Jump to content

Σκέψεις για ξεκίνημα φυτεμένου ενυδρείου


Shiba

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα,

 

Το τελευταίο καιρό σκέφτομαι να προχωρήσω στο ξεκίνημα ενός μικρού φυτεμένου ενυδρείου, γύρω στα 60lt.

Καθώς δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία σε αυτό το είδος του ενυδρείου θα ήθελα να παραθέσω τις σκέψεις μου και θα παρακαλούσα τους πιο έμπειρους συνχομπίστες να μου δώσουν  κάποιες συμβουλές πάνω σε αυτά που θέλω να κάνω. Οποιεσδήποτε διορθώσεις είναι καλοδεχούμενες :)

 

Ξεκινάμε έχοντας σαν γνώμονα το γεγονός ότι θέλω να φτιάξω κάτι σχετικά εύκολο για αρχή.

Για ενυδρείο σκέφτομαι το https://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Aquariums/Primo-Line-LED/Primo-60-LED/ . Σκέφτομαι αυτό γιατί μου αρέσει το μέγεθος καθώς και το γεγονός ότι έχει την δυνατότητα προσθήκης επιπλέον φωτισμού ( μέχρι  3 σειρές του φωτιστικού που φοράει).

 

Για υπόστρωμα σκέφτομαι το Seachem Flourite black ή το Seachem Flourite Black Sand. Θα ήθελα να μου πείτε αν έχει νόημα να βάλω από κάτω το Flourite black και από πάνω το Flourite Black Sand.

 

Σκέφτομαι να ακολουθήσω την Dry Start Method. Έχω διαβάσει αρκετά και έχω δει αρκετά σχετικά βίντεο και πιστεύω πως θα τα καταφέρω,

 

Στην αρχή και για αρκετό διάστημα δεν  θα υπάρχει προσθήκη CO2.

 

Τώρα σχετικά με τα φυτά. Γενικά έχω επιλέξει εύκολα φυτά, εκτός από το γρασίδι( Eleocharis minima) , και φυτά που ταιριάζουν στην Dry Start Method. Αυτά είναι :

  • ELeocharis minima
  • Ludwigia palustris
  • Microsorum pteropus
  • Monosolenium tenerus
  • Ludwigia repens
  • Και ίσως Altnernathera  reineckii "rosaefolia"

Οποιαδήποτε συμβουλή ή πρόταση είναι απολύτως καλοδεχούμενη.

 

Από ψάρια θέλω να βάλω ένα κοπαδάκι  καρδινάλιους και ίσως έναν μονομάχο.

 

Θα γίνεται εβδομαδιαία αλλαγή νερού το 20% και θα προστίθενται τα λιπάσματα της Seachem.

 

Αυτά έχω κατά νου κι ελπίζω να μου πείτε τι πιστεύετε. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Εφτιαξα σημερα diy μπουκαλα co2 και δουλευει αψογα!!! 
ειναι η κλασσικη πατεντα με μαγιά και ζαχαρη 

ανετα την κανεις και εσυ

Έγινε επεξεργασία - Mr.Angelos
Link to comment
Share on other sites

καλημερα! μηπως ειναι λιγα τα λιτρα σου για καρδιναλιους?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα και καλή αρχή στο φυτεμένο.

Συνοπτικά στα ερωτήματα σου. Δεν νομίζω ότι θα έχεις κάποια ιδαίτερη ωφέλεια αναμιγνύοντας τα δυο είδη υποστρώματος.

Η Dry start αυτή την εποχή με τις πολύ ηψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να μην πάει καλά.

Και η palustris και η repens για να πάρουν αυτά τα όμορφα κοκκινομωβ χρώματα που βλέπεις στις διάφορες φωτογραφίες θέλουν ισχυρό φωτισμό, και λίπανση.

Οι αλλαγές νερού που γράφεις ότι θα ακολουθήσεις είναι μικρές για ενυδρείο που ακολουθεί πρόγραμμα λίπανσης.

