Jump to content

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 125
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

" Με λίγα λόγια το ενυδρείο είναι ένας πολυσύνθετος ‘’οργανισμός’’ με πολλούς κύκλος και με κύκλους μέσα στους κύκλους. "

Πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή και έτσι θα πρέπει να βλέπουμε ενα ενυδρείο σαν ένα πολυσύνθετο οργανισμό .

Οι περισσότερες παρεμβάσεις μας είναι βίαιες και διαταράσσουν κάποιο κύκλο .

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ενδιαφερωντα ολα αυτα που μας αναφερεις Χρηστο και οσοι θελουν να μαθουν και πεντε πραγματα παραπανω για τους διαφορους βιοχημικους κυκλους μπορουνε να δουνε στο παρακατω θεμα που ειχα ανοιξει προ πολλου στο φορουμ μας το ποιοι ειναι και πως εξελισονται.

Ο κυκλος του αζωτου για να ειμαστε ακριβης δεν ειναι οτι δεν ειναι ολωκληρωμενος στα ενυδρεια μας αλλα ειναι σε τοσο μικρο βαθμο η απονιτροποιηση οπου δεν την λογαριαζουμε συνηθως καθολου μια που τα αποβλητα ειναι αρκετα για τα λιτρα μας και δεν εχουμε εναν ατελειωτο βυθο οπως στην φυση.

 

Οσο για την μεθοδο με την αμμωνια δεν την προτεινω συνηθως ουτε και εγω απο την αλλη ομως εαν εχουμε ενα πλουσιο οργανικο υποστρωμα τοτε τα πραγματα εχουν αλλη τροπη μια που το ιδιο το υποστρωμα συμβαλει στους υπολοιπους βιοχημικους κυκλους και η πληρωση αμμωνιας θα μπορουσε να ειναι ειναι μονο συμπληρωματικη μια που εκει το ιδιο το υποστρωμα συμβαλει με το αζωτο που περιεχει το ιδιο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου σε ευχαριστουμε αρχικα που μπηκες στον κοπο να γραψεις ολο αυτο το κειμενο, που μεταφραζεται σε εμπειρια αλλα και ψαξιμο σε διαφορες πηγες οπως ανεφερες αλλα και πειραματισμους απο μερους σου. 

Οταν ξεκινησα να στρωσω το ενυδρειο μου, οπως ακουγα παντου οτι πρεπει να κανω, δεν ηξερα που πανε τα τεσσερα. Οχι οτι τωρα ξερω και πολλα, αλλα καποια πραγματα τα γνωριζω καλυτερα, συνεχεια μαθαινεις βεβαια. Αρχισα λοιπον, να ψαχνω για διαφορους τροπους στρωσιματος. Οι περισσοτεροι ελεγαν με τροφη και βακτηρια, αλλοι με αμμωνια και καποιοι με ψαρια. Εγω αποφασησα να στρωσω το ενυδρειο με αμμωνια και βακτηρια. Εχωντας διαβασει αρκετους να λενε πως δεν κανει να στρωνεις με αμμωνια ειπα να ψαξω το γιατι, δεν βρηκα ομως κατι το συγκεκριμενο, με επιχειρηματα, παρα μονο οτι προκειται για ενα "δηλητηριο". Βεβαια και αλλα στοιχεια σημαντικα για τη ζωη μπορουν να θεωρηθουν δηλητηριο, ακομα και το "αναγκαιο" οξυγονο. Τωρα αν μου ελεγες να βαλω αμμωνια για το στρωσιμο θα το ξανασκεφτομουν και η απαντηση θα ηταν μαλλον αρνητικη.

Το σιγουρο ειναι οτι σε αυτο το χομπυ το ψαξιμο και οι "ερευνες" που κανεις αν σε ενδοιαφερει πραγματικα αυτο το πραγμα που λεγεται ενυδρειο δεν σταματουν..

Έγινε επεξεργασία - Oresths_S
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πάμε τώρα στο στρώσιμο με φυτά 
Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα εφόσον τα φυτά μας δεν τα έχουμε αποστειρώσει με κάποια αλχημική μέθοδο :) .
Τα φυτά από την φύση τους μεταφέρουν πολλά βακτήρια και κάποια πρωτόζωα, έτσι έχουμε άμεσα την έναρξη των περισσότερων βασικών κύκλων, όλα γίνονται σωστά αλλά σε μικρότερη κλίμακα, το ενυδρείο θα στρώση αλλά δεν θα είναι ης θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ψαριών γιατί δεν θα έχει τον ανάλογο αριθμό αποικιών.

Στο ερώτημα πόσα ψάρια μπορεί να φιλοξενήσει δεν μπορώ να το απαντήσω μονολεκτικά. Πολλοί θα νομίζουν ότι όσα περισσότερα φυτά τόσο καλύτερα γιατί θα έχουμε περισσότερα βακτήρια άρα περισσότερα ψάρια θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε, αμμμ…. δεν είναι όμως έτσι, η βασικότερη παράμετρος είναι ο αριθμός τον υπό αποσύνθεση φυτών ή φύλων συν κάτι ακόμη που θα το αναφέρω ποιο κάτω.

Και Εξηγώ αν φυτέψουμε εξ αρχής το ενυδρείο με φυτά κατά 80% τότε θα έχουμε μια πληθώρα βακτήριων τα οποία αν δεν βρούνε φαΐ απλά θα πεθάνουν ή θα κοκκοποιηθούν.

Άλλα και αυτό δεν είναι απόλυτο δηλαδή αν φυτέψουμε το ενυδρείο μας με 80% φυτά ότι θα έχουμε φούλ βακτήρια έστω και στην αρχή, διότι ένας βασικός παράγοντας είναι από πού θα έρθουν τα φυτά. Θα έρθουν από φίλο που τα είχε σε ενυδρείο, από κάποια φάρμα που εκτρέφουν μόνο φυτά supemers και είναι σχεδόν απαλλαγμένα απο βακτήρια ή από φάρμα που τα εκτρέφουν emers. Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω πια φυτά θα έχουν τα περισσότερα βακτήρια. Εκτός αυτού ξεχνάμε και κάτι ακόμη σημαντικό τα βακτήρια που μετατρέπουν το ΝΟ2 σε ΝΟ3, αυτά θα έχουν φαί πολύ αργότερα, έτσι όσα βακτήρια ήρθαν με τα φυτά θα εξανεμιστούν και κάποια θα κοκκοποιηθούν. Το ενυδρείο θα βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα βακτήρια.


Στην τελική το στρώσιμο με φυτά γίνεται μια χαρά όπως θα γινόταν περίπου και με καθόλου, λίγα, ή πολλά φυτά και δεν ξέρουμε αν οι αποικίες αρκούν για 1,2,3,4,5 ψάρια. Είναι λίγο τζόκερ και για αυτό οι περισσότεροι προτείνουν μικρό αριθμό ψαριών. Αυτό το μικρό καμιά φορά είναι παραπλανητικό γιατί για κάποιους μικρός αριθμός είναι το 4 και για κάποιους το 10, οπότε το ρίσκο να συμβούν και με αυτόν τον τρόπο λάθη είναι υπαρκτό και υπολογίσιμο.


