Jump to content

Για τους φυτεμένους


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα Νίκο.

Είναι ένα θέμα που δεν νομίζω μια ξερή απάντηση αριθμών να δώσει μια ξεκάθαρη δοσολογία μια που υπάρχουν πολλοί παράμετροι να εκτιμήσουμε.

 

Από πού να αρχίσουμε….. από την μέθοδο που χρησιμοποιούμε PMDD, E.I. , Seacheam Daily program η κάποιας άλλης εταιρίας ενυδρειακων λιπασμάτων.

 

Από το αν κάνουμε χρήση ΑΟ η δικτύου και ποιες γενικές παραμέτρους νερού έχουμε, ΡΗ, GH, KH, CO2….

 

Βέβαια βασικό ρόλο παίζει και εάν έχουμε μπουκάλα διοξειδίου η όχι για την απορρόφηση τους. Και εκεί γίνονται όλα ποιο εύκολα….

 

Επίσης ένα άλλο βασικό στοιχείο που δεν λαμβάνουμε στα υπόψη συνήθως είναι η συνολική φυτομαζα όπου από φυτό σε φυτό έχουν άλλες ανάγκες σε ποσότητα ιχνοστοιχείων ενώ εμείς συνήθως έχουμε μια ωραία σαλάτα με απ όλα μέσα…..

 

Από εκεί και πέρα με την παρατήρηση των φυτών μας προσπαθούμε να διορθώσουμε πολλές φορές τις τροφοπενιες κάποιων φυτών αλλά από την άλλη μπορεί να δημιουργήσουμε τοξικότητα σε άλλα…… άντε βγάλε άκρη. Δεν είναι όπως σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια όπου έχουμε να κάνουμε με ένα φυτό και εκεί πάμε στοχευμενα στην γενική του λίπανση βελτιώνοντας την απόδοση του.

 

Αναφορικά για όλους μας. http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/%CE%A1%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC

 

Οι συγκεντρώσεις των στοιχείων αυτών στα φυτά εκφράζεται σε ppm (κατά βάρος ξηρού φυτικού ιστού). Τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία που παίζουν ρόλο στα φυτά αναλύονται παρακάτω. ppm εκ του αγγλικού parts per million

 

Σίδηρος

Βόριο

Μαγγάνιο

Χαλκός Ψευδάργυρος

Μολυβδαίνιο

Χλώριο

 

Εννοείτε πως τις παραπάνω παρατηρήσεις μου τις γνωρίζεις αλλά δεν ήξερα πώς να σου απαντήσω μια που τα ιχνοστοιχεία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο προς ανάλυση……..

Link to comment
Share on other sites

Δωσε μας τα φωτα σου.....εσυ ποια χρησημοποιεις και σε ποια ποσοτητα και τη εχεις παρατηρήσει γιατι φανταζομε πως κατι σε απασχολει.....

Link to comment
Share on other sites

Μιλαω πάντα σε ενυδρεια με co2...

Σε ενυδρεια διχως co2 , δεν χρειαζεται.

Εγω μονο σκονες χρησιμοποιω.

Το ph παιζει ρολο για τα ιχνοστοιχεια οπως κα το υποστρωμα τα αλλα οχι τοσο πολυ.

Για τοξικοτητες... το πιασες...

 

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Γιατι λες πως σε ενυδρεια διχως διοξειδιο δεν χρειαζονται; αν και εχουμε μια ποιο ηπια αποροφυση παντα δεν χρειαζετε μια αναπληρωσει αυτων;

Οσο για τις σκονες καλα κανεις γιατι πανω απο ολα συμφερει και φυσικα εχεις τον τροπο να πειραματηστεις στις δοσολογιες πραγμα που δεν εχω πειραματστει σε μεγαλο βαθμο αυτη την στιγμη. 

