Jump to content

Ίσως πρόβλημα με το φίλτρο


gasima99

Recommended Posts

Γεια σας, καταρχην να πω οτι ειμαι καινοργιος στη παρεα σας στο φορουμ και αν αυτο το θεμα μου ειναι σε λαθος section, ζητω συγνωμη. 
Καλως η κακος ειμαι απο πυργο ηλειας και εδω δεν εχουμε κανενα μαγαζι με ενυδρεια. 

Η μαλλον, για να το πω καλυτερα, εχουμε ενα petshop και αυτος που ειναι μεσα πουλαει καποια ενυδρεια - ψαρια κτλ και υποτιθεται πως ξερει. 

Ειχα το παρακατω ενυδρειο παρατημενο αρκετα χρονια μεχρι που τον πηρα τηλ να ερθει να μου το φτιαξει για να βαλω ψαρακια.. 
Για να μη μακρηγορω, πηρα κατι ψαρακια (απο το ιντερνετ) περιπου στα 18, διαφόρων ειδων  και οταν τα εβαλα μεσα, μετα απο 1 περιπου ωρα το νερο του ενυδρειου μου θόλωσε, λογικο... Η απορια μου ειναι η εξης.. Το φιλτρο δε πρεπει να το καθαρισει;;;  γιατι απο το μεσημερι εως τωρα το νερο ειναι στην ιδια κατασταση..
Επισης.. Αυτες οι τρυπουλες που εχει το φιλτρο στο κατω - πλαι μερος δεν ειναι για να ''ρουφαει'' αερα και ουστιαστικα να το φιλτραρει και να το ανακυκλωνει;;
πρεπει να κανω κατι;; ειμαι εντελως αρχαριος και η μονη βοηθεια που μπορω να συζτησω ειστε εσεις εδω μεσα. σας ευχαριστω  

17820226_1407639625942094_148097152_o.jpg

17806927_1407639842608739_437399558_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στην παρεα μας!

 

Εχεις πολλα να μαθεις αλλα ας ξεκινησουμε απο τα βασικα.

Το φιλτρο εχει δυο ιδιοτητες φιλτρανσης,μηχανικη και βιολογικη.Η μηχανικη μαζευει τα σωματιδια του νερου και σκουπιδια οπως σαπια φυλλα (αν υπαρχουν φυτα) τα κακα των ψαριων κτλ.Η βιολογικη ομως ειναι και η πιο απαραιτητη και αυτο εξελισεται σε ενα ενυδρειο με το περασμα του χρονου.Το προβλημμα ειναι οτι στην αρχη βαζουμε πολλα ψαρια και μεχρι να στρωσει τα χανουμε.Τα ψαρια μεσα στο νερο χεζουν και κατουρανε και αυτο επιβαρυνει το νερο με αμμωνια που ειναι δηλητηριο.Για να ειναι ασφαλη τα ψαρια θα πρεπει να εχει αππκτησει το φιλτρο μας αρκετα βακτηρια ωστε να καταναλωνουν την αμμωνια,να μετατρεπεται σε νιτρωδη και μετα σε νιτρικα αλλατα.Αυτο σημαινει στρωμενο φιλτρο.Οι τροποι για να στρωθει ενα φιλτρο ειναι να παρεις μπολι απο αλλο ενυδρειο (μπιχλα απο το φιλτρο του) ή να ριχνεις ετοιμα βακτηρια σε μπουκαλακι ή να στρωσεις σιγα σιγα με ψαρια.Αυτο απαιτει μεγαλη εμπειρια αλλιως θα τους κανεις ζημια.Θα προτεινα να διωξεις τα ψαρια που ειναι παρα πολλα για αρχη,και να διαλεξεις ενα τροπο για να στρωσεις το φιλτρο σου.Μεσα ελπιζω οτι εχει βιολογικο υλικο,αν μπορεις να μας περιγραψεις τι εχει μεσα.Αν ειναι αδυνατο να τα βγαλεις και να τα δωσεις καπου θα πρεπει να κολυμπησεια στα βαθια απο τωρα και χωρις μπρατσακια..Ελαχιστο ταισμα εως καθολου,καθημερινες αλλαγες νερου (ωστε να μειωνονται τα επιπεδα μολυνσης) και κανονικα χρειαζεσαι και υγρα τεστ ωστε να μετρας αμμωνια,νιτρωδη και νιτρικα.