Και έρχομαι τώρα στο στρώσιμο με φυτά και ψαροτροφή. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη ποιο καλά γιατί δίνουμε τροφή στα βακτήρια θα σκέφτονται αρκετή και τα βακτήρια δεν θα πεθάνουν από ασιτία ιδιαίτερα δε αν έχουμε φυτά από άλλο ενυδρείο θα είναι φουλ στα βακτήρια. Δυστυχώς και εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ρίχνοντας τροφή στο ενυδρείο θα πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί η αμμωνία και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να πιάσουν δουλειά η σαπρομύκητες και τα αποσυνθετικά βακτήρια, να επισημάνω εδώ αυτό που παρέλειψα ποιο πάνω, ότι και τα φύλα για να αποσηνθετιθουν χρειάζονται τους σαπρομύκητες και τα αποσυνθετικά βακτήρια.

Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να δημιουργηθούν και να αυξηθούν η σαπρομυκιτες και άλλα νεκροφάγα βακτήρια και μικροοργανισμοί ώστε  να αποσυνθέσουν την τροφή και να απελευθερωθεί η αμμωνία και τα διάφορα αμινοξέα που χρειάζονται οι διάφορη κύκλοι.  Μέχρι να συμβούν αυτά ένας υπολογίσιμος αριθμός βακτηρίων θα πεθάνει λόγο ασιτίας και ακόμη περισσότερα θα πεθάνουν βακτήρια που μετατρέπουν το ΝΟ2 σε ΝΟ3 γιατί αυτά θα έχουν πολύ αργότερα τροφή. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι αναγκαστικά σε ένα νέο ασταθές σύστημα εκτρέφουμε  πολλούς σαπρομικητες νεκροφάγα βακτήρια και μικροοργανισμούς πάνω του φυσιολογικού. Αυτό αργότερα θα δημιουργείσει ανισορροπία και κίνδυνο διάφορων παθήσεων για τα ψάρια μας με ένα μηχανισμό που δεν είναι του παρόντος.

Το πρόβλημα με αυτήν την μέθοδο στρωσίματος είναι πόσο τροφή χρειάζεται το ενυδρείο ώστε να δημιουργηθεί ένας ικανός πληθυσμός από βακτήρια ώστε να μπορούμε να βάλουμε πχ 10 ψάρια. Και εδώ έχω διαβάσει πολλά, από μερικά φυλλαράκια τροφής εως τάισμα σαν να είχαμε 10 ψάρια, ή τροφή μέσα σε διχτάκη και άλλα πολλά, αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να μας δώσουν μια φόρμουλα που να λέει ότι βάζουμε χ ποσότητα τροφή για να φιλοξενήσουμε ψ αριθμό ψαριών. Εκτός αυτού και με αυτήν την μέθοδο στήνουμε το ενυδρείο σχεδόν από το μηδέν. Και εδώ το τζόκερ πάει σύννεφο και για αυτό και εδώ στην τελική επιλέγουμε πάλι λίγα ψάρια.

Στρώσιμο μόνο με τροφή εννωήτε πως είναι χειρότερα αφού ισχύουν όλα όσα ανέφερα με τη τροφή μείων τα πλεονεκτήματα των φυτών που συνεισφέρουν στους άλλους κύκλους.
Μας έμεινε το στρώσιμο με μπόλι, με έτυμα βακτήρια, και με ψάρια.
Αυτά θα τα πω σε άλλο ποστ 
ΥΓ μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα περιμένετε να ολοκληρώσω.
 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Χρηστο θα περιμενω να ολωκληρωσεις και μετα τα ξαναλεμε.........καλη συνεχεια!

Link to comment
Share on other sites

Στρώσιμο με έτοιμα βακτήρια.

Όσο και να τα κατηγορείτε κάνουν δουλειά αρκή να μην κάνουμε του κεφαλιού μας ή μήπως δεν κάνουν δουλειά; Στην ουσία τα έτυμα βακτήρια δεν είναι τίποτε άλλο από το κλασικό μπόλι με την διαφορά αντί να είναι τα βακτήρια κολλημένα σε κάποιο υλικό είναι ελεύθερα σε κάποιο υγρό και αδρανοποιημένα, μάλλον με  κάποιο χψ τρόπο, δεν ξέρουμε όμως τι ακριβός τη έχουν αυτά τα ζουμιά για αυτό και ορθά τα φοβόμαστε.

Σε αυτά τα σκευάσματα διαπίστωσα ένα ουσιώδες λάθος (όχι σε όλα) δεν έχουν σαφείς οδηγίες χρήσεως. Λένε για πόσα λίτρα κάνουν αλλά δεν λένε ότι κάνουν στα τόσα λίτρα για τόσα ψάρια μεγέθους χ και κατανοώ ότι αυτό είναι δύσκολο να το πουν. Δεν ξέρω αν και κατά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος αποθήκευσες των προϊόντων αυτών. Για αυτό και σε αυτόν τον τρόπο στρωσίματος για λόγους ασφαλείας βάζουμε πάλι λίγα ψάρια.

 

Προσκοπικά έστρωσα με βακτήρια μόνο δυο φορές και της δυο φορές χωρίς πρόβλημα, διάβασα όμως και διάφορα θέματα από άτομα που είχαν πρόβλημα. Δεν είμαι όμως ης θέση να πω πως έφταιγαν τα βακτήρια ή η λάθος χρίση, και η προσωπική μου εμπειρία με μόνο δυο στρωσίματα θεωρείτε μικρή έως αμελητέα. Πάνω κάτω από όσο έχω διαβάσει το 50% είναι ευχαριστημένο και το άλλο 50% όχι. Το μέλλον θα μας δείξει περισσότερα.  

 

Στρώσιμο με μπόλι

Εδώ ξέρουμε την βάζουμε και ξέρουμε ότι τα βακτήρια σίγουρα είναι αυτά που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως και εδώ κάποια βασικά πράγματα. Πόσο μπόλι σε πόσα λίτρα για πόσα ψάρια; Μπορεί κάποιος να μου πει με το χέρι στην φωτιά; Ναι σίγουρα μπορεί αν βάλουμε ως μπόλι το μισό κάδο ενός φίλτρου και βάλουμε σε 100 λίτρα 10 νέον τετρα ε σίγουρα τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αλλά δεν το κάνουμε αυτό, συνήθους γίνεται το αντίθετο, βάζουμε λίγο μπόλι και πολλά ψάρια.

Αλλά οι ευσυνείδητη χομπιστες βάζουν πάντοτε λίγα ψάρια στην αρχή για λόγους ασφαλείας και ανεβάζουν τον αριθμό σιγά σιγά.

