Jump to content

DIY Καπάκι ενυδρείου


KostasAnaz

Recommended Posts

Γειά σε όλους!

Εδώ και 15-20 μέρες έχω στήσει το καινούριο μου ενυδρείο 100Μχ55Υχ50Π. Επειδή η γυάλα ήταν παραγγελία, ήθελα καπάκι στις συγκεκριμένες διαστάσεις και αποφάσισα να φτιάξω ένα από κόντρα πλακέ θαλάσσης 4mm. Στην πράξη κατάλαβα οτι τα ξύλα ήταν πολύ λεπτά και δυσκολέυτηκα πολύ να τα δέσω μεταξύ τους. Αφού το κατάφερα και τοποθετήθηκε, άρχισε μετά απο 1-2 μέρες το κομμάτι που ανοίγει και κλέινει να σταβώνει λόγω υγρασίας και βάρους. Με κάποιες κόντρες που έβαλα απο μέσα διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι 100%. Και πάμε στο σημαντικότερο πρόβλημα... Μετά απο 5-6 μέρες παρατήρησα εσωτερικά στο καπάκι να δημιουργείται μούχλα. Σκέφτηκα οτι είναι λογικό αλλά ήλπιζα να μην προχωρήσει πολύ. Εν τω μεταξύ έλειψα για 4-5 μέρες και όταν γύριζα το πρόβλημα είχε διογκωθέι αρκετά. Αρκετά μεγάλη επιφάνεια των ξύλων εσωτερικά είχε καλυφθεί με μούχλα και μάλιστα με κάτι που μοιάζει σαν βαμβάκι που σχεδόν ακουμπούσε την επιφάνεια του νερού. Το καθάρισα για την ώρα αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα εμφανίζεται συνέχεια και όπως καταλαβαίνεται δίνει και μικρό χρόνο ζωής στο καπάκι. Ίσως να φταίει το οτι δεν το έβαψα αλλά δεν ήθελα οι υδρατμοί που θα κάθονται στο καπάκι και θα ξαναπέφτουν στο νερό να έχουν έρθει σε επαφή με χημικά όπως η μπογιά. 

Σκέφτομαι λοιπόν να κάνω μια πιο "σοβαρή" δουλειά. Να φτιάξω κάποιο καπάκι από πλεξιγκλάς ή πολυκαρμπονικό όπου σίγουρα θα έιναι μεγαλύτερης αντοχής, πιο λειτουργικό αλλά και αισθητικά πιο όμορφο.

Εδώ χρειάζομαι τα φώτα κάποιου που να είναι γνώστης του θέματος γιατί εγω δεν έχω ασχοληθέι ποτέ με αυτά τα υλικά και δεν έχω ιδέα πως να τα δουλέψω.

Αν κάποιος φίλος έχει χρόνο και διάθεση να βοηθήσει θα ήμουν υπόχρεος.

 

Κώστας

 

Μερικές φωτογραφίες απ'το καπάκι που έφτιαξα. Στην τρίτη φαίνεται και το πρόβλημα της μούχλας...

20170401_184519.jpg

20170401_184546.jpg

20170401_184619.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε μου. δοκιμασε να βαλεις η βερνικι εμποτισμου ή βερνικοχρωμα θαλασσης. πρωτα ξυσε καλα να φυγει η μουχλα και μετα δοκιμασε ενα απο τα δύο, κατα τη γνωμη μου βερνικι θαλασσης, το οποιο κανει επιπλεον στρωμα πανω στο ξυλο. επισης υπαρχει και το βιολογικο ασταρι για επιφανειες ξυλου σε νερο!!

Έγινε επεξεργασία - gifil
Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω πως σώζεται εφόσον μούχλιασε. Σε κάποια σημεία έχει ψιλοφουσκώσει κιόλας. Μάλλον κακής ποιότητας κόντρα πλακέ. Γι'αυτο προτιμώ να φτιάξω κάτι καλύτερο απο διαφορετικά υλικά. Προς το παρόν το έχω βγάλει απ'το ενυδρείο γιατί μόνο χειρότερα θα γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

εφοσον φουσκωσε κιολας αστο μην μπεις στον κοπο για μενα. ακου κ αλλες συμβουλες!!! 

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του φουσκώματος και αν ενοχλεί αισθητικά η λειτουργικά, πάντως αν εξ αρχής το πότιζες με εποξική ρητίνη που να αναφέρει ότι κάνει για δεξαμενές πόσιμου νερού τότε δεν θα είχε πρόβλημα.

Εγώ πάντως έχω DIY καπάκι και το πλαίσιο είναι απο πλαστικό ενώ το καπάκι είναι απο άσπρο γυαλί για καλύτερη αντανάκλαση του φωτός προς τον βυθό του ενυδρείου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα το ίδιο ακριβώς καπάκι έχω κάνει και εγώ και στράβωσε και μούχλα έπιασε .

 

Ξέρεις κάποιος που έχει κάνει είδη να μας πει τι υλικό είναι εύκολο να χρησοιμοποιησουμε ;για καινούργιο καπάκι π.χ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...