Jump to content

Απορίες για στρώσιμο φυτεμένου ενυδρείου


Recommended Posts

Επειδή οι απορίες μου αφορούν τόσο τα φυτά όσο και γενικότερα το ενυδρείο δεν ξέρω αν το ανοίγω σωστά εδώ ή έπρεπε να πάω στα φυτεμένα ή να ανοίξω δύο θέματα. Mods παρακαλώ τα φώτα σας. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το post-σεντόνι αλλά το βρήκα απαραίτητο για εισαγωγή στο θέμα μου.

 

Έπειτα από μία σύντομη προσπάθεια με ένα 6λιτρο που δεν περιγράφω για να μην κάνω πιο μεγάλο το σεντόνι, αποφάσισα να πάω στα 50 κάτι λίτρα. Έψαξα σε δύο LFS και κατέληξα να πάρω τo Rekord 600 της Juwel διαστάσεων 61x31x42cm που ονομαστικά χωράει 63lt (αλλά στην πραγματικότητα τα μέτρησα γύρω στα 55). Έχει όλα τα στάνταρ αξεσουάρ από μαμά:

  • Φίλτρο bioflow super με αντλία 300l/h 4,4w. Εχει μέσα μόνο τα στανταρ σφουγγάρια: το άσπρο σαν βάτα, το μαύρο /άνθρακα, το πράσινο με μεγάλους πόρους (Nitrate remover κατά τη Juwel) και το μπλε με πιο μικρούς πόρους. (Έχω διαβάσει για το βιολογικό υλικό και το έχω σκοπό για αργότερα).
  • Αντίσταση 50w μέσα στο κουτί του φίλτρου
  • Φωτισμός μία λάμπα 15W T8 Day-lite "Monolux 60"

 

Διαβάζοντας πληροφορίες σε ξένα site :geek:  και βλέποντας φυτεμένα ενυδρεία αποφάσισα να πάω σε πραγματικά φυτά αν και φαντάστηκα ότι κάνει τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα για έναν αρχάριο. Ήθελα όμως τον πλήρη βιολογικό κύκλο-φυσικό φιλτράρισμα και την εικόνα του ζωντανού που δίνουν τα αληθινά φυτά ενώ σιχαίνομαι τα πλαστικά. Είμαι χρόνια ερασιτέχνης κηπουρός οπότε θεώρησα ότι και μια παραπάνω εξοικείωση από τον κοινό αρχάριο την έχω. 

 

Μου είπαν στο LFS ότι μπορώ να φυτέψω και σε σκέτο χαλίκι (χωρίς ειδικό υπόστρωμα) αρκεί να βάλω κάποιες ταμπλέτες. Δεν είχα ούτε έχω σκοπό επί του παρόντος να πάω σε λύση CO2 κλπ ούτε να αναβαθμίσω το φωτισμό οπότε θα πήγαινα για εύκολα φυτά χωρίς απαιτήσεις.

Αφού λοιπόν το ενυδρείο είχε στηθεί με χαλικάκι και κάποια διακοσμητικά, δούλευε μια εβδομάδα και επιβεβαίωσα ότι λειτουργούσε και η αντίσταση (που ρύθμισα στους 28), αγόρασα και φύτεψα στις

 

19/5:

2 Ανούμπιες barteri var barteri (εκ των οποίων η μία φάνηκε να έχει ήδη δημιουργήσει ένα ακόμα φυτό και το χώρισα οπότε έγιναν τρεις)

1 hugrophila corymbosa angustifolia

1 cryptocoryne και 

2 Cladophora aegagropila aka marimo που αμόλησα στο βυθό

 

Για το καθένα πριν το φυτέψω έβαζα μια ταμπλέτα Sera Florenette σύμφωνα με τις οδηγίες του LFS και από πάνω φύτευα. Επειδή δεν είχα ιδέα περί χειρισμού υδρόβιων φυτών είδα μερικά βίντεο (έτσι γνώρισα το tropica) αλλά για τις ανούμπιες δεν ήμουν σίγουρος πως να τις στηρίξω και που αρχίζει/τελειώνει το ρίζωμα και που οι ρίζες οπότε έθαψα ελαφρά τα ριζώματα. Έριξα τη θερμοκρασία στο 26 αφού διαβάζοντας σιγά σιγά μου φάνηκε υπερβολή το 28. Για το φως έβαλα χρονοδιακόπτη που είχα και το ρύθμισα να ανάβει 18:00 - 0:00 (6 ώρες).

