οχι με αλλα ψαρια γιατι γινεταια αυτο που βλεπεις τωρα.

Τα αλλα ψαρια δεν τι ειναι,βαλε φωτο να δουμε.

Γενικα,δεν παιρνουμε οτι ψαρι μας αρεσει αλλα οτι ταιριαζει μεταξυ τους σε συνθικες νερου,διακοσμησης,διατροφης κ.α

Τα τροπικα ψαρια χωριζονται σε μαλακου και σκληρου νερου,δηλαδη δεν μπορεις να κανεις μειξη αυτων των ψαριων γιατι ζουν σε διαφορετικες συνθικες νερου.

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχως εχεις προβλημα με τα ψάρια.

Καλό ειναι να κανεις μετρησεις με υγρα , αν μπορεσεις να αγορασεις για να δεις τις παραμέτρους της βρυσης σου και αναλόγως τις παραμετρους που εχεις πας και σε ανάλογα ψάρια.

Μην αγχωνεσαι σιγα σιγα διαβαζωντας θα τα μάθεις.

Το χαλικάκι τι ειναι ? 

Ειπες και καλο ειναι να βάλεις αληθινα φυτα .

Μερικα χρησιμα αρθα θα τα βρεις εδώ :

Καλό διαβασμα.

http://www.aquazone.gr/forums/topic/79915-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

 

http://www.aquazone.gr/forums/forum/272-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB-%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D/

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κι από μένα

Δυστυχως τα λάθη είναι αρκετά, αλλά γενικά είμαι της άποψης πως αν υπάρχει διάθεση, όλα διορθώνονται

 

Πρέπει να αποφασίσετε άμεσα, ποια ψάρια θέλετε να κρατήσετε

Εννοείται πως πρέπει να ανεβάσεις φωτο, για να δούμε όλα τα είδη

 

Θα σου πρότεινα να κρατήσεις τα χρυσόψαρα. Μελλοντικά θα μπορέσεις να προσθέσεις κι άλλα

Ειναι σχετικά εύκολα ψάρια, και το ενυδρείο μπορεί να τρέχει χωρίς πολλά έξοδα (θέρμανση κλπ)

 

Προσπάθησε να βρεις μπόλι από κάποιον άλλον συγχομπίστα

 

Αποφύγετε να αγοράζετε ψάρια, επειδή είναι γλυκά κι όμορφα. Συνηθως τα "όμορφα" πεθαίνουν πιο εύκολα, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες τους και να αγοράζουμε με λάθος κριτήριο

 

Ο πετσοπας έχει άποψη και καλά κάνει

Οπως επισης καλά κάνει και ενδεχομένως να σε φορτώσει με 1002 καλούδια

Πάντα να πηγαίνεις ξέροντας τι θέλεις να αγοράσεις, αλλιως θα γεμίσεις μια αποθήκη με άχρηστα υλικά

 

Για να το κλείσω

1. Ανεβασε φωτο

2. Βρες μπόλι

3. Ταιζε λιγο

4. Αποφάσισε ποια ψάρια θα κρατησεις και δώσε τα άλλα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα φιλαρακι. Πατα pause στις αγορες και περιμενε να σε βοηθησουν τα παιδια απο εδω και να διωρθωσεις το ενυδρειο σου σιγα σιγα. Και εγω που βιαζομουν καποια πραγματα τα αγορασα δυο φορες.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις και την βοήθεια!

 

Έχω ανεβάσει ένα video από το ενυδρείο στο vimeo. Τα μικρούλια που δεν ξέρω πως λέγονται είναι στην αρχή, κολυμπάνε ψηλά. Τα άλλα είναι η τετράδα (λευκό-ροζ και λευκό-μπλε) που είναι μαζί με το χρυσόψαρο.

 

Μια ακόμη απορία είναι πως το καθαρίζετε το ενυδρείο; Το τζάμι από την εσωτερική πλευρά του ενυδρείο είναι πολύ βρώμικο, βάζω χέρι κανονικά μέσα ή να πάρω κάτι μαγνητάκια με βούρτσες που είδα στο διαδίκτυο;

 

Αντί για «μπόλι» από ότι κατάλαβα μου έδωσε αυτό ο τύπος στο pet-shop. Δεν θα κάνει δουλειά; Γιατί διαβάζει το μπόλι μπορεί να μεταφέρει και ασθένειες και δεν ξέρω κι από που να πάρω...

