Jump to content

ΝεροΧελωνοΝιτζακι Στήσιμο ενυδρείου για χελώνα


Recommended Posts

Χελωνοφιλοι μου, πολύ καλησπέρα σας.

Σκέφτομαι να αγοράσω χελωνάκι του γλυκού νερού ωστόσο, θέλω πρώτα να αγοράσω τον απαραίτητο εξοπλισμό και μετά να προβώ στην αγορά του.

Έχω ψάξει ήδη τι περίπου απαιτεί και τι φροντίδα χρειάζεται, βρήκα ένα πολύ καλό οικονομικό site και παράγγειλα ήδη έναν θερμοστάτη Resun Mh 150 πλακέ 15w , ψηφιακό θερμόμετρο, εσωτερικό φίλτρο dophin KF-150 με 200 Litra/ώρα, ένα σταθεροποιητικό νερού χελώνας και τροφή sera raffy baby gran 100 ml για μωρά χελωνάκια.

Έχω ήδη στην κατοχή μου ένα ενυδρείο 15 ltr.

1η ερώτηση κάθε πότε και πόσο πρέπει να ταΐζω το χελωνάκι (ώρα και ποσότητα) ? 

2η ερώτηση στο φίλτρο πρέπει να βάζω ενεργό άνθρακα μου είπαν σωστά ? μπορώ να βρω το κατάλληλο σφουγγαράκι στα pet shop ? , δεν έχω ξαναπιάσει στα χέρια μου φίλτρο ξέρω ότι είναι ένα μηχάνημα με δυο θήκες μια για το σφουγγάρι και μια για τον άνθρακα που φροντίζει για την καθαριότητα του νερού. Kάθε πότε καθαρίζω το φίλτρο ? πως το καθαρίζω ? ( εγώ φαντάζομαι ότι πετάω τον παλιό άνθρακα και πλένω το σφουγγάρι ) < συγνώμη αν κάνω κάπου λάθος αλλά είμαι άσχετη > .

3η ερώτηση πάλι για το πολυαγαπημένο φίλτρο λογικά δεν πρέπει να βρίσκεται όλο μέσα στο νερό ? με 10 εκ. νεράκι (θα είναι το μισό απέξω) μήπως χαλάσει ? θα μπορεί να δουλέψει σε τόσο λίγο νερό ? να το τοποθετήσω οριζόντια ή κάθετα ή το ίδιο θα είναι? 

4η ερώτηση τι πετρούλες να βάλω ? πλαστικά φυτά επιτρέπονται ? ξέρει κανείς που μπορώ να αγοράσω κανένα καλό νησάκι για να λιάζεται το χελωνάκι ? 

5η ερώτηση εφόσον θα έχω και φίλτρο αλλάζω το νερό μια φορά την εβδομάδα και αν μπορεί να μου πει κάποιος την αναλογία νερού σε σχέση με το μέγεθος της χελώνας (10 εκ. το περισσότερο σε μικρούλα διάβασα σε ενήλικη όσο είναι η χελώνα σε ύψος δυο φορές ) 

6η ερώτηση Το σταθεροποιητικό νερού χελώνας το βάζω μέσα στο νερό και το αφήνω μέχρι να διαλυθεί και μετά παίρνω άλλο ? 

7η ερώτηση τι βακτήρια χρειάζεται να πάρω κάθε πότε βάζω και τι ποσότητα & τέλος αντιχλωριακό για χελώνες πόσο βάζω σε κάθε αλλαγή ? 

Υπάρχει κάτι άλλο που χρειάζεται πριν το πάρω ? 

Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά για τον χρόνο σας και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις . 

