Jump to content

Ο υβριδισμός γεννά ένα ¨όμορφο τέρας¨!


adlib

Recommended Posts

Οι επιστήμονες διασταύρωσαν F1 θυληκά του είδους Pundamilia με F1 αρσενικά του είδους ΟΒ Neochromis(Haplochromis).

Τα δύο αυτά συγγενικά είδη της λίμνης Victoria στην Αφρική, έχουν απόκληση εξέλιξης περίπου 0.1-0.35 εκατομ. χρόνια. Διαφορά πολύ μικρή επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά υβρίδια, 81 από τα οποία ήταν θηλυκά.

Τα θηλυκά κρατήθηκαν από μία έως 6 εβδομάδες σε απομόνωση για να μελετηθούν. Τότε συνέβει το απίστευτο... ένα από αυτά γονιμοποιήθηκε!!! Και όχι μόνο μία φορά αλλά 14 σε διάστημα 25 μηνών, γεννόντας 46 μικρά. Δύο αρσενικά και 14 θηλυκά κατάφεραν να φτάσουν στην ενηλικίωση. Το ερμαφρόδιτο θηλυκό θανατώθηκε για μελέτη. Τα μικρά κρατήθηκαν στην απομόνωση για 12 μήνες με την ελπίδα να προκύψει και άλλο τέτοιο δείγμα, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Οι επιστήμονες λένε οτι ο λειτουργικός ερμαφροδιτισμός(functional hermaphroditism) είναι ένα συχνό φαινόμενο στη φύση. Κυρίως στα φυτά και σε μερικά ζώα αλλά εξαιρετικά σπάνιος στα σπονδυλωτά. Τα μόνα σπονδυλωτα που αποτελούν εξαίρεση είναι οι τελεόστεοι ιχθύες, με 27 καταγεγραμένα είδη με λειτουργικό ερμαφροδιτισμό, κυρίως στα θαλασσινά περκόμορφα ψάρια.

 

Το εν λόγο υβρίδιο και οι διαδικασία σύλληψης, με την παραγωγή σπέρματος από το ίδιο το ψάρι

CeUJdz2XEAE0FbW.jpg

 

Στο πείραμα βοήθησε ο πολυμορφισμός του είδους ΟΒ λένε οι ειδικοί και καθώς στη φύση είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, με το πείραμα αποδείχθηκε οτι υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η φύση βρίσκει τρόπους να επιβιώνει. Αυτή η κιχλίδα μας έδωσε ίσως την ευκαιρία να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και η εξέλιξη των ειδών. Ποιος ξέρει, ίσως ο σεξουαλικός διαχωρισμός στο μέλλον να μην υφίσταται!

 

 

Περισσότερα για το άρθρο:

http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/3/3/150684#ref-10

Έγινε επεξεργασία - adlib
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες κ τα "ψαγμενα" θεματα σου Σταθη!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες κ τα "ψαγμενα" θεματα σου Σταθη!

Να σαι καλά φιλαράκι.

Χαίρομαι που τα βρίσκεις ενδιαφέροντα. ;)

Link to comment
Share on other sites

Σταθη χωρις να μαι σιγουρος αλλα κατα 99% σε καποια φαση μου εχουν υβριδισει αρσενικο astatotilapia aeneocolor απο λιμνη victoria με θηλυκο sciaenochromis friery (ahli) απο λιμνη malawi.Δεν ειμαι σιγουρος αλλα στο ενυδρειο βρισκοταν εκεινη την περιοδο χαρεμι aeneocolor με ahli.Tα ahli πιθανολογω οτι ηταν ολα θηλυκα γιατι αν κ μικρα δεν εδειχνε να περνει καποιο χρωμα.Απ τα μικρα ενα που εζησε κ το φιλοξενει φιλος μοιαζει με ahli αρσενικο αλλα οχι καθαρο.Με την πρωτη υκαιρεια θα ανεβασω φωτο.Επισης σε αλλη φαση aeneocolor που ειμαι σχεδον βεβαιος οτι μου χε δωσει δυο τρεις γεννες αρχισε να περνει χρωματα παρομοια με αρσενικου κ να βγαζει αυγοκιλιδες.Δεν εδωσα περισσοτερο χρνο στην παρατηρηση του φαινομενου γιατι σκεφτομουν οτι αααποκλειεται να συμβαινει κατι τετοιο.Πραγματικα δεν ξερω τι να πω...

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο σίγουρο είναι οτι όσο και να θέλουμε να μελετήσουμε τα ψάρια μας, ποτέ δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά οτι τα ξέρουμε και τα κατανοούμε!

Όι συνθήκες που τα φιλοξενούμε είναι ακραίες. Οσο βιοτοπικό και να προσπαθούμε να κάνουμε το ενυδρείο μας, τίποτα δεν συγκρίνεται με την φύση. Οι ακραίες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν ακραίες συμπεριφορές. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες! Όποτε μπορέσεις ανέβασε φώτο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το κακό είναι οτι ποτέ δεν μπορούμε να ήμαστε σίγουροι για το φύλλο του ψαριού εκτός αν δούμε όντως καποιο τρανταχτό γεγονός. 

Το ψάρι 'οντως δεν μοιάζει για καθαρό.. 

Το ψαρι που λες οτι από εκεί που έδεινε γέννες, άλλαξε χρώμα το έχεις ακόμα? 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως οχι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...