Για το ΡΗ φανταζομε εννοεις οτι εχοντας το σε ενα σχετικο οξινο περιβαλλον υπαρχει καλυτερη αποροφησει και αρα αποφευγονται οι υπερβολικες τοξικοτητες των φυτων; 

 

Τοξικότητα: Είναι η παθολογική κατάσταση που προκύπτει από τον υπερβολικό εφοδιασμό του φυτού με θρεπτικό ή άλλο στοιχείο.

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος Rik έγραψε:

Γιατι λες πως σε ενυδρεια διχως διοξειδιο δεν χρειαζονται; αν και εχουμε μια ποιο ηπια αποροφυση παντα δεν χρειαζετε μια αναπληρωσει αυτων;

Οσο για τις σκονες καλα κανεις γιατι πανω απο ολα συμφερει και φυσικα εχεις τον τροπο να πειραματηστεις στις δοσολογιες πραγμα που δεν εχω πειραματστει σε μεγαλο βαθμο αυτη την στιγμη. 

Για το ΡΗ φανταζομε εννοεις οτι εχοντας το σε ενα σχετικο οξινο περιβαλλον υπαρχει καλυτερη αποροφησει και αρα αποφευγονται οι υπερβολικες τοξικοτητες των φυτων; 

 

Τοξικότητα: Είναι η παθολογική κατάσταση που προκύπτει από τον υπερβολικό εφοδιασμό του φυτού με θρεπτικό ή άλλο στοιχείο.

Γιατι κραταω ενυδρεια χωρις co2 , και δεν ριχνω τπτ... η αλαγη  νερου καλυπτει τις αναγκες των φυτων.

 

Για το ph  παιζει μεγαλο ρολο...  οσο  αφορα την διατηρηση του edta... 

 

ironchelate_zpse81bc336.png

 

Δεν ειναι τοσο απλο οπως το λες...  για την τοξικοτητα...

Εσυ , εχεις καταρχην φυτεμενο ενυδρειο , αν ναι τι βαζεις?

Δεν εχω δει καμια φωτο.

Οποτε ας περιμενουμε να απαντησουν οι φυτεμενοι...

Link to comment
Share on other sites

Μαλλον δεν με καταλαβες. Εχω κρατησει ενυδρειο με co2 φλορις σιδηρο seachem και κνο3 παλιοτερα και οντως ηταν πολυ ποιο  ευκολο αλλα τωρα πειραματιζομε χωρις διοξειδιο και κραταω χαμηλο ph και kh με κιτρικο οξυ για να δω στην πραξη την ολη εξελιξη με καποια σχετικα ευκολα φυτα αλλα δεν θα δεις φωτο μια που δεν με ενδιαφερει αισθητικος να δειξω κατι. Οταν λεω για το ph σχετικα οξυνο για καλυτερη αποροφιση των ιχνοστοιχεων τη δεν καταλαβαινεις και μου λες για edta. Η τοξικοτητα ξερεις πολυ καλα οτι οταν εχουμε καποιο στοιχειο σε περισσοτερη ποσοτητα απο οτι θα χρειαζοταν μπλοκαρουν καποια αλλα στην αποροφηση απο τα φυτα, μηπως και αυτο δεν ειναι ετσι;

Τελος παντων δεν θελω να το κουραζω αλλο,περιμενε κανενα φυτεμενο οπως λες.....

Link to comment
Share on other sites

Όλα τα ενυδρεία μου που είχα και έχω είναι χαμηλού ΚΗ (<3)

Σε ενυδρεία χωρίς CO2 σπάνια ρίχνω λίπασμα, μιά φορά το δίμηνο, αλλαγές νερού μια φορά στο εξάμηνο. Τα φυτά σε αυτά τα ενυδρεία είναι χαμηλών απαιτήσεων.