Μου φάνηκαν όμως λίγα τα φυτά και στο μεταξύ γλυκάθηκα οπότε άρχισα να ψάχνω προφίλ φυτών με βάση την κλίμακα της tropica για να βρω τα easy και κατέληξα την επομένη να αγοράζω και να φυτεύω επίσης

20/5:

eleocharis parvula

Microsorum pteropus 'Windeløv'

Hygrophila 'Siamensis'

limnophila sessiliflora

καθώς και τα "medium":

Alternanthera reineckii 'Mini'

echinodorus tenellus

 

Κατά τη φύτευση και βγάζοντας τα γλαστράκια τους, όποια φυτά έβλεπα ότι "με παίρνει" τα διαιρούσα και έτσι τα άπλωσα περισσότερο. Πέρα από τις ταμπλέτες έριξα και Sera Florena για τα λίτρα μου. 

Επίσης έβγαλα εντελώς έξω τις ανούμπιες και μαζί με το Microsorum τα έδεσα πιο ψηλά πάνω σε διακοσμητικά (ψεύτικο κοράλι και ψεύτικο βραχάκι) ώστε οι ρίζες να μην ακουμπάνε καν στο χαλίκι. Εκεί εντόπισα βέβαια ένα κενό πληροφορίας αφού η οδηγία για μια ταμπλέτα κάτω από κάθε φυτό δεν κόλλαγε...

 

Το νερό είχε μια πρασινωπή απόχρωση αλλά μετά από μερικές μέρες τελικά καθάρισε εντελώς και έγινε κρυστάλλινο.

 

Σχετικά με ψάρια η οδηγία του LFS ήταν "ρίχνεις βακτήρια και μετά από 2 μέρες βάζεις ψάρια". Ωστόσο συνεχίζοντας στο μεταξύ το διάβασμα για τα επόμενα βήματα ανακάλυψα τις μεθόδους στρωσίματος με ψάρια και χωρίς ψάρια και μου φάνηκε καλή ιδέα να δοκιμάσω την μέθοδο χωρίς ψάρια και συγκεκριμένα με τροφή. Είχα τροφή χρυσόψαρου από την προαναφερθείσα αποτυχημένη απόπειρα και την έβαλα μάλιστα μέσα σε ένα μεταλλικό φίλτρο τσαγιού ώστε να μπορώ να την ξαναβγάλω και να μη σκορπίσει παντού στο ενυδρείο. Αυτό έγινε την επόμενη από το τελευταίο φύτεμα δηλαδή

21/5... Είχα και ένα υγρό τεστ αμμωνίας (NH4 Profi Test) που έμεινε από την ίδια αποτυχημένη απόπειρα και άρχισα να μετράω. Έριξα επίσης βακτήρια πιστεύοντας ότι θα παραχθεί άμεσα αμμωνία και θα έχουν να φάνε.

22/5 πρωί μέτρησα μηδέν (0) αμμωνία και πρόσθεσα λίγη τροφή ενώ έριξα και πάλι το υγρό λίπασμα Sera Florena. 

22/5 βράδυ μέτρησα λίγη παραπάνω αμμωνία αλλά πάντως κάτω από 0,25 mg/L και πρόσθεσα λίγη ακόμα τροφή

23/5 μέτρησα πρωί και βράδυ και η αμμωνία ήταν ακόμα σταθερή. Πρόσθεσα κι άλλη τροφή

24/5 και πάλι ήταν κοντά στο 0 η αμμωνία οπότε άρχισα να σκέφτομαι ότι το τεστ δεν δουλεύει και για να σιγουρευτώ τέσταρα azax για τζάμια. Είδα να κιτρινίζει αρκετά και θεώρησα ότι δουλεύει. Η ημερομηνία λήξης του είναι 6/2017.

Μεγάλη παρένθεση που αφορά τα φυτά: Σε αυτό το χρονικό σημείο έβλεπα ότι τα φυτά παρουσίαζαν τρύπες σε κάποια φύλα και κατάλαβα ότι δεν πάνε καλά. Κυρίως όμως ήταν εμφανές ότι το ένα φύλο στη μία ανούμπια έγινε κατάχλωμο προς το κίτρινο. Την έβγαλα από το νερό και παρατήρησα πολύ άσχημη μυρωδιά ενώ ένα άλλο φύλλο που έδειχνε καταπράσινο και υγιές μου έμεινε στο χέρι. Το ρίζωμα είχε μια καφετί γλίτσα και φαινόταν να έχει φάει τη βάση του φύλου που κόπηκε. Πανικόβλητος googlαρα και είδα για κάποια ασθένεια που σαπίζει το ρίζωμα και μάλιστα είναι κολλητική και δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει. Την έβαλα κάτω από τη βρύση και με μια οδοντόβουρτσα την καθάρισα οπότε έφυγε η μυρωδιά και το ρίζωμα φάνηκε από μέσα υγιές. Επίσης είχε αρχίσει να πετάει κι άλλες ρίζες κι ένα μάτι για νέο φύλλο. Αποκολλήθηκε άλλο ένα ζευγάρι φύλλα που όμως ήταν μεταξύ τους ενωμένα και αποφάσισα να επιστρέψω αυτά στο ενυδρείο ενώ το κυρίως φυτό το έβαλα σε μια κανάτα με νερό από το ενυδρείο. Το κιτρινισμένο φύλλο παραδόξως ήταν ακόμα πάνω στο ρίζωμα και δεν φαινόταν έτοιμο να πέσει ενώ υπήρχε άλλο ένα μεγάλο υγιές φύλλο.

