Jump to content

Malawi project


KostasAnaz

Recommended Posts

Γειά σε όλους!

Εδώ και καμιά εβδομάδα έχω στήσει το νέο μου ενυδρείο 275 λίτρα μικτά (100Μχ55Υχ50Π).

Το ενυδρείο προορίζεται για Αφρικάνικο Μαλάουι μιας και με κέρδισαν μετά τα λίγα που έχω δεί και διαβάσει εδώ στο forum.

Έβαλα 20 κιλά άμμο και 30-35 κιλα βράχο. Έχει μπεί φίλτρο Fluval 406, θερμοστάτης Eheim 200w, και 2 φωτιστικα. 1 λάμπα Arcadia T5 45w και 2 σειρές μπλέ αδιάβροχη λαιντοταινία για moonlight. Στο φίλτρο για όποιον το γνωρίζει έχω αφήσει τα σφουγγάρια του ως έχουν, έβαλα στην πάνω θήκη άνθρακα και γέμισα τις 2 μεσαίες θήκες με μακαρόνι Fluval.

Επεξεργασία στο νερό γίνεται με αντιχλώριο Kent, PH ακόμα δεν έχω ρυθμίσει οπότε είναι γύρω στο 7 και το στρώσιμο γίνεται με βακτήρια Microbe-Lift.

Παραθέτω και μερικές φωτογραφίες για να μου πείτε τη γνώμη σας. Εννοείται πως οποιαδήποτε παρατήρηση-συμβουλή είναι καλοδεχούμενη.

Κώστας

20170322_012106.jpg

20170322_012131.jpg

20170322_012813.jpg

20170322_012739.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη στην αφρικη Κωστα!

 

Εχεις πολυ καλο εξοπλισμο για αρχη αλλα εχω καποιες παρατηρησεις σχετικα με το στησιμο.

Θα ηταν καλυτερα αν τα εβγαζες ολα απο μεσα τωρα που ειναι αρχη και τα τοποθετουσες με την εξης σειρα: πετρες,αμμος,νερο.Ο λογος ειναι οτι τα ψαρια θα αρχισουν τα σκαψιματα και αφαιρωντας την αμμο κατω απο τις πετρες θα εχεις κατολισθηση.Αν οι πετρες πατουν απευθειας στο τζαμι και βαλεις την αμμο μετα,οσο και να σκαψουν δεν θα κουνηθει τιποτα.Επισης την σταθμη του νερου μπορεις να την ανεβασεις μεχρι λιγο πιο πανω απο το μαυρο διακοσμητικο.Θα κερδισεις λιτρα και το αποτελεσμα θα ειναι πιο ομορφο.

 

Καλο ξεκινημα και παλι,ευχομαι να το χαρεις και οτι χρειαστεις εδω ειμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και καλη αρχη! Τεστ νερου υγρα πρεπει να παρεις(αμμωνια,νιτρωδη,νιτρικα) για αρχη για να ελεγχεις το στρωσιμο σου.Ομορφο ειναι στο ματι αλλα δεν εχεις φτιαξει κρυψωνεςκαι με αυτο το στησιμο και με το σκαψιμο που κανουν οι αφρικανες το βλεπω ετοιμορροπο

Έγινε επεξεργασία - kosmas
Link to comment
Share on other sites

Έχω τεστ νερού. Υγρά για αμμωνία και PH και στικς για νιτρικά νιτρώδη.

Η αλήθεια είναι οτι κι εμένα μου αρέσει στο μάτι το στήσιμο αλλά όντως οι κρυψώνες είναι λίγες και φοβάμαι λίγο την κατολίσθηση κυρίως λόγω ύψους γιατί κατα τα άλλα είναι σταθερό.

Για να αδειάσω όλο το ενυδρείο και να το στήσω απ'την αρχή δεν τρελαίνομαι.Μπορώ να προσπαθήσω να θάψω καλά τις πέτρες στην άμμο.Έχετε καμιά πρόταση περι στησίματος;

Link to comment
Share on other sites

Φοβαμαι οτι θα εχεις προβλημμα με τις πετρες αν δεν το κανεις σωστα απο τωρα.Μπορει να φαινεται σταθερο αλλα θα ξεκινησουν να αφαιρουν αμμο κατω απο τις πετρες και τοτε οι πρωτες χαμηλα θα γειρουν και θα πεσει.