Έγινε επεξεργασία - Elena Karaiskakh
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα ελενα τα 15 λιτρα ειναι πολυ λιγα για το χελωνακι...ενα ενυδρειο 40 λιτρα για αρχη που ειναι μικρο ειναι οτι πρεπει και μεγαλωνοντας θα πρεπει να πας και σε ακομα μεγαλυτερο τουλαχιστον 200 λιτρα η χελωνες να ξερεις μεγαλωνουν πολυ 40εκ και ζουν 50-60 χρονια στην αιχμαλωσια οπωτε μαζι θα γερασετε...:)λοιπον 1) θα ταιζεις για αρχη 2-3 φορες την μερα μεχρι ενηλικιωθει μετα και με μια φορα την βδομαδα εισαι κομπλε....2) στο φιλτρο θα βγαλεις τον ανθρακα και θα βαλεις καποιο βιολογικο υλικο π.χ siporax το χελωνακι θα το βαλεις εφοσον στρωσεις το ενυδρειο...3)το φιλτρο θα πρεπει να ειναι ολο μεσα στο νερο δεν χρειαζεται να ειναι ορθιο μπορεις να το βαλεις και στο πλαι το νερο του ενυδρειου τωρα για αρχη δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 15 εκατοστα οσο μεγαλωνει θα ανεβαζεις την σταθμη αλλα ποτε να μην περασει το μισο του ενυδρειου να ξερεις τα χελωνακια πρεπει να βγαινουν να περνουν αερα αλλιως πνιγονται4) βαλε οτι πετρουλες θες αρκει να μην ειναι ασβεστολιθηκες αφου τις ξεπλυνεις και τις βρασεις καλα τις τοποθετεις ετσι ωστε να μπορει το χελωνακι να ανεβαινει και να στεγνωνει ριξε και μια ματια στο turtle dock της zoo med θα σε βολεψει πολυ :) 5) η χελωνες λερωνουν πολυ ευκολα το νερο τους μια φορα την εβδομαδα επιβαλεται αλλαγη νερου 30% με 40% (παντα με αντιχλωριο) ασχετα το χελωνακι αν ειναι μικρο η μεγαλο...6)οτι γραφουν η οδηγιες του προιοντος 7) βακτηρια θα ριξεις μονο στην αρχη για να βοηθησεις το ενυδρειο σου να αποκτησει βιολογια. αντιχλωριο θα βαζεις σε καθε αλλαγη οτι σου γραφει η εταιρια του προιοντος επισης ζωτικης σημασιας ειναι η λαμπες για ερπετα θα χρειαστεις μια λαμπα θερμοτητας (basking spot) και λαμπα υν-b uv-a για να λιαζεται το χελωνακι και να σκληρενει το καβουκι του δεν θελω να σε αποθαρυνω αλλα τα χελωνακια δεν ειναι τοσο ευκολα για αρχαριους χομπιστες φιλικα παντα και ελπιζω να βοηθησα καλη επιτυχια

Έγινε επεξεργασία - Akis Lekk
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα. 

 

Όπως στα είπε και ο Αkis Lekk είναι τα πράματα, με κάποιες μικροδιαφορές. Τώρα στην ανάπτυξη της ναι θα την ταΐζεις 2-3 φορές στην μέρα, αλλά και όταν ενηλικιωθει πάλι θα την ταΐζεις κάθε μέρα.

 

Στο φιλτρακι σου καλό είναι να κρατήσεις και τον άνθρακα,  και να προθέσεις λίγο βιολογικό υλικό.  Αν ο άνθρακας είναι σε μορφή σπογγου,  κόψε λίγο και πρόσθεσε το.

 

Διάβασε και τα καρφιτσωμενα θέματα της ενότητας που θα σε βοηθήσουν παρά πολύ. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άκη ευχαριστώ παρα πολύ με βοήθησες αρκετά ήταν πολυ κατατοπιστικό το περιεχόμενο της απάντησης σου. :):D Mr_Zoo ευχαριστώ για την διευκρίνιση. :);)

Akis Lekk το φιλτρο είναι μεγαλουτσικο και το μισο θα βγαινει εξω στην αρχη αναγκαστικά τι μου προτείνεις να κανω? :/

Το φίλτρο μου φαίνεται πιο δυσκολο απο ολα αρα εχει μεσα ηδη ανθρακα κ εγω πρεπει να το βγαλω κ να προσθέσω αυτο το υλικο που μου πες ή λιγο απο τα δυο ?

γ το στρώσιμο θα χρειαστεί να βάλω το φίλτρο να δουλεύει μονο του χωρις το Χελωνάκι μεσα σωστά? Για πόσες μερες περίπου? 

Στον ενα χρόνο θεωρείται ενήλικη μια χελώνα? 

Ωχ λαμπα ε? Κατι ειχα διαβάσει εχω βρει αυτη εδω κανει ? 

http://www.petsupermarket.gr/4284/προϊόντα/exo-terra-glow-light--porcelain-clamp-lamp-glow-reflector-35watt.html 

Ποσσες ωρες την αφηνω ανοιχτή? 

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για την βοήθεια ελπιζω να τα οργανώσω γρήγορα και να το παρω το μικρούλι τελικά :)

Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος Mr_Zoo έγραψε:

Διάβασε και τα καρφιτσωμενα θέματα της ενότητας που θα σε βοηθήσουν παρά πολύ. 

