Jump to content

Διακόσμηση ενυδρείου, 3D background.


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, ψάχνοντας και διαβάζοντας διάφορα άρθρα σε ελληνικά και ξένα forum, μου έχουν δημιουργηθεί αρκετές απορίες αναφορικά με την διακόσμηση ενος ενυδρείου.

Δεν αναφέρομαι μόνο στο αισθητικό κομάτι (το οποίο είναι καθαρά υποκειμενικό), όσο στο γεγονός ότι κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα είτε στα ψάρια, είτε να δυσκολέψουν τη "ζωή" (..και κατ' επέκταση την συντήρηση του ενυδρείου) του ιδιοκτήτη του ενυδρείου. Που σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου θα τον κάνουν να μετανιώσει για την επιλογή του.

πχ...

 

Η τοποθέτηση κάποιου 3D background στην πλάτη του ενυδρείου, δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο ενυδρείο και στα ψάρια?

Ας υποθεσουμε ότι η εταιρεία παραγωγής του είναι απόλυτα αξιόπιστη, και ας υποθεσουμε ότι το προιόν όντως δεν δημιουργεί πρόβλημα στο ενυδρείο, πόσο πιο πιθανή είναι  η δημιουργίας άλγης επάνω σε αυτή την κατασκευή σε σχέση με το τζάμι του ενυδρείου?

Πόσο εύκολα καθαρίζονται αυτές οι προσθήκες σε σχέσι με το τζάμι (το οποίο καθαρίζεται ακόμη και με μια τηλεκάρτα)?

Δεδομένου ότι αυτές οι προσθήκες κοστίζουν αρκετά χρήματα, αξίζει κάποιος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ή σε 1 χρόνο θα έχει γεμίσει άλγη και δεν θα έχει καμία σημασία το τι είχες βάλει αρχικά? 

 

Θα ήθελα να ακούσω τις εντυπώσεις όλων εσάς που έχετε ή είχατε τέτοιου είδους προσθήκες στα ενυδρεία σας.

Link to comment
Share on other sites

Λαμπρο με το να φτιαξεις μια πλατη 3d προσπαθεις να πετυχεις κατι φυσικο,και για να πετυχεις κατι φυσικο σημαινει οτι δεν το καθαριζεις με μανια.Στην φυση ολο το σταθερο τοπιο (πετρες,βραχια κτλ) ειναι καλυμενο με αλγη.Προσωπικα δεν μου αρεσει και πολυ το 3d backround και ειδικα στα δικα μας ενυδρεια που οπως και να το κανεις ειναι μικρα και τρωει λιτρα.Αν ειχα ενα μεγαλο ενυδρειο (500+lt) μπορει και να εφτιαχνα αλλα γενικα δεν θελει σχολαστικο καθαρισμα ενα ενυδρειο.Ποσο μαλλον αν θες να πετυχεις κατι που να μοιαζει φυσικο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ εν μέρη μαζί σου Μιχάλη, όμως (..αν λέμε) σχεδιάζεις να φτιάξεις κάτι ή να αγοράσεις κάτι, που οπτικά σου δημιουργεί μια ευχάριστη εικόνα αρχικά, και αυτό, είτε το φτιάξεις (πχ..)πράσσινο, είτε κόκκινο, είτε εμπριμέ με βούλες (..περί γούστου..) , και ξέρεις ότι αυτό σε "χ" χρονικό διάστημα θα γίνει το ίδιο με όλα τα άλλα, ίσως να σε αποτρέψει από το να το κάνεις.

Για αυτό ρωτάω, όσους έχουν κάνει κάτι τέτοιο, είτε DIY, είτε αγοραστό, να πουν τις εντυπώσεις τους και τα προβλήματα τους σε σχέση με αυτή την προσθήκη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω ένα diy σαν πέτρες. Χωρίς άλγη, ό,τι και βάλεις θα μοιάζει ψεύτικο. Περίμενα πώς και πώς να εμφανιστεί η άλγη. Όταν παράγινε το καλό, τη ρούφηξα με το λάστιχο. Βέβαια στις σχισμές κτλ έμεινε μερική αλλά και στις τις λείες επιφάνειες έμειναν τα ψιλά. Αλλά χωρίς αυτά τα ψιλά θα φαινόταν ψεύτικο.

Τώρα, επειδή έχω δει σε βιντεάκια που μερικοί φτιάχνουν κάτι φόντα αφύσικα, πχ μπορεί ο άλλος να φτιάχνει το όνομά του. Αν πας σε κάτι τέτοιο  :thumbsd:  μπορείς με μια μαλακή οδοντόβουρτσα να το καθαρίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Στο παρελθόν είχα φτιάξει ένα πολύ όμορφο background χρησιμοποιώντας φυσικό φελό.

