Jump to content

Υδροχλωρικό οξύ


Recommended Posts

Με αφορμή διαφορά θέματα κατά καιρούς θα ήθελα να προσπαθήσω να σας πάρω τον φόβο από το υδροχλωρικό οξύ

.

Πολλές φορές ακούγοντας μόνο της λέξεις υδροχλωρικό οξύ μας πιάνει ένας δισταγμός χρήσεις και ο νους μας πάει στα χημικά μαντζούνια. Προφανώς δεν γνωρίζουμε την ιδιότητες του υγρού πέρα από τα βασικά.

Ορθά πολλές φορές λέμε ο ένας στον άλλων ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε διάφορα χημικά στο ενυδρείο μας. Αυτό όμως ισχύει σε προϊόντα που δεν γνωρίζουμε τη περιέχουν και πως λειτουργούν, με αυτό το σκεπτικό προσκοπικά δεν βασίζομαι και πολύ πολύ τα αντιχλώρια αυτό όμως είναι άλλο θέμα.

 

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γενικής χημείας αλλά θα αναφέρω μόνο αυτά που αφορούν το χόμπι μας με απλά παραδείγματα.

Προτού αναφερθώ στο χόμπι όμως θα ήθελα να δούμε που το συναντάμε στην καθημερινότητα μας.

Σε γενικές γραμμές το υδροχλωρικό οξύ εύκολα διασπάτε και ΄΄εξανεμίζεται΄΄  χωρίς ίχνος, αν αυτό δεν συνέβαινε  τότε το υδροχλωρικό οξύ που παράγουν τα τοιχώματα του στομάχου για την πέψη θα μας έλιωνε. Άρα μιλάμε για ένα χημικό μεν αλλά φυσιολογικό υγρό που βρίσκετε σε πολλούς οργανισμούς. Επίσης σε μικρές ποσότητες χρησιμοποιείται και στα τρόφιμα με τα κρυφά ονόματα ρυθμιστής οξύτητας ή Ε507 γενικά χρησιμοποιείται κατά κόρον στα τρόφιμα όχι μόνο σαν ρυθμιστείς και σαν Ε αλλά και σε άλλες διαδικασίες.

 

Πάμε στο χόμπι τώρα.

Το υδροχλωρικό οξύ: Βασικός κανόνας, ορθή χρήσει.

Βασικά οτιδήποτε υλικό στα χέρια μας το χρησιμοποιούμε εσφαλμένα κάνει κακό στο ενυδρείο είτε λίγο είτε πολύ ανάλογα το υλικό. Σε γενικές γραμμές δεν φταίει το υλικό αλλά εμείς.

 

Συνήθως (τουλάχιστον εδώ στη περιοχή μου) τα διαλύματα του υδροχλωρικού οξέως που πουλιούνται είναι μεταξύ 5-10% στην Κέρκυρα βρήκα και 33%.

 

Εγώ για το παράδειγμα μου θα πάρω μια φορά το 5% και μια φορά το 33%.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 10 λίτρα νερό με ΚΗ 8 και ρίχνω μέσα σε αυτά τα λίτρα 1,5ml υδροχλωρικό οξύ 33% και το ανακατέψω τη λέτε να συμβεί θα μπορώ να βάλω ψάρια ή θα τα δηλητηριάσω;

 Πόσο υδροχλωρικό οξύ θα έχει το νερό μου;

 

Από την στιγμή που θα μπει το υδροχλωρικό οξύ (HCl) στο νερό αντιδρά με το ΚΗ  (HCO3) του νερού και σχηματίζωντε τα εξής, διοξείδιο του άνθρακα (CO2) νερό (H2O) και  χλωριούχο ασβέστιο (CaCl2), το χλωριούχο ασβέστιο άμεσα αντιδρά στο νερό και σχηματίζετε χλώριο (CL) και ξανά διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Έτσι από το αρχικό υδροχλωρικό οξύ δεν έμεινε απολύτως τίποτα αντιθέτως έχουμε ‘’καταστροφή’’ του ΚΗ και από 8 το ΚΗ κατέβηκε στο 4, ταυτόχρονα για λίγο έχουμε αύξηση του χλώριου και του διοξειδίου του άνθρακα για μικρό χρονικό διάστημα γιατί και τα δυο συστατικά αυτά εξατμίζονται από το νερό.

 

Από όλοι την διαδικασία αυτή ανεβένει ελαφρός η αγωγιμότητα του νερού και μετατοπίζονται τα ιόντα.

Τώρα αν βάλουμε στα 10 λίτρα νερό το 5% υδροχλωρικό οξύ για να έχουμε την ίδια πτώση στο ΚΗ θα χρειαζόμασταν 9,5ml.

 

Όλα αυτά τα έγραψα για να σας δείξω πως το υδροχλωρικό οξύ αντιδρά με το νερό, φανταστείτε τώρα να το χρησιμοποιήσετε για να διώξετε από κάπου τα άλατα και μετά να το ξεβγάλετε με μπόλικο νερό, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κατάλοιπο από το οξύ σε καμιά περίπτωση εκτός και αν το ξεβγάλετε όπως ξεβγάζεται η γάτα.

 

Παλιότερα προτού αποκτήσω ΑΟ επί μια πενταετία κατέβαζα το ΚΗ με υδροχλωρικό οξύ και ποτέ δεν συνάντησα πρόβλημα, μετά απόκτησα της κατιονανταλλακτικές ρητίνες και όταν μπούκωναν καθαρίζονταν με υδροχλωρικό οξύ και εκεί δεν συνάντησα πρόβλημα, όχι μόνο εγώ αλλά χιλιάδες χομπιστες που τότε της χρησιμοποιούσαμε κατά κόρο γιατί η ΑΟ ήταν ακόμη ακριβή.

 

Δεν θέλω να πείσω κάποιον να χρησιμοποιήσει το υδροχλωρικό οξύ ο κάθε ένας κάνει ότι νομίζει αλλά δεν με αρέσει να διαβάζω της αόριστες φοβίες από ένα προϊών γιατί απλά δεν το ξέρουμε και που στο παρελθόν το χρησιμοπιουσαμε πάρα πολύ στα ενυδρεία.

Συγνώμη αλλά θα το πω λίγο χιουμοριστικα πως η νέα γενιά χομπιστων είναι λιγάκι συντηρητική και μαλθακή, λιγότερο ανοιχτόμυαλη σε πουλά θέματα, αντιθέτως αρκετοι παλιοί είναι κολλημένοι μόνο στα παλιά και απορρίπτουν ή δύσκολα δέχονται κάτι το νέο.

 

Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί θα κουράσω.

 

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Χρηστο ευχαριστουμε για τις πληροφοριες!

Εγω το χρησιμοποιουσα για καθαρισμο σε γυαλες αλλα δεν γνωριζα πως αντιδρα στο νερο και το ακριβως συμβαινει!

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο το χρησιμοποιούν για τα διάφορα προϊόντα buffer ,σταθεροποιητές νερου;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...