Jump to content

Χρυσοψαρο


ρονι

Recommended Posts

Γεια σας

Πριν δυο μερες μου χαρισαν ενα πανεμορφο χρυσοψαρο σε γυαλα. Δεν εχω ιδεα απο χρυσοψαρα , αλλα διαβασα οτι πρεπει να μεταφερθει σε ενυδρειο, ωστοσο εντος του σπιτιου δεν υπαρχει ουτε εκατοστο διαθεσιμο! Εχω ομως πολυ μεγαλο εξωτερικο χωρο και παντα ονειρευομουνα μια λιμνουλα με νουφαρα και χρυσοψαρα...πως μπορωνα φροντισω το ψαρακι μεχρι να υλοποιηθει αυτο; να τοβαλω σε ενα μεγαλο πλαστικο κουτι που τυχαινει να εχω; τι πρεπεινα κανω για να μην υποφερει;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα !!

 

Καλωσόρισες κ Καλή Αρχή  !!

 

Η μεταφορα του  σε ενα πλαστικο κουτι για αρχη ειναι μια λυση που θα του παρεχει εναν ''αξιοπρεπή'' χώρο μεχρι να δεις τι θα κανεις.. Χρειαζεται  ομως να κανεις κ κάποια ακομα πραγματα( πχ φιλτρο, μπολι για το φιλτρο) .. 

 

Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στα παρακάτω .. κ πληζ μη διστασεις να ρωτησεις οτιδηποτε ..

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλωσόρισες. Η ιδέα της μεταφοράς είναι καλή μόνο εφόσον το κουτί είναι αχρησιμοποίητο και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εντός αυτού σαπούνια, απορρυπαντικά, φάρμακα κλπ., διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Η κατασκευή της λίμνης θα αργήσει αρκετά μέχρι να ολοκληρωθεί οπότε ίσως προσωρινά να ήταν καλύτερο να φιλοξενηθεί από κάποιον άλλον που έχει ενυδρείο με Χρυσόψαρα! Ούτε ένα ενυδρείο 50lt δε χωράει κάπου στο σπίτι;; 

Φυσικά θα χρειαστεί όπως έγραψε και ο φίλος μας @thedrowningman παραπάνω μπόλι εκτός του εξοπλισμού για να καταφέρει το ψαράκι να έχει ένα κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης.

Καλή αρχή!

Link to comment
Share on other sites

πριν 11 ώρες, το μέλος ρονι έγραψε:

Γεια σας

Πριν δυο μερες μου χαρισαν ενα πανεμορφο χρυσοψαρο σε γυαλα. Δεν εχω ιδεα απο χρυσοψαρα , αλλα διαβασα οτι πρεπει να μεταφερθει σε ενυδρειο, ωστοσο εντος του σπιτιου δεν υπαρχει ουτε εκατοστο διαθεσιμο! Εχω ομως πολυ μεγαλο εξωτερικο χωρο και παντα ονειρευομουνα μια λιμνουλα με νουφαρα και χρυσοψαρα...πως μπορωνα φροντισω το ψαρακι μεχρι να υλοποιηθει αυτο; να τοβαλω σε ενα μεγαλο πλαστικο κουτι που τυχαινει να εχω; τι πρεπεινα κανω για να μην υποφερει;

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση! Το κουτι που εχω οντως ειναι αχρησιμοποιητο και οι διαστασεις του 75χ42 και υψος 41. Ποσο νερο πρεπει να βαλω μεσα; πηρα φιλτρο ( πριν δω τις απαντησεις στο ερωτημα μου) αλλα δεν ξερω τι ειναι το μπολι- ο πετσοπας δεν μου ανεφερε κατι τετοιο. Επισης προμηθευτηκα βοτσαλο μαλλον μεσαιου μεγεθους, το μονο που ειχε. Με συμβουλεψε να βαλω το φιλτρο να δουλεψει μια μερα πριν βαλω μεσα το ψαρι. Ερωτηση: ο θορυβος απο το φιλτρο δεν θα το ενοχλει; η δεν θα δουλευει συνεχεια; επισης: ειναι ενταξει να βαλω το κουτι στο μπαλκονι η θα κρυωνει πολυ το νερο τη νυχτα; το χρυσοψαρο ειναι στρουμπουλο πορτοκαλι και λευκο με ωραια λευκα πτερυγια. Ισχυει οτι ειναι oranda οπως μου ειπε ο πετσοπας; υπαρχει τροπος να διακρινω το φυλο του ; θα ηταν καλο να του παρω αλλο ενα για παρεα; ποσο και τι πρεπει να τρωει; εχω την ειδικη τροφη αλλαμηπως καλυτερα να τρωει κατι φρεσκο; ανοητη ερωτηση; μπορει να κανει κανεις καποιου ειδους σχεση αλληλεπιδρασης με τα ψαρια; 

Η αληθεια ειναι οτι η πρωτη μου σκεψη ηταν να το χαρισω αλλα τελικα δεν θελωνα το αποχωριστω και το ειδα και λιγο σαν " σημαδι" αυτο το απροσμενο δωρο για να φτιαξω επιτελους τη λιμνουλα που παντα ηθελα...