Link to comment
Share on other sites

Ήδη συμπλήρωσα νερό. Δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω περισσότερο γιατί μισό εκατοστό πιο πάνω περνάει μια γυάλινη τρέσα που ακουμπάνε τα φωτιστικά και θα κάνουν μπλουμ....

Επίσης να επισημάνω οτι το ενυδρείο βρίσκεται κάθετα στη μέση του σαλονιού, είναι διαμπερές και δεν μπορώ να βαλω πλάτη-background. Στην ουσία ακουμπάει στον τοίχο η μικρή του πλευρά. 

Αν θάψω πολυ καλά τις κάτω πέτρες και χαμηλώσω το στήσιμο κάνοντας 2 μικρότερα νταμαράκια θα έχω πάλι πρόβλημα λες;

Λέω να κλείσω το φίλτρο για να μην τραβήξει άμμο απ'το σκάψιμο που θα κάνω μεχρι να θαφτούν οι κάτω πέτρες και μόλις κάτσει το ανάβω ξανά.

20170322_140720.jpg

20170322_142419.jpg

20170322_142413.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το καλυτερο απ'ολα ωστε να αποφυγεις ασχημες καταστασεις ειναι αυτο που σου ειπε ο @argy1.Ακουγεται δυσκολο αλλα ειναι πολυ ευκολο.Βγαζεις τις πετρες και με ενα σωληνα(αλφαδολαστιχο) ρουφας σε ενα βαρελι το νερο μαζι με την αμμο.Γρηγορο και απλο.Βαρελι θα χρειαστεις αργοτερα για τις αλλαγες σου.Παρε και μερικες ιδεες για το στησιμο απο εδω

Β

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα το φτιάξω και θα ανεβάσω φωτογραφίες αύριο να μου πείτε τη γνώμη σας.

Link to comment
Share on other sites

Θες και αλλες πετρες , και οτι σου ειπαν πρωτα οι πετρες και μετα η αμμος

Σου σετειλα και ενα προσωπικο μηνυμα , δες το.

Link to comment
Share on other sites

Εγω σου προτεινω να κλεισεις το φιλτρο,να βγαλεις ολες τις πετρες εξω κ μια μια προσεκτικα κ κουνωντας την δεξια αριστερα να την βυθισεις στην αμμο.Κανε δυο τρια νταμαρακια αλλα γνωμη μου δωσε ακανονιστο σχημα να μοιαζει ποιο φυσικο κ οχι τοσο στημενο.Θα βοηθεισει κ μελοντικα να καθορισουν πιο ευκολα οι αρσενικοι τις φωλιες τους.Τα λιτρα σου ειναι οτι πρεπει για δυο,τρια χαρεμακια.Εκανες την καλυτερη επιλογη να ασχοληθεις με αφρικανες.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρώ πέτρες κοντά στον Πειραιά σε καλή τιμή και πώς να τις ζητήσω; Λέω να ακολουθήσω τη συμβουλή του φίλου dankannn να προσθέσω μερικές ακόμα αλλά δεν συμφέρει να πάρω κι άλλες απο ενυδρειακό κατάστημα γιατί πουλάνε πολύ ακριβά.

1 hour ago, johnbaggios said:

Εγω σου προτεινω να κλεισεις το φιλτρο,να βγαλεις ολες τις πετρες εξω κ μια μια προσεκτικα κ κουνωντας την δεξια αριστερα να την βυθισεις στην αμμο

Κάτι τέτοιο σκέφτομαι να κάνω. Αν δεν τα καταφέρω, αναγκαστικά άδειασμα και στήσιμο απ΄την αρχή.

Μερικές απορίες....Να αφήσω τον άνθρακα στο φίλτρο; Αν όχι τι να βάλω στη θέση του; Σφουγγάρια και βιολογικό υλικό θα χρειαστεί να αλλάξω αργότερα και κάθε πότε;

Άσχετο, αλλά μόλις είδα οτι άνοιξα το θέμα απο λάθος στις κιχλίδες Μαδαγασκάρης. Αν δεν είναι κόπος ας μεταφερθεί...

