Jump to content

Νέος στο forum εξ Αφρικής


korniza

Recommended Posts

Χρόνια Πολλά σε όλους!

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του forum για την γνώση που έχετε δώσει στον κόσμο.

Ξεκινάω μια γρήγορη ανασκόπιση (κάτι σαν ημερολόγιο ενυδρείου):

 

Δεκέμβριος 2008: Αγορά ενυδρίου 240 lt. Στήσιμο για Κιχλίδες Αφρικής.

Δεν είχα στο παρελθόν ούτε γυάλα στην επίβλεψη μου. Φυσικά και έκανα τα πρώτα "γνωστά" λάθη τα οποία ήταν καταστροφικά για τους κατοίκους. Φυσικά και μετά διαβάζοντας, έμαθα τουλάχιστον τα βασικά και τα οποία κρατάω μέχρι σήμερα.

2012: Το ενυδρείο βρίκσεται στα φόρτε του, με τις βαλιστέριες να έχουν πιάσει όλα την επιφάνεια του ενυδρείου και τις rusty να γενοβολάνε σαν τρελές.

2013: COST/TIME REDUCTION!

Έμεινε 1 φίλτρο από τα 2 (λόγω βλάβης. Δεν αντικαταστάθηκε). Οι ώρες φωτισμού μειώθηκαν σε 4-5. Οι άλγες πήραν τα πάνω τους. Σιγά σιγά το ενυδρείο χάνει την αίγλη του, την κίνηση του ειδικά μετά το καλοκαίρι που 

Δεκέμβριος 2017:

2 κιχλίδες έχουν μίνει να μοιράζονται 240 λιτρα. Έχω να πάρω μια απόφαση: Χαρίζω το ενυδρείο ή δοκιμάζω να το ξαναβάλω μπροστά. Τελικά η απόφαση είναι σε πείσμα των καιρών, να δώσω το καλύτερο εαυτό και να το δω να γίνεται ξανά μια ζωντανή εικόνα.

Οπότε σκέφτομαι τι δεν έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Και η απάντηση είναι: δεν ζήτησα ποτέ βοήθεια από ανθρώπους που πραγματικά τρέχουν ενυδρεία στα σπίτια τους και όχι από ανθρώπους που απλά θέλουν να πουλήσουν φίκια για μεταξωτές κορδέλες (δεν έχω τίποτα με τους πωλητές, αρκετές φορές βρήκα βοήθεια).

 

Ελπίζω να μην σας κούρασα στο αρχικό κείμενο. Θα επανέλθω με φωτογραφικό υλικό, απορίες και όρεξη για κουβέντα.

 

 

20171225_222339.jpg

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@korniza γερά, με τσα-μπου-κά  :hehe

 

Καλή αρχή φιλαράκι, με τη νέα χρονιά! Πάντως από τη φωτογραφία που πόσταρες, δεν κατάλαβα γιατί έχεις βάλει τόση άμμο... κόβεις ωφέλιμο χώρο κίνησης στα ψαράκια σου! Είναι σαν να έχεις 120 λίτρα ενυδρείο αντί για 240... :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις ευχές!

Τώρα που το βλέπω καλύτερα, έχεις δίκιο! Βέβαια το θέμα είναι ότι δεν την έβαλα ο ίδιος να γεμίσω την πρόσοψη με άμμο. Οι κάτοικοι του ενυδρείου είχαν άλλη άποψη για την διαρύθμιση του χώρους τους, οπότε κάνανε τις αντίστοιχες οικοδομικές εργασίες, μεταφέροντας σχεδόν όλη την άμμο που βρισκόταν πίσω από τις πέτρες, μπροστά!

Πίσω από τις άσπρες πέτρες υπάρχει χώρος για κυνήγι και εξερευνήσεις μέσα σε σπήλαια.

Η προσέγκιση μου ήταν να μεώσω τις τρύπες που βλέπουν προς την πρόσοψη του ενυδρίου και να δημιουργήσω κάθετες εισόδους. Μέχρι τώρα δουλευει για τους νέους κατοίκους και γλυτώνουν από τον "μπουλντώζα" που φαίνεται στην φώτο. 

Πολύ θα ήθελα μια βοήθεια.Αν κάποιος ξέρει την ονομασία της συγκεκριμένης κιχλίδας, θα το εκτιμούσα πολύ. Στο παρελθόν ήμουν τσαπατσούλης με το να κρατάω τις ονομασίες των αφρικάνων που είχα.

 

Έγινε επεξεργασία - korniza
Διευκρινήσεις
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα φιλε καλη αρχη και απο εμενα. απτην φωτογραφια που βλεπω ο γιγαντας λεγεται  Tilapia Buettikoferi ειναι αμερικανικη κιχλιδα και ειναι και πολυ αγρια. επισης βλεπω μικρα αφρικανικα ψαρια που πιστευω οτι δεν θα επρεπε να ειναι καν εκει μεσα με αυτον π υπαρχει μεσα αυτα απο εμενα. αμα εχεις την θεληση θα φτιαξουν τα παντα.Τ

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα κ καλη επανεκκινηση!Πιστευω καλυτερα ειναι να κρατησεις μονο το τιλαπια ή να το δωσεις κ να βαλεις 2 3 χαρεμακια μπουνα.Ας μας πουν οσοι ξερουν απο αμερικανες αν μπορεις να βαλεις τιλαπια διαφορετικου φυλλου κ να σχηματιστει ζευγαρι.

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος johnbaggios έγραψε:

Καλημερα κ καλη επανεκκινηση!Πιστευω καλυτερα ειναι να κρατησεις μονο το τιλαπια ή να το δωσεις κ να βαλεις 2 3 χαρεμακια μπουνα.Ας μας πουν οσοι ξερουν απο αμερικανες αν μπορεις να βαλεις τιλαπια διαφορετικου φυλλου κ να σχηματιστει ζευγαρι.