Link to comment
Share on other sites

Το κουτί μπορείς να το γεμίσεις μέχρι 8-10 πόντους από την επιφάνειά του ή και λίγο παραπάνω εάν θέλεις. Τα λίτρα σου είναι περίπου 120 καθαρά οπότε άνετα θα μπορούσες να βάλεις ακόμη ένα ψαράκι αλλά ΟΧΙ ακόμα. Ούτε αυτό θα είναι ασφαλές αν μπει σε μία μέρα όπως σου είπε ο πετσοπας χωρίς μπόλι.

 

Πάντως η παρέα αρέσει στα Χρυσόψαρα και ανάλογα με το μέγεθος του φίλτρου και την ποσότητα του βιολογικού υλικού θα μπορούσες να έχεις μέχρι 3 ψαράκια στα λίτρα αυτά, αλλά σταδιακά, μην τα βάλεις όλα μαζί μέχρι να δυναμώσει η βιολογία σου.

 

Το μπόλι είναι έτοιμο, στρωμένο βιολογικό υλικό από φίλτρο που "τρέχει" καιρό. Θα βρεις μόνο από κάποιον άλλον χομπίστα με ενυδρείο. Καλό είναι να βεβαιωθείς ότι το ενυδρείο του δότη δεν έχει καμία ασθένεια αν και εδώ μέσα υπάρχουν υπεύθυνα άτομα με διάθεση να βοηθήσουν. Μπορείς να ζητήσεις λίγο μπόλι. Σε ποια περιοχή είσαι;

 

Το φίλτρο σου ποιο είναι και τι υλικά έχει μέσα; Ο θόρυβος από το φίλτρο δε θα επηρεάσει το ψαράκι σου σε καμία περίπτωση. Εννοείται πως πρέπει να δουλεύει 24 ώρες ασταμάτητα και φυσικά βυθισμένο πλήρως στο νερό για να μην καεί. Προσπάθησε να δημιουργήσεις ανατάραξη της επιφάνειας με την έξοδο του φίλτρου για οξυγόνωση του νερού.

 

Στη θέση σου δε θα έβγαζα το κουτί έξω γιατί οι διακυμάνσεις θα είναι μεγάλες και δεν ξέρω εάν είναι καλό για το ψαράκι σου, ειδικά με το στρεσς που τράβηξε με τη μεταφορά από εκεί που το πήρες στη γυάλα και μετά στο πλαστικό κουτί. Το βότσαλο σίγουρα δεν το χρειάζεσαι και όπως θα διάβασες και στο σχετικό άρθρο που παρατέθηκε πιο πάνω τα Χρυσόψαρα αρέσκονται σε ψιλόκοκκο χαλικάκι. 

 

Επίσης, βάλε καπάκι καλού κακού στο κουτί για να μη βρεθεί το ψαράκι στο πάτωμα.. 

 

Η τροφή χρειάζεται καλό μούλιασμα με νερό από το ενυδρείο, όχι βρύσης, γιατί αν επιπλέει το ψαράκι θα αρρωστήσει από ασθένεια νηκτικής κύστης με αποτέλεσμα ίσως και μοιραίο. Η τροφή ΔΕΝ πρέπει να επιπλέει καθόλου στην επιφάνεια για να μην τρώει μαζί με την τροφή και αέρα. 

 

Αντιχλώριο ελπίζω να σου έδωσαν από το πετ για προετοιμασία του νερού, έτσι; 

Ό,τι χρειαστείς εδώ είμαστε και κυρίως μελέτα τα παραπάνω άρθρα για το στρώσιμο και μετά για τα χρυσόψαρα.

Καλή αρχή!!

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα!

