Jump to content

Ζητώ συμβουλές και βοήθεια με χρυσόψαρα


killerknight

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά,

 

Είμαι νέο μέλος και δυστυχώς για εμένα και τα ψάρια μου διαπιστώνω ότι άργησα πολύ να σας βρω. Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε, το ιστορικό του προβλήματος είναι το εξής:

 

Παρέλαβα πριν κάποιους μήνες ένα ενυδρείο 60L από τον αδελφό μου ( ο οποίος ύστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες το παράτησε) για να φτιάξω το δικό μου θαλάσσιο βιότοπο. Το ενυδρείο έχει ένα εσωτερικό φίλτρο EIHEM (με σφουγγάρι μέσα), μια συσκευή οξυγόνου tetratec ap50, ενώ οι διαστάσεις του είναι 60(μήκος)*30(πλάτος)*30(ύψος).

Όταν λοιπόν πήρα απόφαση να το εγκαταστήσω μου πρότειναν έναν ιδιοκτήτη pet shop για συμβουλές (ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα ήταν ειδήμων και δεν είχε σκοπό να οικονομήσει από εμένα). Λέγοντας του ότι λατρεύω τα χρυσόψαρα μου πρότεινε να βάλω μέχρι έξι, ενώ στη συνεχεία (ναι έχει και συνέχεια) μου είπε να βάλω και έναν pleco αλμπίνο για την άλγη! Εγώ ως αρχάριος και (χαζο)χαρούμενος αποφάσισα να στήσω το ενυδρείο με έξι χρυσόψαρα. Το στρώσιμο άρχισε στις 30 Αυγούστου (με tetra aquasafe για αντιχλώριο), ενώ στις δέκα ημέρες τοποθετήθηκε το πρώτο ψάρι (ένα πορτοκαλί common) ενώ ταυτόχρονα (πάντα κατόπιν οδηγιών του pet shop) έβαλα βακτηρία sera bio nitrivec. Στη συνέχεια μπήκαν και τα υπόλοιπα χρυσόψαρα, με αποτέλεσμα στο τέλος να έχω τα εξής:

 

  • Δύο πορτοκαλί common
  • Δύο χρυσά (common και αυτά λογικά)
  • Δύο πολύχρωμα του είδους με το ιαπωνικό όνομα (δεν έχουν διαφοροποιήσεις από τα άλλα στη μορφολογία πλην του χρώματος.

Στο μήνα άλλαξα το 30% το νερού και έβαλα και βακτήρια-αντιχλώριο, ενώ αγόρασα και τον "γλείφτη", για την αντιμετώπιση της άλγης (πάντα κατόπιν οδηγιών). Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι μου είπαν στο pet shop να βάλω τον pleco μόλις γεμίσει το ενυδρείο άλγη, για να μην επιτίθεται στα χρυσόψαρα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το εξής:

 

Ο pleco αφού έφαγε όλη την άλγη άρχισε να κυνηγά σαν τρελός τα χρυσόψαρα που με τη σειρά τους έτρεχαν να σωθούν δημιουργώντας πανδαιμόνιο, ενώ από εχθές το απόγευμα τα δύο πολύχρωμα άρχισαν να κολλάνε στον πάτο του ενυδρείου σε μια γωνία είτε εναλλάξ είτε μαζί δίπλα δίπλα και να σηκώνονται μόνο για φαί ή όταν άνοιγα το φως το βράδυ για λίγο και μετά να ξαναπιάνουν πάτο.

Από την απελπισία μου άρχισα να ψάχνω στο internet όπου και βρήκα to site σας παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι έφριξα με όσα διάβασα, καθώς όλα όσα είχα κάνει ήταν λάθος. Αμέσως άρχισα να προσπαθώ να σώσω ότι μπορώ. Έως τώρα έχω κάνει τα εξής:

 

  • Απομάκρυνα άμεσα τον pleco και τον έχω προσωρινά σε μικρή πλαστική γυάλα με νερό από το ενυδρείο. Πήγα να το πάω πίσω και μου είπαν ότι τον παίρνουν μεν αλλά μπορώ να τον κρατήσω και σε γύαλα (εκεί έφριξα τελείως και έφυγα) 
  • Άλλαξα το 40% του νερού σήμερα, ενώ τα τάισα με βρασμένο αρακά σήμερα (σε περίπτωση που τα δύο έχουν swimblatter)

Το ένα από τα δύο πολύχρωμα εχθές είχα χάσει και την ικανότητα πλεύσης του, όμως σήμερα δείχνει να έχει επανέλθει όσον αφορά το αξιόπλοον του. Η όρεξη του δεν έχει χαθεί καθόλου, ενώ συνεχίζει σήμερα να κάθεται αρκετή ώρα στον πάτο (το φως το ανοίγω για 12 ώρες από τις 08.00 το βράδυ), κάνοντας όμως και μερικές βόλτες.