 

Για να μην τα πολυλογώ συνέχισα να μετράω αμμωνία στο ενυδρείο χωρίς να προσθέσω όμως άλλο τροφή και μέτραγα σχεδόν 0 μέχρι και 29/5

30/5 "έσπασα" και το πήρα απόφαση ότι για κάποιο μυστήριο λόγο δεν παίζει το στρώσιμο έτσι και ίσως η τροφή δεν ήταν η κατάλληλη. Οπότε γύρισα στο plan B που ήταν βακτήρια και σε δύο μέρες ψάρια. Ως τότε δεν είχα κάνει καμία αλλαγή νερού αφού δεν έβλεπα καν αμμωνία και θεωρούσα ότι η αλλαγή θα μου εμπόδιζε κι άλλο το στρώσιμο.

Έριξα βακτήρια και υγρό λίπασμα.

Η ανούμπια στην καραντίνα (χωρίς θέρμανση και ιδιαίτερο φωτισμό αλλά wtf ανούμπια είναι σκέφτηκα) έδειχνε να κρατάει και ήμουν έτοιμος να την επιστρέψω στο ενυδρείο αφού δεν ξαναεμφανίστηκε η γλίτσα.

31/5 Έψαξα τα προφίλ ψαριών και κατέληξα στα γκάπι που είχα εξαρχής κατά νου οπότε αποφάσισα να πάρω δύο θηλυκά ως ελάχιστη ιχθυοφόρτιση για να πάρει μπρος το φίλτρο. Μου έκοψε όμως και πήρα και άλλο τεστ αμμωνίας μάρκας API που είχα διαβάσει στο μεταξύ εδώ ότι είναι καλό.

Έχοντας ακόμη τα ψάρια στη σακούλα μέτρησα με το νέο τεστ και πανικόβλητος είδα >2ppm!! Την ίδια στιγμή το παλιό τεστ το χαβά του.  :growl:

Έβαλα μπρος κι έκανα αλλαγή λίγο πάνω από 10% κι έβαλα ξανα βακτήρια όσο η σακκούλα των ψαριών αναπαυόταν στην επιφάνεια του νερού. Αργά το βράδυ δεν είδα άλλη επιλογή από το να τα ρίξω μέσα αφού στη σακούλα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Περιττό να πω ότι σχεδόν δεν κοιμήθηκα και κάθε τόσο τα έψαχνα με σβηστά τα φώτα να μην τα σοκάρω κι άλλο.

Από τότε μέχρι σήμερα μετράω ανα 12ωρο περίπου την αμμωνία και κινείται μεταξύ 1 και 2 ppm ενώ μια μέρα πέρασε και πάνω από το 2. Αφού μετρήσω κάνω αλλαγή σχεδόν καθημερινά 6 λίτρα (10% και κάτι με προετοιμασία λίγες ώρες πριν σε βαρελάκι με αντιχλώριο για τα λίτρα της αλλαγής) . Ταίζω ελάχιστα και μέρα παρά μέρα από λύπηση αφού τα βλέπω να τρώνε σαν τρελά σε feeding frenzy και δεν προλαβαίνει να πέσει ούτε ψίχουλο στο βυθό. Φοβάμαι όμως μην ξεφύγει κι άλλο η αμμωνία και είμαι σε δίλημμα. Πήρα επίσης τεστ ΝΟ2 της API και μέχρι σήμερα μου δείχνει 0. Αυτό λογικά σημαίνει ότι ο κύκλος δεν έχει καν ξεκινήσει αλλά πως είναι δυνατόν μετά από τόσες μέρες;

Τα ψαράκια από την πλευρά τους όπως είπα τρώνε ζωηρότατα αλλά και δείχνουν γενικά άψογα, το πρωί τα βρίσκω αραγμένα ακίνητα πίσω από φυτά και καθώς αυξάνεται το φυσικό φως ξεμυτάνε κι όταν πλέον ανάψουν και τα φώτα κολυμπάνε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ενυδρείου άλλοτε νωχελικά και άλλοτε απότομα και νευρικά σαν έντομα. Σήμερα μόνο με ανησύχησαν λίγο γιατί ανέβαιναν κοντά στην επιφάνεια περισσότερο από τις άλλες μέρες.

