Jump to content

ενυδρείο 60LT ζητά την βοήθεια σας!


Recommended Posts

καλησπέρα και από εμένα και καλώς ήρθα! καταρχήν πριν σας πω το θέμα μου, να σας πω συγχαρητήρια για την πολύ καλή ενημέρωση και δουλειά που κάνετε, μιας και είναι λίγο πολύ όλα λυμένα χάρη σε εσάς (και τον google φυσικά!) και των γραπτών απαντήσεων που μένουν. οπότε γοογκλάροντας σας βρήκα και είπα να συμμετάσχω και εγώ με το όποιο λιθαράκι γνώσης μπορώ να βάλω.

 

ξεκίνησα το ωραίο αυτό άθλημα δύο μήνες τώρα, με προτάσεις και συμβουλές του τοπικού μου pet shop, με ένα ενυδρείο 60lt με το βασικό του φίλτρο και 3 πανέμορφα χρωματιστά χρυσόψαρα. Είναι αλήθεια ότι σε κάνει λιγάκι άπληστο το εν λόγω σπορ, μιας και σε σκανδαλίζει μονίμως για προσθήκες ψαριών, μεγαλύτερων ενυδρείων και όλα αυτά μέσα στον 1ο μήνα! μοναδικό ε?

 

Οπότε τόλμησα να πάρω και ένα 4ο ψαράκι, έναν αξιολάτρευτο κονγκολέζο και να να αναβαθμίσω το φίλτρο μου σε μεγαλύτερο με σφουγγαράκι και άνθρακα μιας και το πρότεινε και το πετ σοπ αφού θα έβαζα και 4ο ψαράκι και μου είπανε ότι μπορώ μέχρι 6 ψαράκια στο ενυδρείο των 60lt. αλήθεια άραγε ισχύει κάτι τέτοιο εσείς που ξέρετε?

 

ο κονγκολέζος αν και τις πρώτες ημέρες δέχθηκε κάποιο bullying από ένα εκ των τριών αρχικών, μετά ξεπεράστηκε και σταμάτησε να τον ενοχλούν. να μην σας τα πολυλογώ δεν άντεξε ούτε μήνα μιας και μετά άρχισε να ασπρίζει σιγά σιγά πράγμα που θεώρησα φυσιολογικό μιας και είχα δει έναν άσπρο κονγκολέζο σε ενυδρείο φίλου μου που μου είπε ότι ήταν μαύρος κάποτε οπότε θεώρησα πως άλλαζε το χρώμα του. τις τελευταίες ημέρες του άρχισε να γίνεται πολύ ατονικό μέχρι που μία κυριακή απλά έκατσε κάτω και τότε άρχισα να το γουγκλάρω και να δω τι παίζει και βρέθηκα εδώ αλλά έμαθα και την αρρώστεια του ικ (ich). δυστυχώς και από ότι διάβαζα εδώ μέσα κατάλαβα ότι όταν φτάσει εκεί είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη η κατάσταση. κρίμα γιατί αν δεν είχα δει τον άσπρο κονγκολέζο στο ενυδρείο φίλου μου θα την είχα ψιλιαστεί νωρίτερα και να μην το θεωρούσα φυσιολογικό. αν και πήγα και του πήρα αντιοβιοτικό ξέροντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση, και από το πετ σοπ που τους πήγα δέιγμα νερού για τεστ είπανε πως είναι μία χαρά το νερό, δεν μπορούσα να τα έχω καλά με τον ευατό μου μένοντας με σταυρωμένα τα χέρια. όχι ότι και τώρα τα έχω άλλα τέλος πάντων.