Το δεύτερο κάθεται λιγότερο συχνά, όταν έχει φως κολυμπά κανονικά, ενώ πολλές φορές πάει και κάθεται δίπλα στο πρώτο.

 

Και τώρα οι ερωτήσεις:

 

  • Να απομονώσω τα δύο ψάρια που πιάνουν πάτο? 
  • Σκέφτομαι, κατόπιν των όσων έχω διαβάσει εδώ, να αγοράσω ένα ενυδρείο EIHEM που βρήκα 240l για τα χρυσόψαρα μου το οποίο και πωλείται με πλήρη εξοπλισμό (εξωτερικό φίλτρο αυτόματη ταίστρα κ.τ.λ.) στα 650,00€ για να ανασάνουν τα δύσμοιρα. Για το στρώσιμο να χρησιμοποιήσω τα ίδια αντιχλώρια και βακτήρια? Θέλω και link για οδηγίες μεταφοράς ψαριών από ένα ενυδρείο σε ένα άλλο. Επειδή όμως αυτό θα γίνει σε δύο μήνες περίπου (να μαζέψω λεφτά) τι κάνω μέχρι τότε?
  • Το pleco να τον βάλω μόνο του στο 60l μετά? Δε θέλω να τον γυρίσω πίσω γιατί φοβάμαι για την τύχη του. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για ο μακροσκελές μήνυμα παιδιά, αλλά κοιτάω να διορθώσω τα λάθη ώστε να σωθούν τα ψαράκια μου.

Link to comment
Share on other sites

καλώς ήρθες στο φόρουμ .

πιστεύω ότι το πρόβλημα πλεύσης είναι από υψηλή αμμωνία...

τι μήκος έχουν τα χρυσόψαρα?

έχεις κάνει καμία μέτρηση?

με τόσα ψάρια το πρώτο που θα έκανα εγώ θα ήταν καθημερινές αλλαγές νερού περίπου το 50%

τώρα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σου πω τα λάθη σου μιας και τα γνωρίζεις.

νομίζω όμως ότι 2 μήνες είναι πολύς καιρός.

σκέψου μπας και χαρίσεις κανένα ψαράκι εδώ στο φόρουμ για να είναι καλύτερα και για τα υπόλοιπα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ φίλε που μου θύμισες τι ξέχασα να αναφέρω. όλες αυτές τις μέρες έκανα τα τεστ με stick δύο φορές την ημέρα και πάντα ήταν οκ προς όλες τις παραμέτρους (ph, χλώριο, αμωνία κτ.λ.). Όμως από ότι διάβασα εδώ δεν είναι τα πλέον αξιόπιστα οπότε θα πρέπει να πάρω υγρά. 

Link to comment
Share on other sites

Τα χρυσόψαρα είναι 4-6 εκατοστά έκαστο

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα καλως ηρθες ..!!!κ εγω νεος σε αυτον τον χωρο ειμαι για αρχη ξεκινησα με 2 fanky κ μετα ηρθαν κ τα υπολοιπα..κατεληξα με 6 + εναν πλεκο.μερικα πραγματακια κ απο μενα που μπορει να σου φανουν χρησιμα.!!με τα στικ δεν μετρας αμμωνια .πρεπει να παρεις υγρο τεστ αμμωνια για να ξερεις τι αμμωνια εχεις .κ θα εχεις αρκετη οπως ειχα κ εγω.θα χρειαζετε να κανεις πολλες αλλαγες αν δεν μπορεις καθε μερα τουλαχιστον 3 φορες την εβδομαδα.το 30%.ο πλεκο τρομαζει κ στρεσαρει τα ψαρια περα απο το οτι δεν εχουν τις ιδιες παραμετρους για να μπορουν να συμβιωσουν στο ενυδρειο κ ειδικα στα 60 λιτρα.την τροφη πρεπει να την ριχνεις μουλιασμενη οταν τα ταιζεις για να μην παθουν προβλημα νυκτικης κυστης.οσο ειναι κ τα 6 μαζι με τον πλεκο το μονο που θα γινετε ειναι να δημιουργουνται προβληματα,.κ αν δεν δημιουργουνται απο τον πλεκο θα δημιουργουνται απο το στρεσαρισμα της ιχθυοφορτισης σε αυτα τα λιτρα.αν συνεχιστει αυτη η κατασταση θα αρχισουν να κολλανε διαφορα το ενα το αλλο απο ick μεχρι μυκητες.το λιγοτερο.αν θες ενυδρειο τσεκαρε σε αγγελιες εδω μεσα κ σε αλλες σελιδες παιζουν πολυ καλες τιμες .!!!για να βοηθησεις κ να ηρεμησεις λιγο την κατασταση μεχρι να παρεις το ενυδρειο .εχει στο ikea κατι πλαστικα κουτια διαφανες λεγονται samla .κ χωρησε τα μισα μισα ωστε να χαλαρωσει λιγο η ιχθυοφορτιση.κ τον πλεκο βαλτον σε αλλον χωρο.γινετε πολυ μεγαλος κ οι περισσοτεροι γινονται αγριοι αναλογα τον χαρακτηρα τους.βαλε κ καμια ανουμπια για φυτο μεσα στο ενυδρειο για να σου φτιαξουν τα νητρικα.κ ανεβασε καμια φωτο για να δουμε περισσοτερα πραγματα κ να σου απαντησουν οι πιο εμπειροι...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε και καλωσήρθες. Γενικά τα λάθη που έγιναν τα γνωρίζεις. Θα έλεγα σίγουρα ναι σε μεγαλύτερο ενυδρείο. Τα 650 euro ομως για 240 lit είναι πάρα πολλά! Για παράδειγμα μπορείς να βρεις το juwel rio 240 με λιγοτερα απο 400 euro... ψάξε λίγο καλύτερα και αν χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαστε. Μη βιαστείς...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα φιλε μου..αρχικα αν εβαζες καποια φωτο με λεπτομεριες θα μας διευκολυνες...και επειτα τις μετρησεις απο το ενυδρειο εστω με στικ...επειτα μπορω να δω και να μιλησω περι του θεματος σου

