Jump to content

Διαταξη Υλικων σε Φιλτρο ενυδρειου


Recommended Posts

Καλησπερα σας,

Θα ηθελα τις γνωμες σας σχετικα με την διαταξη των υλικων στο φιλτρο μου, αν ειναι σωστη τυχον παραλειψεις κλπ. Εχω ενα ενυδρειο με 2 RES διαστασεων 1,20*60*50 με 240 λιτρα νερο

Link to comment
Share on other sites

Συγγνωμη πατησα κατα λαθος υποβολη πριν τελειωσω το θεμα (νεος στα ενυδρειακα νεος και στα φορουμ), λοιπον το φιλτρο ειναι ενα eheim 2217 με διαταξη υλικων απο κατω (εισοδο) προς τα πανω (εξοδο) την εξης: μηχανικο μακαρονι, σφουγγαρι χονδροτρυπο, 2 λιτρα σιποραξ, ανθρακα (αλλαγη καθε 40 μερεσ), ενυδρειακο βαμβακι (αλλαγη καθε 20 μερες).

το φιλτρο ειναι τιγκαρισμενο απο υλικα, ειναι οκ αυτο? (σκεφτομουν να καταργουσα το σφουγγαρι για καλυτερη ροη)

λογω του οτι λερωνουν πολυ οι χελωνες οσο μεγαλωνουν θελω πιο πολυ μηχανικη ή βιολογικη φιλτρανση?

ο ανθρακας ειναι απαραιτητος οταν εχουμε να κανουμε με χελωνες?

μετραω 0 σε αμμωνια και νιτρωδη, νιτρικα δεν εχω τεστ αλλα αλλαζω νερο 40% καθε 7-8 μερες, λογικα δεν εχω θεμα, ετσι δεν ειναι?

Και παλι συγγνωμη για το διακεκομμενο ποστ.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε corto θα σου μιλησω καθαρα εμπειρικα και θα σου περιγραψω τι κανω εδω και μια πενταετια με την χελωνα μου η οποια [προς το παρον] βρισκεται και σε πολυ μικροτερο ενυδρειο απο το δικο σου.Στην εισοδο του νερου το μπλε σφουγγαρι για να κραταει τα χοντρα,μετα ενα ελαφρυ στρωμα απο ενυδρειακο βαμβακι,μετα το βιολογικο υλικο και τελος ,πριν την εξοδο,παλι ενα ελαφρυ στρωμα ενυδρειακο βαμβακι.Τωρα αυτο το ''τιγκαρισμενο'' που γραφεις νομιζω οτι θα μπορουσες να το χαλαρωσεις λιγο.Το θεμα γενικα σ'ενα φιλτρο ειναι να μην μπουκωνει το βιολογικο υλικο αλλα και να μπορει το νερο να περναει ανετα απο ολη την επιφανεια του μηχανικου υλικου που προηγειται.Ανθρακα δεν εβαλα ποτε,αν και πολυ χρησιμοποιουν.Αλλοι παλι βαζουν ζεολιθο. Οι μετρησεις σου ειναι οκ και οι ρουτινες σου αξιοθαυμαστες!Με εβδομαδιαιες αλλαγες σε τοσα λιτρα ποσα νιτρικα ν'ανεβασεις? [Αλλαγη κανω καθε μηνα!:jig:]Οι χελωνες μεγαλωνοντας χρειαζονται περισσοτερη βιολογικη φιλτρανση γιατι λογικα παραγουν περισσοτερη αμμωνια.Παντως τα πραγματα με αυτες ειναι πιο απλα απ'οτι με τα ψαρια γιατι δεν ζουν αποκλειστικα στο νερο.Η δικη μου βουταει απλα για να φαει και ολη την υπολοιπη μερα λιαζεται!

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ΑΑΑΑΑ!ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟ ΠΟΣΤ!!!