Καρδινάλιους δε θα έβαζα σε αυτά τα λίτρα. Μη σε ξεγελά το μέγεθος του είναι κολυμβητές και χρειάζονται μεγάλο κοπάδι. Επίσης δεν τους αρέσει το φωτεινό ενυδρείο, αλλά ενυδρείο με λίγο φωτισμό και σκούρο νεράκι.

Επίσης να ξέρεις όταν θα κάνεις την ανάλογη συντήρηση κλαδέματα κλπ κλπ θα είναι μόνιμα στρεσαρισμένα.:)

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα ! Η εμπειρία μου στα φυτεμένα ειναι ενα χρωνο..δεν ειμαι έμπειρος αλλα πιστεύω ισως να βοηθήσω επειδή εχω και εγω eleocharis .Το ELeocharis minima δεν ξερω αν θα μπορεσει να ανταπεξέλθει χωρις σε co2 . Και αν ναι, θα εχει αρκετα αργη ανάπτυξη . Αν ειπα κατι λάθος διορθώστε με :D

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με τον Σωτηρη σχετικα με τη μεθοδο Dry start και τη θερμοκρασια. Με χαμηλες θερμοκρασιες εχουν αργη αναπτυξη, ενω με υψηλες τα φυτα "στεγνωνουν" .

Καλη περιοδος ειναι ανοιξη η φθινοπωρο. Να προθεσω οτι η συγκεκριμενη μεθοδος ενδεικνυται πιο πολυ για τα "γρασιδακια", οχι οτι τα αλλα εχουν προβλημα, απλα πχ η ludwigia εχει μεγαλυτερο ριζικο συστημα οποτε μπορει να φυτευτει απευθειας με το γεμισμα του ενυδρειου. 

Τελος, προσωπικα θεωρω οτι για να εχει επιτυχια η μεθοδος dry start θα πρεπει να ειναι εξοπλισμενο το ενυδρειο με μπουκαλα CO2 που θα ξεκινησει να ριχνει φουλ οταν γεμισει νερο, γιατι τα φυτα απο τη μερα στην αλλη βρισκονται απο το ανεξαντλητο CO2 του ατμοσφαιρικου αερα, στο ελαχιστο του νερου, οποτε τρωνε ενα μεγαλο σοκ που μπορει ακομα κ να τα χαλασει.

Για οτι αποφασισεις εδω ειμαστε:)

Link to comment
Share on other sites

Ήδη σκέφτομαι να πάω σε μεγαλυτερο ενυδρείο  στα 150 λιτρα.  Απλά δεν ξέρω αν θα είναι καλύτερο να μπω στην διαδικασία της κατασκευής ή να πάρω κάποιο έτοιμο. Ας πούμε το  Eheim Vivaline Led 150 https://www.eheim.com/en_GB/products/aquariums/fresh-water-aquariums/vivalineled-150-oak-grey μου αρέσει πολύ σαν ενυδρείο αλλά δεν ξέρω αν το φως που φοράει θα είναι ικανοποιητικό για τα φυτά ή το φίλτρο του θα ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ενυδρείου.

 

Έπίσης για να γίνει ποιο οργανωμένο το όλο εγχείρημα αποφάσησα να μπει και σύστημα co2. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο καλό σύτημα co2 ; Για παράδειγμα το http://dennerle.com/en/products/aquaristic/co2-fertilization/reusable-co2-system/reusable-co2-plant-fertilizer-set-300  είναι καλό;

 

Η όλη διαδικασία συστήματος θα ξεκινήσει στο τέλος του Σεπτέμβρη , οπότε νομίζω ότι η dry start method δεν έχει πρόβλημα με την θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα. Για το ενυδρείο δεν μπορώ να σου απαντήσω, διότι δεν το ξέρω αρχικά σαν ενυδρείο και όσον αφορά το φωτισμό που έχει, όσο και για την τιμή του.

Σε αυτό που μπορώ να σε βοηθήσω είναι για σύστημα CO2. Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και εδώ https://www.olympia-p.gr/el/products/7/Προϊόντα/CO2 Ενυδρείων.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...