Link to comment
Share on other sites

Στο μετεφερα.

Πετρες εχει ωραιες στο Κορωπι στον ερμη.

Μπορεις να βαλεις οτι πετρες σου αρεσουν και οτι βρεις,δεν ειναι αναγκη να αγοραζουμε τις πετρες απο πετσοπ.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά το στήσιμο άλλαξε εντελώς. Πήρα σήμερα μαύρο βότσαλο απο κατάστημα με δομικά υλικά και μετά απο καλό πλύσιμο στήθηκε απ'την αρχή. Φαίνεται πλέον αρκετά πιο φυσικό. Σχεδόν όλες οι μεγάλες πέτρες που είχα μπήκαν στον πάτο του ενυδρείου και απο πάνω στήθηκε ένα μεγάλο νταμάρι με το μαύρο βότσαλο και κάποιες απ'τις πέτρες που είχα. Νομίζω οτι πλέον δεν κουνιέται φύλλο. Ακόμα το νερό είναι θολωμένο αλλα τράβηξα κάποιες φωτογραφίες να μου πείτε τη γνώμη σας. Μήπως έβαλα πολλές πέτρες και χρειάζονται λιγότερες; Είναι γύρω στα 60 κιλά για 275 μικτά που είναι το ενυδρείο. Εμένα πάντως μου αρέσει σαν στήσιμο. Απλά ρωτάω μήπως οι Αφρικάνες χρειάζονται περισσότερο χώρο για σκάψιμο....

20170323_140717.jpg

20170323_140705.jpg

20170323_140635.jpg

20170323_140559.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα ειναι ετσι!

Πολυ καλυτερο απο πριν!

 

 

Προσωπικα ισως αφαιρουσα λιγη αμμο αλλα αυτο μπορεις να το κανεις στο μελλον πολυ ευκολα οποτε αστο ετσι και αν στο μελλον μαζευτουνε βουνα που ενοχλουν θα σου πω τι θα κανεις.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα ειναι τωρα.

Ετσι και αλλιως οπου θελουν αυτες θα την πανε την αμμο , ακομα για μενα μην την βγαλεις γιατι σε καθε αλλαγη νερου οταν θα τραβας με το αλφαδολαστιχο θα φευγει και λιγη αμμος οταν θα καθαριζεις το βυθο

Και οτι σου ειπα 2-3 μερες τον ανθρακα και βαλε μετα ενυδριακο βαμβακι .

Μαζι με βακτηρια βαλε λιγο τροφη σε ενα τουλι και καθε 2-3 μερες να την αλλαζεις ετσι ωστε να μην σαπισει.

Τελος καθαρα προσωπικη μου αποψει ειναι να βαλεις ενα spray bar μιας και εχεις μεγαλο φιλτρο για να καλυπτεις μεγαλος μερος του ενυδρειου

 

Έγινε επεξεργασία - dankannn
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλύτερο το δεύτερο στήσιμο!
Έχεις σκεφτεί την ψαροσύνθεση;

Sent from my Pixel C using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι οτι τις τελευταίες μέρες μου έχουν βγεί τα μάτια να παρακολουθώ φωτογραφίες και βίντεο απο κιχλίδες στο internet.

Λέω να βάλω 2 χαρεμάκια και προς το παρόν έχω ξεχωρίσει τα Pseudotropheus sp. Elongatus Mphanga και τα Cynotilapia sp. Hara.

Είμαι ανοιχτός βέβαια σε γνώμες και προτάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ολοι το χουμε περασει αυτο μπρος τις οθονες...Χαχαχα...Το στησιμο ποιο φυσικο αλλα κ λειτουργικο!Τα  ψαρακια πολυ καλη επιλογη κ πιστευω το ιδανικο θα ναι να μεινεις στα δυο χαρεμια.Καλο εινα ινα τα βαλεις απο μικρα μαζι κ στο ιδιο μεγεθος για να γλιτωσεις μελοντικους τσακωμους οποτε θα δεις κ τι μπορεις να βρεις κ επιλεγεις.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να βρώ μικρά σε ηλικία και αν έχει κάποιος στο forum ακόμα καλύτερα. Μέχρι να μπουν ψάρια έχουμε ακόμα δρόμο...