Σε ενυδρεία με CO2 ρίχνω ποιο συχνά λίπασμα αλλά πολύ κάτω απο τα στάνταρ, η συχνότητα εξαρτάτε απο την γενική παρουσία των φυτών, μέσο όρο μια φορά στις 2-3 εβδομάδες, αλλαγές νερού μια φορά στο τρίμηνο .Να σημειώσω πως η σκούπα βυθού και η αφαίρεση σάπιων φύλων είναι ταμπού για εμένα.

Στα 100 λίτρα ρίχνω:

2,1 mg / l κάλιο

344 μg / l μαγνήσιο

187,5 μg / l σίδηρο

71,5 μg / l Μαγγάνιο

9,2 μg / l χαλκό

8 μg / l ψευδάργυρο

7 μg / l βόριο

4.3 μg / l μολυβδαίνιο

2,5 μg / l κοβάλτιο

0,66 μg / l λίθιο

0,65 μg / l βανάδιο

0,63 μg / l αλουμίνιο

0,63 μg / l νικέλιο,

0,6 μg / l σελήνιο,

0,53 μg / l κασσίτερο

 

Τέλος έχω και ένα μικρό  ενυδρείο κλειστού συστήματος, Μηδέν λίπανση, CO2, και αλλαγές νερού, το πως λειτουργεί είναι άλλο θέμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ τα φυτεμένα ενυδρεία  (φυτεμένα, όχι έχω 2 βαλισνεριες) από τα πιο δύσκολα, γιατί πέρα από τις παραμέτρους του νερού που πρέπει να φτιάξεις για την καλύτερη διαβίωση των ψαριών, πρέπει να φτιάξεις κ το κατάλληλο περιβάλλον για κάθε φυτό ξεχωριστά. Δυστυχώς οι περισσότεροι  (Και εγω) αρχικα ακολουθούμε κάποιο στάνταρ μπούσουλα, είτε λέγεται ΕΙ, είτε προγραμμα της seachem είτε κάτι αντίστοιχο, χωρίς να λαμβάνουμε άλλες  παραμέτρους υπ'όψιν με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβληματα. 

Προσωπικά χρησιμοποιώ πλέον προϊόντα της seachem για λίπανση, που μετα απο πειραματισμούς και διάφορα προβλήματα  (αλγες, ελλείψεις κτλ) βρήκα μια φόρμουλα που να δουλεύει σωστά, αλλά ποτέ δε μπήκα στη διαδικασία να μετρήσω ppm. Μόλις βρω λίγο χρόνο θα το κοιτάξω όμως γιατί έχει  ενδιαφέρον μια σύγκριση.

 

Link to comment
Share on other sites

Οι γνωσεις στα φυτα ειναι ελλειπης γιατι ποτε δεν μπορεσα ουσιατικα να μπορεσω να τα μαθω παρολο που ασχοληθηκα αρκετα με αυτα..

Παρολα αυτα και εγω οσο κρατουσα φυτεμενο πηγαινα βαση EL...

Μου παρειχε ενα ειδος ασφαλειας σαν βαση και αν εβλεπα καποια ελλειψη συμπληρωνα αναλογα με τα λιγα που γνωριζα...

Για τα βασικα μακροστοιχεια χρησιμοποιουσα diy λιπασματα...

Για σιδηρο seachem..

Και για τα μικροστοιχεια-ιχνοστοιχεια το γενικο της seachem σε μικροτερες ποσοτητες απο αυτο που προτεινε η εταιρεια γιατι οταν ακολουθουσα την προτεινομενη δοση εβλεπα οτι ειχα εξαρση αλγων..

Αυτο το ειχα παρατηρησει και σε ενυδρεια που ειχα φυτα και δεν χρησιμοποιουσα CO2 παρα μονο λιπασμα γενικο...

Δεν γνωριζω κατα ποσο αυτο συμβαινε μονο στο δικο μου ενυδρειο ή ειναι γεγονος...

Ετσι καποια στιγμη στην ουσια ειχα φτιαξει ενα δικο μου προγραμμα που ρυθμιζα την δοσολογια αναλογα με την φυτομαζα...