 

Το χαλικάκι είναι απλό, δεν είναι από αυτά που μπορούν να μεγαλώσουν φυτά. Θα ήθελα να είχα σχεδιάσει το ενυδρείο διαφορετικά, τώρα είδα τι γίνεται, με φυτά, υπόστρωμα, βυθό κλπ. Αλλά πλέον είναι αργά. Θα προσπαθήσω να το κρατήσω ένα χρόνο έτσι κι αργότερα μπορεί να στήσω από την αρχή ένα με αληθινά φυτά.

 

Σχετικά με τα ψάρια, ο pet-shop μου είπε πως αυτά «μπορώ να τα πάρω», οπότε υπέθεσα ότι μπορούν να συνυπάρξουν. Το αγαπημένο μου ψαράκι είναι ο Μονομάχος, αλλά δεν μπορώ να έχω ολόκληρο ενυδρείο με έναν μονομάχο. Πάντως έχω προσέξει πως κυνηγάει τα χρυσόψαρα, μόνο όταν είναι ανοιχτό το φως. Οπότε τι κάνω;  :notfair:

Τώρα που είπα φως. Έχω βάλει το timer να ανάβει το φωτισμό του ενυδρείου 20:00-23:00 κάθε μέρα. Έχω προσέξει ότι ενώ υπάρχει μια γαλήνη όταν είναι κλειστό, μόλις ανάβει γίνεται κόλαση. Ειδικά τα χρυσόψαρα και η 4-αδα πάνε πάνω-κάτω σαν τρελά. Έχω την εντύπωση πως είναι πάρα πολύ δυνατός ο φωτισμός, ίσως ένα απαλό γαλάζιο να ήταν καλύτερο. Επίσης δεν ξέρω μήπως πρέπει να ανάβει σταδιακά... Αλλά αυτό δεν ξέρω αν και πως είναι δυνατό δεδομένου ότι οι λάμπες είναι ενσωματωμένες στο ενυδρείο.

 

Σχετικά με τις μετρήσεις, το Test Kit που πήρα είναι με test papers. Από όσο καταλαβαίνω τα υγρά είναι ακριβείας ενώ τα test papers όχι;

 

Ευχαριστώ πολύ & πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις και την βοήθεια!

 

Έχω ανεβάσει ένα video από το ενυδρείο στο vimeo. Τα μικρούλια που δεν ξέρω πως λέγονται είναι στην αρχή, κολυμπάνε ψηλά. Τα άλλα είναι η τετράδα (λευκό-ροζ και λευκό-μπλε) που είναι μαζί με το χρυσόψαρο.

 

Μια ακόμη απορία είναι πως το καθαρίζετε το ενυδρείο; Το τζάμι από την εσωτερική πλευρά του ενυδρείο είναι πολύ βρώμικο, βάζω χέρι κανονικά μέσα ή να πάρω κάτι μαγνητάκια με βούρτσες που είδα στο διαδίκτυο; Πάρε ενα μαγνήτη αλλά θέλει προσοχή να μην αρπάξεις κανα χαλίκι απο μέσα και γρατζουνήσεις το τζάμι εσωτερικά. Υπάρχουν και βουρτσάκια με μακριά λαβή για να μη βάζεις και χέρια μέσα.

 

Αντί για «μπόλι» από ότι κατάλαβα μου έδωσε αυτό ο τύπος στο pet-shop. Δεν θα κάνει δουλειά; Γιατί διαβάζει το μπόλι μπορεί να μεταφέρει και ασθένειες και δεν ξέρω κι από που να πάρω... Το μπόλι μπορεί αν μεταφέρει ασθένειες αλλά είναι ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος να στρώσεις το ενυδρείο σου. Απλά, θα το παρεις από κάποιον που ξέρεις οτι έχει ενα υγειές ενυδρείο που λειτουργεί αρκετό καιρό χωρίς προβλήματα και ασθένειες και θα κάνεις τη δουλειά σου. Μπορείς να βρείς και παιδιά από εδω να σου δώσουν μπόλι

 

Το χαλικάκι είναι απλό, δεν είναι από αυτά που μπορούν να μεγαλώσουν φυτά. Θα ήθελα να είχα σχεδιάσει το ενυδρείο διαφορετικά, τώρα είδα τι γίνεται, με φυτά, υπόστρωμα, βυθό κλπ. Αλλά πλέον είναι αργά. Θα προσπαθήσω να το κρατήσω ένα χρόνο έτσι κι αργότερα μπορεί να στήσω από την αρχή ένα με αληθινά φυτά. Μπορείς να βάλεις ανούμπιες ή microsorum pteropus που είναι εύκολα φυτά χωρίς απαιτήσεις σε λίπανση ή φωτισμό και δε τα φυτεύεις στο βυθό αλλά τα δένεις σε ξύλα ή πέτρες. Έτσι θα φτιάξεις ενα πιο φυσικό και όμορφο χώρο που θα το χαρείς κι εσυ και τα ΄ψαρια σου τα οποία επαναλαμβάνω θα πρέπει να τα αλλάξεις