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα  rafael και Καλη Σαρακοστη,

το ενυδρειακο βαμβακι πριν το βιολογικο ειναι πολυ σωστη σαν σκεψη οσον αφορα την προστασια του βιολογικου, αλλα δεν κοβει την ροη του φιλτρου επειδη μπουκωνει γρηγορα?  εχω διαβασει κατι ομηρικους τσακωμους εδω μεσα για το βαμβακι αν πρεπει να ειναι πριν το βιολογικο ή στο τελος πριν την εξοδο (τουλαχιστον για τα eheim 2217).                                                                                                     

On 19/2/2018 at 9:16 ΜΜ, το μέλος rafael έγραψε:

Το θεμα γενικα σ'ενα φιλτρο ειναι να μην μπουκωνει το βιολογικο υλικο αλλα και να μπορει το νερο να περναει ανετα απο ολη την επιφανεια του μηχανικου υλικου που προηγειται

το μηχανικο μακαρονι πριν το σγουγγαρι γι αυτο το εχω ωστε το νερο να περναει  απο ολη την επιφανεια του σφουγγαριου. δεν επαρκει για την προστασια του βιολογικου?

On 19/2/2018 at 9:16 ΜΜ, το μέλος rafael έγραψε:

Ανθρακα δεν εβαλα ποτε,αν και πολυ χρησιμοποιουν.Αλλοι παλι βαζουν ζεολιθο.

Τον ανθρακα , κατι χελωναδες  επειδη εχω 2 χελωνες (πολα ουρα, κιτρινισμα νερου,μυρωδιες κλπ) σε αλλο φορουμ για ερπετα που εκλεισε δυστυχως, τον θεωρουσαν απαραιτητο και το υποστηριζαν φανατικα. Τον ζεολιθο απο τη στιγμη που ελεγχω την  αμμωνια στο 0 δεν τον χρειαζομαι,  ετσι νομιζω δηλαδη .

 

On 19/2/2018 at 9:16 ΜΜ, το μέλος rafael έγραψε:

 δικη μου βουταει απλα για να φαει και ολη την υπολοιπη μερα λιαζεται!

Η μια η δικη μου ειναι και αυτη τη μιση μερα εξω και λιαζεται, η αλλη ομως κανα 2ωρο το πρωι μονο, ολη την υπολοιπη μερα κολυμπαει (δεν ειναι κακο ετσι?).

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πρωτα σφουγγαρι χονδροτρυπο,στην εισοδο του νερου,αν θελεις παραλειπεις το ενυδρειακο βαμβακι[βασικα για να μην κανεις ανω κατω το φιλτρο]μετα βιολογικο υλικο και τελος ενυδρειακο βαμβακι.Πριν το βιολογικο ομως οπωσδηποτε το μπλε σφουγγαρι για να σου κραταει τα χοντρα και να μην μπουκωνει γρηγορα το μακαρονι.Ο ανθρακας δεν κανει κακο,αφησε τον αν θελεις΄εγω απλα δεν εβαλα ποτε γιατι προτιμουσα να χρησιμοποιω τον χωρο για περισσοτερο βιολογικο.Αναρωτιεμαι τι ταιζεις και συμβαινουν ολα αυτα στο νερο σου?κιτρινιλες μυρωδιες κ.τ.λ.Μηπως να επαναπροσδιορισεις λιγο την ποσοτητα και την συχνοτητα του ταισματος?Το οτι η μια κανει συνεχεια ηλιοθεραπεια:hot: κι αλλη κολυμπαει μου θυμιζει πολυ εμενα και την γυναικα μου!!!Η χελωνα που κολυμπαει συνεχεια ειμαι εγω και δεν πειραζει καθολου....ειμαστε πιο αθλητικοι τυποι!:bigemo_harabe_net-183::bigemo_harabe_net-184::bigemo_harabe_net-181::bigemo_harabe_net-192:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Επισης οταν λες μηχανικο μακαρονι εννοεις το κεραμικο μακαρονι το οποιο προσφερει βιολογικη φιλτρανση και γι αυτο μπαινει μετα την μηχανικη φιλτρανση[δηλαδη τα χοντροτρυπα σφουγγαρια].