Καλημέρα!

Είναι αμερικάνος?!? Τοσσο καιρό γιατί νόμιζα ότι ηταν από Τανκανίκα μεριά? Μάλλον κάτι θα ξερετε περισσότερα!

Πάντως υπήρχε και το Αρσενικό μέχρι τις αρχές του 2017. Είδα και γέννες. Ο γόννος τελικά έγινε τροφή...Το τι ξύλο έπεφτε όταν ήταν για ζευγάρωμα, δεν λέγεται. Δυστηχώςτον έχασα μεσα σε 2 μέρες....

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες φιλε και καλη χρονια.

Αν ειναι tilapia buttikoferi ειναι αφρικανα απο δυτικη Αφρικη και οχι αμερικανα.

Link to comment
Share on other sites

Καλή χρονιά, ευτιχυσμένο το 2018!

Μια πιο γενική εικόνα από το ενυδρείο.

(λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε στο ημερολόγιο του ενυδρίου http://www.aquaticlog.com/aquariums/korniza/1 )

Θέλω λίγο την βοήθεια από τον κόσμο ώστε να αρχίζω να αναγνωρίζω τα είδη που έχω μέσα στο ενυδρείο.

Να ευχαριστήσω εδώ το παλικάρι ( m.sgouros) για την προσφορά των apple snails . 

 

 

Αυτή την στιγμή τρέχουν 2 φιλτρα (fluvar 406, Dophin ASTRO 2212) 24/7 , μια αεραντλία για οξυγόνωση, φωτισμός LED της Fluvar (προς το παρων τρέχει με χειροκίνητο τρόπο 18:00-24:00 πάνω κάτω αλλά θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες). Υπάρχει και ένα μικρό κρεμαστό συνδεδεμένο με surface skimmer για την αποφυγή του φιλμ στην επιφάνεια. 

Από αντισταση έχω μια κινέζικη 600 Watt για να κρατάει την θερμοκρασία στους 26 (Κάπου διάβασα ότι αρκετοί επιλέγουν τον χειμώνα να κατεβάζουν την θερμοκρασία στους 24-25. Υπάρχει κάποιος λόγος πέρα της οικονομίας?). 

Κάτι που ενδεχομένως να αναρωτιέστε τι είναι αυτό το μπλε το σφουγκάρι, είναι από αερόφιτρο και στην ουσία λειτουργεί ως προφίλτρο για το fluvar.

 

Υπάρχει ως άμμος είναι αραγονίτης μαζί με χαλαζιακή άμμο. Επίσης είχε μπει και υπόστρωμα για φυτά, ελπίζωντας ότι κάποια στιγμή θα φυτευτεί.

Τέλος πέτρες έχω 3 ειδών: οι λευκές που είναι οι παλαιότερες κατα κοινή ονομασία ονομάζονται moonstones, βότσαλο στο μέγεθος παιδικής γροθιάς χρώματος πράσινου οπου εχεί έχουν κολληθεί οι ανούμπιες και δίνουν μια όμορφη "πράσινη" δεξια γωνία.

 

τα μπαμπού λειτουργούν ως εξτρα απομάκρυνση των νιτρικών. Και εδώ σταματάω τις ομορφιές....

 

ξεκινάμε με τα προβλήματα και η έκλειση για βοήθεια!

η χημεία του νερού

όπως είχα πει το ενυδρείο έτρεχε σχεδόν από μόνο του για πολύ καιρό (χωρίς να έχω κάνει test χρόνια)

πήρα stick για να μετρήσω τις παραμέτρους. ξέρω δεν είναι αξιόπιστα αν μεινουν καιρό. Παρόλα αυτά ήθελα μια αρχική εικόνα για να δω που θα επικεντρωθώ.

Έχω 500mg/l NO3

0 NO2

GH >21d

KH 6-10 (Μετά την προσθήκη αραγωνίτη και αλλαγή νερού με ενυδρ. αλάτι)

PH 7

 

Μου έκανε εντύπωση το NO3, Οπότε πήρα υγρό tester της API. Εκεί το έχασα. τα τεστερ της API έχουν ppm, η ένδειξη που έχω είναι 2 ppm και μετά από αλλαγή είχε κατέβει στο 1!

Επίσης με τρομάζει η σκληρότητα που είναι σύμφωνα με τα στικάκια απογοητευτική!

Επίσης, θεωρόντας ότι οι κιχλίδες θέλουν τιμή Ph γύρω στο 8, έχω βρθεί σε μια περιέργη εξίσωση. Τι πρέπει να πειράξω έτσι ώστε οι αφρικάνες να έχουν την καλυτερη ποιότητα νερού?

Τι να περιμένω σε περίπτωση που θα μπουν φυτά με CO2?

 

Μπορεί να κατέβει η Γενική σκληρότητα, να ανέβει το Ph και να κρατηθεί η KH με τρόπο που να μην είναι απότομη η αλλαγή? Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετοπίζω είναι το θέμα ότι δεν έχω άλλη γυαλα να βγάλω τον μεγάλο ψάρι για να κάνω μια γεναία αλλαγη νερού (70%), οπότε καθημερινά πάω σε μικρές αλλαγές, μέχρι να μπορέσω να πάρω 100 lt δεξαμενή και ξεκινήσω αλλαγές με συνεχόμενη ροή.

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 

 

 

 

 

20171231_191204.jpg

20171231_191422.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κανε εναν κοπο και κανε ενα coog paste σε καινουριο θεμα γιατι η ενοτητα καλως ηρθατε ειναι μονο για καλωσορισμα και το θεμα θα κλειδωσει σε λιγες μερες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...