 

Link to comment
Share on other sites

Xρηστο γενικα δεν περιμενω ποτε ενα φυτο να παρουσιασει ελειψη σε κατι για να το προσθεσω.

Μου αρεσει να βλεπω τα φυτα απο την ριζα μεχρι το νεο φυλλο, ωραια αναπτυγμενο.

Γιαυτο και το κλαδεμα απο κατω, κρατω τα υγιες και μεγαλα φυτα.

Ο σιδηρος που ριχνεις τι ειναι ?

Την βρωμια στον βυθο, γενικα την αφαιρω οχι συχνα ,περιπου στο εξαμηνο.

Δημιουργει προβλημα με τα βακτηρια οταν ξεριζωνεις πολλα φυτα,λογο του οξυγονου.

Πολλοι στο εξωτερικο προσθετουν αεραντλια, και οξυζενε μετα απο πολυ ξεφυτεμα.

 

 

Γενικα αυτο που ελεγα και παραπανω, δεν ειναι οτι το χαμηλο ph δινει στην ιδιοτητα στα φυτα να απορροφούν περισσοτερο.

Το προβλημα βρισκεται στην μορφη των ιχνοστοιχειων.

Το edta κραταει την μορφη εως το ph 6,5 , απο εκει και περα αρχιζει να διαλυεται και να ενωνεται με αλλες ουσιες , που δεν μπορουν να εκμεταλευτουν, ολα τα φυτα.

Ενω το dtpa εως και 7,5.

 

Τωρα γιατι το υποστρωμα παιζει ρολο?

Λογο του cec, δηλαδη του να αποροφα.

Αυτο που βλεπω στο εξωτερικο, οσοι εχουν ενεργα υποστρωματα , ada, δεν εχουν προβλημα με τοξικοτητες ακομη και σε υψηλες δοσολογιες.

Εγω λογο χαμηλου cec, χαλαζιακο χαλικι το περισσοτερο και λιγο παλιο φλουριτης.

 

Στο 180λιτρο, ξεκινησα με 0,02ppm fe traces, και 0,02 fe dtpa, παλαιοτερα , εριχνα δοση 0,5 ppm fe οπως προτινοταν και στην Ει.

Αυτα τρεις φορες την εβδομαδα, δηλαδη συνολο 0,12 ppm fe.

Τωρα εχω κανα μηνα που ειμαι στα 0,24 ppm την εβομαδα.

Τα υπολοιπα συνολο την εβδομαδα.

no3 15-20ppm

po4 3-4ppm

K2so4 18ppm

Υποψιν οτι το ενυδρειο εχει 90-100 ψαρια και γαριδες αγνωστου αριθμου.

 

Σε αλλα ενυδρεια παλι κραταω και λιγοτερα.

Απο αλλαγες 50-70% στα ενυδρεια που ριχνω λιπασματα, δεν ειναι προβλημα, αλλα δεν εχω τεστακια, οποτε ετσι γενικα μηδενιζει το συστημα.

 

 

 

-

Link to comment
Share on other sites

Νίκο εννοείς την μορφή απο την σίδηρο; Αν ναι τότε είναι edta, και δεν με απασχολεί καθόλου που διασπάτε και οξειδώνετε ο σίδηρος και απο δισθενής γίνεται τρισθενείς.

Το δικό μου ενυδρείο λειτουργεί με διαφορετική λογική λίγο ποιο φυσική σε σχέση με τα αμερικανάκια και γα γιαπονεζάκια :) παρόλο που για υπόστρωμα έχει μια μίξη απο άμμο και πολύ λεπτό χαλίκι και απο πάνω λεπτόκοκκο χαλίκι.