εχω την εντυπωση οτι τα petshops στην πλειοψηφία τους βλέπουν τα ζωα ως εμπορευμα και οχι ως πλασματα με δικαιωμα ευζωίας...δεν μου ειπε τιποτα για αντιχλωριο αλλα μου ειχαν φερει μαζι με τη γυαλα. το φιλτρο pacific P-F301στο κουτι γραφει 25-55 λιτρα, μεσα στις οδηγιες για 50-100 λιτρα. αντιλαμβανομαι οτι δυσκολα θα συνεργαστω σωστα με το εν λογω καταστημα και οπως ειπα στο πρωτο μου μηνυμα δε εχω καθολου χωρο εντος του σπιτιου για να βαλω το κουτί, ειναι αδυνατο. το εχω στο μπαλκονι αλλα ακριβως επειδη φοβηθηκα το κρυο, το ψαρακι ειναι ακομα στη γυαλα. του αλλαζω νερο καθε μερα και ριχνω 5 σταγονες αντιχλωριο. θα μουλιαζω την τροφη οπως μου ειπατε, 2-3 φυλλαρακια, σωστα;επεπλεον εχω ενα μωρακι 5 μηνων που δεν μου αφηνει κυριολεκτικα καθολου χρονο ουτε για τα βασικα της δικης της φρντιδας και του σπιτιου, ποσο μαλλον για ενα ακομη ζωακι ( εχω γατα και μεγαλο κηπο). κατοπιν ολων τουτων με λυπη διαπιστωνω οτι δεν θα καταφερω να το φροντισω σωστα το χρυσοψαρο, οποτε , ναι θα ηθελα να φιλοξενηθει απο καποιον μεχρι να δω τι θα κανω. βρισκομαι στην Αταλαντη Φθιωτιδας, και δυστυχως λογω του μωρου δεν μπορω να μετακινηθω για να το παω σε καποιον που θα ηθελε να το παρει. τι πρεπει να κανω;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!! 

 

Αν δυσκολευεσαι κ πιστευεις οτι δεν θα τα καταφερεις να το φροντιζεις θα μπορούσες να βαλεις μια αγγελια εδω κ στη σελιδα του aquazone στο φου-μπου.

 

Μην απελπιζεσαι ομως κ μην πανικοβάλεσαι.. καπως ετσι ξεκινησαμε ολοι μας .. κ συνεχιζουμε να εχουμε ψαρακια παρα τις δυσκολιες κ τα λαθη μας ..

 

το δοχειο που εχεις ειναι μια προσωρινη λυση.. κ σιγουρα καλυτερο απο μια γυαλιτσα τοση δα.. η γνωμη μου ειναι οτι μεχρι να το δωσεις θα ναι καλυτερα εκει.. μη το φοβασαι για το κρυο.. απλα διαλεξε μια οσο πιο ζεστη μερα κ ωρα για να το μεταφερεις .. κ δωστου τον καταλληλο χρονο να προσαρμοστει στη καινουργια θερμοκρασια..

 

το φιλτρο μεσα εχει μονο σφουγγαρι?? θα μπορούσες να βαλεις κ μια αγγελια για μπολι.. αγορασε λιγο siporax κ (αν δε βρισκεται καποιος συν-aquazon-ιστης κοντα σου για μπολι) κ καποιο σκευασμα βακτηρια.. οσο βρισκεται στα χερια σου μπορεις να προσπαθησεις να κανεις το καλυτερο για αυτο.. 

 

συνεχισε με τις καθημερινες μικρες αλλαγες , μονο καλο του κανουν..

 

Για το αντιχλωριο ακολουθησε τις οδηγιες που γραφει πανω το μπουκαλακι.. οσον αφορα τα πετ σοπ κ τους πετσοπαδες , αυτο ειναι .. αλλοι νοιαζονται αλλοι οχι.. εμεις χρειαζεται να προσπαθουμε να ειμαστε οσο πιο ενημεροι γινεται, καταρχην για το καλο των πλασματων που μας συντροφευουν  αλλα κ για εμας ..

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα, ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες!

το φιλτρο εχει μονο σφουγγαρι, το siporax κλπ απο το petshop?

ο καημενος ο ''ρονι το ψαρονι''  επεσε και σε κρυες μερες ατυχως!

θα δω τι μπορω να κανω, ισως εντοπισω κανα δυο συγχωριανους που νομιζω οτι εχουν ενυδρεια. σε λιμνουλα με πολλα αλλα ψαρακια που υπαρχει κοντα μου θα ειχε ελπιδα επιβιωσης;

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!

Τελικα ο ρονι το ψαρονι ηταν πολυ τυχερος! Βρεθηκε λιμνουλα στην οποια θα ειναι ο πρωτος κατοικος, και ο ιδιοκτητης της θα με βοηθησει να φτιαξω τη δικη μου. Οποτε σας ευχαριστω πολυ για την υποστηριξη και τα ξαναλεμε ελπιζω συντομα!

Καλη συνεχεια!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...