 

έκτοτε είπα να πάρω 2 ψαράκια μαζί για να προσαρμοστούν πιο ομαλά αφού σκέφτηκα μέχρι και αυτό το ότι μπήκε μόνο του μέσα πως το επηρέασε. Οπότε πήγα να πάρω άλλα 2 αξιολάτρευτα ψαράκια, ένα ρουάντα (μικρό σχετικά) και έναν κονγκολέζο αλλά είδα ακόμα ένα μικρό ρουάντα και δεν μπόρεσα να του αντισταθώ οπότε κατέληξα με 3+3 πλέον. την 1η μέρα όλα καλά στην προσαρμογή των καινούργιων τριών, κάτι που ήταν πολύ ευχάριστο, αλλά την 2η μέρα το ένα το μικρό το ρουάντα δεν ήταν το χαρούμενο ψάρι της πρώτης ημέρας και καθόταν κολλημένο σε μία γωνιά μόνο του, με ατονεία. φοβούμενος από το πρόσφατο περιστατικό με τον κονγκολέζο, αντέδρασα αστραπιαία και τον έβαλα σε μία μικρή γυάλα 2 λίτρων σχεδόν, να τον προσέχω, και έχοντας διαβάσει εδώ μέσα πως όταν αλλάζει η συμπεριφορά του ψαριού κάπου οφείλεται και πως είναι καλό να απομονώνεται μέχρι να γιατρευτεί. Την 2η μέρα της απομόνωσης είδα ένα κορδωνάκι μικρό να σέρνεται από τον πρωκτό του, και γουγκλάροντας το είδα ότι είναι δυσκοιλιότητα που προτείνεται να το αφήσεις 2 μέρες νηστικό και την 3η να του δώσεις ένα τριμμένο και ξεφλουδισμένο μπιζελάκι αρακά, κάτι που έκανα και τώρα, ύστερα από μία εβδομάδα απομόνωσης το ξαναγύρισα στο ενυδρείο σήμερα και μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα πάει καλά.

Όμως από προχθές, στην πρώτη εβδομάδα των νέων ψαριών, ο νέος κονγκολέζος είδα στην ουρά/πτερύγια του 2-3 τρυπούλες και έχοντας διαβάσει αυτές τις ημέρες για την δυσκοιλιότητα του άλλου ψαριού έμαθα και για αυτήν την αρρώστεια την finrot (ξέφτισμα της ουράς). Επίσης τον έβλεπα να πηγαίνει να αράζει εκεί σε μια θεσούλα πάνω από το φίλτρο, ακριβώς όπως ξεκίνησε και με τον αδικοχαμένο αρχικό κονγκολέζο. Οπότε τον έβγαλα αίφνης και τον έβαλα σε μία γυάλα 2 περίπου λίτρων και του έριξα την αντιβίωση της sera, omnipur for 1000 l, 2 σταγόνες έριξα που μου την έδωσαν στο πετ σοπ και πιάνει σχεδόν όλες τις αρρώστειες των ψαριών.

 

Επίσης βλέπω στα αρχικά 3 ψαράκια, πως η ουρά/πτερύγια σε κάποια σημεία έχει γίνει σκούρο χρώμα. Είναι φυσιολογικό αυτό? Είναι κάποια αρρώστεια? Αν ναι τι πρέπει να κάνω και πόσο σοβαρή είναι?

 

Οπότε ρωτάω, είναι φυσιολογικό αυτό, τόσες αρρώστειες σε έναν μήνα σε τρία διαφορετικά ψαράκια και ενώ το νερό μου είπανε πως είναι εντάξει?

 

Μήπως φταίει το ότι στην 1η και μοναδική αλλαγή του νερού το αφαίρεσα σχεδόν όλο? Σε λίγες ημέρες θα κάνω και την 2η αλλαγή, πάνω στον μήνα δηλαδή.

 

Συγνώμη αν σας κούρασα απλά τα γράφω όλα αυτά ώστε να μου πει κάποιος τι λάθη έγιναν για να μην επαναληφθούν μιας και στοιχίζουν ζωές.

 

Αλλά μου φαίνεται εξωπραγματικό όποιος έχει ψαράκια να του αρρωσταίνουν με τέτοιο ρυθμό.