Οπότε μπορεί και αξιοποιεί και τον τρισθενή σίδηρο και έχει υψηλή  ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (CEC)

 

Όσο για το λίπασμα όντος βάζω όταν βλέπω ότι τα φυτά δεν αναπτύσσονται σωστά, βέβαια δεν περιμένω να πάρουν την κάτω βόλτα, αλλά δεν με ενοχλεί κιόλας που για λίγο διάστημα θα είναι λίγο όφ.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 40 λεπτά, το μέλος Χρήστος έγραψε:

Νίκο εννοείς την μορφή απο την σίδηρο; Αν ναι τότε είναι edta, και δεν με απασχολεί καθόλου που διασπάτε και οξειδώνετε ο σίδηρος και απο δισθενής γίνεται τρισθενείς.

Το δικό μου ενυδρείο λειτουργεί με διαφορετική λογική λίγο ποιο φυσική σε σχέση με τα αμερικανάκια και γα γιαπονεζάκια :) παρόλο που για υπόστρωμα έχει μια μίξη απο άμμο και πολύ λεπτό χαλίκι και απο πάνω λεπτόκοκκο χαλίκι.

Οπότε μπορεί και αξιοποιεί και τον τρισθενή σίδηρο και έχει υψηλή  ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (CEC)

 

Όσο για το λίπασμα όντος βάζω όταν βλέπω ότι τα φυτά δεν αναπτύσσονται σωστά, βέβαια δεν περιμένω να πάρουν την κάτω βόλτα, αλλά δεν με ενοχλεί κιόλας που για λίγο διάστημα θα είναι λίγο όφ.

 

 

 

 

Στην δικα σου περιπτωση δεν νομιζω να διασπαται..

Αν θυμαμαι σωστα εχεις μετριο φωτισμό, με υψηλό co2, χαμηλό kh.

Και οι δοσολογιες που βαζεις για 3 εβδομαδες , ειναι μικρες.

Οικονομια στο νερο κανεις ρε συ ? :P

To προβλημα με το edta, δεν ειναι οτι αλλαζει μορφη, αλλα αναμιγνυεται με αλλα λιπασματα, που δεν μπορουν τα φυτα να αποροφησουν(οχι ολλα , αλλα τα περισσοτερα) ... πχ φωσφορικος σιδηρος.

Απο οσο θυμαμαι δεν εχεις και τπτ περιεργα φυτα...

Δεν ξερω αν το  εχεις προσεξει , αλλα αλλιως συμπεριφερονται αναπτυσονται τα φυτα ριχνωντας no3 και αλλιως λογο ιχθυοφωρτισης...

Τα φυτα προτιμουν το λιπασμα..

Ψαξε να βρεις και fe dtpa να δεις λιγο πρασινο.. :)

 

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Νικο εσυ μιλας για edta ενω εγω μιλαω για flourish iron και λογο πολυ παει στον πατο λογο κατακριμνησεις δημιουργιτε τοξικοτητα και στο υποστρωμα. Χρηστο η αμμος εχει μηδενικες cec δεν νομιζω να ισχυει αυτο που αναφερεις εκτος εαν κανεις χρηση ζεολιθου η καποιο ιδος υποστρω.ατος οπου εχει απορροφητικες ικανοτητες.

 

two forms of iron. The iron will be in one of two oxidation states: ferrous having a +2 charge, or ferric having a +3 charge. Ferrous iron, the preferred iron form and is soluble in water at any pH. Ferric iron, however, is only soluble below a pH of around 5.5; but if the pH is higher than 5.5, which more than likely it will be in a planted aquarium, the ferric iron will become insoluble and precipitate, settling in the root zone. Once this occurs, foliar absorbtion becomes impossible .

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 λεπτό, το μέλος Rik έγραψε:

Νικο εσυ μιλας για edta ενω εγω μιλαω για flourish iron και λογο πολυ παει στον πατο λογο κατακριμνησεις δημιουργιτε τοξικοτητα και στο υποστρωμα. Χρηστο η αμμος εχει μηδενικες cec δεν νομιζω να ισχυει αυτο που αναφερεις εκτος εαν κανεις χρηση ζεολιθου η καποιο ιδος υποστρω.ατος οπου εχει απορροφητικες ικανοτητες.

