Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

ROTIFERS

 

post-3-0-03571600-1468963537_thumb.png

 

 Τα Rotifers θεωρούνται μικροσκοπικά σκουλήκια τα οποία αποτελούνται απο την κορώνα, η οποία είναι όργανο με βλεφαρίδες το οποίο κουνώντας τις βλεφαρίδες με συγκεκριμένο ρυθμό δημιουργούν μια δύνη νερού με κατεύθυνση το στόμα, το οποίο υποδέχεται την τροφή η οποία αποτελείται κυρίως από φυτοπλαγκτόν , βακτήρια και πρωτόζωα. Στην συνέχεια ακολουθεί το κυρίως σώμα τους το οποίο εσωκλείει τα οργανίδια τα οποία βοηθούν το rotifer στην πέψη, μεταβολισμό, αναπαραγωγή κλπ. Τέλος υπάρχει μια «ουρίτσα» η οποία παίζει τον ρόλο του πηδαλίου και το βοηθά στο να στρίβει και να κολυμπάει σε διάφορες κατευθύνσεις.  Αναπαράγονται με παρθενογένεση οπότε και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την αναλογία αρσενικών / θηλυκών ατόμων αφού όλα είναι θηλυκά και όλα μας δίνουν (με την παρακάτω μέθοδο) εώς και 3-4 αυγά / άτομο.

Θα επικεντρωθούμε στην καλλιέργεια των Rotifer και όχι τόσο στην ανατομία ή την βιολογία τους γιαυτό και στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρονται βασικά χαρακτηριστικά των Rotifer. Η καλλιέργεια των rotifer μοιάζει με την καλλιέργεια του φυτοπλαγκτού. Δηλαδή μετά από το πέρασμα κάποιων ημερών χρειάζονται αραίωση του μέσου της καλλιέργειας (το νερό) έτσι ώστε να μην γίνει πυκνή η συγκέντρωση των rotifer(rotifer/ml) μέσα στο δοχείο καλλιέργειας και τα χάσουμε κυρίως από έλλειψη οξυγόνου, πτώσης ΡΗ, και ΝΗ3.

Η καλλιέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε δοχείο διαθέτουμε, με παροχή αερισμού (με πορόλιθο ή και χωρίς) με ρυθμό 2-3 φυσαλίδες/ δευτερόλεπτο/λίτρο καλλιέργειας.

Καλλιέργεια Rotifer

Με όσο το δυνατόν απλό τρόπο θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την καλλιέργεια ρότιφερ με σκοπό να ταΐσουμε το ενυδρείο μας.

Υλικά:

Τα υλικά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τι εξοπλισμό διαθέτει κανείς. Π.χ τα μπουκάλια νερού θα μπορούσε κάποιος να τα αντικαταστήσει με  κωνικές φιάλες pyrex 2 λίτρων, ο αερισμός αντί για πωρόλιθους να έχει γυάλινες ράβδους κ.ο.

·       3 μπουκάλια νερού εμφιαλωμένου των 1,5 λίτρων

·       Αεραντλία και σωληνάκια

·       Νερό αλατότητας 1015gr/cm3

·       Αντίσταση με θερμοστάτη

·       Φωτισμό φθορίου 6400K daylight (προαιρετικά)

·       Συμπυκνωμένο έτοιμο φυτοπλαγκτόν  (chlorella ή Nannochloropsis ή tetraselmis)

 

1.     Ετοιμάζουμε νερό καθαρό αλατότητας 1015 και θερμοκρασίας 25 βαθμών και γεμίζουμε τα 3 μπουκάλια μας μέχρι 1 λίτρο.

2.     Ρίχνουμε την τροφή των rotifer ή οποία θα είναι συμπυκνωμένο φυτοπλαγκτόν και θα πρέπει να είναι τέτοια ποσότητα έτσι ώστε να γίνει ελαφρός πράσινο το νερό καλλιέργειάς μας.(αν πρόκειται για chorella  1-2 ml )

3.     Ξεκινάμε με μια ώριμη καλλιέργεια Rotifer (4-5 ημερών, θερμοκρασίας 25 C) η οποία πρέπει θεωρητικά να περιέχει γύρο στα 80-100 rotifer/ml. Από αυτήν παίρνουμε 400ml  παλιάς καλλιέργειας και την τοποθετούμε με προσοχή σε κάθε μπουκάλι ( 400ml / μπουκάλι) .

