Jump to content

MaZa Aquarium V2.0


korniza

Recommended Posts

Καλή χρονιά, ευτιχυσμένο το 2018!

Μια πιο γενική εικόνα από το ενυδρείο.

(λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε στο ημερολόγιο του ενυδρίου http://www.aquaticlog.com/aquariums/korniza/1 )

Θέλω λίγο την βοήθεια από τον κόσμο ώστε να αρχίζω να αναγνωρίζω τα είδη που έχω μέσα στο ενυδρείο.

Να ευχαριστήσω εδώ το παλικάρι ( m.sgouros) για την προσφορά των apple snails . 

 

 

Αυτή την στιγμή τρέχουν 2 φιλτρα (fluvar 406, Dophin ASTRO 2212) 24/7 , μια αεραντλία για οξυγόνωση, φωτισμός LED της Fluvar (προς το παρων τρέχει με χειροκίνητο τρόπο 18:00-24:00 πάνω κάτω αλλά θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες). Υπάρχει και ένα μικρό κρεμαστό συνδεδεμένο με surface skimmer για την αποφυγή του φιλμ στην επιφάνεια. 

Από αντισταση έχω μια κινέζικη 600 Watt για να κρατάει την θερμοκρασία στους 26 (Κάπου διάβασα ότι αρκετοί επιλέγουν τον χειμώνα να κατεβάζουν την θερμοκρασία στους 24-25. Υπάρχει κάποιος λόγος πέρα της οικονομίας?). 

Κάτι που ενδεχομένως να αναρωτιέστε τι είναι αυτό το μπλε το σφουγκάρι, είναι από αερόφιτρο και στην ουσία λειτουργεί ως προφίλτρο για το fluvar.

 

Υπάρχει ως άμμος είναι αραγονίτης μαζί με χαλαζιακή άμμο. Επίσης είχε μπει και υπόστρωμα για φυτά, ελπίζωντας ότι κάποια στιγμή θα φυτευτεί.

Τέλος πέτρες έχω 3 ειδών: οι λευκές που είναι οι παλαιότερες κατα κοινή ονομασία ονομάζονται moonstones, βότσαλο στο μέγεθος παιδικής γροθιάς χρώματος πράσινου οπου εχεί έχουν κολληθεί οι ανούμπιες και δίνουν μια όμορφη "πράσινη" δεξια γωνία.

 

τα μπαμπού λειτουργούν ως εξτρα απομάκρυνση των νιτρικών. Και εδώ σταματάω τις ομορφιές....

 

ξεκινάμε με τα προβλήματα και η έκλειση για βοήθεια!

η χημεία του νερού

όπως είχα πει το ενυδρείο έτρεχε σχεδόν από μόνο του για πολύ καιρό (χωρίς να έχω κάνει test χρόνια)

πήρα stick για να μετρήσω τις παραμέτρους. ξέρω δεν είναι αξιόπιστα αν μεινουν καιρό. Παρόλα αυτά ήθελα μια αρχική εικόνα για να δω που θα επικεντρωθώ.

Έχω 500mg/l NO3

0 NO2

GH >21d

KH 6-10 (Μετά την προσθήκη αραγωνίτη και αλλαγή νερού με ενυδρ. αλάτι)

PH 7

 

Μου έκανε εντύπωση το NO3, Οπότε πήρα υγρό tester της API. Εκεί το έχασα. τα τεστερ της API έχουν ppm, η ένδειξη που έχω είναι 2 ppm και μετά από αλλαγή είχε κατέβει στο 1!

Επίσης με τρομάζει η σκληρότητα που είναι σύμφωνα με τα στικάκια απογοητευτική!

Επίσης, θεωρόντας ότι οι κιχλίδες θέλουν τιμή Ph γύρω στο 8, έχω βρθεί σε μια περιέργη εξίσωση. Τι πρέπει να πειράξω έτσι ώστε οι αφρικάνες να έχουν την καλυτερη ποιότητα νερού?

Τι να περιμένω σε περίπτωση που θα μπουν φυτά με CO2?

 

Μπορεί να κατέβει η Γενική σκληρότητα, να ανέβει το Ph και να κρατηθεί η KH με τρόπο που να μην είναι απότομη η αλλαγή? Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετοπίζω είναι το θέμα ότι δεν έχω άλλη γυαλα να βγάλω τον μεγάλο ψάρι για να κάνω μια γεναία αλλαγη νερού (70%), οπότε καθημερινά πάω σε μικρές αλλαγές, μέχρι να μπορέσω να πάρω 100 lt δεξαμενή και ξεκινήσω αλλαγές με συνεχόμενη ροή.

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλή χρονιά με υγεία και χαρές σε όλους φιλαράκι!!!

Δεν ξέρω πολλά από την γλυκιά πλευρά καθώς τώρα έφτιαξα κι εγώ ένα μικρό γλυκό για να ασχολούμε οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω..

Απλά έχω περιέργια να μάθω το μέγεθος του τέρατος που κυκλοφορεί μαζί με τους κοινούς θνητούς στο ενυδρείο σου... χαχααχχα

Μου αρέσει πολύ που έχεις όρεξη και πήρες απόφαση να το επαναφέρεις πάλι και θα το φτιάξεις κουκλί!!  ;)

Καλή επανεκκίνηση κι από εμενα!!