 

Σας ευχαριστώ και ελπίζω σε έναν θετικό και οφέλιμο διάλογο ή να μοιραστείτε και εσείς αντίστοιχες εμπειρίες μιας και η εμπειρία σε αυτά είναι πολύ κρίσιμη.

Link to comment
Share on other sites

Το λάθος που έχεις κάνει είναι το σύνηθες που κάνουν οι περισσότεροι αρχάριοι.

Το ενυδρείο για να αρχίσει να φιλοξενεί οργανισμούς πρέπει πρώτα να στρώσει.

Στη συνέχεια με βάση τα λίτρα, και τον εξοπλισμό βάζουμε και τα ανάλογα ψάρια.

Στη δική σου περίπτωση, από ότι καταλαβαίνω δεν υπάρχει στρώσιμο του ενυδρείου και συγχρόνος έβαλες πολλά ψάρια, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από την αμμωνία.

Τι πρέπει να κάνεις τώρα?

Χρήση prime σε τριπλή ποσότητα από τη προτεινόμενη δοσολογία, για αποτοξικοποίηση της αμμωνίας, και οπωσδήποτε πρέπει να βρεις μπόλι.

Σου βάζω παρακάτω για να μην γράφω πολλά και τις πληροφορίες για το μπόλιασμα.

Δεν ταίζεις καθόλου για κανα δυο μέρες. Αν όλα πάνε καλά θα πρέπει να αποφασίσεις τι θα κάνεις τα ψάρια, μιας και το ενυδρείο είναι μικρό για αυτά.

Τι υλικά υπάρχουν μέσα στο φίλτρο σου? Επίσης γράψε μας και μερικές πληροφορίες για το ενυδρείο σου. Καμιά φωτογραφία.:)

 

 

Έγινε επεξεργασία - SOTIRIS
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα και σε ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. 

το ενυδρείο είναι διαστάσεων 41x24x27 (μήκος, βάθος, ύψος) που από ότι μόλις ανακάλυψα, μου το είπαν άλλοι πιο έμπειροι βασικά, δεν είναι καν 60 λίτρα αλλά περίπου 27, ενώ στο πετ σοπ μου το δώσαν για 60.

το φίλτρο είναι με σφουγγαράκι και ενεργό άνθρακα.

αυτό τι είναι ακριβώς "Χρήση prime σε τριπλή ποσότητα από τη προτεινόμενη δοσολογία, για αποτοξικοποίηση της αμμωνίας"

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες φιλε @dim1

Δυστυχως τα λιτρα σου ειναι απαγορευτικα για χρυσοψαρα και το φιλτρο σου με τα υλικα που εχει μεσα δεν κανει σχεδον τιποτα, Ενα ενυδριακο φιλτρο θα πρεπει να περιεχει κεραμικο υλκο για να αποικησουν τα ωφελιμα βακτηριδια..

Το prime που αναφερθηκε ειναι αντιχλωριο (Seachem Prime) με ιδιοτητα να αδρανοποιει την τοξικη αμμωνια που προφανως θα εχεις μπολικη στο νερο σου.

Προσωπικη μου αποψη ειναι να επιστρεψεις το συντομοτερο τα ψαρακια στο pet shop γιατι κινδυνευεις να τα χασεις ολα. Απο κει κ μετα η πας σε μεγαλυτερη γυαλα, αν σου αρεσουν τα χρυσοψαρα, η κρατας αυτη και με καποιες μικρες προσθηκες, βαζεις εναν μονομαχο μεσα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι στο πετ σοπ μου είπε είναι για μέχρι 6 ψαράκια. Να ρίχνω αντιχλωριο σε τριπλή ποσότητα μόνο όταν κάνω τις αλλαγές νερού ή γενικά;

 

Όταν εννοείς μικρές προσθήκες τι εννοείς; Έχω σκοπό να πάω σε μεγαλύτερο αλλά αργότερα όχι ακόμα μιας κ μόλις ξεκίνησα. Ποια θα ήταν η σωστή αναλογία για το εν λόγω ενυδρειο, μόνο ένας μονομάχος και κανένα χρυσόψαρο δλδ;