 

two forms of iron. The iron will be in one of two oxidation states: ferrous having a +2 charge, or ferric having a +3 charge. Ferrous iron, the preferred iron form and is soluble in water at any pH. Ferric iron, however, is only soluble below a pH of around 5.5; but if the pH is higher than 5.5, which more than likely it will be in a planted aquarium, the ferric iron will become insoluble and precipitate, settling in the root zone. Once this occurs, foliar absorbtion becomes impossible .

To flourish iron,  η αλλιως fe gluconate.

Eιναι πολυ ελαφρυ , και επηρεαζεται ακομη και απο το φως.

Δεν νομιζω ο γλουκονικος σιδηρος να προκαλει τοξικοτητα, αυτος αποροφαται και γρηγορα απο τα φυτα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εννοω το γλουκονικο αλλα τον EDTA οτι δημιουργητε συσωρευση στον βυθο και αρα τοξικοτητα....

Link to comment
Share on other sites

πριν 29 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Νικο εσυ μιλας για edta ενω εγω μιλαω για flourish iron και λογο πολυ παει στον πατο λογο κατακριμνησεις δημιουργιτε τοξικοτητα και στο υποστρωμα. Χρηστο η αμμος εχει μηδενικες cec δεν νομιζω να ισχυει αυτο που αναφερεις εκτος εαν κανεις χρηση ζεολιθου η καποιο ιδος υποστρω.ατος οπου εχει απορροφητικες ικανοτητες.

 

two forms of iron. The iron will be in one of two oxidation states: ferrous having a +2 charge, or ferric having a +3 charge. Ferrous iron, the preferred iron form and is soluble in water at any pH. Ferric iron, however, is only soluble below a pH of around 5.5; but if the pH is higher than 5.5, which more than likely it will be in a planted aquarium, the ferric iron will become insoluble and precipitate, settling in the root zone. Once this occurs, foliar absorbtion becomes impossible .

Για το flourish iron δεν λες?

Ειναι γλουκονικος σιδηρος.

Ο σιδηρος δεν παει τοσο στον βυθο, εκτος αν εχουμε οπως ειπα και παραπανω ενεργο υποστρωμα.

Δεν χρειαζεται να παει στον βυθο για να εχουμ τοξικοτητες...

Γενικα παραμενει στην στηλη του νερου.

Ασχετο αλλα μπορουμε να περιορησουμε την τοξικοτητα, προσθετωντας λιγο ca... και γενικα αυξανοντας την gh.

Τωρα θα μους πει ποσο την gh ?

Eγω κραταω τα περισσοτερα ειδη, σε 2-3 kh και 3-5 gh.

Kραταω και ενα φυτεμενο ενυδρειο , σε νερο δικτυου . 22kh 24 gh...

 

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Εγω κανω χρηση γλυκονικου ο EDTA Παει στον πατο σαν ιζημα... δεν εχει σχεσει το cec.  Εγω εχω PH κοντα στο 6,5 ΚΗ καντα στο 4 και GH 15. Οπως σου εγραψα και εχθες πειραματιζομε αυτη την στιγμη με κιτρικο οξυ σε νερο δυκτιου για αυτοκαι  εχω τετοιες τιμες.

Link to comment
Share on other sites

πριν 12 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Εγω κανω χρηση γλυκονικου ο EDTA Παει στον πατο σαν ιζημα... δεν εχει σχεσει το cec.  Εγω εχω PH κοντα στο 6,5 ΚΗ καντα στο 4 και GH 15. Οπως σου εγραψα και εχθες πειραματιζομε αυτη την στιγμη με κιτρικο οξυ σε νερο δυκτιου για αυτοκαι  εχω τετοιες τιμες.