Από την άποψη των φυτών τα πράγματα είναι πολύ πολύ χειρότερα. Η ανούμπια που ήταν στην καραντίνα όταν την έβγαλα να την εξετάσω έλιωσε το ρίζωμα στα χέρια μου και πετάχτηκε. Το υπόλοιπο κομμάτι της στο ενυδρείο έβγαλε δικές του ρίζες αλλά χθες βρήκα πάλι λίγη γλίτσα και το ένα από τα δύο φύλλα αποκολλήθηκε. Καθάρισα πάλι με οδοντόβουρτσα και το ξανατοποθέτησα.

  • Το echinodorus έχει εμφανώς πιάσει καθώς βγάζει και δρομείς που τους πιέζω μέσα στο χαλίκι εκεί που θέλω για να το κάνω πιο πυκνό. Το χρώμα δεν είναι τόσο καλό αλλά σε σχέση με τα άλλα φυτά αυτό είναι το μικρότερο μου πρόβλημα.
  • Οι άλλες ανούμπιες δείχνουν πολύ καλά εκτός από μια ελαφριά συστροφή των φύλλων σε αυτή που χώρισα από την μεγάλη (αυτή που πέθανε στην καραντίνα). Βγάζει όμως ρίζες και τα φύλλα δείχνουν μια χαρά.
  • Το limnophila σε άλλα σημεία που το έβαλα πιάνει και μεγαλώνει ενώ σε άλλα άρχισε να μαυρίζει από τη ρίζα προς τα πάνω και να σαπίζει. Αυτό το μαύρισμα από τη ρίζα προς τα πάνω το έπαθαν και άλλα και έχω την παράδοξη εικόνα να έχουν βγάλει νέα φύλλα με ωραίο χρώμα και τελικά το φυτό να κόβεται από κάτω. Σε μερικά που έμενε αρκετό κομμάτι φαινομενικά υγιές το έκοψα και το ξαναφύτεψα για να δω αν πιάσει. 
  • Το Microsorum  δείχνει καλά εκτός από μερικά φυλλα που έχουν μαυρίσει ελάχιστα στις άκρες.
  • hugrophila  έλιωσε σχεδόν όλη από κάτω προς τα πάνω
  • Alternanthera το ίδιο αλλά επειδή το πάνω "υγιές" μέρος έχει βγάλει ριζίδια το ξαναφύτεψα
  • eleocharis που ήταν και easy υποτίθεται αναπτύσεται μεν σε ύψος και την κούρεψα αλλά τελευταία άρχισε να καφετίζει πολύ. Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα αν είναι η ίδια που χαλάει ή έχει κάτσει πάνω της κάτι άλλο.
  • cryptocoryne πάει καλά αν και έχασε αρχικά φύλλα που έλιωσαν αλλά έβγαλε καινούργια και πλέον δείχνει πολύ γερή (φτου φτου)

Δεν αναφέρω marimo την έχουν καταβρεί και μεγαλώνουν αν τα χάσω και αυτά θα είμαι εντελώς για τα μπάζα.

 

Η θερμοκρασία παίζει από 26 εως 27 ανάλογα και με τον καιρό αφού δεν έχω τρόπο ψύξης παρα μόνο το aircondition του χώρου. 

Το φως πλέον το ανάβω από 17:30 οπότε σύνολο είναι 6μιση ώρες. Φοβήθηκα να το αυξήσω για να μην προσθέσω και άλγες στα προβλήματα, συν ότι υποτίθεται τα φυτα που έχουν απομείνει έχουν μικρές απαιτήσεις.

 

Επειδή ήδη φαντάζομαι σας κούρασα δε συνεχίζω σε άλλες λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση για να ακούσω τι έχει να μου πει όποιος έχει το κουράγιο να διαβάσει για να κατευθυνθεί το θέμα από εκεί και πέρα.

 

Οι βασικές απορίες είναι τι (δεν) έχουν τα έρμα τα φυτά και λιώνουν και γιατί δεν παίρνει μπρος ο κύκλος του αζώτου.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχην καλως ηρθες! :)

 

Θα ξεκινησω απο το αμεσο προβλημα που ειναι το στρωσιμο....και αν παραλειψω κατι ή πω κατι λαθος ας με διορθωσουν οι πιο εμπειροι....