 

Σχετικά με τα ψάρια, ο pet-shop μου είπε πως αυτά «μπορώ να τα πάρω», Ναι, καλά......δε θα μπω στη διαδικασία να αναπτύξω εδώ το σκεπτικό αλλά και τις γνώσεις ορισμένων πετσοπάδων οπότε υπέθεσα ότι μπορούν να συνυπάρξουν. Το αγαπημένο μου ψαράκι είναι ο Μονομάχος, αλλά δεν μπορώ να έχω ολόκληρο ενυδρείο με έναν μονομάχο. Πάντως έχω προσέξει πως κυνηγάει τα χρυσόψαρα, μόνο όταν είναι ανοιχτό το φως. Οπότε τι κάνω;  :notfair:Άλλαξε ψαροσύνθεση επειγόντως!!! Ζήτα από τα παιδιά έδω να σου πουν προτάσεις για ψάρια και επέλεξε.Υπάρχουν πολλά είδη αλλά σε μερικά θα πρέπει να επεξεργάζεσαι το νερό και αν το μαλακώνεις μιας και καποια ζουν σε μαλακό νερό και άλλα σε σκληρό.

 

Τώρα που είπα φως. Έχω βάλει το timer να ανάβει το φωτισμό του ενυδρείου 20:00-23:00 κάθε μέρα. Καλή φωτοπερίοδος είναι 7 - 8ώρες, πολύ σταδιακά, αύξησέ την. Έχω προσέξει ότι ενώ υπάρχει μια γαλήνη όταν είναι κλειστό, μόλις ανάβει γίνεται κόλαση. Ειδικά τα χρυσόψαρα και η 4-αδα πάνε πάνω-κάτω σαν τρελά. Έχω την εντύπωση πως είναι πάρα πολύ δυνατός ο φωτισμός, Τι λάμπες έχεις;...... αν και δε φταίει ο φωτισμός ίσως ένα απαλό γαλάζιο να ήταν καλύτερο.Ο μπλε φωτισμός θα σου φέρει άλγες. Κάνει για θαλασσινά ενυδρεία Επίσης δεν ξέρω μήπως πρέπει να ανάβει σταδιακά... Αλλά αυτό δεν ξέρω αν και πως είναι δυνατό δεδομένου ότι οι λάμπες είναι ενσωματωμένες στο ενυδρείο.

 

Σχετικά με τις μετρήσεις, το Test Kit που πήρα είναι με test papers. Από όσο καταλαβαίνω τα υγρά είναι ακριβείας ενώ τα test papers όχι; Ακριβώς!

 

Ευχαριστώ πολύ & πάλι.

 

Έγινε επεξεργασία - Safarpn
Link to comment
Share on other sites

Τα πανω ειναι καποιο ειδος ντανιο. Iσως τα golden zebra danio! Tα κατω με τα μπλε και ροζ χρωματα, ειναι βαμενες χηρες τετρα! Καλο ειναι να αποφευγουμε ψαρια τα οποια εχει επεξεργαστει ανθρωπινο χερι προς τερψη μας!

Το ενυδρειο σου ειναι πολυ ψηλο για τον μονομαχο. Σορυ αλλα το χασα γιατι εχεις γραψει αρκετα, τι φιλτρο εχεις; Θα πρεπει να προσεξεις την ροη γιατι ο μονομαχος θελει πολυ χαμηλη ροη!

Τα ψαρια αυτα που εχεις δεν ταιριαζουν για κανενα λογο μεταξυ τους και συντομα θα αρχισουν τα προβληματα αν δεν κανεις κατι συντομα!

Την τροφη να την μουλιαζεις παντα ωστε να βυθιζεται. 

Το χρυσοψαρο που στεκεται καθετα θα ηθελα να το δω live να το κανει. Ισως εχει μια ασθενεια που λεγεται νυκτικη κυστη!

Θα τα βρουμε ολα, μην απελπιζεσαι!