Link to comment
Share on other sites

πριν 14 ώρες, το μέλος rafael έγραψε:

.Αναρωτιεμαι τι ταιζεις και συμβαινουν ολα αυτα στο νερο σου?κιτρινιλες μυρωδιες κ.τ.λ.Μηπως να επαναπροσδιορισεις λιγο την ποσοτητα και την συχνοτητα του ταισματος?

 

Βασικα δεν ειχα ποτε προβλημα με ουρία και μυρωδιές, για να μην εχω χρησιμοποιω τον ανθρακα.

Απλα δεν εχω δοκιμασει ποτε να τον βγαλω εντελως (ισως πρεπει να το κανω και αν ειναι οκ χωρις  τον ανθρακα να βαλω εξτρα βιολογικο στη θεση του)

πριν 14 ώρες, το μέλος rafael έγραψε:

Επισης οταν λες μηχανικο μακαρονι εννοεις το κεραμικο μακαρονι το οποιο προσφερει βιολογικη φιλτρανση και γι αυτο μπαινει μετα την μηχανικη φιλτρανση[δηλαδη τα χοντροτρυπα σφουγγαρια].

Οχι, ειναι σαν μακαρονι αλλα για μηχανικη φιλτρανση οπως πχ το mech και mechpro της eheim. Tο οποιο το τοποθετουν πριν το σφουγγαρι, δεν εχει μεγαλη επιφανεια για αποικηση βακτηριδιων σαν το substrat pro ή το siporax.

πριν 14 ώρες, το μέλος rafael έγραψε:

Το οτι η μια κανει συνεχεια ηλιοθεραπεια:hot: κι αλλη κολυμπαει μου θυμιζει πολυ εμενα και την γυναικα μου!!!Η χελωνα που κολυμπαει συνεχεια ειμαι εγω και δεν πειραζει καθολου....ειμαστε πιο αθλητικοι τυποι!:bigemo_harabe_net-183::bigemo_harabe_net-184::bigemo_harabe_net-181::bigemo_harabe_net-192:

 Ολες οι γυναικες ιδιες ειναι τελικα :hehe....εμενα μπαινει μονο και μονο για το θεαθηναι και μετα βρασιμο στον ηλιο.:bbq:

Link to comment
Share on other sites

Αληθεια τι εκανες με τη λιμνη που σκεφτοσουν?

 