Το θολωμα ισως ειναι bacteriabloom λογο της αποτομης ιχθυοφορτωσης του ενυδρειου.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες κι από εμένα και καλές βουτιές!! Με υπομονή και πολλές γνώσεις και εμπειριες που θα πάρεις από εδώ μέσα αλλά και τις προσωπικές σου εμπειρίες που θα παίρνεις καθημερινά θα έχεις όμορφα απότελέσματα αλλά χρειάζεται πολυ πολυ υπομονή!! Ο @argy1 σου τα εξήγησε πολύ όμορφα για να καταλάβεις τι γίνεται...Σε γενικές γραμμές αυτό που σου γράφει για αμμωνία  που μετατρ'επονται μέσω της βιολογίας σε νιτρώδη και μετά σε νιτρικά ονομάζεται κύκλος του αζώτου και το περνάνε υποχρεωτικά ΟΛΑ  τα καινούργια ενυδρεία!! Γιαυτό και στην αρχή θέλει πολύ υπομονή με ε΄να το πολύ δυο ψαράκια για να επιταχύνεις τον κύκλο αυτό λόγω της αμμωνίας που ανεβάζουν από τα φαγητά που τρώνε και τις ακαθαρσίες τους..Και γιατί λέμε οτι η αμμωνία είναι δηλητήριο ενώ τα νιτρικά άλατα όχι τόσο(είναι αλλά όχι τοσο επικινδυνο για τα ζωντανά)? Η αμμωνία για να φανταστείς είναι κάτι σα να παίρνεις σπίρτο(aquaforte) που χρησιμοποιούμε πολλές φορές για να καθαρίζουμε την τουαλέτα και το μπάνιο μας και να το πετάς μέσα στο ενυδρείο οπότε καταλαβαίνεις οτι δεν είναι καλό..Αυτό με την κατάλληλη βιολογία μετά από ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται στους 1-2 μηνες(ανάλογα τον τρόπο που έχεις επιλέξει να φτιάξεις την βιολογία του ενυδρείου) γίνεται μηδέν και μετατρέπεται σε νιτρώδη που είναι πα΄λι αρκετά κακό για τα ψάρια και μετά μετατρέπεται σε νιτρικά που τα ψάρια αντέχουν σε αυτό αρκεί να μην είναι σε μεγάλα επίπεδα(τις τιμές αυτών των παραμέτρων και το πόσο θα πρέπει maximum να είναι μέσα στο ενυδρείο θα στις πούμε μόλις προμηθευτεις υγρά τεστ για να τα μετράς όπως σου είπε και ο φίλος argy1)Αν υπάρχει κάποιος φίλος σου που μπορεί να κρατησει τα ψαράκια  προσωρινά μέχρι να φτιάξεις το νερό σου θα ήταν το καλύτερο γιατι αλλιώς θα έχεις προβλήματα με απώλειες που θα σου επιβαρύνουν και το νερο με αμμωνία, αν όχι  τότε θα πρέπει να κάνεις καθημέρινές αλλαγές νερού 30% (και να χρησιμοποιείς αντιχλώριο,ελπίζω να στο είπε το παλικάρι που σου εφτιαξε το ενυδρείο)και να είσαι τυχερός για να μην έχεις απώλειες!! Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι, οι κινησεις σε αυτό το χόμπυ πρέπει να είναι αργες σωστές και υπομονετικές για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις στο ενυδρειάκι σου..Αυτά από μένα, ελπίζω να μην σε κούρασα και σου βάζω και ένα θεματάκι που μπορείς να διαβάσεις για να καταλάβεις πως στρώνεται ένα ενυδρείο!!

Καλως ήρθες και πάλι και εύχομαι να δεις συντομα το ενυδρειάκι σου έτσι όπως το θέλεις!!! :)

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...