 

Προτού πάω στον τελευταίο και  ποιο κατακριτεω στρώσιμο θα κάνω ένα ρεζουμέ,

Έτσι όπως τα έγραψα φαίνεται πως κανένας τρόπος δεν είναι άκρος ορθός και πως κανένας τρόπος δεν είναι ασφαλείς και ίσος να αναρωτιέστε τότε τόσα χρόνια πως στρώνουμε τα ενυδρεία μας.

Σε γενικές γραμμές αυτά που έγραψα ισχύουν, όσο χάλια και να είναι ένας τρόπος πάντοτε επιβιώνουν κάποια βακτήρια που στην τελική πολλαπλασιάζονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, μπορεί ο αριθμός να είναι μικρός αλλά σημαντικός.

Ποτέ δεν θα μάθουμε από τον κάθε τρόπο στρωσίματος πόσα βακτήρια ψόφησαν πόσα κοκκοποιήθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν και πόσα έμειναν δραστήρια. Η παράγοντες είναι τόση πολλή που είναι πολύ περίπλοκο ώστε να γνωρίζουμε στο περίπου τη συμβαίνει.

 

Το μυστικό είναι απλό και είναι ένα, με πολύ λίγα ψάρια δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, με λίγα ίσος και σπάνια να έχουμε κάποιο πρόβλημα. Όσο αυξάνουμε τον αριθμό των ψαριών τόσο ανεβάζουμε και τις πιθανότατες να έχουμε πρόβλημα.

Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε τρόπο στρωσίματος και μετά φλομώστε το ενυδρείο με ψάρια να δούμε τη θα συμβεί, θα έχετε ή όχι πρόβλημα; Από αυτό και μόνο μπορείτε να καταλάβατε ότι  όλοι οι τρόποι είναι ελλιπής τρόποι στρωσίματος.

Και αυτό το έχω ζήση θα έλεγα από αρκετές έως πολλές φορές.

 

Τώρα θέλω να αναφέρω κάποια πραγματικά συμβάν.

Κάποιος έστρωσε το ενυδρείο του με αμμωνία με βάση της μετρήσεις που έκανε όλα πήγαν μια χαρά, το ενυδρείο ήταν αν θυμάμαι καλά ήταν180 λίτρα. Με το που έστρωσε το ενυδρείο ο πετσοπας δεν είχε τα ψάρια διαθέσιμα και τα είχε μετά από 7 ημέρες. Ο φίλος σε αυτό το διάστημα δεν έριχνε αμμωνία για συντήρηση  στο ενυδρείο του και προφανώς χάθηκε ένας σημαντικός αριθμός των βακτήριων. Όταν έβαλε τα ψάρια τα μισά μετά από δυο μέρες ζαβλακώθηκαν αλλά ευτυχώς τα σώσαμε, αλλά εγώ προσωπικά πίστευα πως όλο και κάποια βλάβη θα έπαθαν. Πάνω στους 6 μήνες έχασε σταδιακά 6 ψάρια.

 

Άλλος γνωστός μου έστρωσε το ενυδρείο του με φυτά και τροφή και για να είναι σίγουρος ότι θα στρώσει καλά και θα έχει επαρκείς βακτήρια έβαζε τόση τροφή όσο θα έτρωγαν τα ψάρια που θα έβαζε. Στον μήνα περίπου το ενυδρείο έστρωσε πήρε και έβαλε τα μισά από όσα θα έβαζε και σε 10 μέρες τα ψάρια αρρώστησαν κάποια στα πτερύγια τους κάποια είχαν πληγές. Δώσου μετα φάρμακα και αλλαγές νερού για να τα σώσουμε, 2 δεν άντεξαν τα αλλά επιβίωσαν αλλά δεν γνωρίζω το μέλλον τους.

 

Τα ψάρια αρρώστησαν λόγο των μεγάλων αριθμών των βακτήριον και των πρωτόζωον, πως θα σας το πω με ένα απλό παράδειγμα. Βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο χωρίς άμεση διαφυγή με 4 άτομα και ό ένας έχει γρίπη και είναι στο γκούχου γκούχου, θέλοντας και μη κάποιους παθογόνους ιούς  θα τους καταπιείτε. Ο αριθμός τους όμως θα είναι μικρός και μέχρι να πολλαπλασιαστούν πάρα πολύ ο οργανισμός θα αρχίσει την παραγωγή των αντισωμάτων και έτσι θα την βγάλετε την γρίπο στο πόδι που λέμε.

Σενάριο δεύτερο βρίσκεστε σε ένα ανελκυστήρα και φρακάρει, μέσα είναι πάλι τα 4 άτομα και ο γραπωμένος και επί μισή ώρα είναι στο γκουχου γκούχου, αναμεταξύ έχεις καταπιεί τους ιούς με την σέσουλα. Αυτός ο μεγάλος αριθμός των ιόν. θα έχει γρήγορη έξαρση και το ανοσοποιητικό δεν προλαβαίνει να δράσει άμεσα και την γρίπη θα την περάσεις στο κρεβάτι.

Κάτι αντίστοιχο αλλά σίγουρα διαφορετικό είχε συμβεί και στο ενυδρείο του φίλου και αυτό το έχω συναντήσει αρκετές φορές.

 

Θα σας πω ένα ακόμη παράδειγμα.

Γνωστός είχε ενυδρείο φυτεμένο κατά 70% και φιλοξενούσε μέσα νέον τετρα και κάποια κορυ.

Σε κάποια φάση αποφασίζει να αλλάξει το setup και βγάζει όλα τα φυτά με σκοπό την επόμενη μέρα να τα ξανά βάλει με την νέα διαρρύθμιση. Τα φυτά βρίσκονταν σε έναν κουβά αλλά την άλλη μέρα λόγο εκτάκτων εργασιών δεν έφτιαξε την νέα διαρρύθμιση και ούτε για της επόμενες δυο μέρες. Την Τρίτη μέρα με παίρνει τηλ. Και με λέει τρέχα τα ψάρια δεν πάνε καλά δεν αναπνέουν σωστά, τον λέω κανε μέτρηση αμμωνία και έρχομαι.

Όταν πήγα η αμμωνία ήταν στο φουλ, όσο και να προσπαθήσαμε τα 2/3 των ψαριών απεβίωσαν. Τη είχε συμβεί, το φίλτρο είχε τόσα βακτήρια όσο τροφή είχε γιατί ένα μεγάλο μέρος του αζώτου το κατανάλωναν τα φυτά. Ξαφνικά βγήκαν τα φυτά και δεν υπήρχε η άμεση κατανάλωση του αζώτου από αυτά ενώ ταυτόχρονα δεν επαρκούσαν τα βακτήρια στο φίλτρο και για αυτό ανέβηκε η αμμωνία έτσι απλά.