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος Skoti έγραψε:

Καλή χρονιά με υγεία και χαρές σε όλους φιλαράκι!!!

Δεν ξέρω πολλά από την γλυκιά πλευρά καθώς τώρα έφτιαξα κι εγώ ένα μικρό γλυκό για να ασχολούμε οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω..

Απλά έχω περιέργια να μάθω το μέγεθος του τέρατος που κυκλοφορεί μαζί με τους κοινούς θνητούς στο ενυδρείο σου... χαχααχχα

Μου αρέσει πολύ που έχεις όρεξη και πήρες απόφαση να το επαναφέρεις πάλι και θα το φτιάξεις κουκλί!!  ;)

Καλή επανεκκίνηση κι από εμενα!!

Σε ευχαριστώ για τις ευχές!

από μια μέτρηση είναι 20-22 cm. Να φανταστείς ότι την έχω από μικρή(3-4 cm)! Κάποτε είχε ζευγάρι. το κύμα που σήκωναν ότι ήταν εποχή αναπαραγωγής, ήταν τρομερό! Εκεί καταλαβαίνεις ότι τα λίτρα πρέπει να αντιστοιχούν στο μέγεθος που ΘΑ γίνουν τα ψάρια. Επίσης να προσθέσω ότι τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πραγματικά σαν Pet! τρώνε από το χέρι σου, σε ακουμπάνε αν βάλεις το χέρι μέσα στο ενυδρείο και έχουν προσωπικότητα!

Τρελένονται για αγγούρι και μπορούν να αλλάξουν την διαρίθμηση του ενυδρείου σε μερικές ώρες.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μεταξύ αλλαγών νερού, διαβάσματος είπα να δώσω μια ενημέρωση. Είμαι σε καλό δρόμο. Βρήκα 2 βαρέλια  40 λίτων με μεγάλο άνοιγμα από πάνω (6 ευρώ) και έχω τρελαθεί στις αλλαγές νερού. Αρχίζει κάτι να φαίνεται στον ορίζοντα με τα νιτρικά αλλά έχω ΠΟΛΥ δρόμο μπροστά μου. Με τις αλλαγές και την  μερική προσθήκη μαγ. σόδας ανέβηκε Ph, KH και άρχισε κάτι να φτιαχνει στην GH που ήταν στον θεό (εδώ που τα λέμε όλα ήταν στα κόκκινα).

Απο εβδομάδα θέλω να περάσω και από κανένα pet store να με μετρήσουν καλύτερα.

 

Μπήκε και προγραμματιζόμενο πολύμπριζο, οπότε φτιάχνω και την ρουτίνα των ψαριών ως προς τον κύκλο φωτισμού (18:00 - 23:30). Ας είναι καλά ο Θωμάς που μου έδωσε την λύση πως να προσομοιώσω ανατολή / δύση χωρίς να πρέπει να βγάλω το παλιό πλέον fluvar LED φωτηστικό που έχω, προσθέτοντας ακόμα 2 απλές λεντοταινίες που θα προηγούντε/ έπονται του κυρίως φωτισμού.

 

Επίσης έπαθα και έμαθα! κερατόφυλλο και excel δεν πάνε μαζί :rip_1:

Οπότε αν κάποιος καλός άνθρωπος έχει κανένα κλάδεμα, εδώ Αθήνα θα το εκτιμούσα.

Από την άλλη έβαλα weeping moss σε μορφή χαλιού. Χρησιμοποίησα πλέγμα για σήτα όπως πολλοί λένε αν και μου κάνει εντύπωση πως θα ξεφυτρώσει από 1 mm μάτι που έχει η συγκεκριμένη σήτα. Είχα δει σε άλλα site ένα πλαστικό πλέγμα που ήταν σε σχήμα ρόμβου και πραγματικά η moss εξαφάνιζει το πλέγμα σε μερικές εβδομάδες. Προς το παρών δεν έχω CO2.

Εχω πάρει και την CO2 μπουκάλα, περιμένω τον κινέζο να μου στήλει το ροόμετρο για να βάλω μπροστά.

 

Πολλοί θα φωνάξουν καλά που πας ρε συ χωρίς να έχεις Ph Monitor. θα έχουν δίκιο. Φυσικά δεν το αφήνω έτσι απλά. Είπα να το κάνω DIY αυτοματισμό.

Υπάρχουν τόσσοι παράμετροι για μονιτορ στα ενυδρεία που πραγματικά όταν τα έβαλα κάτω γέμισα σελίδα!

Ph

Στάθμη νερού μέσα στο ενυδρίο (μετρώντας απόσταση)

Alarm πληρότητας

Alarm κατώτερης στάθμης

θερμοκρασία νερού

θερμοκρασία/υγρασία χώρου

Συναγερμός διαρροής νερού

Μέτρηση ροής εξόδου φίλτρου (l/h)

Οξυγώνωση νερού

 

Όταν έχω κάτι στα χέρια μου θα ενημερώσω. Αν κάποιος θέλει να προσθέσει κάτι σε παράμετρους ενυδρείου, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...