Link to comment
Share on other sites

πριν 15 λεπτά, το μέλος dim1 έγραψε:

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι στο πετ σοπ μου είπε είναι για μέχρι 6 ψαράκια. Αν ειχες παρει πχ 6 μικρα τετρα, παλι θα ηταν λαθος, αλλα τουλαχιστον δεν θα καιγονταν απο την αμμωνια. (Οχι τοσο οσο τα χρυσοψαρα) Ξεχνα οτι σου ειπαν απο κει. Να ρίχνω αντιχλωριο σε τριπλή ποσότητα μόνο όταν κάνω τις αλλαγές νερού ή γενικά; Τριπλη δοση τωρα και καθημερινες αλλαγες νερου, αλλα αυτο δεν σωζει την κατασταση επ'αοριστον

 

Όταν εννοείς μικρές προσθήκες τι εννοείς; Μια ριζουλα, 2-3 φυτακια, εναν θερμαντηρα και κυριως βιολογικο υλικο στο φιλτρο που πρεπει να στρωσεις πριν βαλεις το ψαρι Έχω σκοπό να πάω σε μεγαλύτερο αλλά αργότερα όχι ακόμα μιας κ μόλις ξεκίνησα. Ακριβως επειδη τωρα ξεκινας πρεπει να κανεις σωστες κινησεις για να μην απογοητευτεις στο μελλον, στο οχι και τοσο μακρινο. Ποια θα ήταν η σωστή αναλογία για το εν λόγω ενυδρειο, μόνο ένας μονομάχος και κανένα χρυσόψαρο δλδ; Τα λιτρα σου κανουν μονο για εναν μονομαχο.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θερμοστάτη έχω αλλά δεν το χρησιμοποιώ μιας κ μου είχαν πει πως στα χρυσόψαρα δεν χρειάζεται. Λες για αληθινά φυτά και ρίζα; 

Θα προμηθευτώ και τεστ νερού για αμμωνία και νιτρικά να τα ελέγχω. Ως προς το φίλτρο, έχεις να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο. Από ότι κατάλαβα καλό είναι να είναι εξωτερικό και να έχει βιολογικό υλικό, όχι ενεργό άνθρακα πχ. 

Link to comment
Share on other sites

Τα χρυσοψαρα, οντως δεν χρειαζονται θερμαντηρα και ναι, μιλαω για αληθινα φυτα. Ειναι πιο ευκολο απο οσο φανταζεσαι, να κρατησεις (ευκολα) φυτα σε ενα ενυδρειο.

Τεστ θα χρειαστεις, αλλα νομιζω προεχει να σωσεις τα ψαρακια που εχεις τωρα. Και θεωρω οτι ο μονος τροπος για να γινει αυτο ειναι να φυγουν.

Απο κει κ μετα συζηταμε ολα τα υπολοιπα χωρις να υπαρχει βιασυνη. 

 

Σε ενα εσωτερικο φιλτρο, συνηθως προτεινω για βιολογικο υλικο, το Siporax Mini, λογω μεγεθους. Εξωτερικο για τα λιτρα σου δεν νομιζω να υπαρχει τοσο μικρο. Υπαρχουν ομως τα κρεμαστα, τα οποια ειναι οτι πρεπει.

 

Link to comment
Share on other sites

:welcome:   Οι προλαλήσαντες με κάλυψαν, απλώς να επισημάνω τα εξής:

 

1. Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος σου είναι ότι ακούς τον πετσοπά, που σε βλέπει σαν πορτοφόλι και απλώς θέλει να πουλήσει, αδιαφορώντας για τα ψαράκια που χάνεις.

2. Το ενυδρείο σου είναι 26,5 λίτρα, καθαρά 24 λίτρα (εξαιτίας της άμμου και των διακοσμητικών). Βάσει αυτού βλέπεις τι ψαράκια μπορείς να βάλεις.