4.     Βάζουμε αερισμό 2-3 φυσαλίδες/δευτερόλεπτο και τα αφήνουμε δίπλα σε μέτρια  φωτεινό σημείο, σε θερμοκρασία 25 C.

5.     Καθημερινά ελέγχουμε αν τα Rotifer έχουν καταναλώσει την τροφή τους. Αυτό φαίνεται αν κοιτάξουμε το μπουκάλι στο φώς και είναι διάφανο προς ελαφρός κίτρινο (και για όσους έχουν γερό μάτι θα ξεχωρίζουν τα Rotifer σαν μικρές τελίτσες).  Σε μια τέτοια περίπτωση ξαναπροσθέτουμε φυτοπλαγκτόν  όσο χρειάζεται για να γίνει το νερό  ελαφρός πράσινο. Αυτό το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα για 4 το πολύ 5 συνεχόμενες μέρες.

6.     Την Πέμπτη μέρα η καλλιέργεια θα έχει ωριμάσει και  είμαστε έτοιμοι  ή να ταΐσουμε το ενυδρείο μας ή να φτιάξουμε νέες μεγαλύτερες καλλιέργειες (περιπτώσεις γέννας κλόουν, μεγάλα ενυδρεία)

 

Αν επιλέξουμε να ταΐσουμε το ενυδρείο μας φροντίζουμε να αφήσουμε 400 ml από κάθε καλλιέργεια(μπουκάλι) για να ξαναφτιάξουμε νέες καλλιέργειες των 1,5 λίτρων.

Αν επιλέξουμε να επεκτείνουμε τις καλλιέργειές μας τότε το κάθε μπουκάλι το αραιώνουμε σε 10 λτ κουβά και όπως και πρίν θα έχουμε 3 κουβάδες 10 λίτρων με καλλιέργεια Rotifer μηδενικής μέρας.  Πάλι θα πρέπει να γίνεται καθημερινά τάισμα και να ακολουθάμε τις διαδικασίες  και τα βήματα που κάναμε στις αρχικές καλλιέργειες με τα μπουκάλια, μόνο που ο αερισμός λόγο περισσότερων λίτρων θα πρέπει να είναι ποιο δυνατός  5-6 φυσαλίδες / δευτερόλεπτο.

Στις 5 μέρες θα είναι έτοιμη η καλλιέργεια μας να την ταΐσουμε στα ψάρια μας.

Συλλογή και τάϊσμα

Μπορούμε να ταΐσουμε τα ψαράκια μας ρίχνοντας το νερό των Rotifer μέσα στο ενυδρείο. Αν όμως διαθέτουμε μικρό ενυδρείο (περίπτωση γέννας κλόουν με νύμφες) τότε μπορούμε να τα φιλτράρουμε , σουρώνοντας τα με φίλτρο 50 μm και εν συνεχεία τα ρίχνουμε μέσα στο ενυδρείο που θέλουμε να ταΐσουμε.

 

 

 

     Για το Aquazone από το μέλος Submarine1981

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Σχετικό περιεχόμενο

  • Από Aquazone Project Team
   Chromis retrofasciata
    
   Είναι ένα όμορφο ψάρι, ανθεκτικό και όχι τόσο επιθετικό. Είναι επιρρεπές όμως στον να πιέζεται από πιο επιθετικά ψάρια της ίδιας οικογένειας και άλλους εριστικούς συγκατοίκους (όπως π.χ. ψάρια του γένους Pseudochromis). Καλό είναι να έχουμε μόνο ένα στο ενυδρείο μας, εκτός εάν έχουμε μεγάλο ενυδρείο ώστε να κρατήσουμε ένα κοπάδι,  τουλάχιστον όμως 6 μελών. 
    
   Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται κυρίως με κωπήποδα αν και καταναλώνει και κάποια είδη άλγης.

    Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 3 έως 65 μέτρα. Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο Chromis ζει κατά μόνας, αν και απαντάται περιστασιακά σε μικρά κοπάδια.
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis multilineata
    
    Διατηρείται καλύτερα σε ομάδες τουλάχιστον έξι μελών. Σε μικρότερες ομάδες, τα άτομα που βρίσκονται στο κάτω μέρος της ιεραρχίας -βάσει μεγέθους- είναι πιθανό να παρενοχλούνται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.
    
   Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν (χιτωνοφόρα, σιφωνοφόρα, πτερόποδα, κωπήποδα και προνύμφες καρκινοειδών).

   Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 2 έως 40 μέτρα, συχνά σε μικτά κοπάδια με το συγγενικό του Chromis cyanea. Αργά το απόγευμα βγαίνει στα ρηχά όπου και περνά τη νύχτα ανάμεσα στα κλαδιά κοραλλιών
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis margaritifer
    
   Είναι αρκετά ανθεκτικό ψάρι και διατηρείται καλύτερα σε μικρές ομάδες από πέντε έως επτά μέλη. Θα πρέπει να έχει ευρύχωρες περιοχές κολύμβησης, καθώς του αρέσει να κολυμπάει στ’ ανοιχτά, σχεδόν πάντα στις ανώτερες περιοχές του ενυδρείου.
    
   Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με άλγες, κωπήποδα και προνύμφες καρκινοειδών.

   Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους, σε βάθη από 2 έως 20 μέτρα, κατά μόνας ή σε μικρά κοπάδια. Συχνά απαντάται σε μικτά κοπάδια με το είδος Chromis iomelas, που του μοιάζει αρκετά.
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis lineata
     
   Όπως και τα περισσότερα είδη Chromis, είναι αρκετά ανθεκτικό και διατηρείται καλύτερα σε μικρές ομάδες από πέντε έως επτά μέλη. Θα πρέπει να έχει ευρύχωρες περιοχές κολύμβησης, καθώς είναι ανοικτός κολυμβητής σχεδόν πάντα στις ανώτερες περιοχές του ενυδρείου.
    
   Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν (κωπήποδα και προνύμφες καρκινοειδών) αυγά ψαριών και φύκια.

   Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους, συχνά κοντά σε σπηλιές, σε βάθη από 2 έως 30 μέτρα.
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis cyanea
    
   Τα νεαρά εγκλιματίζονται πιο εύκολα από τα ενήλικα. Όταν στρεσάρονται ή μόλις πρωτοεισαχθούν στο ενυδρείο το χρώμα τους μουνταίνει, αλλά όταν εγκλιματιστούν θα υιοθετήσουν την έντονη μπλε χρωματική τους ενδυμασία. Συχνά είναι καλύτερο να διατηρούνται σε ομάδες, αλλά ιεραρχίες κυριαρχίας θα αναπτυχθούν μεταξύ των ατόμων με βάση το μέγεθος. Εξαιτίας αυτού, είναι καλύτερο να τα διατηρούμε μεμονωμένα ή σε ομάδες τουλάχιστον έξι ατόμων. Σε μικρότερες ομάδες, τα άτομα που βρίσκονται στο κάτω μέρος της ιεραρχίας είναι πιθανό να παρενοχλούνται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.
   Είναι ένα εύκολο ψάρι που θα δεχθεί τις περισσότερες τροφές.  Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν (κυρίως με κωπήποδα και χιτωνόζωα) ενώ σε ορισμένες περιοχές τρέφεται και με άλγες.
   Ζει σε υφάλους σε βάθος από 3 έως 55 μέτρα. Ως ενήλικες εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. Τα νεαρά δημιουργούν μεγαλύτερες ομάδες και μένουν κοντά στο υπόστρωμα, ενώ συχνά σχηματίζουν μικτές ομάδες με το είδος Chromis multilineata. Είναι μοναχικοί ωοτόκοι και αναπαράγονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αν και τα ανήλικα αφθονούν κυρίως  από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
   Τα ψάρια αυτά αποτελούν το πρότυπο για δύο μιμητικά ψάρια, το γαλάζιο Hypoplectus gemma και το νεαρό μαύρο λουτιανό, Apsilus dentatus. Παριστάνοντας αυτό το ζωοπλαγκτονοφάγο, οι μιμητές μπορούν να κατασπαράξουν με ευκολία τα ανυποψίαστα καρκινοειδή και ψάρια που αποτελούν τη δική τους διατροφή.
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis chromis
    
   Σε όλη τη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα και στον Ανατολικό Ατλαντικό από την Πορτογαλία μέχρι την Ανγκόλα.
    Μπορεί να γίνει επιθετικό με ψάρια του ίδιου είδους και γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρείται μεμονωμένο ή σε κοπάδι τουλάχιστον 5 ατόμων.
    