Προβλήματα δεν υπήρξαν όσον αφορά τα ζωντανά. Μετά από λίγο διάστημα η άλγη που δημιουργήθηκε έδινε ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

Το ενυδρείο λειτούργησε με αυτό το background αν θυμάμαι καλά περίπου τριάμιση χρόνια (μετά επωλήθει λογω αγορας μεγαλύτερου) και πιστεύω πως άξιζε τον κόπο της κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

χαχαχχαχα... είπαμε φίλε μου για Background (... πχ μπορεί ο άλλος να φτιάχνει το όνομά του), αλλά αυτό ξεπερνάει την φαντασία μου !!!

ε, ας βάλει και 2 λάμπες νέον από κάτω !!!

Πέρα από το αισθητικό του πράγματος, (συμφωνώ ότι η άλγη σε νορμάλ επίπεδο το κάνει πιο φυσικό) απλά ρώτησα για το όταν θέλεις να το καθαρίσεις κάπως αν είναι εύκολο ή δύσκολο (δεν είπαμε να είσαι και από πάνω με την βούρτσα).

επίσης ρωτάω και για πρακτικά κομμάτια του θέματος, όπως πχ.. έχω δει background που έχουν από πίσω κρυμένα τους θερμοστάτες και τους σωλήνες εισαγωγής του φίλτρου (μπαστούνια, κτλ...), και θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι λειτουργικά όλα αυτά?

αν δηλαδή κάνουν δουλειά έτσι που είναι κρυμένα ή για χάρη της ομορφιάς (υποκειμένικό)  χάνεις από την ουσία (μικρότερη ή προβληματική ανακύκλωση του νερού).

Αυτά θέλω να μάθω. 

Link to comment
Share on other sites

Sotiris, Dex, έχετε ακούσει κάτι σχετικό με προβλήματα σε περίπτωση που τα μπαστούνια εισαγωγής και ο θερμοστάτης είναι κρυμένος πίσω από το Background ?

 

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που λόγω της κατασκευής << κόβεται>>  η σωστή κυκλοφορία, σίγουρα τίθεται θέμα ελλιπούς φίλτρανσης και θερμοκρασίας.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό πως μπορείς να το υπολογίσεις εξ' αρχής όταν μιλάμε για έτοιμο 3D Background ? Στα περισσότερα 3D που έχω δει τα έχουν από πίσω και αφήνουν κάποια τρύπα μπροστά για να περνάει το νερό στο πίσω μέρος. Φτάνει όμως μόνο αυτό ?

 

Αυτό είναι ένα θέμα σοβαρό και σε ευχαριστώ που το επισημαίνεις.

Link to comment
Share on other sites

Ειχα background της juwel 6-7 χρονια περιπου,πριν κανα μηνα το ξηλωσα.

Εκτος οτι τρωει λιτρα απο το ενυδρειο,εμενα επιανε πολυ τριχοειδη αλγη τα τελευταια χρονια και δεν μπορουσε να καθαρισει με τιποτα,παντα εμενε καπου και μετα ξαναμεγαλωνε.

Αν βαλεις τον θερμοστατη απο πισω,δεν θα εχεις σωστη θερμοκρασια,για να το πω καλυτερα,ο θερμοστατης θα δουλευει πολυ περισσοτερο.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα "Rastafarian". Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Τέτοιου είδους απαντήσεις έψαχνα και ψάχνω να βρώ.

Μου έχουν πει αρκετά παρόμοια πράγματα παιδιά από το forum και για αυτό ψάχνομαι (πέρα από το αισθητικό βέβαια του πράγματος).

Να μου πούνε όσοι έχουν πείρα από αντίστοιχη κίνηση ποιά είναι τα ουσιαστικά προβλήματα που ενδεχομένως να συναντήσω.

Σαφέστατα η τελική επιλογή είναι του καθενός από εμάς, αλλά είναι πολύ ουσιαστικό πιστεύω να μάθεις πέντε - δέκα πρακτικά προβλήματα ή ιδιομορφίες που ενδεχομένως να σου παρουσιαστούν.

 

Η αφίσα (αν είναι σε πολύ υψηλή ανάλυση) πιστεύειες ότι θα δείχνει ωραία (καταλαβαίνω ότι αυτό που ρωτάω είναι υποκειμένικό) ή δεν θα μπορεί να φαίνεται καθαρά οπότε πάμε στην κλασική κίνηση του βαψίματος της πλάτης?

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα να σου πω,εγω ειχα θεμα με αλγη γενικα στο ενυδρειο τον τελευταιο καιρο και εφταιγε ο φωτισμος μου,ειχα να αλλαξω λαμπες κατι χρονια.

Πιο πριν που δεν ειχα αλγη,το background μια χαρα ηταν,επιανε πολυ λιγη αλγη που το εκανε πιο φυσικο.Απλα αν παισεις αλγη γενικα,δεν θα μπορεις να την καθαρισεις καλα.