3. Κάθε χρυσόψαρο θέλει από μόνο του 30 λίτρα νερό. Αυτό και μόνο δείχνει τι πρόβλημα αμμωνίας αντιμετωπίζεις λόγω υπερπληθυσμού στο ενυδρείο σου... Αν προσθέσεις και το ότι δεν έκανες στρώσιμο με βακτήρια/μπόλι, καταλαβαίνεις γιατί χάνεις ψάρια... :rip_1: Πρέπει άμεσα να επιστρέψεις τα ψαράκια ή να πάρεις 100λιτρο ενυδρείο με εξωτερικό δυνατό φίλτρο, αφού τα χρυσόψαρα είναι ιδιαίτερα ρυπαρά ψάρια.

4. Το ενυδρείο σου αφού είναι μικρό, μπορείς να το κρατήσεις με το εσωτερικό του φίλτρο και να βάλεις ένα μονομάχο, μαζί με φυτά, ξύλα και σαλιγκάρια. Εναλλακτικά θα μπορούσες να βάλεις γκάπυ, σε αναλογία 1 αρσενικό με 3 θηλυκά, αλλά να ξέρεις ότι θα σου γεννήσουν. Αν δεν θες γέννες, μπορείς να βάλεις 3-4 μόνο αρσενικά ή μόνο θηλυκά ψαράκια. Και για τα 2 είδη ψαριών θα χρειαστείς τον θερμοστάτη.

 

Αυτά προς το παρόν, διάβασε και το θέμα για το μπόλιασμα και δες στις αγγελίες του ΑΖ για μεταχειρισμένα, προκειμένου να "τα στάξεις" πάλι στο μαγαζί.:bigemo_harabe_net-99:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εάν στο Pet Shop σου είπαν ότι είναι 60 λίτρα ενώ σου βγαίνουν κοντά στα 25, εγώ στην θέση σου θα κοίταζα να δώσω τα ψαράκια για να μην ταλαιπωρούνται και με την απόδειξη την οποία ελπίζω να έχεις κρατήσεις θα γυρνούσα στο τοπικό Pet Shop και θα τους το έφερνα καπέλο. Ζητάς τα λεφτά σου πίσω και ψάχνεις αλλού για 60 λίτρα εάν όντως σε τέτοια λίτρα θέλεις να βρίσκεσαι. 

Έγινε επεξεργασία - Constantinos_S
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σας. 

 

νομίζω μεσοπρόθεσμα έσωσα την κατάσταση μέχρι να δω τι θα κάνω και που θα δώσω τα ψαράκια.

 

πήγα σε έναν άλλον πετσοπα να πάρω άνθρακα για το φίλτρο και μου συνέστησε να πάρω κεραμικο βιολογικο υλικο αντι για ανθρακα το οποιο το ειχε και μπολιασμενο στα δικα του ενυδρεια, οποτε πετυχα και το μπολι. επισης μου εδωσε απο μονος του το prime για να πεσει η αμμωνια και καποιες επιπλεον σταγονες (για μικροβια και αμμωνια επισης νομιζω), και υγρα τεστ αμμωνιας και στικς για το ph,no2,no3 κλπ οποτε εχθες ασχοληθηκα λιγο και εκανα ολα αυτα, αλλαξα και το 50% του νερού και έβαλα ολα αυτα, εκανα τα τεστ και οντως υπηρχε αρκετη αμμωνια, την ξαναμετρησα και μετα, που ναι μεν ειχε πεσει η αμμωνια αλλα ακομα πρασινιζε το υγρο, οποτε θα προβω και σε αλλη αλλαγη νερου του 50% τις επομενες 1-2 ημέρες. παντως βλεπω πως τα ψαρακια ειναι αισθητα καλυτερα, αφου ενας μικρουλης πριν καθονταν κατω σε μια γωνια αρκετα ενω τωρα οχι και εχουν και ζωντανια.