 

Με όλα αυτά θέλω να πω πως τα βακτήρια θέλουν τροφή δεν έχουν τροφή απλά δεν υπάρχουν ή υπάρχουν τόσα όσο είναι και η τροφή. Από την άλλη αν έχουμε πολλά βακτήρια πάνω από όσα χρειάζεται το ενυδρείο μας επέρχεται μια ανισορροπία και αυτή μπορεί να προξενήσει προβλήματα. Το χειρότερο όμως είναι τα προβλήματα που δεν φαίνονται και τα ψάρια παθαίνουν μικρο βλάβες με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής τους.

Το Στρώσιμο του ενυδρείου αν και ακούγεται απλό και εύκολο είναι ΑΩ για το μέλλον των ψαριών μας και θέλει την μέγιστη προσοχή με όλους τους τρόπους, δεν υπάρχει ασφαλές τρόπος και εύκολος τρόπος

Στο επόμενο ποστ θα γράψω για το στρώσιμο με ψάρια.

Έγινε επεξεργασία - Katrin
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω και θα σε ευχαριστησω χρηστο για πραγματα που διαβασα και δεν τα γνωριζα. Επισης χαιρομαι που αναφερεις και τονιζεις αυτο που εγραψα και εγω στο θεμα στρωσιμο με φυτα, το μεγαλυτερο τρικ (ας πουμε) ειναι λιγα ψαρια σε οτι στρωσιμο και να κανουμε. Με λιγα ψαρια και οπως πολυ σωστα ανεφερες με οσο πιο λιγες και ομαλες αλλαγες στο οτιδηποτε αφορα το μικρο αυτο οικοσυστημα το μονο που θα μας φερει ειναι κερδος και ευχαριστηση για αυτους τους μικρους φιλους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ειμαι της αποψης πως αν ολα γινουν σταδιακα δεν υπαρχει περιπτωση να αντιμετωπισουμε προβληματα οπως οι απωλειες ψαριων...

Επισης καθημερινες αλλαγες νερου απο 30-40% τις περισοτερες φορες και την βιολογια δεν επηρεαζουν ουσιαστικα αλλα και εξαλειφουν τις πιθανονοτητες να ανεβει η αμμωνια σε επιφοβα επιπεδα..

Ολα βεβαια ειναι "ρευστα"γιατι και η λιτοτητα και η υπερβολη στον τροπο που ιχθυοφορτωνουμε  τα ενυδρεια ειναι κατι δεδομενο...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστω πολυ Χρηστο για τις ενδιαφερουσες αποψεις σου και την δουλεια που εκανες και μας την χαρισες απλοχερα.Διαβασα πραγματα που δεν ειχαν περασει απ το μυαλο μου και τα βρηκα πολυ χρησιμα.

Επειδη βλεπω οτι υπαρχει μια διαθεση τωρα τελευταια απο τους παλιοτερους να γραφτει κατι χρησιμο σε αυτο το forum για μας τους νεους θα ηθελα να το επεκτεινουμε αυτο το θεμα εκφραζοντας καποιες αποριες.

Το στρωσιμο με οποιαδηποτε μεθοδο διαλεξει καποιος ας πουμε οτι ελεγχεται με καθημερινες μετρησεις νερου με τεστ και με αλλαγες νερου δεν προκειται να το αφησει καποιος να παρει διαστασεις δηλητηριασμου.Μεγαλυτερη σημασια μηπως παιζει σε τι συνθηκες ζουν τα ψαρια που αγοραζουμε απο πετσοπς ή και πριν φτασουν μεχρι τα πετσοπς? Δεν ξερω τελικα τι ειναι σημαντικοτερο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι περισσότεροι πλέον όταν ακούν στρώσιμο με ψάρια αν δεν τον απορρίψουν άμεσα το λιγότερο έχουν μια αρνητική στάση. Το στρώσιμο με ψάρια είναι το τελειότερο από όλα τα είδη στρωσίματος αλλά αν κάνουμε του κεφαλιού μας και το ποιο επικίνδυνο.

Καταρχήν για να στρώσουμε ένα ενυδρείο με ψάρια δεν είναι ότι παίρνουμε απλά τα ψάρια και τα βάζουμε μπλουμ μέσα, ούτε θυσιάζομαι κάποια χρυσόψαρα, και δεν κάνει για όλα τα είδη ενυδρείου.

 

Παλιότερα είχα γράψει αναλυτικά πόση αμμωνία βγάζει ένα ψάρι με βάση της μελέτες και τα πειράματα  διάφορων ιχθυολόγων. Γνωρίζοντας της απεκκρίσεις τις αμμωνίας και έχοντας υπόψη το ph και τα λίτρα του ενυδρείου ξέρουμε πόσα ψάρια μπορούμε να βάλουμε μέσα. Και πιστέψτε με μπαίνουν πολλά ιδιαίτερα αν έχουμε φυτά και τα ψάρια είναι μικρά και το ph είναι κάτω του 7 μπορούμε εξ αρχής να βάλουμε τον τελικό αριθμό ψαριών χωρίς κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά την αμμωνία. Θέλω να τονίσω με τα παραπάνω πως στο στρώσιμο με ψάρια το πρόβλημα δεν είναι στην αμμωνία αλλά στο μετέπειτα ΝΟ2. Για αυτόν και μόνο τον λόγο βάζουμε λίγα ψάρια και πάντοτε με φυτά έστω και αν αργότερα δεν τα θέλουμε.

Ένα ενυδρείο ποτέ δεν έχει μηδέν αμμωνία και μηδέν ΝΟ2, απλά είναι μηδέν για τα δικά μας όργανα μέτρησης, όσα φυτά και όσα βακτήρια να έχουμε δεν είναι ότι αστραπιαία καταναλώνουν αυτές της δυο ουσίες και ούτε τα φυτά είναι ποιο γρήγορα από τα βακτήρια και το αντίστροφά, αν υποθέσουμε τα βακτήρια κατανάλωναν πολύ γρήγορα τα ΝΗ και τα ΝΟ τότε τα φυτά θα παίθεναν από ασιτία. Και το αντίθετο αν τα φυτά κατανάλωναν ποιο γρήγορα τα ΝΟ, ΝΗ τότε ποτέ δεν θα είχαμε βακτήρια στο ενυδρείο γιατί δεν θα είχαν τροφή.

Μεταξύ φυτών βακτήριων και πρωτόζωον υπάρχει μια σοφή αρμονία και όλα έχουν να φάνε.

Για όσους δεν το ξέρουν τα φυτά απορροφούν το άζωτο στην απλούστερη του μορφή δηλαδή πρώτα το Ν μετά το ΝΟ2 και τέλος το ΝΟ3.

Όπως είπα το πρόβλημα μας στο στρώσιμο δεν είναι η αμμωνία αλλά το ΝΟ2.

Έτσι αν έχουμε φυτά και σχετικά λίγα ψάρια τότε το ΝΟ2 εν μέρει θα καταναλώνετε από τα φυτά ενώ ταυτόχρονα θα καταναλώνετε και από τα λίγα βακτήρια που ήρθαν με τα φυτά.