Για edta ποιον χρησιμοποιεις?

Πως εβγαλες συμπερασμα οτι δεν εχει σχεση το cec?

Πως ετοιμαζεις το διαλυμα του edta?

To ριχνεις σε σκονη?

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

 To σκεπτικο του πειραματος.....

 

ΧΡΗΣΕΙΣ Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό το οποίο έχει αποτελεσματική δράση επί του Fe+++ καθώς μπορέι και δεσμεύει τον τρισθενή σίδηρο με άλλα μόρια και να τον καθιστά διαλυτό, επομένως απομακρύνει τον κίνδυνο θολώματος λόγω υψηλής συγκέντρωσης Fe+++ . Η ταυτόχρονη χρήση του κιτρικού οξέος με το ασκορβικό οξύ, καθιστά μην αναγκαία την χρήση χημικών παραγόντων (αποσιδήρωση) σε οίνους οι οποίοι εμφανίζουν κίνδυνο σχηματισμού θολώματος λόγω της οξείδωσης του Fe++ σε Fe+++ και της αυξημένης συγκέντρωσης του τρισθενούς σιδήρου στο τελικό προϊόν.

Link to comment
Share on other sites

μιλώ για diy υπόστρωμα δικό μου βασισμένο στις κοκομετρίες και τα συστατικά απο τα έτυμα υποστρώματα. όπως προανέφερα αποτελείτε απο άμμο ψιλό χαλίκι και θρυμματισμένη ελαφρόπετρα στο γουδί και απο πάνω χαλίκι.

 

Όταν αυτόν τον βυθό δεν τον πειράζεις ή τον πειράζεις όσο γίνεται λιγότερο και εισχωρήσουν βαθιά τα ιζήματα δημιουργούνται διάφορες καταστάσεις που δεν είναι του παρόντος. Αυτές η καταστάσεις είναι ης θέση να ανεβάσουν το cec και να μετατρέπουν τον τρισθενή ξανά σε δισθενή σίδηρο, όλα τα edta μέσα στον βυθό αργά ή γρήγορα διασπούνται. Εξάλλου και στην φύση το ίδιο γίνετε καθώς μέσα στην στήλη του νερού στην φύση δεν υπάρχει ελεύθερος δισθενής σίδηρος.

Για να δημιουργηθούν αυτές η καταστάσεις όμως δεν πρέπει να ενοχλούμε τον βυθό για αυτό εγώ τα φυτά δεν τα ξεριζώνω αλλά τα κόβω και αφήνω της ρίζες μέσα στον βυθό. Φυσικά σε κάποια φάση κάποια φυτά τα ξεριζώνω εντελώς αλλά ποτέ όλα μαζί.

 

Ερώτηση πως καταλαβαίνετε ότι η τοξικότητα στο χψ ενυδρείο οφείλετε στα edta και πως εκδηλώνεται ώστε να είμαστε σίγουρη ότι έχουμε τοξικότητα απο edta, και μετα απο πόση ποσότητα; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 λεπτό, το μέλος Rik έγραψε:

 To σκεπτικο του πειραματος.....

 

ΧΡΗΣΕΙΣ Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό το οποίο έχει αποτελεσματική δράση επί του Fe+++ καθώς μπορέι και δεσμεύει τον τρισθενή σίδηρο με άλλα μόρια και να τον καθιστά διαλυτό, επομένως απομακρύνει τον κίνδυνο θολώματος λόγω υψηλής συγκέντρωσης Fe+++ . Η ταυτόχρονη χρήση του κιτρικού οξέος με το ασκορβικό οξύ, καθιστά μην αναγκαία την χρήση χημικών παραγόντων (αποσιδήρωση) σε οίνους οι οποίοι εμφανίζουν κίνδυνο σχηματισμού θολώματος λόγω της οξείδωσης του Fe++ σε Fe+++ και της αυξημένης συγκέντρωσης του τρισθενούς σιδήρου στο τελικό προϊόν.