 

έναν κονγκολέζο τον έχω απομονώσει σε μία γυάλα 2 λίτρων και του έχω βάλει αντιβίωση για σήψη πτερυγίων (finrot) μιας και ειδα κατι τρυπουλες στα πτερυγια του, διάρκειας 7 ημερών όπως ορίζουν οι οδηγίες της αντιβίωσης, έχω ρίξει 2 σταγόνες και το νερό έχει πρασινίσει εξαιτίας του διαλύματος αυτού,  είμαστε αισίως στην 3η ημέρα της αντιβίωσης από τις 7, αλλά από εχθές βλέπω επίσης, λεπτές, μακριές, διάφανες ακαθαρσίες να κρεμονται από το σώμα του, σύμπτωμα για dropsy από ότι έχω διαβάσει, οπότε τώρα πρέπει να του δώσω και αντιβίωση για dropsy, σωστά? να περιμένω να περάσουν οι 7 ημέρες αντιβίωσης του finrot ή να το ξεκινήσω από τώρα μιας και είναι σοβαρή ασθένεια από ότι έχω διαβάσει?

Link to comment
Share on other sites

Το ότι σου έδωσε στρωμένο βιολογικό υλικό ειναι πολυ καλο. Το φίλτρο σου πάντως, θεωρώ οτι είναι μικρό για να διαχειριστεί όλα αυτά τα ψάρια σε τόσα λίγα λίτρα. Οποτε την αμμωνία μονο με συχνες αλλαγες θα τη ρίξεις. 

Και όλα αυτά φαντάζομαι ότι είναι σε προσωρινό επίπεδο.

Τα στικακια μη τα εμπιστεύεσαι. Μονο υγρά τεστ. 

Τώρα για το finrot δε μπορώ να σε βοηθήσω μιας και οι γνώσεις μου δεν επαρκούν. Νομίζω όμως ότι η τοποθέτηση του ψαριού σε μια 2λιτρη γυάλα δεν είναι ότι καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα και χρόνια πολλά στους απανταχού χομπίστες των ενυδρείων. Τελικά έγινε αυτό που προβλέψατε, τα ψαράκια μου όσα δεν πρόλαβα να χαρίσω, κατέληξαν. Είχα μείνει με 3 ψαράκια και τα φρόντιζα καθημερινά ώστε να τα κάνω να νιώσουν όσο το δυνατόν πιο οικεία. Τα 3 τελευταία, ενώ όλα πήγαιναν ικανοποιητικά (όσο ικανοποιητικά βέβαια μπορεί να πάει με τέτοια ιχθυοφόρτιση)  και φαινόντουσαν μια χαρά και ενεργά, έκανα μία αλλαγή νερού και αφαίρεσα τον θερμοστάτη που τον είχα στους 20-21 βαθμούς και έπειτα μέσα σε 2 ημέρες αρρώστησαν και τα 3, και μέσα σε μερικές ημέρες κατέληξαν παρόλο που έριξα στο ευνδρείο sera omnipur for 1000l μιας και δεν ήμουν σίγουρος τι αρρώστια είχαν, πιθανολογώ ich.  

 

Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τι έφταιξε μιας και οι μετρήσεις νερού κατά την αλλαγή έδειξαν μικρή αμμωνία (όχι μηδαμινή, αλλά μία μικρή την είχε το ενυδρείο και πριν όχι όμως σε τοξικό βαθμό για τα ψάρια) και επίσης πάνω από 0 νητρικά (που επίσης και πριν έτσι ήταν). Οπότε πιθανολογώ πως από την αφαίρεση του θερμοστάτη έγινε αυτό? Έβαλα βέβαια φρέσκο νερό στην ίδια περίπου θερμοκρασία με του ενυδρείου, πιθανολογώ όμως πως όταν κρύωσε το νερό απότομα ύστερα από κάποια ώρα τα στρέσαρε με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν και συνεπώς να καταλήξουν?

Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά να τα γλυτώσω μιας και συνειδητοποιώ πως υπάρχουν άπειροι κανόνες για το χόμπι αυτό.