Προτού προλάβει να ανέβει το ΝΟ2 σε επικίνδυνα επίπεδα λόγο της χαμηλής παραγωγής προλαβαίνουν άνετα να αναπτυχθούν τα ανάλογα βακτήρια. Και επειδή ποτέ δεν ήμαστε σίγουροι και θέλουμε μια επιπλέον ασφάλεια κάνουμε και της αλλαγές νερού τις τάξεως του 30-40%.

Το δικό μου ενυδρείο με σκαλαρια το έστρωσα έως εξής

 

Είχα καθαρά λίτρα 300 και γνωρίζω πως ιδανικά στα 300 λίτρα χωρούν 6 σκαλάρια καμιά 12 κορυ και κάποιοι SAE ή ΟΤΤΟ.

Πήρα λοιπόν φυτά από ένα μαγαζί τα έβαλα μέσα και την επόμενη έβαλα 6 σκαλάρια με μέγεθος σώματος  όσο ένα ευρώ.

Μπορείτε να φανταστείτε πως τα ψαράκια χάθηκαν μέσα στο τεράστιο για αυτά ενυδρείο.

 

Τώρα σκεφτείτε τη αμμωνία να έβγαζαν αυτά και πόσο ΝΟ2 να δημιουργούταν έχοντας και τα φυτά και τις αλλαγές νερού κάθε 3 μέρες.

Μετά από 10 μέρες πλέον δεν έκαμνα αλλαγές νερού κάθε 3 μέρες αλλά κάθε 5-6 γιατί και τα φυτά είχαν αναπτυχθεί, άρα είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση ΝΗ, ΝΟ2 και τα βακτήρια θα είχαν αυξήσει των πληθυσμό τους και θα ήθελαν και αυτά επιπλέον τροφή. Αν έκαμνα συνέχεια έντονες αλλαγές νερού τότε θα αφαιρούσα ένα μέρος από το ΝΗ, ΝΟ και δεν θα είχα αύξηση των βακτήριων λόγο έλλειψη τροφής. Στον ενάμιση μήνα μετά έβαλα 12 κόρυ και 20 μέρες μετά 6 σαε. Όλα τα ψάρια ήταν μια χαρά και από τα σκαλάρια πείρα πολλές γέννες.

Τώρα αν πάρω  ένα ενυδρείο 8 λίτρα και βάλω μέσα ένα μονομάχο έ σίγουρα δεν θα το έστρωνα με το ψάρι γιατί εδώ έχουμε ένα σχεδόν έτοιμο μεγάλο ψάρι και τα λίτρα είναι λίγα οπότε θα έχουμε άμεση και γρήγορη αύξηση των ΝΗ, ΝΟ. Εκτός και αν ήμουν συνέχεια κοντά στο ενυδρείο και έκαμνα πρωί βράδυ αλλαγές νερού κατά 50%.

Θα ήθελα να σκεφτείτε κάτι, όλοι όσοι στρώνεται το ενυδρείο σας με τροφή με τροφή και φυτά, λόγο τις Μικρής ποσότητας των βακτηρίων που ίσος να έχουμε στρώνεται λίγο πολύ με ψάρια και δεν το γνωρίζεται. Αν διαβάσατε και καταλάβατε όσα έγραψα ποιο πάνω θα καταλάβετε γιατί σας λέω ότι στρώνετε το ενυδρείο με ψάρια.

Το μόνο στρώσιμο που δεν γίνετε με ψάρια είναι αυτό με την αμμωνία και αυτό μόνο αν μπουν άμεσα ψάρια και όχι μετά από καθυστέρηση 5-6 ημερών, τότε τα βακτήρια θα είναι κατά πολύ μειωμένα και στην ουσία μετά θα στρώνετε το ενυδρείο με ψάρια. Συνάμα όμως το στρώσιμο με αμμωνία το θεωρώ ως το ποιο ατελές ως προς τους άλλους κύκλους, και γενικά την βιοποικηλία που θα έπρεπε να έχουμε, είναι ένα πολύ στείρο στρώσιμο και όσοι θέλουν να το κάνουν πρέπει μετά που θα βάλουν ψάρια να είναι πολύ προσεκτική με την καθαριότητα του ενυδρείου τους έως ότου το ενυδρείο τους ξανά ζωντανέψει.

 

Τέλος θέλω να πω το εξής με όποια μέθοδο και να στρώσαμε το ενυδρείο μας αν δεν έχουμε μαζικούς θανάτους αλλά έχουμε μεμονωμένους θανάτους μετά από 10 μέρες ή και μήνες ποτέ δεν θα ξέρουμε αν η θάνατοι αυτή οφείλονται από βλάβες που υπέστησαν τα ψάρια κατά το στρώσιμο ή από κάποια τελείως διαφορετική αιτία. Συνήθους τα ψάρια που αγοράζομαι είναι ταλαιπωρημένα, έχουν κρυφές ασθένειες ή γεννητικές ανωμαλίες που εκδηλώνονται αργότερα, τείνω να θεωρώ φυσιολογικές κάποιες απώλειες τους πρώτους 2-3 μήνες.

Δεν θέλω να κουράσω άλλου με αριθμούς και μαθηματικές εξισώσεις για να αποδείξω ότι το στρώσιμο με ψάρια είναι εφικτό και πολύ κάλο εφόσον όλα γίνονται όπως πρέπει. Επίτηδες άφησα σε όλα όσα έγραψα αριθμούς και παραδείγματα με αριθμούς ώστε να καταλάβουμε την ουσία του θέματος και το τη συμβαίνει σε κάθε στρώσιμο μέσα στο ενυδρείο μας.

 

Αν με ρωτούσατε ποιο είναι το ποιο καλό στρώσιμο με το χέρι στην καρδιά θα σας έλεγα αυτό με τα ψάρια. Αλλά αν με ρωτούσατε ποιο να επιλέξετε ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω γιατί ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται και πράττει διαφορετικά, αυτό που για έμενα είναι απλό και εύκολο για τον άλλον είναι δύσκολο και αντίστροφα πχ εγώ θεωρώ το στρώσιμο με αμμωνία δύσκολο.

 

Για αυτούς που φοβούνται και το καταλαβαίνω το στρώσιμο με ψάρια απλά προτείνω το στρώσιμο με φυτά και τροφή ή φυτά και μπόλι (προϋπόθεση στο μπόλι να μπουν λίγα ψάρια άμεσα). Ακόμη και αφρικάνικο να είναι που δεν έχει φυτά θα μπορούσαμε για το στρώσιμο και μόνο να βάλουμε μέσα κερατόφυλό και μετά το πετάμε.  

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστουμε για τις πληροφοριες! εγω προσωπικα θα το λαβω υπ'οψιν μου αν βρεθω ξανα στη θεση αυτη

προς το παρον κ σαν πρωτη αναγνωση εχω μια απορια ως προς το στρωσιμο των 300 λιτρων. μετρησεις καθε ποτε εκανες και τι αποτελεσματα ειχες?