Link to comment
Share on other sites

Τα πανω ειναι καποιο ειδος ντανιο. Iσως τα golden zebra danio! Tα κατω με τα μπλε και ροζ χρωματα, ειναι βαμενες χηρες τετρα! Καλο ειναι να αποφευγουμε ψαρια τα οποια εχει επεξεργαστει ανθρωπινο χερι προς τερψη μας!

Το ενυδρειο σου ειναι πολυ ψηλο για τον μονομαχο. Σορυ αλλα το χασα γιατι εχεις γραψει αρκετα, τι φιλτρο εχεις; Θα πρεπει να προσεξεις την ροη γιατι ο μονομαχος θελει πολυ χαμηλη ροη!

Τα ψαρια αυτα που εχεις δεν ταιριαζουν για κανενα λογο μεταξυ τους και συντομα θα αρχισουν τα προβληματα αν δεν κανεις κατι συντομα!

Την τροφη να την μουλιαζεις παντα ωστε να βυθιζεται. 

Το χρυσοψαρο που στεκεται καθετα θα ηθελα να το δω live να το κανει. Ισως εχει μια ασθενεια που λεγεται νυκτικη κυστη!

Θα τα βρουμε ολα, μην απελπιζεσαι!

 

Σε ευχαριστώ φίλε μου!

 

Τα πάνω είναι τρία zebra danio και τρία leopard danio. Τα κάτω είναι black widow tetras που από όσο διαβάζω τους έχουν βάλει χρώμα; Έλεος. Δεν το ήξερα. Τώρα τι κάνω; Δεν μπορώ ούτε να του πάω τα ψάρια πίσω, ούτε θέλω να τα πετάξω ... Απλά από δω και πέρα πριν πάρω άλλο ψάρι θα ρωτήσω & θα διαβάσω γιατί από ότι βλέπω είναι λίγο σύνθετη διαδικασία.

 

Για την ώρα θα μελετήσω τι γίνεται με αυτά τα ψάρια ώστε να δω αν μπορώ να βελτιστοποιήσω τις συνθήκες διαβίωσης. Το χρυσόψαρο θα το βγάλω video σήμερα το βράδυ και θα το ανεβάσω να το δεις. Είναι πολύ περίεργο αυτό που κάνει.

 

Το φίλτρο που έχω είναι "BlueWave 07" ήταν εγκατεστημένο στο Cyaman 110. Νομίζω πως η ροή είναι καλή για τον μονομάχο. Ζορίζετε μόνο όταν πάει ψηλά και αριστερά (κοντά στο φίλτρο). Αλλιώς είναι καλά. Μάλιστα όταν είναι το φως κλειστό μένει στο βυθό και δεν τον πλησιάζουν τα άλλα ψάρια οπότε είναι πολύ ήρεμος. Όμως το ενυδρείο ίσως όντως βαθύ γι αυτόν, θα κατεβάσω την στάθμη του ενυδρείου μερικούς πόντους το ΣΚ, όσους αντέχει το φίλτρο κ βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Παναγιωτη καλημέρα

Μην πάρεις στραβά αυτό που θα σου πω, αλλά στα προηγούμενα ποστ όλοι επιμένουν πως η ψαροσύνθεση ειναι λάθος

Οι λόγοι ειναι προφανείς. Τα ψάρια που έχεις θέλουν διαφορετικές παραμέτρους, τρέφονται με διαφορετικές τροφές κλπ

 

Τα χρυσόψαρα μπορούν να μπουν μόνο με χρυσόψαρα ή το πολύ πολύ με cloud minnows

Ο μονομάχος, μπορεί να συγκατοικίσει με συγκεκριμένα είδη, σε αρκετά λίτρα ενυδρείο και με αρκετές κρυψώνες

Τα ζεβράκια ειναι διαόλια!

 

Αν ο μονομάχος στρεσαριστεί, λογω των συγκατοικων, το πιο πιθανό ειναι να αρρωστήσει

Σε ψηλό ενυδρείο θα κουράζεται

Τα χρυσόψαρα - όσο μεγαλώνουν - θα βάζουν στο στομα τους ότι χωράει - που σημαίνει πως μπορεί να φάνε και κάποια μικρόψαρα

Οταν θα ταιζεις, θα γινεται ενας χαμος. Τα χρυσόψαρα ως "λαιμαργα" θα τρωνε τα παντα. Ο αργος μονομάχος ισως να μην προλαβαίνει να φαει

Το χειμωνα τα χρυσόψαρα θέλουν κρύο νερο (αν ειναι fancy εως 15 C) - ενω ο μονομάχος δεν πρέπει να είναι σε θερμοκρασία κάτω απο 26!

