Jump to content

Turtle setup(πάμε για κάτι καλό)


Recommended Posts

Χαιρετώ όλη την παλιό παρέα μετά από αρκετά χρόνια. ?

Έχοντας περάσει από διάφορα στάδια στο χομπυ του ενυδρείου (γλυκό, δίσκους, reef, paludarium κ.α) αποφάσισα μετά από μεγάλη αποχή να ξεσκονίσω το ενυδρείο και να αρχίσω ένα καλό setup με σκοπό να φιλοξενηθούν χελώνες. 

Είμαι σε πολύ αρχικό στάδιο ακομα(σκέψης) και έχω διάφορα πράγματα στο μυαλό μου. Δεν ξέρω καν τι είδος χελωνας θα φιλοξενήσω, αλλά προσανατολιζομαστε σε κάτι ιδιαίτερο και όχι συνηθισμένο, αυτό όμως είναι αρκετά μακρυνο. 

Το ενυδρείο μου είναι 1.30χ50χ60 και υποστηρίζεται από ένα sump 160λτ. Όσοι δείτε και τα παλιότερα εγχειρήματα μου θα δείτε και το ενυδρείο. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχω καπάκι, θα είναι ανοιχτό από πάνω με σκοπό να φτιαχτεί μια κατασκευή για το basking spot της χελωνας και ίσως για κάποια φυτά από πάνω κλπ. 

Επειδή είμαι λάτρης του DIY θα το πάω σιγά σιγά και μαζεύοντας υλικά.Στην πορεία οποίεσδηποτε συμβουλές και παρεμβάσεις σας θα είναι πολύτιμες. 

Το μόνο που θα ήθελα άμεσα τα φώτα σας είναι το εξής. Το ύψος του νερού. Και το λέω από τώρα γιατί μετά δεν έχει γυρισμό. Επειδή το ενυδρείο είναι με υπερχείλιση και αυτή τη στιγμή η υπερχείλισή του είναι στους 15 πόντους θα φτιάξω καινούρια και θα την πάω πιο πάνω. Σκοπός μου είναι το νερό να είναι ως πάνω, το πολύ 10 πόντους κάτω από την κορυφή, δηλαδή στους 45-50 πόντους. Θα έχω πτοβλημα με τα χελωνακια όσο είναι μικρά. Με κάποιες κατασκευές στις οποίες θα πατάνε μέσα στο νερό(βράχια ξύλα κλπ) και θα σκαρφαλώνουν άμεσα δεν γίνεται δουλειά?Ξέρω ότι τα μικρά θέλουν ρηχά νερά γιατί μπορεί να πνίγουν. Αυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρχει οποιοδήποτε βαθύ σημείο στο ενυδρείο; 

Νομίζω σας κούρασα για αρχή... Βλέποντας και κάνοντας λοιπόν... Και πάμε για κάτι καλό. 

Καλώς σας βρήκα και πάλι. ?

Link to comment
Share on other sites

Κάλως ήρθες και πάλι.

Κατ αρχάς τι είδος χελώνας θα βάλεις και τι αριθμό?

Στα ρωτάω αυτά γιατί κάποιες είναι δεινή κολυμβητές (sliders,painted) κάποιες όχι (reeves,chinese gold). Επίσης κάποια είδη χωράνε δυο χελώνες στο ενυδρείο σου κάποια μόνο μια χελώνα. Αναφορικά με βράχια, ξύλα κλπ για να ανεβαίνουν στην στεριά, πιστεύω θα σου φάνε χώρο πολύ, καλύτερα μια ράμπα στην στεριά. Δες λίγο το δικό μου να πάρεις μια ιδέα (1.20χ60χ50) με δυο red ear slider (λάθος που πήρα δυο, άλλα δεν ήξερα τότε).

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ακόμα δεν ξέρω το είδος που θα βάλω άλλα σίγουρα θα βάλω παραπάνω από μια... 

Θέλω να βρω ένα άρθρο που να αφορά τα είδη των χελωνών που μπορούν να φιλοξενηθούν σε ενυδρείο, αλλά και τις απαιτήσεις τους. Αν ξέρετε κάποιο θα με βοηθούσατε. 