Τι γνωρίζουμε για τα Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef);

Λίτρα, επιθετικότητα, συμβίωση κλπ...

Πολύ όμορφα ψαράκια...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παίδες!

Έβγαλα τον άνθρακα και στη θέση του έβαλα βαμβάκι. Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζω; Σε γενικές γραμμές θα ήθελα μερικές πληροφορίες για τη συντήρηση του φίλτρου όπως κάθε πότε να το καθαρίζω και αν πρέπει να αλλάζω σφουγγάρια και βιολογικό υλικό.

Και μερικές φωτογραφίες με το νερό ξεθολωμένο

20170324_133111.jpg

20170324_132918.jpg

20170324_132852.jpg

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα εχω κατεργησει το βαμβακι εδω και ενα χρονο και πλεον δεν το θεωρω απαραιτητο μεσα στο φιλτρο σε μονιμη βαση.

 

Αν το θελεις θα πρεπει να το αλλαζεις καθε 15 ημερες ή οταν αρχιζει να σου μειωνει την ροη του φιλτρου.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικα μην ξεχασεις να δεις το τι θα κανεις με την ζεστη το καλοκαιρι.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, dankannn said:

Φυσικα μην ξεχασεις να δεις το τι θα κανεις με την ζεστη το καλοκαιρι.

 

Έχω σκεφτεί να φτιάξω κάποιο σύστημα με 2 ανεμιστηράκια και κάποιο controller (stc-1000;) για να κρατάνε τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι και το κλιματιστικό σε τέτοια θέση που το χτυπάει οπότε δε νομιζω να έχω σοβαρό θέμα με τη θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω να βρώ μικρά σε ηλικία και αν έχει κάποιος στο forum ακόμα καλύτερα. Μέχρι να μπουν ψάρια έχουμε ακόμα δρόμο... Τι γνωρίζουμε για τα Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef);

Λίτρα, επιθετικότητα, συμβίωση κλπ...

Πολύ όμορφα ψαράκια...

 

Είναι πολύ επιθετικά όπως και τα περισσότερα metriaclima. Βέβαια το κάθε ψάρι είναι διαφορετικό.. προσωπικά εγώ θα ήθελα να τα δω μόνα τους στο ενυδρείο. :)

Αποτι έχω καταλάβει σου αρέσουν τα ψαράκια με ρίγες, παρ όλα αυτά έχε στο νου σου ότι αν μοιάζουν αρκετά εξωτερικά, υπάρχει κίνδυνος υβριδισμου.

Ένα άλλο είδος παρόμοιο με αυτά που έδειξες είναι και τα demasoni.. το ωραίο με αυτά είναι ότι δεν χρειάζεται να μπουν σε χαρεμακι όπως τα υπόλοιπα mbuna άλλα σε ομαδουλα(8-10). Επίσης βρίσκονται σχετικά εύκολα.

Ένας δοκιμασμένος συνδιασμός με όμορφη αντίθεση είναι αυτά, με ένα χαρεμακι caeruleus.

Αφού έχεις καιρό πάντως ψαξ το καλά! [emoji4]

Το καθάρισμα του φίλτρου όπως και τις αλλαγές νερού θα στο δείξουν οι μετρήσεις. Ένα καλός μπουσουλας να αρχίσεις είναι 20-30% κάθε βδομάδα αλλαγη νερού και βλέπεις. Αν τα νιτρικά σου ανεβαίνουν αρκετά μπορείς να κάνεις καθε 3 μέρες αλλαγή ή καθε βδομαδα μεγαλύτερη ποσότητα.

Όταν δεις η ροή του φίλτρου να πέφτει, τότε το καθαρίζεις και αυτό. Εγώ που έχω sump και είναι εύκολο, κάθε βδομάδα μαζί με την αλλαγή νερού αλλαζω και το βαμβάκι(δεν έχω σφουγγάρια).

 

Sent from my Pixel C using Tapatalk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...