   Τρέφεται με άλγες και ζωοπλαγκτόν (κωπήποδα, προνύμφες γαστεροπόδων και δίθυρων, και αυγά και προνύμφες ψαριών). Είναι ένα εύκολο ψάρι που θα δεχθεί τις περισσότερες τροφές.

   Ζει κυρίως σε παράκτια ύδατα σε βάθος από 2 έως 40 μέτρα, σε μικρά κοπάδια πάνω ή κοντά σε βραχώδεις υφάλους ή πάνω από λιβάδια θαλάσσιας χλόης. Η αναπαραγωγή εξαρτάται από την τοποθεσία, αλλά λαμβάνει μέρος πάντα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα αυγά τοποθετούνται σε φωλιά που φτιάχνεται σε βραχώδεις, μερικές φορές αμμώδεις πυθμένες. Τα αυγά προσκολλώνται στο υπόστρωμα και φυλάσσονται από το αρσενικό. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μεταξύ 6.000 και 73.000 αυγών.
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis viridis
    
   Διατηρείται καλύτερα σε κοπάδι τουλάχιστον 6 μελών. Δεν είναι επιθετικό, αλλά τείνει να ενοχλείται από άλλα είδη της ίδιας οικογένειας, αλλά και άλλα επιθετικά ψάρια. Καταλαμβάνει τη μέση και άνω περιοχή του ενυδρείου και κρύβεται ανάμεσα σε κοράλλια και βράχια όταν απειλείται (όπως άλλωστε κάνει και στη φύση). Σε άριστες συνθήκες έχει παρατηρηθεί αναπαραγωγή.
    
   Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν, κυρίως με κωπήποδα και προνύμφες καρκινοειδών.   

   Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 1.5 έως 12 μέτρα. Το αρσενικό κατά την περίοδο αναπαραγωγής αλλάζει χρώμα και έτσι είναι εύκολο να διαχωριστεί από τα θηλυκά: το εδρικό πτερύγιο γίνεται κίτρινο, το ραχιαίο έντονο μπλε και το θωρακικό μαύρο.
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis vanderbilti
    
   Διατηρείται μόνο ή καλύτερα σε κοπάδι με τουλάχιστον 6 μέλη. Δεν είναι επιθετικό, αντιθέτως τείνει να ενοχλείται από πιο επιθετικά ψάρια. Το ενυδρείο πρέπει να έχει δυνατό φωτισμό, ειδάλλως αυτό το είδος δεν θα κινείται μακριά από την κρυψώνα του και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εγκλιματιστεί.
    
   Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν, κυρίως με κωπήποδα. 

   Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 2 έως 20 μέτρα. Απαντάται σε μικρά ή μεγάλα κοπάδια που συνήθως παραμένουν σε απόσταση μισό μέτρο από τον ύφαλο. Σε μέρες με συννεφιά κρύβεται και είναι το πρώτο ψάρι της οικογένειας που ψάχνει καταφύγιο για τη νύχτα και το τελευταίο που εμφανίζεται μετά την ανατολή του ήλιου.
  • Από Aquazone Project Team
   Chromis ternatensis
    
   Ανθεκτικό και ειρηνικό ψάρι που διατηρείται καλύτερα σε μικρές ομάδες με τουλάχιστον πέντε έως επτά μέλη. Θα πρέπει να δοθούν ευρύχωρες περιοχές κολύμβησης, καθώς του αρέσει να κολυμπά στ’ ανοιχτά, σχεδόν πάντα στις ανώτερες περιοχές του ενυδρείου.
    
   Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται με ζωοπλαγκτόν και φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση για αυγά ψαριών που μερικές φορές επιπλέουν σε μεγάλους αριθμούς.

   Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 2 έως 36 μέτρα. Συνήθως βρίσκεται σε περιοχές με ισχυρά ρεύματα και πυκνή ανάπτυξη κοραλλιών του είδους Acropora cervicornis.
×

Important Information

Πολιτική απορρήτου και Όροι χρήσης