 

Link to comment
Share on other sites

Εχουμε και λεμε..1)δοκιμασε να το βαλεις στον πατο-βυθο του ενυδρειου αν δεν χωραει θες μικροτερο φιλτρο..αν μηνει εκτος νερου θα καει..2)σεβομαι την αποψη του φιλου mr zoo εγω ομως.(απο προσωπικη εμπειρια) τον ανθρακα δεν θα τον κραταγα οχι οτι κανει κατι κακο.. απλα κοιτα αν τον κρατησεις να τον αλλαζεις καθε μηνα 3)ναι το φιλτρο θα πρεπει να δουλευει μονο του χωρις ζωντανο μεσα στο ενυδρειο θα ριχνεις καθε 2-3 μερες πολυ λιγη τροφουλα μεχρι να στρώσει μπορει να σου παρει και μηνα η μετρησεις σου θα σου δειξουν 4) δυο λαμπες θα χρειαστεις η μια θα ειναι για να συνθετει ασβεστιο- βιταμινη D3 και η αλλη για θερμοτητα κοιτα και λαμπες zoo med που τις θεωρω κορυφαιες. ενηλικο το χελωνακι θα ειναι 3-4 χρονων..5) η φωτοπεριοδος πρεπει να ειναι 8-10 ωρες την ημερα οπως σου ειπε και ο φιλος mr zoo ριξε και μια ματια στα καρφιτσωμενα θεματα τις ενοτητας εφοσον εχεις ορεξη να ασχοληθεις θα τα πας μια χαρα...εμεις εδω ειμαστε να σε βοηθησουμε καλη συνεχεια..:)

Έγινε επεξεργασία - Akis Lekk
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελεια ευχαριστω πολυ :) συνεχιζω δυναμικα στον εφοδιασμο του εξοπλισμου μολις ειμαι ετοιμη και το αγορασω θα σας το στειλω να το δειτε :D

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελεια ευχαριστω πολυ :) συνεχιζω δυναμικα στον εφοδιασμο του εξοπλισμου μολις ειμαι ετοιμη και το αγορασω θα σας το στειλω να το δειτε :D Κατι τελευταιο Akis Lekk τι μετρησεις απαιτούνται και ενα μεσο ορο σε αυτες αν γνωριζεις ;;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Παιδιά καλημέρα!! Είμαι καινουρια εδώ αλλά έχω ένα πολύ σοβαρο πρόβλημα και θα ήθελα με μεγάλη απελπισία τη βοήθεια σας!! Έχω ένα μικρό χελωνακι του γλυκού νερού εδώ και δύο τρεις μήνες αλλά εδώ και κάτι εβδομάδες ανοιγοκλεινει το στόμα και κάνει κάτι ήχους λες και πνιγετε τι να κάνω?? Δεν είναι φυσιολογικό αυτό έτσι?? Σας παρακαλώ στείλτε μου μια απάντηση όσο πιο σύντομα μπορείτε γιατί έχω φρικάρει!! Επίσης θα ήθελα να ξέρετε ότι δεν έχω το κατάλληλο εξοπλισμό γιατί δεν είμαι σίγουρη τι πρέπει να πάρω συγκεκριμένα.... θα το εκτιμούσα υπερβολικά πολύ εάν μου λέγατε τι χρειάζεται να αγοράσω!!

Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω να εχει κατι το χελωνακι σου... φυσιολογικο ειναι αυτο που κανει..

δωσε μερικες πληροφοριες ακομα... που το εχεις? τρωει κανονικα? 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Καλησπέρα παιδιά..

Να σας γνωρίσω την Πηνελόπη,είναι 5 χρόνων κ εχει αλλάξει τρία σπίτια,τωρα ζει σ ένα ενυδρείο 60 Lt,αλλά χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο κ γι αυτό άμεσα θα τις πάρω 200lt ενυδρείο κ ήθελα να συμβουλεύετω πως μπορώ να τις καθαρίζω το νερό;

Πρέπει να τις αφήνω νερό μέσα το 20% π.χ για ν μην τις αλλάζω περιβάλλον;

Παρεμπιπτόντως η φίλη μου..

Τρώει κάθε μέρα..

Έχει ότι χρειάζεται..

Είναι υγείες..

Αλλά λερώνει πολύ το νερό τις..

Κ ήθελα ν ξέρω πειράζει εάν τις έβγαζα τέλειος το νερό μια φορά το μήνα κ τις το καθάριζα;

Κ εάν είχατε ν μου προτείνετε διαφορά εξαρτήματα π χρειάζονται για το καθαρισμό του ενυδρείου θα με βοηθούσε..βέβαια θα τις έχω φίλτρο με βιολογικό υλικό,σκουπακι,βούρτσα,..δεν ξέρω τ άλλο χρειάζεται για τον καθαρισμό;

Θα με βοηθήσουν οι γνώμες σας

Σας ευχαριστώ πολύ...

20230916_192614.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...