Link to comment
Share on other sites

Τελικα το περασμενο  ΣΚ κολλησαμε με τον κολλητο μου ενα ενυδρειο 480 λιτρων 1.20χ80χ50.Το εχω και στεγνωνουν οι σιλικονες.Αυριο  θα του κολλησω τζαμια για εσωτερικο φιλτρο τυπου σαπμ.Την αλλη εβδομαδα θα το γεμισω και νομιζω οτι εσεις θα γελασετε πολυ και εγω θα κλαψω περισσοτερο!Παντως ωραια εμπειρια.Θα βαλω φωτο στο θεμα ''τετραγωνο ενυδρειο''οταν ολοκληρωθει.Τελικα το εκανα ορθογωνιο !!!Την λιμνουλα ακομα την σκεφτομαι,Θελω να γινει η θερινη κατοικια της χελωνας μας.Προς το παρον ομως......ονειρα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και παλι παιδια.....ετσι για να μην χανομαστε ;) προσωπικα εαν θα ηθελα να βελτιωσω την φιλτρανση απλα θα προσθετα ενα ακομη 2217. Απλο κλασσικο καλο φιλτρο το 2217 που κανει την δουλεια του αξιοπρεπεστατα χωρις πολλα φρου φρου και αρωματα. 10 φορες τα λιτρα του ενυδρειου ανα ωρα για χελωνες δεν ειναι υπερβολη. Τα υλικα τα εχεις μια χαρα και δεν θα σου προτεινα να βγαλεις καποιο σε βαρος καποιου αλλου υλικου. Αν βγαλεις το σφουγγαρι το ασπρο pad θα μπουκωνει ποιο γρηγορα . Αν βγαλεις το ασπρο pad θα εχεις πολυ ψιλουρα μεσα στο ενυδρειο. Ο ανθρακας βοηθα στο να κρατα κρυσταλλο το νερο και το μηχανικο μακαρονι να μην μπουκωνει γρηγορα το σφουγγαρι. Απο την στιγμη που εχεις μηδενικα νι4ρωδη και αμμωνια τοτε δεν υπαρχει θεμα βιολογιας.  Οι αλλαγες που κανεις ειναι καλες και στην τελικη και λιγα νιτρικα παραπανω να εχεις δεν θα βλαψουν ουσιαστικα τις χελωνες. Το να βαλεις και ενα δευτερο φιλτρο θα μοιρασει την δουλεια τους και θα μειωσει και απο εσενα χρονο συντηρησεις και καθαρισμου συν του οτι εαν παθει κατι το ενα το συστημα συνεχιζει να λειτουργει με το αλλο μεχρι να αποκατασταθει η τυχον ζημια του  ενος φιλτρου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ο κατασκευαστης γραφει ενδεικτικα φιλτρο μεχρι 600 λιτρα ενυδρειο.... το θεμα ομως ειναι οκ με τη ογκο αποβλυτα;;;  Με γκαπυς;;; το φιλτρο αναλογα με την χωριτικοτητα του καδου και τα αναλογα υλικα φιλτρανσης εχει μια δυνατοτητα χ συγκρατησεις των αποβλυτων. Μετα γεμιζει και φυσικο και επομενω μπουκωνει και πεφτει και η ροη του. Σημαδι οτι χρειαζετε συντηριση.Εαν εχουμε τον διπλασιο ογκο καδου και υλικων τοτε διπλασιαζουμε και την ικανοτητα του φιλτρου Και αρα μεγαλωνουμε και τον χρονο που θα χρειαστουν συντηριση.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβό σαν ιδεα αλλα κι εγω κατι τετοιο θα εκανα.

Αν τωρα δε παιζουν τα χρηματα, θα εβαζα σε κανενα μικρο εσωτερικό φιλτρακι μονο  με ανθρακα ωστε να αποδεσμευσω κι αλλο χωρο απο τον καδο το 2217 και να συπληρωσω κι αλλο βιολογικο.

 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση :bow:, κατι τετοιο ειχα στο μυαλο μου οταν θα αυξουσα τα λιτρα στο ενυδρειο μα ισως πρεπει να το κανω πιο νωρις λες. Δεν θα ειναι πολλα δυο 2217 σε 240 λιτρα που εχω τωρα?

Σκεφτομουν δευτερο φιλτρο το 2275 prο για ευκολια χειρισμου αλλα οι αποψεις που διαβασα λιγο διυστανται, ετσι και αλλιως μου αρεσει το classic μου και ας ειναι ''μανουριαρικο'' στο καθαρισμα.

Για τα υλικα το ειχα αγχος με καθησυχασες.  

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος asplinnos έγραψε:

Ακριβό σαν ιδεα αλλα κι εγω κατι τετοιο θα εκανα.

Αν τωρα δε παιζουν τα χρηματα, θα εβαζα σε κανενα μικρο εσωτερικό φιλτρακι μονο  με ανθρακα ωστε να αποδεσμευσω κι αλλο χωρο απο τον καδο το 2217 και να συπληρωσω κι αλλο βιολογικο.

 

Εσωτερικο ομως για ποσα λιτρα? και μονο χημικη, χωρις σφουγγαρακι?