 

Κατ'αρχας,για να καταναλωθει η αμμωνια χρειαζεσαι βακτηρια και αν δεν εχεις βιολογικο υλικο,που θα αποικησουν?Στα σφουγγαρια?Ελαχιστα....το εχω κανει κι εγω οταν ξεκιναγα το χομπυ και δεν....

Αρα,αυριο κι ολας πας και παιρνεις βιολογικο υλικο αμεσα και το βαζεις στη θεση του πρασινου σφουγγαριου.

Ριχνεις βακτηρια και αγοραζεις και ενα Seachem Prime που δεσμευει την αμμωνια και την κανει μη τοξικη...

Κανε και μια αλλαγη νερου 40-50% και βαλτα ολα αυτα μεσα....βιολογικο,prime και βακτηρια

Ταιζεις ελαχιστα εως καθολου (μερα παρα μερα) και μετρας αμμωνια...

Κανονικα πρεπει να μετρας και νιτρωδη(ΝΟ2) και νιτρικα(ΝΟ3) για να δεις που βρισκεται ο κυκλος του αζωτου

Ξερω οτι τα τεστ ειναι ακριβα....αλλα σε τετοια φαση δυστυχως ειναι απαραιτητα...

 

Αυτα ειναι τα αμεσα....για τα φυτα θα δουμε....

Μαλλον εχεις ριξει πολυ λιπασμα συν τις ταμπλετες....εγω δεν θα εριχνα αλλο λιπασμα....τα φυτα ειναι ευκολα αυτα.....

Link to comment
Share on other sites

Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις, είχα κάνει και self intro στο κατάλληλο thread :)

Για NO3 δεν πήρα ακόμα το τεστ γιατί θεώρησα ότι δεν έφτασα εκεί ακόμα αφού δεν άρχισαν τα NO2 και είπα να γλυτώσω κανα φράγκο για λίγο καιρό ακόμα.

 

Το Prime το έχω στο μάτι για επόμενη αγορά αλλά ήδη είχα προλάβει κι αγόρασα το Sera aquatan 250ml...

 

Το τάισμα έτσι όπως λες το κάνω.

 

Για τα φυτά επειδή μπορεί να χάθηκες στο σεντόνι υπενθυμίζω δεν έχω υπόστρωμα. Σίγουρα όμως δεν είναι πρώτη προτεραιότητα ας στρώσει και μετά θα τα στρώσω κι αυτά που θα μου πάνε.

 

Τώρα που το ξαναδιαβάζω ίσως έπρεπε να αριθμήσω τις μέρες για περισσότερη ευκολία. Δεν έχει νόημα τι μέρα ήταν όσο αν ήταν day 1 day 10 κλπ Αλλά δεν μπορώ να κάνω επεξεργασία, φαντάζομαι κανόνας του φόρουμ για να μπορούν να απαντάνε όλοι σε σταθερό θέμα.

Έγινε επεξεργασία - kostascb
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και καλως ηρθες.

Δεν θα πω τιποτα για τα φυτα αυτη τη στιγμη αφου αυτο που μας νοιαζει τωρα ειναι τα ψαρια.

Καταρχην,το φιλτρο σου εχει μονο σφουγγαρια σωστα? Πας και παιρνεις βιολογικο υλικο και βγαζεις ολα τα σφουγγαρια εκτος απο 1 και γεμιζεις το υπολοιπο φιλτροκουτι με το βιολογικο υλικο.

Βρησκεις μπολι απο καποιον και το βαζεις στο φιλτρο σου.

Δεν ταιζεις καθολου τα ψαρια για 4-5 μερες.

Μεχρι να τα κανεις αυτα,κανεις αλλαγες 40-50% ανα 2 μερες,το 10% που κανεις εσυ δεν ειναι τιποτα.

Κανεις και μετρησεις και τις γραφεις εδω για να ξερουμε τι γινεται.

Οσον αφορα για τα φυτα,θα τα πουμε σε αλλη φαση μολις τελειωσεις με τα προβληματα του στρωσιματος.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και καλως ηρθες.

Δεν θα πω τιποτα για τα φυτα αυτη τη στιγμη αφου αυτο που μας νοιαζει τωρα ειναι τα ψαρια.

Καταρχην,το φιλτρο σου εχει μονο σφουγγαρια σωστα? Πας και παιρνεις βιολογικο υλικο και βγαζεις ολα τα σφουγγαρια εκτος απο 1 και γεμιζεις το υπολοιπο φιλτροκουτι με το βιολογικο υλικο.

Βρησκεις μπολι απο καποιον και το βαζεις στο φιλτρο σου.

Δεν ταιζεις καθολου τα ψαρια για 4-5 μερες.

Μεχρι να τα κανεις αυτα,κανεις αλλαγες 40-50% ανα 2 μερες,το 10% που κανεις εσυ δεν ειναι τιποτα.