Φιλικα παντα

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλωσόρισες , φαίνεται πως αγαπάς πολύ τα ψάρια σου και αναγνώρισες τα λάθη που έκανες. Εγώ θα σε συμβούλευα να κρατήσεις λιγότερα ψάρια (τα υπόλοιπα  μπορείς να τα χαρίσεις σε κάποιον από το φόρουμ) και να κοιτάξεις για ένα μεγαλύτερο ενυδρείο μέσα από τις

αγγελίες του φόρουμ όπου υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες. Όσο για τον πλέκο δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να τον κρατήσεις στο 60λιτρο, αλλιώς θα πρέπει να τον δώσεις και αυτόν. Έλεγχε τις παραμέτρους του νερού σου, κάνε συχνές αλλαγές και μην βιαστείς να πετάξεις τα λεφτά σου. Υπομονή και τα ψάρια σου θα είναι άρχοντες σε ένα μεγαλύτερο ενυδρείο ( να έχεις υπόψιν ότι το ένα χρυσόψαρο χρειάζεται τουλάχιστον 80 λίτρα ώστε να αναπτυχθεί σωστά).

 

Καλή επιτυχία  :bigemo_harabe_net-117:

Link to comment
Share on other sites

Παίδες πως ανεβάζω φωτό? Δεν μου ανεβαίνουν

Link to comment
Share on other sites

Παίδες πως ανεβάζω φωτό? Δεν μου ανεβαίνουν

 

Πατας εξελιγμένη επεξεργασία, και μετά αναζήτηση, επιλέγεις το αρχείο που θέλεις να φορτώσεις, και πατάς επισύναψη αυτού του αρχείου και προσθήκη στο μήνυμα.  Τελος πατας το κουμπί απαντήστε στο θέμα. :)

Έγινε επεξεργασία - SOTIRIS
Link to comment
Share on other sites

Ανέβηκαν!

post-61526-0-39885500-1445186218_thumb.jpg

post-61526-0-33741600-1445186235_thumb.jpg

post-61526-0-56127600-1445186248_thumb.jpg

post-61526-0-84863200-1445186264_thumb.jpg

post-61526-0-32533700-1445186282_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που κάθετε κάτω μπορείς να το τραβήξεις μια καλή φωτογραφία ;

Και το πλέκο .

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον Φιλε μου..

Εχεις απο οσο βλεπω 3 commet μπορει και 4,το ενα παιζεται να ειναι και common γτ δεν διακρινω ευκολα στην φωτο την ουρα...καθως επισης 2 shubunkin το ενα την εχει ακουσει απο κατι που αυτο δεν ξερω τι μπορει να ειναι αν δεν δω τις μετρησεις σου....

Αυτα απο τις φωτο περι ψαριων...

Απο τα ψαρια εχουμε 6*70=420 λιτρα ωφελιμο νερο για τα ψαρια σου...

Αυτα ολα για το τελικο τους μεγεθος καθως επισης για να φτασουν εκει πρεπει να εχουνε την προοπτικη αλλιως κατα των περασμα του χρονου θα αποκτησουν θεμα και θα ελατωνεται το προσδοκοιμιο ζωης τους...