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος targas21 έγραψε:

Ακόμα δεν ξέρω το είδος που θα βάλω άλλα σίγουρα θα βάλω παραπάνω από μια... 

Θέλω να βρω ένα άρθρο που να αφορά τα είδη των χελωνών που μπορούν να φιλοξενηθούν σε ενυδρείο, αλλά και τις απαιτήσεις τους. Αν ξέρετε κάποιο θα με βοηθούσατε. 

https://www.allturtles.com/turtle-species/

Καλό διάβασμα. Κοιτά μόνο μη πάρεις καμιά snapping γιατί θα ψάχνεις για προσθετικό μέλος μετά αντί για χέρι.

Έγινε επεξεργασία - corto maltese
Link to comment
Share on other sites

Επίσης αφού θες να βάλεις δυο+, τότε γνώμη μου να αποφύγεις του είδους trachemys και chrysemis λογο μεγέθους και τις reeves λογο μη καλής κολυμβητικής ικανότητας σε ''βαθιά'' νερά που θέλεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τι αποφασισες τελικα. θα το ξεκινησεις το προτζεκ aquaterrarium? βρηκες κανα ενδιαφεροιν ειδος που σ αρεσει?

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για την καθυστέρηση. Το πρότζεκτ έχει ξεκινήσει απλά πάει πολύ αργά γιατί είχα ένα ατυχηματακι με την υπερχείλιση και έπρεπε να την ξηλωσω και να κολλήσω αλλη. 

Είδος που να μου αρέσει βρήκα. Είναι όμως πανάκριβο και δύσκολο να βρεθεί. Diamondback terrapin. Ευτυχως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μου τη φέρει είναι γνωστός και σίγουρα θα βοηθήσει γενικότερα.Οποτε ίσως αυτό με πάει ακόμα παραπισω αν δεν αλλάξω επιλογή. Θα δείξει. 

Ωστοσο όλες αυτές τις μέρες έχω ρίξει τόσο διάβασμα για τα περισσότερα είδη και γενικά για τις χελώνες στο ενυδρείο...που τουλάχιστον είμαι έτοιμος για το ξενικημα. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Όχι πολύ καλής ποιότητας φωτογραφίες λόγω αντανάκλασης. Αλλά κάτι είναι Κιαυτο για αρχή. Στην υπερχείλιση μπήκε ένα φελοδεντρο για να καλυφθεί και πίσω εβαλα μια ζαρντινιερα την οποία τοποθέτησα με βάσεις που κόλλησα στην πλάτη και μπαινοβγαινει εύκολα και την οποία ψάχνω έναν τρόπο να την καλύψω. Το νερό θα καλύπτει την ζαρντινιερα μέχρι εκεί που είναι ο κορμός. 

IMG_20190407_105827.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Eγω βλέπω οτι ετοιμάζεις κάτι πολύ κάλο και ανυπομονουμε για το τελικο αποτελεσμα. Το ειδος που διαλεξες ειναι πολυ ομορφο και ιδιαιτερο, δεν εχω διαβασει το care sheet της συγκεκριμενης αλλα με την ευκαιρια θα του ριξω μια ματια. Το προτζεκτ σου μου θυμιζει του συνχομπιστα @rafael , ριξε του μια ματια (αν δεν το εχεις κανει ηδη) θα σε βοηθησει πιστευω στις αποριες σου .

Καλη συνεχεια......και αναμενουμε νεα σου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όντως πολύ ωραίο set up, δεν το είχα δει αλλά έχει ενδιαφέρον. 

Σκέφτομαι κάτι όσον αφορά τη ροή του νερού μέσα στο ενυδρείο και θα ήθελα κάποιες γνώμες. Η επιστροφή του νερού από το sump γίνεται από την κορυφή του ενυδρείου. Σκεφτόμουν να της τραβήξω μια σωλήνα στη μέση του πάτου και κατά μήκος του ενυδρείου η οποία θα είναι με τρύπες δεξιά αριστερά και στην ουσία θα δημιουργεί ροή στον πάτο και δεν θα αφήνει τις βρωμιές να κατακάθονται τις οποίες λογικά θα στέλνει πιο εύκολα στο sump. Το σκέφτομαι σωστα ή θα δημιουργώ μεγαλύτερο πρόβλημα πιστεύετε με τα νιτρικά;

Στον πάτο θα βάλω βότσαλο λαβα το οποίο θα καλύψει τη σωλήνα που σκέφτομαι να βάλω. 

