Jump to content

Ερωτήσεις σχετικά με ερυθρομυκίνη,φωτισμό και αεραντλία


panagiotis_dms

Recommended Posts

Επειδή πρόσφατα αντιμετώπισα κυανοβακτήριο στο ενυδρείο έχω κάποιες απορίες σχετικά με την ερυθρομυκίνη σαν τρόπος αντιμετώπισης ενώ πάντα μέχρι τώρα την αντιμετώπιζα με συσκότιση και οξυζενέ.

1) Κατ'αρχήν η ερυθρομυκίνη εφ'όσον σκοτώνει βακτήρια τι την εμποδίζει να σκοτώσει τα βακτήρια του φίλτρου? 

2) Πρόσφατα διάβασα ότι το κυανό έχει την δυνατότητα να φτιάξει αντισώματα στο φάρμακο και να μείνει για πάντα? Ισχύει κάτι τέτοιο?

 

Για τον φωτισμό τώρα,

Έχω δύο λάμπες μία των 10w και 850 lumen και μία των 20w και 1700 lumen. Στο ενυδρείο μου θα έλεγα πως έχω μέτριας δυσκολίας φυτά και δοκίμασα σήμερα να αλλάξω την 10w με την 20w. Όλα μου τα φυτά είχαν άμεση αντίδραση στο παραπάνω φως και όλα έκαναν φωτοσύνθεση. Να την αφήσω να δω πως θα πάει για τυχόν άλγες? 

 

Για την αεραντλία,

Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει αεραντλία αλλά μιας και δουλεύω 24 ωρο διοξείδιο σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να είχα τουλάχιστον για τις ώρες που τα φώτα είναι κλειστά. Πιστεύετε πως αξίζει ή με καλή ανατάραξη θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα? Επίσης το διοξείδιο ρίχνει τις σκληρότητες αν βάλω και την αεραντλία σε χρονοδιακόπτη δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα το ph και άρα να την ακούσουν τη ψάρια? Τέλος, είναι καλύτερο να την βάζω αμέσως με το που κλείσουν τα φώτα ή για λίγες ώρες? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Θα ήθελα να σου πω τη δική μου εμπειρία από τη χρήση της. Λογικά θα την επηρεάσει. Φυσικά ανάλογα την ιχθυοφόρτωση που έχεις και το είδος της φίλτρανσης. Αυτό που είδα σε εμένα είναι ότι δεν επηρεάστηκε σοβαρά. Σίγουρα όμως θα πρέπει να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή νερού μετά τη θεραπεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η ποιότητα του νερού μετά και κατά τη διάρκεια της θεραπεία από τη νεκρή άλγη. Όσο για το αν φτιάχνει αντισώματα δεν το γνωρίζω. Το σίγουρο όμως είναι ότι αν δεν βρεις την αιτία θα σου εμφανίζεται ξανά και ξανά. Μέτρα ΝΟ3 και αύξησέ τα μαζί με αύξηση της κυκλοφορίας. Σε εμένα αύξηση των ΝΟ3 δούλεψε στο 100%.

Εν κατακλείδι αν έχεις μεγάλο πρόβλημα, αφαίρεσε όσο περισσότερη άλγη μπορείς και μετά άρχισε τη θεραπεία χωρίς όμως υπερβολές. Σε εμένα δεν βοήθησε καθόλου βέβαια. Μετά από 3-4 μέρες κάνε μια μεγάλη αλλαγή ώστε να απομακρύνεις τη νεκρή άλγη και συνέχισε τη θεραπεία. Στο τελείωμα πάλι κάνε πάλι μια αλλαγή 90% και θα είσαι οκ. 

Κάποιοι μπορεί να σου προτείνουν συσκότιση. Σε εμένα πάντως όταν είχα έντονο πρόβλημα δεν βοήθησε.