Link to comment
Share on other sites

Πολύ παλιότερα όταν είχα πρωτοστρώση ενυδρείο με ψάρια είχα κάνει μετρήσεις σε περίπου ανάλογο ενυδρείο και δεν είχα διαπιστώσει τίποτα. Στο 300αρη απλά δεν έκανα μετρήσεις γιατί ήξερα ότι με τόσα λίγα ψάρια και με φυτά και με αλλαγή νερού κάθε 3 μέρες δεν θα είχα πρόβλημα, πλέον στο σπίτι μου αυτήν την στιγμή δεν έχω τίποτα εκτός απο ένα ηλεκτρονικό ph μετρο και αυτό για να ελέγχω το νερό που φτιάχνω μπας και άλλαξε κάτι στην ΑΟ. Γι κάποιον που δεν αισθάνεται ασφαλής μπορεί κάλλιστα να κάνει μετρήσεις δεν είναι κάτι το απαγορευτικό.

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο επειδη απο το κινητο ειναι δυσκολο να μπορεσω να σου απαντησω οταν μπορεσω να εχω λιγο χρονο με ηρεμια στο pc θα τα ξαναπουμε....cu.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα ο κύκλος του αζώτου στα ενυδρεία μας δεν ολοκληρώνεται ακριβώς όπως στην φύση αλλά το να πούμε ότι είναι μύθος αυτό είναι τελείως το άλλο άκρο δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες.

Η τέλεια απονιτροποιησει άλλωστε δεν υπάρχει ούτε στη φύση μια που υπάρχουν πάντα μετρήσιμα νιτρικά στους φυσικούς βιότοπους. Ένας καλός σύμμαχος στο ενυδρείο μας είναι τα φυτά και για αυτό είναι καλό να τα υιοθετούμαι στα ενυδρεία μας πέραν της αισθητικής αξίας τους μια που απορροφούν αρκετά θρεπτικά όπως και νιτρικά βοηθώντας στην ισορροπία του μικρού μας οικοσυστήματος αλλά το να βασιστούμε σε αυτά λόγο κάποιον λιγοστών μικροοργανισμών που μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια τους βοηθάει ελάχιστα ένα φρέσκο στημένο ενυδρείο ουσιαστικά. Εάν έχουμε ταυτόχρονα ψάρια κατά το στρώσιμο περισσότερο θα μας βοηθήσουν τα φυτά στην απορρόφηση των αζωτούχων ενώσεων παρά σαν βιολογικό φίλτρο και πάλι και αυτά υποφέρουν πάνω από κάποιο επίπεδο αμμωνίας μια που καίγονται και αυτά. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα φρεσκοστημενο ενυδρείο τα φυτά μας πρέπει και να προσαρμοστούν και να ριζώσουν πριν και αυτά να μπορέσουν να αποδώσουν σε ένα βαθμό οπότε μετράμε επιπλέον μέρες σημαντικές κατά το στρώσιμο ενός ενυδρείου.
Τώρα όσον αφορά το στρώσιμο με τροφή θεωρώ κουτό να την θεωρούν κάποιοι ως τη πλέον λάθος μέθοδο. Έχει κανένας την εντύπωση μήπως ότι όταν μιλάμε για ενυδρεία μιλάμε για κάποιο αποστειρωμένο περιβάλλον;;;  η μήπως έχει κανένας την εντύπωση ότι μπορούμε να έχουμε μόνο τα ωφέλιμα βακτήρια χωρίς τα παθογόνα;; αυτά πάνε όλα πακέτο θέλουμε δεν θέλουμε και επειδή ακριβώς συνηθίζουμε να μιλάμε μόνο για τον κύκλο του αζώτου ξεχνώντας και τους υπόλοιπους κύκλους που υπάρχουν όπως του άνθρακα, είναι βασικό να στρώνουμε ταυτόχρονα και τους άλλους κύκλους οπότε η τροφή βοηθάει σε αυτόν τον τομέα. Δηλαδή λέμε όχι στο στρώσιμο με τροφή λες και το στρώσιμο με ψάρια δεν θα ταΐσεις η δεν θα κάνουν κακακια τα ψάρια μας;

 

Και εκτός αυτού θα θέσουμε και τα ψάρια μας σε κίνδυνο μια που δεν παύει να έχουμε ένα τελείως άστρωτο περιβάλλον. Το ότι κάποιος έστρωσε ένα ενυδρείο με χ ψάρια δεν μου λέει κάτι το ότι δεν είχε θύματα. Η ζημιά γίνεται όπως και να έχει. Είναι σαν να αναπνέουμε κάποιο καυστικό αέριο και τα πνευμόνια μας πληγώνουν, και να γεμίζουν ουλές. Ανεπανόρθωτες βλάβες και γιατί επειδή δεν έχουμε λίγη υπομονή;;; και αν το στρώσιμο γίνει με botia macracanthus η ραμιρεζι η δίσκους ξέρουμε εάν θα είχαμε ανάλογα αποτελέσματα η δεν θα είχαμε αρρώστιες η θύματα;;;; το θέμα προσωπικά είναι να είμαστε συνειδητοποιημένοι χομπύστες και το στρώσιμο με τροφή είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος. Εσείς θα βάζατε τα παιδιά σας να κάνουν ακτινογραφίες χωρίς λόγο;;; ε κάπως έτσι θεωρώ και το στρώσιμο με ψάρια. Και πάλι όταν στρώση το ενυδρείο πρέπει να μπουν σταδιακά και να ταΐζουμε χαλαρά γιατί δεν θέλει να πει ότι τελειώνοντας το στρώσιμο ότι έχουμε ένα ώριμο σύστημα σε καμία περίπτωση.

 

Τα σκευάσματα βακτηρίων μπορούν να μας βοηθήσουν στην εκκίνηση αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν να μας προσφέρουν ένα στρωμένο ενυδρείο αλλιώς την επόμενη μέρα μετά την προσθήκη τους θα έπρεπε να μετράμε Νο3. Πολλά σκευάσματα μάλιστα δεν έχουν καν νιτροποιητικα βακτήρια αλλά μόνο τροφή σε υγρή μορφή για την ανάπτυξη των βακτηρίων και κολλώδεις ουσίες για την ποιο άμεση αποίκιση των βακτηρίων και δεσμευτικά αμμωνίας για να μην την ακούσουν απότομα τα ψάρια που θα μπουν κατά το στρώσιμο.

Δηλαδή ψευτοαλχιμιες..... ευχαριστώ δεν θα πάρω!!! Τροφουλα και πάλι τροφουλα, δεν με έχει ρίξει ποτέ αυτή η μέθοδος και με λίγο υπομονή για να γίνουν τα πράγματα όπως ορίζει η μητέρα φύση χωρίς περιττά ρίσκα. Άλλωστε όλοι οι βιολόγοι και επαγγελματίες του χώρου ακόμα και ο Αμανο πριν κλείσει μήνα το ενυδρείο δεν βάζει ζωντανό μέσα και ας έχουν βάλει βακτήρια.

Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος Rik έγραψε:

..............................

Δηλαδή ψευτοαλχιμιες..... ευχαριστώ δεν θα πάρω!!! ...........

 

Δες κι εδω μια ψευτοαλχημεία !

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχως το μονο που μας αποδυκνυει το συγκεκριμενο πειραμα ειναι πως το υγρο μεσα στο μπουκαλι δεν ειναι αποστειρωμενο. Δεν μας καθοριζει μαλιστα ουτε αν υπαρχουν ωφελιμα βακτηρια για τα ενυδρεια μας. Και ξεκαθαριζω.... αναφερομε σε καποια σκευασματα δεν εχουν ολα την ιδια φιλοσοφια....οπως και να εχει παντως μπορουμε να κανουμε το στρωσιμο και χωρις αυτα...η μητερα φυση δεν περιμενει καποια σκευασματα για να κανει την δουλεια της.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και επισης κατι ακομα. Οι μυκητες που εμφανιζωνται θελει να πει κατι ακομη....οργανικη υλη....δηλαδη τροφη.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι θέλεις να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο είναι θέμα δικό σου , όπως και δικό μου να θέλω να το βλέπω μισογεμάτο .

 

πριν 10 ώρες, το μέλος Rik έγραψε:

Και επισης κατι ακομα. Οι μυκητες που εμφανιζωνται θελει να πει κατι ακομη....οργανικη υλη....δηλαδη τροφη.

 

Το να παραποιής όμως τα αποτελέσματα τι μπορεί να συμβαίνει ;

Ο ίδιος ο άνθρωπος που έκανε το πείραμα , μας διαβεβαιώνει ότι αυτά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες είναι βακτήρια .

Παλιότερα σου είχα αποδείξει και στη πράξη με τους διαγωνισμούς των δίσκων ( και όχι μόνο ) , ότι τα σκευάσματα δουλεύουν .

Εσύ γιατί επιμένεις ότι είναι ψευτοαλχημίες .

Τί άλλη απόδειξη θέλεις ;

Στο κάτω κάτω απέδειξε κι εσύ το αντίθετο σε ενα παρόμοιο περιβάλλον όπως αυτό που έκανε ο submarine1981  ή σταμάτα να πετάς λάσπη !!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η δικη μου γνωμη ειναι οτι οντως το πειραμα του Ευγενιου μες δειχνει οτι το περιεχομενο του μπουκαλιου δεν ειναι αποστειρωμενο.Θα πρεπει να δουμε με ηλεκτρονικο μικροσκοποιο τι ειδους οργανισμοι αναπτυχθηκαν.

Απο την αλλη ομως,καποια προιοντα κανουν και με το παραπανω την δουλεια που υποσχονται και μαλιστα γι'αυτο τον λογο κρατικοι και ιδιωτικοι οργανισμοι σπαταλουν ενα καρο λεφτα σε τετοια προιοντα για μεταφορες ψαριων κτλ που στο παρελθον και χωρις αυτα τα προιοντα ηταν αδυνατο! Ειδικα σε τοσο μεγαλη ιχθυοφορτιση που υπαρχει στις δεξαμενες μεταφορας και με τις θερμοκρασιες που πιανουν.Δεν ξερω τι εχουν τα σκευασματα αυτα και τι ακριβως κανουν,αλλα δουλευουν.

Παρ'ολα αυτα,και επειδη εμενα δεν με χρηματοδοτει κανενας,οταν "στρωνω" γυαλα το κανω με λιγα ψαρια αναλογικα με τα λιτρα μου,και μετρησεις-αλλαγες οταν χρειαζεται.

Αυτο ομως ειναι προσωπικη επιλογη.Αλλος το κανει με αμμωνια και αλλος με τροφη.

 

Το πιο βασικο που ειπε και ο Κοσμας και που αυτο θα επρεπε να μας νοιαζει,ειναι η μακροζωηα των ζωντανων μας!!

Νομιζω εχει περισσοτερο ενδιαφερον να διατηρησω μια κιχλιδα οσο λεει η βιβλιογραφια,πχ 5 ή 10 χρονια,και οχι να αλλαζω ψαρια καθε χρονο αλλα αυτο να μην με πειραζει καθολου γιατι θα εχω στρωσει με τον σωστο τροπο...

Τροφη για σκεψη..

Link to comment
Share on other sites

ενα υγρο μεσα σε μπουκαλι που λεει οτι περιεχει βακτηρια κ διαβαζω "χμμμ το περιεχομενο του μπουκαλιου δεν ειναι αποστειρωμενο".. σας διαβαζετε?

το (καθολα αξιεπαινο) πειραμα απεδειξε οτι το μονο που ενδιαφερει τον κοσμο ειναι να αποδειξει οτι οι αλλοι κανουν λαθος, οτι μας παραπλανουν, οτι οτι οτι.. διαλεξτε τη μινι θεωρια συνωμωσιας σας κ παρτε. κ φυσικα μονο ο εαυτος του καθενος εχει δικιο. ας σοβαρευτουμε λιγακι κ ας ασχοληθουμε με το χομπι για το οποιο εχουμε μαζευτει εδω. οι επιστημονες ας κανουν τη δουλεια τους κ οι μη επιστημονες ας κανουν γονιμο διαλογο κ καλοπροαιρετη κριτικη για χαρη της προοδου. ειδικα αν δε μπορουν να ανοιξουν ματια κ αφτια σε οσα διαβαζουν κ ακουν. μιλαμε για τεχνικες που εφαρμοζονται εδω κ χρονια, περισσοτερα χρονια απο τα δικα μου κ τα δικα σας μαζι κ απλα κ μονο επειδη δε μπορουμε η δεν ξερουμε να εφαρμοσουμε αυτο το "υπο προυποθεσεις" ριχνουμε στην πυρα τον κοπο, τη γνωση κ τις ιδεες ανθρωπων που ολο κ κατι θα ξερουν για να εχουν διαδοθει οι μεθοδοι τους τοσο πολυ. τωρα αν ο καθενας νομιζει οτι γνωριζει πολυ περισσοτερα, ειναι πιο ειδικος, ειναι πιο μορτης, ε, τι να πω, τα λογια ειναι περιττα

Link to comment
Share on other sites

πριν 11 ώρες, το μέλος ΣΤΑΜΑΤΗΣ έγραψε:

Το ότι θέλεις να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο είναι θέμα δικό σου , όπως και δικό μου να θέλω να το βλέπω μισογεμάτο .

 

 

Το να παραποιής όμως τα αποτελέσματα τι μπορεί να συμβαίνει ;

Ο ίδιος ο άνθρωπος που έκανε το πείραμα , μας διαβεβαιώνει ότι αυτά που εμφανίζονται στις φωτογραφίες είναι βακτήρια .