Αν συνεχίσω θα γραφω για ωρες...

 

Πρέπει άμεσα να αλλάξεις ψαροσύνθεση. Σε λιγο καιρό που θα αρχίσουν τα προβλήματα, θα ψάχνεις να βρεις τρόπους να τα βοηθήσεις και ίσως να ειναι αργα

 

Γενικά ισχύει πως όσα περισσότερα είδη έχουμε σε ενα ενυδρεί, τόσο πιο δύσκολο ειναι να τους προσφέρουμε σωστές συνθήκες

Link to comment
Share on other sites

Δυστοιχος αν μεινουν τα ψαρια ως εχουν θα εχεις σιγουρα προβληματα.

Θα πρεπει να ξεκαθαρισεις ποια ψαρια θα κρατησεις και θα ασχοληθεις μαζι τους,δινοντας τους αυτα που χρειαζονται και τα υπολοιπα θα πρεπει να τα δωσεις,Δεν γινεται αλλιως βασικα..

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από εμένα.

Μπορείς να βάλεις αγγελία για να χαρίσεις τα ψαράκια που δεν θα κρατήσεις.

 Όσον αφορά τον μονομάχο επειδή σου αρέσει πολύ θα μπορούσες να πάρεις ένα 20λιτρο ενυδρείο (μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο με 30 - 40 ευρώ με φωτισμό και φίλτρο παράδειγμα ή μεταχειρισμένο στις αγγελίες) και να του φτιάξεις ένα παλατάκι. Ακόμα και το 15λιτρο ενυρδείο από τα jumbo θα μπορούσε να κάνει δουλειά (νομίζω κάνει 20 - 25 ευρώ).

Όσον αφορά τα χάρτινα στικ θα σου δώσουν μία ιδέα για την κατάσταση που βρίσκεσαι αλλά χωρίς καμιά ακρίβεια. Μπορείς να βρεις οικονομικά υγρά τέστ και εδω. Τα χρησιμοποιώ καιρό χωρίς προβλήματα (δεν είναι και api αλλά η σχέση ποιότητας - τιμής δεν παίζεται).

Το ενυδρείο σου έχει πολλές προοπτικές (αρκετά λίτρα και αρκετές επιλογές). Διάβασε πρώτα για τα ψαράκια και αποφάσισε τι θα κρατήσεις. Από εκεί και ύστερα με μελετημένες κινήσεις θα το στήσεις για να γίνει ένα στολίδι για το σπίτι σου. Πάντως δεν είναι τόσο μεγάλος μπελάς να αλλάξεις χαλίκι όσο φαντάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από εμένα.

Μπορείς να βάλεις αγγελία για να χαρίσεις τα ψαράκια που δεν θα κρατήσεις.

 Όσον αφορά τον μονομάχο επειδή σου αρέσει πολύ θα μπορούσες να πάρεις ένα 20λιτρο ενυδρείο (μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο με 30 - 40 ευρώ με φωτισμό και φίλτρο παράδειγμα ή μεταχειρισμένο στις αγγελίες) και να του φτιάξεις ένα παλατάκι. Ακόμα και το 15λιτρο ενυρδείο από τα jumbo θα μπορούσε να κάνει δουλειά (νομίζω κάνει 20 - 25 ευρώ).

Όσον αφορά τα χάρτινα στικ θα σου δώσουν μία ιδέα για την κατάσταση που βρίσκεσαι αλλά χωρίς καμιά ακρίβεια. Μπορείς να βρεις οικονομικά υγρά τέστ και εδω. Τα χρησιμοποιώ καιρό χωρίς προβλήματα (δεν είναι και api αλλά η σχέση ποιότητας - τιμής δεν παίζεται).

Το ενυδρείο σου έχει πολλές προοπτικές (αρκετά λίτρα και αρκετές επιλογές). Διάβασε πρώτα για τα ψαράκια και αποφάσισε τι θα κρατήσεις. Από εκεί και ύστερα με μελετημένες κινήσεις θα το στήσεις για να γίνει ένα στολίδι για το σπίτι σου. Πάντως δεν είναι τόσο μεγάλος μπελάς να αλλάξεις χαλίκι όσο φαντάζεσαι.

 

Η αλήθεια είναι πως έτσι πως τα διαβάζω, μου έρχεται να τα δώσω όλα και να αρχίσω με aquascaping και τα ψάρια να μπουν σε κανένα τρίμηνο.

