Jump to content

Παλιός (ζωντανός) βράχος κ άμμος


Recommended Posts

καλησπέρα σε όλους. εδώ κ 5 χρόνια που σταμάτησα το θαλασσινό ενυδρείο μου (120λ) το πάρκαρα στη μητέρα μου κ τώρα που μ το στέλνει πίσω βρήκα "τυχαία" ένα μεγαλύτερο (250λ+40λ εσωτερικό sump) για fish+κοράλια κ θέλω να το ξεκινήσω σωστά. το παλιό ενυδρείο λειτουργούσε με κανονική αλατότητα, θερμοκρασία, ένα εξωτερικό φίλτρο με μακαρόνια, χωρίς κανένα φωτισμό, χωρίς τίποτα ζωντανό ή τάϊσμα. λειτουργούσε στη αποθήκη μόνο για το βράχο κ την άμμο. Όσο ετοιμάζω το 300λ ο βράχος βρίσκεται μέσα σε νερό κ κυκλοφορία. Η άμμος έχει στεγνώσει. Σκέφτομαι μάλιστα να την στεγνώσω εντελώς στον ήλιο κ να φυσήξω τη σκόνη (που ήταν λάσπη) Η ερώτησή μου είναι αν ο ζωντανός βράχος κ η άμμος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά στο νέο ενυδρείο? Τα αγόρασα το 2008 κ από το 2013 κ μετά είναι μόνο σε νερό, χωρίς ζωή κ φωτισμό. ούτε άλγη δεν έχει. Σκέφτομαι να απλώσω τη στεγνή άμμο κάτω κ νέα από πάνω κ για βράχο να ξεκινήσω τις βάσεις με αυτό που έχω κ θα προσθέτω κομμάτια μαζί με τα κοράλια, οπότε θα προσθέσω κάποια στιγμή κ φρέσκο ζωντανό.

 

Link to comment
Share on other sites

Αν ειναι καθαρός απο απταίσιες πχ κλπ,  εγω θα τον εβαζα, απλα θα έβαζα και 2-3 κομμάτια ζωντανό είτε απο χομπύστα είτε απο κατάστημα. Και φυσικά βακτήρια για να στρώσει με τον γνωστό τρόπο.

Για την άμμο αφου βεβαιωθείς οτι ειναι καθαρή, ναι μπορείς να κάνεις αυτό που λες. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το νερό που τρέχει με τον βράχο στο ενυδρείο είναι θαλασσινό ή γλυκό?

Link to comment
Share on other sites

Εάν το νερό που είχες ήταν με κυκλοφορία τότε ξεπλένεις πολύ καλά τον αραγωνιτη και το βράχο και τον δουλεύεις.Εαν ήταν στάσιμο ούτε καν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

το νερό είναι θαλασσινό. λίγο χαμηλότερη αλατότητα έχει. η ερώτησή μου είναι αν μειώνει τη βιολογία του ο ζωντανός βράχος όταν δεν "λειτουργεί" για 5 ετία.

Έγινε επεξεργασία - cathan
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά την άμμο θα την έκανα reset με καλό πλύσιμο και εκκίνηση από την αρχή, επειδή η σκόνη που λες αν μείνει θα δημιουργήσει μπελάδες. Γενικά τα ιζήματα που μένουν στον βυθό δεν βρίσκω λόγο να μεταφερθούν σε άλλο ενυδρείο, ειδικά όταν μιλάμε για θαλασσινό.

Ο βράχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον είναι καθαρός από pest, αφού ξεπλυθεί πολύ καλά στο θαλασσινό νερό σου, όπως αναφέρθηκε.

 

Τα απονιτροποιητικά βακτήρια (Νitrosomonas, Νitrobacter κτλπ) χρειάζονται τροφή (ΝΗ3) για να γίνει ο κύκλος του Αζώτου (ΝΗ3–>ΝΟ2–>ΝΟ3) και να διατηρηθούν οι αποικίες τους. Εφόσον δεν υπήρχε ζωή στο ενυδρείο για να τους δώσει τροφή (ταΐσματα, ψάρια, κοράλλια) σίγουρα θα έχουν μειωθεί σε πληθυσμό. Βέβαια θα ήταν ενδιαφέρον να κάνεις μετρήσεις σε αυτό το ενυδρείο γιατί αν είναι πολύ βρώμικο δεν αποκλείω να έχεις αμμωνία ή νιτρικά στον Θεό... Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «βιολογία» αυτού του βράχου είναι μειωμένη συγκριτικά με τον βράχο που βρίσκεται σε sump ενυδρείου που λειτουργεί κανονικά. Σίγουρα θα χρειαστείς βακτήρια, η αγορά ζωντανού βράχου δεν είναι απαραίτητη αλλά βοηθάει εφόσον είναι καθαρός ώστε να μην μας βάλει σε μπελάδες.

 

 

 

Βασίλης ;) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...