Κανεις και μετρησεις και τις γραφεις εδω για να ξερουμε τι γινεται.

Οσον αφορα για τα φυτα,θα τα πουμε σε αλλη φαση μολις τελειωσεις με τα προβληματα του στρωσιματος.

 

Σ'ευχαριστώ!

Δηλαδή πρέπει να επισπεύσω την αγορά βιολογικού που απέφευγα για οικονομικούς λόγους. Αλήθεια ποιο προτείνεις-τε; Βρίσκω διάφορα στα site γι'αυτό λέω αν και έχω ακουστά για siporax. Βλέπω όμως και siporax mini και άλλα πολλά.

 

Το μπόλι είναι βέβαιο ότι δε θα μου εισάγει και κάποιο άλλο πρόβλημα, κάτι που δεν ξέρει ακόμα ούτε αυτός που μου το δίνει;

 

Υποθέτω το ένα σφουγγάρι που λες να κρατήσω είναι το μπλε; 

 

To φιλτροκούτι όπως είναι τώρα έχει ένα κενό πάνω από τα σφουγγάρια κι ένα μεταξύ μπλε και πράσινου. Με το βιολογικό καλύπτω όλους αυτούς τους χώρους;

 

Δηλαδή πλάκα πλάκα μούφα το "all inclusive" aka ολοκληρωμένο έτοιμο πακέτο που έχει ότι χρειάζεσαι να ξεκινήσεις ενυδρείο (και μάλιστα από κορυφαία εταιρεία) ; Η εγώ τα έκανα θάλασσα στο γλυκό νερό; 

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ!

Δηλαδή πρέπει να επισπεύσω την αγορά βιολογικού που απέφευγα για οικονομικούς λόγους. Αλήθεια ποιο προτείνεις-τε; Βρίσκω διάφορα στα site γι'αυτό λέω αν και έχω ακουστά για siporax. Βλέπω όμως και siporax mini και άλλα πολλά. Το βιολογικό υλικό στο φίλτρο είναι η αρχή και το τέλος.  To siporax είναι από τα καλύτερα βιολογικά υλικά. Το mini siporax είναι για μικρά φίλτρα.

 

Το μπόλι είναι βέβαιο ότι δε θα μου εισάγει και κάποιο άλλο πρόβλημα, κάτι που δεν ξέρει ακόμα ούτε αυτός που μου το δίνει;  Η αλήθεια είναι ότι με το μπόλι υπάρχει ένα ρίσκο αλλά συνήθως παίρνουμε μπόλι από ενυδρεία υγιή.

 

Υποθέτω το ένα σφουγγάρι που λες να κρατήσω είναι το μπλε; Ένα οποιοδήποτε σφουγγάρι που να μπορεί να κάνει μηχανικό καθαρισμό, και να κρατά και το βιολογικό υλικό καθαρό.

 

To φιλτροκούτι όπως είναι τώρα έχει ένα κενό πάνω από τα σφουγγάρια κι ένα μεταξύ μπλε και πράσινου. Με το βιολογικό καλύπτω όλους αυτούς τους χώρους;  Άσε μόνο ένα σφουγγάρι και γέμισε το με βιολογικό

 

Δηλαδή πλάκα πλάκα μούφα το "all inclusive" aka ολοκληρωμένο έτοιμο πακέτο που έχει ότι χρειάζεσαι να ξεκινήσεις ενυδρείο (και μάλιστα από κορυφαία εταιρεία) ; Η εγώ τα έκανα θάλασσα στο γλυκό νερό; Όλοι έτσι ξεκινάμε στην αρχή μην αγχώνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Update:

Βιολογικό θέλω να πάρω το siporax αλλά ακόμα δεν το έχω για οικονομικούς λόγους. Ψάχνω την καλύτερη τιμή και βρήκα μαγαζί που λέει ότι το δίνει χύμα σε τιμή 8ευρώ/λίτρο ενώ το συσκευασμένο έχει τα διπλά και παραπάνω. Ξέρει κανείς αν δουλεύει το ίδιο;

Στο μεταξύ επειδή περνάνε οι μέρες πήρα και πρόσθεσα στο φιλτροκούτι ένα siporax mini για αρχή. Η τιμή του είναι κλάσμα του κανονικού και είπα από το ολότελα...

 

Περιόρισα το τάισμα και το κάνω μόνο στις 4-5 μέρες.

 

Στις μετρήσεις η βελτίωση είναι στην αμμωνία που είναι περίπου στο 0,5ppm

Τα NO2 και ΝΟ3 παραμένουν μηδέν.