Παλιότερα σου είχα αποδείξει και στη πράξη με τους διαγωνισμούς των δίσκων ( και όχι μόνο ) , ότι τα σκευάσματα δουλεύουν .

Εσύ γιατί επιμένεις ότι είναι ψευτοαλχημίες .

Τί άλλη απόδειξη θέλεις ;

Στο κάτω κάτω απέδειξε κι εσύ το αντίθετο σε ενα παρόμοιο περιβάλλον όπως αυτό που έκανε ο submarine1981  ή σταμάτα να πετάς λάσπη !!!

Και ποιος ειπε το αντιθετο;;; Ειπα εγω πως δεν αναπτυχθηκαν βακτηρια;;; Το θεμα ειναι το τι βακτηρια αναπτυχθηκαν....και εαν ειναι ωφελιμα για το ενυδρειο μας!! Και μια σταγονα νερου να εριχνε παλι θα αναπτυσονταν βακτηρια αλλα το οτι αναφερει το παλικαρι οτι αναπτυχθηκαν και μυκητες αυτο σημαινει πως υπηρχε και οργανικη ουσια!!! Τα μανιταρια φυτρωνουν στους κορμους των δεντρων, στο χωμα αλλα οχι στο χαλικι...... μηπως παει καθολου το μυαλο σου το γιατι;;;

 

Οσο για τον διαγωνισμο των δισκων μαλλον δεν θυμασε καλα οτι ο Νινταλ εκανε καθε μερα αλλαγες νερου, ειχε χρησιμοποιησει καργα ζεολιθο και δεσμευτικα αμωνιας!!! αυτο τη θελει να πει οτι ειχε ενα στρωμενο ενυδρειο η οτι λογο του διαγωνισμου ο ανθρωπος εκανε οτι περνουσε απο το χερι του για να προστατεψει τα ξενα ζωντανα απλα για τον διαγωνισμο;;;;

 

Αν καποιος εδω μεσα πεταει συνεχεια λασπη αυτος εισαι εσυ ως προς το ονομα μου γιατι ζοριζεσε επειδη δεν ακολουθω απαρχαιομενες και ακαταλληλες τακτικες οπως θελεις εσυ να στρωνουμε τα ενυδρεια μας με ψαρια!! Και σκοπος μου δεν ειναι να το παιζω εξυπνος αλλα στο να ευαισθητοποιησω τους συνχομπιστες ως προς την σωστη κατεύθυνση  γιατί  αν πας στα θεματα των ασθενειων το 90% ειναι λογο κακκης διαχειρισεις, απειριας και στρώνοντας ενυδρεια με ζωντανα!

Γκε γκε....

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Και για να σου γυρισω και τα ματια αναποδα τωρα :) θα σου πω και το καλυτερο!!

Τα περισσοτερα σκευασματα βακτηριων κανουν ζημια αντι για καλο!!!!

Γιατι;;;; Διαβασε κανενα επιστημμονικο αρθρο και ισως καταλαβεις τον λογο.......

 

http://aem.asm.org/content/64/1/258.full

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.519.6694&rep=rep1&type=pdf

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος argy1 έγραψε:

Η δικη μου γνωμη ειναι οτι οντως το πειραμα του Ευγενιου μες δειχνει οτι το περιεχομενο του μπουκαλιου δεν ειναι αποστειρωμενο.Θα πρεπει να δουμε με ηλεκτρονικο μικροσκοποιο τι ειδους οργανισμοι αναπτυχθηκαν.

Απο την αλλη ομως,καποια προιοντα κανουν και με το παραπανω την δουλεια που υποσχονται και μαλιστα γι'αυτο τον λογο κρατικοι και ιδιωτικοι οργανισμοι σπαταλουν ενα καρο λεφτα σε τετοια προιοντα για μεταφορες ψαριων κτλ που στο παρελθον και χωρις αυτα τα προιοντα ηταν αδυνατο! Ειδικα σε τοσο μεγαλη ιχθυοφορτιση που υπαρχει στις δεξαμενες μεταφορας και με τις θερμοκρασιες που πιανουν.Δεν ξερω τι εχουν τα σκευασματα αυτα και τι ακριβως κανουν,αλλα δουλευουν.

Παρ'ολα αυτα,και επειδη εμενα δεν με χρηματοδοτει κανενας,οταν "στρωνω" γυαλα το κανω με λιγα ψαρια αναλογικα με τα λιτρα μου,και μετρησεις-αλλαγες οταν χρειαζεται.

Αυτο ομως ειναι προσωπικη επιλογη.Αλλος το κανει με αμμωνια και αλλος με τροφη.

 

Το πιο βασικο που ειπε και ο Κοσμας και που αυτο θα επρεπε να μας νοιαζει,ειναι η μακροζωηα των ζωντανων μας!!

Νομιζω εχει περισσοτερο ενδιαφερον να διατηρησω μια κιχλιδα οσο λεει η βιβλιογραφια,πχ 5 ή 10 χρονια,και οχι να αλλαζω ψαρια καθε χρονο αλλα αυτο να μην με πειραζει καθολου γιατι θα εχω στρωσει με τον σωστο τροπο...

Τροφη για σκεψη..

Αν στρωσουμε ενα ενυδρειο με ψαρια μεσα δεν επιρεαζουμε την μακροζωια τους;;;

Οχι τροφη για σκεψη....

Σκετο τροφη :) 

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

πριν 5 ώρες, το μέλος Rik έγραψε:

Αν στρωσουμε ενα ενυδρειο με ψαρια μεσα δεν επιρεαζουμε την μακροζωια τους;;;

Οχι τροφη για σκεψη....

Σκετο τροφη :) 

Αν γινει σωστα,οχι!

Οπως και ολες οι μεθοδοι στρωσιματος.

Για το αν θα το κανουμε σωστα,αυτο ειναι αλλο θεμα..

 

Εδω υπαρχει κοσμος το 2017 που πιστευει οτι η ξυστρα τζαμιων χαραζει το τζαμι..Σιγα μην ειχαμε λυσει τα αυτονοητα!

Και για να μην ξαναγραψω,για αυτους που θα ρωτησουν,το αυτονοητο ειναι πως ενα συστημα θα ερθει σε ισορροπια με ζωντανα μεσα και με το περασμα του χρονου.Ειτε το θελουμε ειτε οχι,ειτε το ξερουμε ειτε οχι.Δεν μπορει κανεις να ετοιμασει το ενυδρειο του 100%.Το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να το φερουμε οσο πιο κοντα και να το βοηθησουμε με μικρη ιχθυοφορτιση,να εχουμε υπομονη και να ειμαστε απο πανω τον πρωτο καιρο.

Καλως ή κακως,θελει μια σχετικη εμπειρια.Και επειδη μιλησατε για την εκθεση,αυτο που γινεται στην εκθεση ειναι με 24ωρη παρακολουθηση απο εμπειρους ανθρωπους που πριν εμφανιστει κατι,επεμβαινουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...