 

Από την στιγμή που δεν επιβιώνει ο Μονομάχος εδώ μέσα (σύμφωνα με όσα διαβάζω) γιατί είναι μεγάλο το ενυδρείο, δεν ξέρω τι ψάρια θέλω, γιατί δεν ξέρω τι ψάρια μπορώ να έχω. Χώρος για δεύτερο ενυδρείο σε αυτό το σπίτι δεν υπάρχει, δυστυχώς, κι εκτός απόν τον μονομάχο τα άλλα δεν με καίνε.

 

Τα ψάρια πως μπορώ να τα δώσω; Μόνο αν πάω σε pet-shop και βάλω αγγελίες, αλλιώς δεν το βλέπω. Είμαι Δράμα, δεν μπορώ να τα στείλω με courier στην Αθήνα.

 

ps. Πάντως δίκιο έχετε, βλέπω τα χρυσόψαρα να μην επιβιώνουν εκεί μέσα. Τους κυνηγάνε τα Danio δεν τα αφήνουν σε ησυχία τα τσιμπάνε συνέχεια. Όταν κατεβαίνουν χαμηλά τα κυνηγάει ο μονομάχος, θα τα βάλω σε μια γυάλα.

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis_61191
Link to comment
Share on other sites

Θα σου πρότεινα να κρατήσεις τα χρυσόψαρα. Μελλοντικά θα μπορέσεις να προσθέσεις κι άλλα

Ειναι σχετικά εύκολα ψάρια, και το ενυδρείο μπορεί να τρέχει χωρίς πολλά έξοδα (θέρμανση κλπ)

 

 

Γιατί δεν το κάνεις ένα ωραίο χρυσοψαράδικο??????

Ειναι ψάρια που κολυμπανε σε όλο το ενυδρείο, έχουν βασικές απαιτήσεις, δεν θα χρειάζεται να έχεις θερμαντήρα τον χειμώνα (εκτός από ακραίες καταστάσεις) και μετά από λίγο καιρό γίνονται κανονικά πετ.

Θα σε γνωρίζουν και θα τρωνε από το χερι σου!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα πάω το Σαββάτο στο pet-shop και θα του ζητήσω να επιστρέψω τα ψάρια εκεί. Έτσι θα αδειάσει το ενυδρείο κι αρχίζω από την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν το κάνεις ένα ωραίο χρυσοψαράδικο??????

Ειναι ψάρια που κολυμπανε σε όλο το ενυδρείο, έχουν βασικές απαιτήσεις, δεν θα χρειάζεται να έχεις θερμαντήρα τον χειμώνα (εκτός από ακραίες καταστάσεις) και μετά από λίγο καιρό γίνονται κανονικά πετ.

Θα σε γνωρίζουν και θα τρωνε από το χερι σου!

 

Θα συμφωνήσω

Εχει χαθεί και ο Γιάννης (Tsala) που έγινε συντοπίτης σου να σου δώσει και μπολι

Link to comment
Share on other sites

Αντι να κανεις χαρουμενο αυτον που στα πουλησε που θα ξανααρπαξει λεφτουδακια απο τον επομενοπου δεν γνωριζει δεν τα βαζεις για αρχη αγγελια για χαρισμα-πωληση να κανεις χαρουμενο καποιο συγχομπιστα??

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αντι να κανεις χαρουμενο αυτον που στα πουλησε που θα ξανααρπαξει λεφτουδακια απο τον επομενοπου δεν γνωριζει δεν τα βαζεις για αρχη αγγελια για χαρισμα-πωληση να κανεις χαρουμενο καποιο συγχομπιστα??

 

Ναι αν βρεθεί μέχρι το Σαββάτο κάποιος διαθέσιμος να έρθει να τα πάρει, ευχαρίστως.

 

UPDATE: Αγγελία σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν μπορώ να βάλω ακόμη. Ωστόσο αν διαβάσει κάποιος το thread κι ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου ASAP.

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis_61191
Link to comment
Share on other sites

Αντι να κανεις χαρουμενο αυτον που στα πουλησε που θα ξανααρπαξει λεφτουδακια απο τον επομενοπου δεν γνωριζει δεν τα βαζεις για αρχη αγγελια για χαρισμα-πωληση να κανεις χαρουμενο καποιο συγχομπιστα??

 

Εκτος και αν σου τα ανταλαξει με άλλα ψάρια...

Ρώτησε τον πρώτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...