 

Δεν καταλαβα εσυ το χρηισμοποεις στο ενυδρειο μεσα?

Αν φτιαχνεις διαλυμα με σιδηρο, για να διατηρηεθει το ασπρο ξυδι κανει την δουλεια.

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 5 λεπτά, το μέλος Χρήστος έγραψε:

μιλώ για diy υπόστρωμα δικό μου βασισμένο στις κοκομετρίες και τα συστατικά απο τα έτυμα υποστρώματα. όπως προανέφερα αποτελείτε απο άμμο ψιλό χαλίκι και θρυμματισμένη ελαφρόπετρα στο γουδί και απο πάνω χαλίκι.

 

Όταν αυτόν τον βυθό δεν τον πειράζεις ή τον πειράζεις όσο γίνεται λιγότερο και εισχωρήσουν βαθιά τα ιζήματα δημιουργούνται διάφορες καταστάσεις που δεν είναι του παρόντος. Αυτές η καταστάσεις είναι ης θέση να ανεβάσουν το cec και να μετατρέπουν τον τρισθενή ξανά σε δισθενή σίδηρο, όλα τα edta μέσα στον βυθό αργά ή γρήγορα διασπούνται. Εξάλλου και στην φύση το ίδιο γίνετε καθώς μέσα στην στήλη του νερού στην φύση δεν υπάρχει ελεύθερος δισθενής σίδηρος.

Για να δημιουργηθούν αυτές η καταστάσεις όμως δεν πρέπει να ενοχλούμε τον βυθό για αυτό εγώ τα φυτά δεν τα ξεριζώνω αλλά τα κόβω και αφήνω της ρίζες μέσα στον βυθό. Φυσικά σε κάποια φάση κάποια φυτά τα ξεριζώνω εντελώς αλλά ποτέ όλα μαζί.

 

Ερώτηση πως καταλαβαίνετε ότι η τοξικότητα στο χψ ενυδρείο οφείλετε στα edta και πως εκδηλώνεται ώστε να είμαστε σίγουρη ότι έχουμε τοξικότητα απο edta, και μετα απο πόση ποσότητα; 

 

Δεν ειναι σαφες οτι τοξικοτητα οφειλεται στο edta...οφειλεται ομως σιγουρα στα traces...

 

Στο εξωτερικο γνωριζω ατομο το οποιο φτιαχνει δικο του traces, χωρις edta , ωστε να μπορει να αποδοση την τοξικοητα.

Η τοξικοτητα , γενικα εμφανιζεται συνηθως στα καινουρια φυλλα.

Εχουν μικροτερο σε σχεση με τα παλια φυλλα, πολλες φορες ειναι στρεβλομενα, και μικρη αναπτυξη εως και σταματημα.

Για να συνελθει ενα φυτο απο την τοξικοτητα, θελει περιπου 3-4 εβδομαδες σε σωστες συνθηκες.

 

Link to comment
Share on other sites

Εγω το χρησημοποιω μεσα γιατι εχω μπολικα ανθρακικα και διτανθρακικα τα οποια δημιουργουν διοξειδιο συν του οτι ρυθμιζω ΡΗ ΚΗ και σαν φυσικο  αντιοξειδωτικο..... δεν ξερω δοκιμαζω αυτη την στιγμη και παρατηρω την ολη εξελιξη......

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Εγω το χρησημοποιω μεσα γιατι εχω μπολικα ανθρακικα και διτανθρακικα τα οποια δημιουργουν διοξειδιο συν του οτι ρυθμιζω ΡΗ ΚΗ και σαν φυσικο  αντιοξειδωτικο..... δεν ξερω δοκιμαζω αυτη την στιγμη και παρατηρω την ολη εξελιξη......

Βρε συ ωραια τα πειραματα, δεν λεω...

Αλλα για πες μου τι φυτα κρατας?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...