 

Τώρα που έμεινα χωρίς ψάρια, θα ξανα ξεκινήσω από το 0 και θα φυτέψω κανά δυο φυτά και μετά θα βάλω κάνα μονομάχο, κάνα guppy κλπ πριν πάρω μεγαλύτερο ενυδρείο. Θέλω να τα καταφέρω πρώτα στο μικρό πριν πάω σε μεγαλύτερο.

 

Εδώ μέσα δεν βρήκα έναν οδηγό για αρχαρίους για φύτεμα φυτών στο ενυδρείο. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο ή δεν το βρίσκω? Θα με βοηθούσε να μου πει κάποιος από εδώ μέσα βήμα-βήμα τι θα χρειαστώ, τι να προσέξω, πόσο εύκολο δύσκολο είναι κλπ για τα φυτά και να μην στηριχθώ στο πετσοπ μιας και στα ψαράκια μου αυτό ήταν το λάθος.

 

Επίσης τώρα το ενυδρείο μου που έμεινε κενό, είπα να το καθαρίσω πριν το ξανα χρησιμοποιήσω.

Έχει κανείς ιδέα πως πρέπει να καθαρίσω το κεραμικό/βιολογικό υλικό μου (που πλέον είναι πράσινο από την χρήση του sera omnipur for 1000l) αλλά και τα υπόλοιπα του ενυδρείου (διακοσμητικά, βαμμένο χαλίκι, φίλτρο, δεξαμενή κλπ)? Κάπου διάβασα πως ειδικά για το κεραμικό υλικό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Και κάτι τελευταίο, θα χρειαστεί να δημιουργηθεί το μπόλι πλέον πάλι από την αρχή σωστά? Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φυτέψω τα φυτά και να περιμένω μέχρι να έχω καλές μετρήσεις νερού πριν βάλω το νέο ψαράκι?

 

Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο μου και σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές που δίνετε αφιλοκερδώς.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και τα πράγματα ήλθαν....... ανάποδα, αν ήμουν στη θέση σου θα ξεκινούσα όλη τη διαδικασία από την αρχή, με τη σωστή σειρά αυτή τη φορά.

Καθάρισμα, στήσιμο ενυδρείου, επιλογή φυσικών υλικών, στρώσιμο φίλτρου, και στη συνέχεια τα ζωντανά.

Το θερμοστάτη αφου μιλάμε για τροπικά ψάρια δεν τον αφαιρούμε. Οι σταθερές συνθήκες είναι το παν για τα ψαράκια μας

 

Έγινε επεξεργασία - SOTIRIS
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χρυσόψαρα είχα για αυτόν τον αφαίρεσα τον θερμοστάτη. Παρόλα αυτά αυτό λες να έφταιξε; Ως προς το καθάρισμα, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο η όπως καθαρίζουμε γενικά τα πράγματα; Θα βάλω και κανά φυτό να το κάνω πιο ολοκληρωμένο. Από ψάρια τι προτείνεις σε 27 λίτρα; Και από εύκολα φυτά επίσης τι προτείνεις;

Έγινε επεξεργασία - dim1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 9/4/2018 at 12:18 ΠΜ, το μέλος dim1 έγραψε:

Χρυσόψαρα είχα για αυτόν τον αφαίρεσα τον θερμοστάτη. Παρόλα αυτά αυτό λες να έφταιξε; Ως προς το καθάρισμα, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο η όπως καθαρίζουμε γενικά τα πράγματα; Θα βάλω και κανά φυτό να το κάνω πιο ολοκληρωμένο. Από ψάρια τι προτείνεις σε 27 λίτρα; Και από εύκολα φυτά επίσης τι προτείνεις;

Μόνο μονομάχο (ή και Γκαπυ αρσενικά μιας και κάπου διάβασα ότι μπενουν αλλά  καλύτερα να σ πει κάποιος πιο οδικός από εμένα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...