Για τη λάμπα είναι φυσικό να αρχίσεις να βλέπεις φυσαλίδες λόγω αύξησης φωτισμού. Η αύξηση των αλγών με την αύξηση του φωτισμού μπορεί να είναι επακόλουθο μπορεί και όχι λόγω καλύτερης απορρόφησης των θρεπτικών του νερού από τα φυτά. Θα δείξει ο χρόνος αν ήταν απαραίτητη η αύξηση του φωτισμού (και το είδος).

Για το CO2 σίγουρα το βράδυ θα χρειαστείς καλή ανατάραξη. Πιστεύω ότι δεν είναι απαραίτητη η αεραντλία. Μπορείς ακόμα να βάλεις έναν χρονοδιακόπτη στη μπουκάλα σου (εφόσον διαθέτει ηλεκτροβάνα) ώστε να μην χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα. Να ξέρεις πάντως ότι είχα διαβάσει πως κάποια φυτά απορροφούν CO2 ακόμα και το βράδυ. Όλα θέλουν παρατήρηση ώστε να υπάρξει ισορροπία και να βρεις τη χρυσή τομή.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η ερυθρομυκίνη ώς επιτοπληστων σκοτώνει τα βακτήρια που ανήκουν στην κατηγορία Gram θετικά  (G+) και κάποια πολύ λίγα Gram αρνητικά (G-) που έχουν ευαισθησία στην ερυθρομυκίνη.

Τα νιτροποιητικά και τα απονιτροποιητικά βακτήρια  ανήκουν στα G- αλλά δεν έχουν ευαισθησία στην ερυθροκυμίνη και παραμένουν ζωντανά.

Σίγουρα θα υπάρχουν στο ενυδρείο και βακτήρια που θα έχουν κάποιο δευτερεύοντα ρόλο και όχι άκρος σημαντικό που θα επηρεάζονται απο την αντιβίωση αρνητικά, αλλά το κακό που κάνει το κυανοβακτήριο είναι πολύ ποιο μεγάλο απο το κακό που ίσος να κάνει η ερυθρομυκίνη.

Όσο για την  δημιουργία αντισωμάτων απο πλευράς του κυανοβακτίριου αυτό για να συμβεί θέλεις χρόνο και γενιές πολλές.

Στο ενυδρείο μας εμείς όμως δεν καταπολεμούμε κυανο κάθε τρις και λίγο οπότε και απο αυτήν την άποψη είναι ασφαλή.

 

Μια δοσολογία  2,5mg/lit,  είναι ικανή να καθαρίσει το ενυδρείο μας, παραπάνω δεν έχει νόημα.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θα μετρήσω νιτρικά γιατί από εκεί κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από εκεί μιας και ανατάραξη έχω καλή έως πολύ καλή. Το διοξείδιο μου παραμένει στα 30ppm. 

Απλά απ'ότι καταλαβαίνω πέρα από τα χαμηλά νιτρικά βασικός εχθρός του κυανοβακτηρίου είναι και το χαμηλό οξυγόνο ίσως γι αυτό στην περίπτωση οξυζενέ που έχει σαν αποτέλεσμα το οξυγόνο να είναι αποτελεσματική η μέθοδος. Τέλος πάντων μέχρι στιγμής το προλαβαίνω πάντα σε αρχικό στάδιο και σε δύο με τρείς μέρες έχει φύγει.

 

Για την λάμπα λέω να την αφήσω αν και σε προηγούμενη δοκιμή είχα τριχοειδή σχετικά γρήγορα αλλά με άλλα φυτά.

Την αεραντλία θα τη βγάλω μιας και η ανατάραξη βοηθάει και συν ότι σε μια δοκιμή μου πήρε τα αυτιά.

 

Επίσης κάτι τελευταίο. Ξεκίνησα λίπασμα tropica specialized fertilizer (https://tropica.com/en/plant-care/liquid-fertilisers/specialised-nutrition/). με 0,10ml την ημέρα. Άντε να δούμε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...