Link to comment
Share on other sites

Απο την στιγμη που δεν μετραμε νιτρωδη η αμμωνια θελει να πει πως ο ογκος βιολογικου υλικου επαρκει για την ωρα. Εαν αυριο μεθαυριο εχουμε θεμα τοτε πρεπει αναγκαστικα να αυξηθει το βιολογικο υλικο με καποιο τροπο. Να βαλεις τα κεραμικα υλικα σε καλτσες για να μην παιδευεσε στο βαλε βγαλε.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 10 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Απο την στιγμη που δεν μετραμε νιτρωδη η αμμωνια θελει να πει πως ο ογκος βιολογικου υλικου επαρκει για την ωρα. Εαν αυριο μεθαυριο εχουμε θεμα τοτε πρεπει αναγκαστικα να αυξηθει το βιολογικο υλικο με καποιο τροπο. Να βαλεις τα κεραμικα υλικα σε καλτσες για να μην παιδευεσε στο βαλε βγαλε.

Με  καταλαβαινεις :rolleyes:
 

Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος Rik έγραψε:

Απο την στιγμη που δεν μετραμε νιτρωδη η αμμωνια θελει να πει πως ο ογκος βιολογικου υλικου επαρκει για την ωρα. Εαν αυριο μεθαυριο εχουμε θεμα τοτε πρεπει αναγκαστικα να αυξηθει το βιολογικο υλικο με καποιο τροπο. Να βαλεις τα κεραμικα υλικα σε καλτσες για να μην παιδευεσε στο βαλε βγαλε.

Σε καλτσα εχω το σιποραξ, το μηχανικο το εχω χυμα.

Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος corto maltese έγραψε:

Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση :bow:, κατι τετοιο ειχα στο μυαλο μου οταν θα αυξουσα τα λιτρα στο ενυδρειο μα ισως πρεπει να το κανω πιο νωρις λες. Δεν θα ειναι πολλα δυο 2217 σε 240 λιτρα που εχω τωρα?

Σκεφτομουν δευτερο φιλτρο το 2275 prο για ευκολια χειρισμου αλλα οι αποψεις που διαβασα λιγο διυστανται, ετσι και αλλιως μου αρεσει το classic μου και ας ειναι ''μανουριαρικο'' στο καθαρισμα.

Για τα υλικα το ειχα αγχος με καθησυχασες.  

Απο φιλτρα πολλα και διαφορα......και το 2275 ειναι φουλ εξτρα οπως θα λεγαμε για ενα αυτοκινητο αλλα σαν δουλεια δεν εχεις και καποια μεγαλη διαφορα συν οτι μιλαμε για τα διπλα λεφτα σχεδον. Πολλες φορες και τα πολλα εξτρα μπορουν να μας βαλουν σε μπελαδες και αμα χαλασει θα κλαις!!:bigemo_harabe_net-99::usd:

Το 2217 αν και παλαιας κοπης φιλτρο εχει ενα βασικο χαρακτηριστικο..... δεν χαλαει ευκολα..... δεν ειναι τυχαιο που μετα απο τοσα χρονια συνεχιζει να παραγεται ακομη.

 

Μια τημια προταση ειναι και τα φλουβαλ 306.

Eιναι μια ενδιαμεση λυση μεταξυ του σπαρτιατη 2217 και του χλιδατου 2275.

Εχει καλη τιμη κοντα στα 100 ευρω...βρισκεις ανταλλακτικα... προσφερει ευκολιες οπως πολλαπλά αφαιρούμενα καλάθια, σύστημα αναρρόφησης για εύκολη εκκίνηση, καλη κατανάλωση ρεύματος: 16 watt, και ειναι κομπλε με βιολογικό υλικό, σφουγγάρια, βανάκια φίλτρου, σωλήνες σπιράλ.

 

Δεν επειγει η αγορα καινουργιου φιλτρου απο την στιγμη που εισαι σχολαστικος στην συντηρηση του ενυδρειου σου απλα ενα επιπλεων φιλτρο θα σε βοηθησει στην ποιο ευκολη και μακροχρονη συντηρησει του. Οσο για το φιλτροδιχτακι μπορεις να βαλεις και το μηχανικο κεραμικο μεσα σε καλτσα αλλα αφου εχεις το βιολογικο υλικο μεσα σε τετοια πιστευω δεν σου ειναι αμεσα απαραιτητη.

 

Την καλημερα μου σε ολους....

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα Rik και παλι ευχαριστω για την βοηθεια σου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...