Από "κλινική" εικόνα, το νερό είναι κρύσταλλο. Εμφανίστηκαν κάτι σαν πιτσιλιές εσωτερικά στα τζάμια που βγήκαν εύκολα με το μαγνήτη. Ηταν ακριβώς σαν να έχει πιτσιλίσει χρώμα αλλά σε μέγεθος μικρότερο από κεφάλι καρφίτσας.

Τα δυο ψαράκια μου δείχνουν ακόμα πολύ καλά αλλά σήμερα όταν τους έριξα τροφή παρατήρησα ότι το ένα έχει ξεπεράσει ελαφρά το άλλο σε μέγεθος και κυνηγάει πολύ πιο ζωηρά την τροφή. Το μικρότερο κινείται να την αρπάξει και τελευταία στιγμή κάνει μεταβολή σαν να διστάζει, οπότε δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο τρώει αρκετά δεδομένου και ότι ταίζω τόσο σπάνια. Και τα δύο πάντως γυρνάνε αργότερα παντού στο ενυδρείο ακόμα και στο βυθό και τσιμπολογούν.

 

Δυστυχώς ακόμα και για να εφαρμόσω τις αλλαγές 40-50% αναγκάστηκα να αγοράσω κι άλλο βαρελάκι γιατί αυτό που είχα ήταν 20λιτρο κι έτσι δεν χωρούσε πάνω από 30% . Δεν έχω όμως και κάτι να κινεί το νερό ούτε δεύτερο heater να το ζεστάνει οπότε σε τόσο μεγάλη αλλαγή η θερμοκρασία πέφτει δύο με 3 βαθμούς χαλαρά (από σχεδόν 27 σε 24μισό περίπου). Δεν είδα αλλαγή στη συμπεριφορά των ψαριών αλλά αναρωτιέμαι: Μου έχει μείνει ένα εσωτερικό φιλτράκι sunsun, μπορώ να το βάλω στο βαρέλι κι έτσι να αφήνω εκεί το νερό αλλαγής περισσότερες ώρες να έρθει στη θερμοκρασία του χώρου; Το ζητούμενο δεν είναι απλά ένα συνεχές ανακάτεμα του νερού; 

Η εναλλακτική τώρα που έχει ζέστη και η αντίσταση δεν δουλεύει έτσι κι αλλιώς στο ενυδρείο είναι να την βγάζω και να την αφήνω να δουλεύει στο βαρέλι τις ώρες πριν την αλλαγή.

Τα αντιχλώρια σε όλες τις περιπτώσεις τα βάζω λίγο πριν κάνω την αλλαγή και όχι από την αρχή που γεμίζω τα βαρελάκια.

 

Σχετικά με το φως του ενυδρείου: Οι ώρες που ανάβει όπως είπα είναι 17:30 μέχρι μεσάνυχτα. Μήπως θα ήταν καλύτερα σε πιο φυσικές ώρες;Να ταιριάζει δηλαδή κάπως ο κύκλος με το φυσικό φως;

Link to comment
Share on other sites

και εσύ όπως πολλοί άλλοι έκανες το λάθος να στρώσεις το ενυδρείο σου με λάθος τρόπο κάνοντας συνδυασμό δυο διαφορετικών τρόπων στρωσίματος κάτι που είναι απαγορευτικό για έναν αρχάριο. 

Όταν στρώνουμε το ενυδρείο το στρώνουμε με έναν και μόνο τρόπο.

 

Αν δεν θες να ξοδευτείς τσάπα τότε για βιολογικό υλικό πάρε ελαφρόπετρα πχ από ικεα την ίδια δουλειά θα σου κάνει.

 

Μην σε αγχόνη η αλλαγή νερού απλά γέμισε το βαρέλι άστο να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος και 5 λεπτά προτού το ρίξεις στο ενυδρείο σου βάλε το αντιχλώριο ανακάτεψε το και τέλος δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο.

 

όσο για της ώρες φωτισμού είναι μεγάλο θέμα και θα ακούσεις ίσος αρκετές γνώμες, προσωπικά είμαι τη άποψης ότι το ενυδρείο πρέπει να φωτίζεται κατά την διάρκεια της μέρας και όχι την νύχτα για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, μίνιμουμ 6 ώρες αλλά σωστότερα είναι 8-10 ώρες και για τους έμπειρους 12 ώρες.

Link to comment
Share on other sites

και εσύ όπως πολλοί άλλοι έκανες το λάθος να στρώσεις το ενυδρείο σου με λάθος τρόπο κάνοντας συνδυασμό δυο διαφορετικών τρόπων στρωσίματος κάτι που είναι απαγορευτικό για έναν αρχάριο. 