Συν οτι σου κοβει και λιτρα απο το ενυδρειο.

Εγω εκτος απο αυτο το background,στα υπολοιπα ενυδρεια μου βαφω τις πλατες μαυρες,εκτος απο το συγκεκριμενο που τωρα που ξηλωσα την 3d,εβαλα μαυρο ματ χαρτονι.

Δεν ξερω να σου πω πως θα φαινεται η αφισα που λες.

Link to comment
Share on other sites

φίλε ένα μόνο θα σου πω κανε ότι πλάτη θες όπως την θες και την γουστάρης, αλλά ένα να έχεις υπόψη σου, να την κάνεις έτσι ώστε να μπορεί να βγαίνει χωρίς να γκρεμίσεις το ενυδρείο σου, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση σε κάποια φάση να μην την βαρεθείς και να θες να αλλάξεις σκηνικό.

 

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να κρύψεις τον θερμαντήρα, να τον βάλεις δίπλα από τον σωλήνα που ρουφάει το νερό, έτσι ώστε να κυκλοφορεί το ζεσταμένο νερό. Αλλιώς θα ζεσταίνει ένα κλειστό σημείο και δεν θα κάνει τίποτα

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και τις απόψεις σας. Επειδή το ψιλοφοβάμαι το όλο σκηνικό μήπως κάτι δεν παέι καλά, μήπως την βαρεθώ (όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος "Χρήστος" πιο πάνω), μήπως μαζέψει ένα σκασμό άλγη και μπορεί να μοιάζει φυσικό το σκηνικό, για κάποιους, (αλλά εντελώς χάλια για εμένα), και επειδή και κοστίζει αρκετά και επειδή δεν θέλω άν χρειαστεί να την βγάλω να ξηλώσω όλο το ενυδρείο, θα πάω στο βάψιμο της πλάτης με μαύρο χρώμα και τελειώσαμε.

Σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας με βοηθήσανε πάρα πολύ. 

Link to comment
Share on other sites

Επισης αν δεν θες να βαψεις το πισω γυαλι του ενυδρειου μπορεις να πας σε ενα βιβλιοπωλειο και να ζητησεις μαυρο αυτοκολητο και απο τις δυο πλευρες.Εγω τετοιο βαζω σε ολα τα εβυδρεια μου,κοστιζει 80 λεπτα το μετρο (επι 60 εκκατοστα) και οταν ξεκολαει μετα απο καιρο δεν αφηνει κολλα (αυτο που ειναι για να ντυνουμε τετραδια)

Έγινε επεξεργασία - argy1
Link to comment
Share on other sites

Επισης αν δεν θες να βαψεις το πισω γυαλι του ενυδρειου μπορεις να πας σε ενα βιβλιοπωλειο και να ζητησεις μαυρο αυτοκολητο και απο τις δυο πλευρες.Εγω τετοιο βαζω σε ολα τα εβυδρεια μου,κοστιζει 80 λεπτα το μετρο (επι 60 εκκατοστα) και οταν ξεκολαει μετα απο καιρο δεν αφηνει κολλα (αυτο που ειναι για να ντυνουμε τετραδια)

 

Και σακουλα μαυρη κανει :D Το ειδα στην πραξη και ηταν μια χαρα..

Link to comment
Share on other sites

χαχαχαχαχα.... καλό αυτό με την σακούλα!!! πρέπει να είναι συγκεκριμένη μάρκα? (...χαχαχαχα :thumbsu: )

Μιχάλη το αυτοκόλητο το είχα δοκιμάσει στο μικρό (54 λτ) που έχω και το αποτέλεσμα δεν μου πολυάρεσε, (άσε που για να το κολλήσω σωστά έφτυσα αίμα.  :cigar: )

οπότε θα πάω στο βαψιματάκι με ρολό και μαύρο πλαστικό και θα είμαι σούπερ.

 

(ε,,, ρε και μου το 'λεγε ο Θοδωρής αλλά εγώ δεν τον άκουγα). Που είσαι "Θοδωρή" ????????

 

Δεν πειράζει όμως, για αυτό υπάρχει το forum για να διαβάζουμε απόψεις από όσο το δυνατόν περισσότερους.

Link to comment
Share on other sites

Παρεπιπτόντως.... "αναβαθμίζομαι" !!!

Την Παρασκευή (πρώτα ο Θεός), θα πάμε με τον Θοδωρή να πάρουμε το νέο μου ενυδρείο (Rehau 300 lt), ένα φίλτρο ASTRO AS-2212, και ένα θερμοστάτη Jager 300 watt.

 

και μετά full για Malawi !!!

 

Αφρική σου 'ρχομαι.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...