Περι του πλεκο εγω θα σου ελεγα οτι δεν κανει για αυτα τα ψαρια...αυτα εχω απο προσωπικη εμπειρια...

 

Περι Φιλτρου/ενυδρειου κτλ

αυτα που εχω να σου πω ειναι οτι δεν αρκετο το φιλτρο ουτε και το ενυδρειο για αυτα τα χρυσοψαρα μιας ολα αυτα που εχεις θελουν πολυ δυνατη φιλτρανση καθως επισης και μινιμουμ ενυδρειο με μηκος το 1.20 

Ο πυθμενας θα επρεπε να ειναι ειτε αμμος ειτε λεπτο χαλικακι γτ τους αρεσει να παιζουν και δεν θα επρεπε να υπηρχε κατι ψευτικο μεσα λογω φοβου μην τραυματιστουν...

 

Λυσεις?

Απο την δικη μου οπτικη πλευρα...

Ψαξε για μεταχειρισμενο ενυδρειο τουλαχιστον στο 1 μετρο με σκοπο μελλοντικα να τα μεταφερεις καπου  αλλου η αλλιως απευθειας στο 1.50 για να εισαι μια χαρα κομπλε...

Μεχρι τοτε ομως για να μπορεσεις να τα κρατησεις σε ζωη αλλαγες νερου και seachem prime...

Αν δεν μπορεις ολα αυτα λογω διαφορων ζητηματων απο μερια σου τοτε καλυτερα να τα δωσεις σε συνχομπιστες...

Αυτα και παντα φιλικα απο μενα

 

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να είναι καλύτερη με το ψάρι που κάθεται κάτω.

Ο πλέκο έχει ήδη απομονωθεί

post-61526-0-46376100-1445187134_thumb.jpg

post-61526-0-83800500-1445187144_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα χθες ήταν το αδελφάκι του σε αυτή την κατάσταση αλλά σήμερα είναι πολύ κινητικό. Σηκώνεται για φαί και να τσιμπήσει χαλικάκια και μετά πέφτει πάλι. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτο παει να πει οτι προσπαθει καλο αυτο...απλα θελει και τις καταλληλες συνθηκες και οχι μονο...

Απλα πρεπει να αποφασισεις τι θα κανεις

Καθως επισης και καποιες μετρησεις να ειχαμε θα ηταν ακομα καλυτερα...

 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν μετρήσεις από stic ¨NO3 0, NO2 0, GH 8d, PH 7.2, CL2 0

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που έπαιρνα τις μετρήσεις υο ψάρι σηκώθηκε και κολυμπάει κανονικά, ενώ έπιασε πάτο το αδελφάκι του όπως χθες.

Link to comment
Share on other sites

το no3 μου κανει εντυπωση...εκανες αλλαγη προσφατα?

Οι μετρησεις συμφωνα με τα στικ ειναι καλες απο εκει και επειτα ομως κοιτα αυτο που σου ειπα περι φιλτρου και ενυδρειου γτ τα ψαρακια δυστυχως θα αποκτησουν θεματακια

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν μετρήσεις από stic ¨NO3 0, NO2 0, GH 8d, PH 7.2, CL2 0

 

 

Οι μετρήσεις είναι πριν την αλλαγή ή μετά ;

Απο τις μετρήσεις που μας έδειξες το ΝΟ2 και το ΝΟ3 μας ενδιαφέρει τώρα.

Να προτιμήσεις υγρα τεστ και άμεσα πρέπει να μετρήσεις και αμμωνία ΝΗ3/ΝΗ4 για να αποκλείσουμε τη περίπτωση ύπαρξης αμμωνίας, που θεωρητικά μετά από τόσους μήνες το φίλτρο πρέπει να έχει στρώσει

Το ΝΟ3 όμως να είναι 0 δεν μου κάθεται καλά

Αλλαγές κάθε πότε κάνεις και πόσο τη φορά ;

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή έγινε σήμερα στο 35-40% του νερού. όμως και πριν δεν είχα κακές ενδείξεις. 

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή έγινε σήμερα στο 35-40% του νερού. όμως και πριν δεν είχα κακές ενδείξεις. 

 

Τις προηγούμενες φορες κάθε ποτε έκανες αλλαγές και πόσο ;

Οι μετρήσεις που μας έδειξες ήταν πριν την αλλαγή ή μετά ;

Τα νιτρικά ΝΟ3=0 δεν είναι καλή ένδειξη σε αυτό το ενυδρείο με τόσα ψάρια

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές που έδειξα ήταν μετά την αλλαγή. Είχα κάνει την 1η αλλαγή νερού πριν 15 ημέρες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...