Link to comment
Share on other sites

Τα νιτρικά δεν αποτελούν πρόβλημα για τις χελώνες όπως με τα ψάρια  (μην είναι και στο θεό βεβαία), οσον αφορα το sump δεν γνωριζω να σου πω. Αλλα σιγουρα καποιος θα ξερει να σου πει εδω μεσα αν ανοιξεις νεο θεμα μονο για αυτο στην αντίστοιχη ενότητα (φιλτρανση, diy κλπ).

Link to comment
Share on other sites

.Όχι δεν κάνω κάποια ερώτηση για το sump. Ξέρω πως λειτουργεί.

Η ερώτηση μου είναι αν πιστεύετε ότι αυτό που σκέφτομαι θα δημιουργεί θέμα με τα νιτρικά. Απο όσα διαβάζω πάντως πολλά είδη χελωνών θέλουν απόλυτα καθαρό νερό οπότε καλό είναι τα νιτρικά να είναι αρκετά χαμηλά. 

Link to comment
Share on other sites

Αν εισαι σωστος με τις αλλαγες νερου σου δεν θα εχεις προβλημα, εγω καθε 8-10 μερες (με σιφοναρισμα παντα )που κανω περιπου και με 2 χελωνες μεσα και ως τωρα πανω απο 10 νιτρικα δεν εχω μετρησει, εξαρτατε απο τις ρουτινες του καθενα μας, βεβαια εγω το δικο μου το εχω bare bottom το βυθο με ξυλα μονο για την ευκολία στο καθάρισμα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο νερό μπήκε. Η ζαρντινιερα καλύφθηκε με μπαμπού και κάποια ξύλα ενώθηκαν τοποθετηθηκαν και σφηνωθηκαν με σκοπό να δημιουργηθεί μια στεριά. Αυτό σαν πρώτη ιδέα δεν ξέρω ακόμα αν θα παραμείνει έτσι... Θα δείξει. 

IMG_20190409_202830.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μπραβο και παλι μπραβο, σαν set up εμενα μου αρέσει πολυ όπως και τα ξυλα ετσι που τα εβαλες. Οτι αλλαγες κανεις θελουμε ενημερωση.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι. Μερικές αλλαγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Καταρχάς το basking spot που έφτιαξα δε μου άρεσε πολύ και το χάλασα. Μου έτρωγε πολύ χώρο και τώρα σκέφτομαι να φτιάξω ένα από πάνω,μισο στην άκρη του ενυδρείου και μισό απέξω. Ο χώρος των φυτών άρχισε να γεμίζει. Έβαλα βότσαλο το οποίο όμως θα το αλλάξω μάλλον με άμμο. Ο λόγος είναι ότι θέλω ένα ασβεστολιθικο υπόστρωμα ώστε να μου ανεβάζει το ph μιας και το θέλω στο 7.5-8.Αργοτερα ενδέχεται το νερό να γίνει υφαλμυρο οπότε αυτό με προβληματίζει όσον αφορά τα φυτά, αν θα έχω δηλαδή κάποια τα οποία από τη ζαρντινιερα θα βουτάνε μέσα στο νερό. Θα δείξει... Πολλά πράγματα είναι σε σκέψη ακόμα... Πάμε σιγα σιγά, βλέποντας και κάνοντας. 

Έβαλα επίσης 2 χρυσόψαρα, αφού πήρα λίγο έτοιμο βιολογικό από φίλο και σιγά σιγά στρώνουμε και το ενυδρείο. 

(το φως είναι πρόχειρο το βρήκα από παλιά καραντίνα στο υπόγειο, και τοποθετήθηκε προσωρινά.) 

IMG_20190414_151350.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...