Όταν στρώνουμε το ενυδρείο το στρώνουμε με έναν και μόνο τρόπο.

 

Αν δεν θες να ξοδευτείς τσάπα τότε για βιολογικό υλικό πάρε ελαφρόπετρα πχ από ικεα την ίδια δουλειά θα σου κάνει.

 

Μην σε αγχόνη η αλλαγή νερού απλά γέμισε το βαρέλι άστο να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος και 5 λεπτά προτού το ρίξεις στο ενυδρείο σου βάλε το αντιχλώριο ανακάτεψε το και τέλος δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο.

 

όσο για της ώρες φωτισμού είναι μεγάλο θέμα και θα ακούσεις ίσος αρκετές γνώμες, προσωπικά είμαι τη άποψης ότι το ενυδρείο πρέπει να φωτίζεται κατά την διάρκεια της μέρας και όχι την νύχτα για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, μίνιμουμ 6 ώρες αλλά σωστότερα είναι 8-10 ώρες και για τους έμπειρους 12 ώρες.

 

Εχεις δίκιο, το ξέρω και το ήξερα πριν αλλάξω τρόπο στρωσίματος αλλά όπως είπα στο πρώτο μου post με πούλησε το τεστ αμμωνίας αφού με μια εβδομάδα τροφής δεν έδειχνε τίποτα. Τώρα... στερνή μου γνώση...

 

Ευχαριστώ για την ιδέα με την ελαφρόπετρα (δεν μου είχε πάει το μυαλό αν και τη χρησιμοποιώ πολύ σε γλάστρες και ξέρω ότι όντως είναι πορώδης όπως τα "μακαρόνια") αλλά θα πάρω σίγουρα κι άλλο βιολογικό πέρα από το mini siporax. Μπορεί να έχω ζοριστεί πολύ οικονομικά τελευταία ως... φρεσκοάνεργος αλλά προτιμώ πάντα να πάρω κάτι καλό με περισσότερο ζόρι παρά μια δευτερότριτη λύση πιθανά υποδεέστερη.

Εξάλλου με τις μεγάλες αλλαγές που είπαν τα παιδιά παραπάνω να κάνω,  όντως η αμμωνία έχει περιοριστεί μεταξύ 0,25 και 0,5 . Τα ψαράκια κάνουν αυστηρή δίαιτα αλλά δείχνουν μια χαρά. Κλείνουν τώρα 20 μέρες στο ενυδρείο. Πιστεύω ότι θα πάρει μπρος και το NO2, που θα πάει, είναι φυσικό επακόλουθο. 

 

Το νερό αλλαγής το αφήνω όλη τη νύχτα και κάθεται τελικά περίπου 12 ώρες, απλά έβαζα το αντιχλώριο τελευταία στιγμή. Θα το βάζω από την αρχή όπως λες.

 

Για το φωτισμό το φαντάστηκα ότι είναι ζήτημα που προκαλεί διαφωνίες αφού με προβλημάτισε πολύ. Το ανάβω βράδυ που ωφελεί κυρίως εμάς που το χαζεύουμε απέξω ή μέσα στην ημέρα που υπάρχει έτσι κι αλλιώς το φυσικό φως και δίνω περισσότερες ώρες ξεκούρασης στα ψαράκια και λιγότερες συνολικά στα φυτά; Ρητορικό το ερώτημα προς το παρόν, το θέμα μου κυρίως είναι το στρώσιμο και τα υπόλοιπα θα τα βρω στην πορεία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν σου γράφω να το βάλεις το αντιχλώριο από την αρχή αλλά πέντε λεπτά προτού το ρίξεις στο ενυδρείο όχι ότι αν το βάλεις και νωρίτερα θα αλλάξει κάτι .

 

Την ελαφρόπετρα μην την υποτιμάς γιατί παίζει να είναι καλύτερη και από το siporax, μην πετάς άδικα τα λεφτά σου.

Πάρα πολύ έχουν να λένε τα καλύτερα για την ελαφρόπετρα, και αν δεν είναι το καλύτερο υλικό σίγουρα είναι ισάξιο.

Link to comment
Share on other sites

Για το αντιχλώριο έχεις δίκιο δεν ξέρω πως μου έμεινε αυτή η λάθος εντύπωση. Ζέστη!

 

Η ελαφρόπετρα που έχω εγώ υπόψη είναι ογκώδης όσο τρία μακαρόνια περίπου και με ακανόνιστο σχήμα οπότε το φιλτροκούτι δε νομίζω ότι θα πάρει πολλές. Στο ΙΚΕΑ δεν θυμάμαι τι τύπου είναι. Υποθέτω θέλει και κάποια επεξεργασία ή απλό ξέπλυμα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...