Jump to content

Recommended Posts

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα:540

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): ογκος καδου 15 λτ/ υλικο 7 λτ --- γκος καδου 15 λτ /  υλικο 6 λτ

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):απο τον Ιουνη 

- Ψάρια (είδη και αριθμός):9 fancy χρυσοψαρα

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): 2 φορες την ημερα, εδω κ ενα μηνα μονο dyi τροφη, αλλαγη νερου 30-40 % καθε μια βδομαδα με 10μερες

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:7.6

- KH:

- GH:

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):0

- ΝΟ2 (νιτρώδη):0

- ΝΟ3 (νιτρικά):0

- Θερμοκρασία:23

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:jbl,api

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: fancy χρυσοψαρο

- Ιστορικό Ψαριού: το εχω σχεδν 3 χρονια

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):Εχει στραβωσει, κινητικοτητα καθολου , 4η μερα αρρωστο, 2 μερα χωρις να φαει, αναπνοη βαρια, πτερυγια κ ουρα καθε μερα κ χειροτερα , πιο φαγωμενα ..

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: το ψαρι δεν ειχε αρωστησει πιο μπροστα. ολα αρχισαν με την εισαγωγη του κοκκινο μαυρου butterfly στο ενυδρειο στις 8 Φλεβαρη. με την εισαγωγη του πεθανε ενα ακομα ψαρι με τα ιδια ακριβως συμπτωματα: 1η μερα ατονια κ απομονωση, 2η μερα τον βρηκα πισω αριστερα πισω απο τον σωληνα εξοδου του φιλτρου. 5η ή 6 μερα πεθανε. ετσι  κ ο ασπρος τωρα.. ακριβως το ιδιο. 2 μερες πριν ξεικινησει να απομονωθει ο ασπρος ο κοκκινομαυροςαρχισε να καθεται σε ενα σημειο του ενυδρειου σχεδον ολη μερα, εφευγε απο εκει για να φαει κ ξαναγυρναγε..αυτο για 2 μερες .. ακομα ειναι ετσι. σημερα κ ο 2οσ κοκκινομαυρος  καθεται σε ενα σημειο .. στο ενδιαμεσο απο ολα αυτα ( δηλαδη μεσα σε αυτους τους δυο μηνες σχεδον) ο lionhead εβγαλε fungus στο κεφαλι .. χωρηγηθκε esha 2000  για 3 ημερες κ εφυγε.. εμφανεστατα ο 1οσ θανατος που ηταν τοσο μπαμ εχει να κανει με το ψαρι που εκανα εισαγωγη κ υποθετω πως ειναι καποιο παρασιτο που κουβαλουσε κ εχει σκασει μεσα στη γυαλλα ..σκεφτομαι για costia .. το θεμα ειναι να καταλαβω το τι ειναι για να μπορεσω να το αντιμετωπισω .. αλλιως ενα ενα τα ψαρια μου θα εξασθενουν κ θα παιζει το ιδιο εργο απο τι φαινεται..

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)  esha 2000  την πρωτη μερα στο βασικο ενυδρειο, μεταφορα σε καραντινα 

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: tetra general tonic στην καραντινα 2 η μερα - 3η μερα κ τελος esha 2000 στο ενυδρειο

-Δοσολογία: αναγραφομενη

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

20190401_222701.jpg

20190401_160359.jpg

20190401_160419.jpg

20190401_222627.jpg

20190401_222645.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ξυνοταν, οταν ακομα κολυμπουσε;

Στο σωμα (δερμα) εχει σημαδια;

Για το  general tonic η θεραπεια πρεπει να διαρκει  5-6 ημερες (αν θυμαμαι καλα).

Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν ξυνοτανε καθολου..απο τους υπολοιπους 3 ξυστηκανε τη 2η μερα θεραπειας με esha..

στο σωμα ειχε ασπρο σημαδι σαν Fungus στο τελειωμα της ουρας του..

ναι 5 μερες ειναι.. τι σκεφτεσαι??

Link to comment
Share on other sites

Με προβληματίζει ότι έχεις  ο νιτρικά με 9 χρυσόψαρα και αλλαγή κάθε 10 ήμερες είσαι σίγουρος με τη μετράς? 

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ με 5 Fancy σε 240lt και όχι ιδιαίτερα πολλά φυτά 0 νιτρικά μετράω πάντως, το πολύ 5 (υγρά τεστ) πριν τις αλλαγές (ανά εβδομάδα ή 10ήμερο).

Έγινε επεξεργασία - ataktoulis
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος ataktoulis έγραψε:

Και εγώ με 5 Fancy σε 240lt και όχι ιδιαίτερα πολλά φυτά 0 νιτρικά μετράω πάντως, το πολύ 5 (υγρά τεστ) πριν τις αλλαγές (ανά εβδομάδα ή 10ήμερο).

 

 

Αυτό είναι το σωστό πριν την αλλαγή όχι μετά την αλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.. ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.. νιτρικα, νιτρωδη με api, αμμωνια με jbl. το χρωμα ειναι το κιτρινο.. περισσοτερο προσ το πρωτο νταμακι στην καρτα.. πρεπει να παιζει ρολο οτι κ τα 2 σαμπακια ειναι τιγκα στη ριζα απο φυτα οπως ποθος, σπαθοφυλλο κτλ.. το βραδυ οταν γυρισω σπιτι θα τραβηξω φωτο απο τα σαμπακια να ανεβασω..  γιατι φιλε ?? τι λες οτι παιζει??

Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος thedrowningman έγραψε:

Οχι δεν ξυνοτανε καθολου..απο τους υπολοιπους 3 ξυστηκανε τη 2η μερα θεραπειας με esha..

στο σωμα ειχε ασπρο σημαδι σαν Fungus στο τελειωμα της ουρας του..

ναι 5 μερες ειναι.. τι σκεφτεσαι??

Πολλες φορες columnaris μοιαζει με μυκητιαση....

Link to comment
Share on other sites

Πάντως το esha δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά.. 

Η θεραπεία πρέπει να είναι συνεχόμενη και αν είναι σοβαρή η περίπτωση να διαρκέσει περισσότερες μέρες και σε διπλάσια δοσολογία.. 

Δεν δίνω και πολλές ελπίδες στο ψάρι.. 

Μακάρι να κάνω λάθος!?

Link to comment
Share on other sites

@stathis spithas Δεν είχες άδικο φίλε, μόλις έχω γυρίσει σπίτι, το ψάρι είναι νεκρό και μόλις έκανα μια αλλαγή 40-45% στη βασική γυάλα.. Το esha 2000 έκανε έναν ολόκληρο κύκλο 3 ημέρες στο βασικό ενυδρείο. Σκέφτηκα να το μεταφέρω και να χρησιμοποιήσω ένα πιο βαρύ φάρμακο, εξού και χρησιμοποίησα το tetra. Στο βασικό ενυδρείο ο ένας κοκκινόμαυρος κάθεται συνέχεια στον πάτο, οι υπόλοιποι κινούνται φυσιολογικά οπότε, παιδιά (@natateo), σκέφτεστε κάτι που θα μπορούσα να κάνω; Εγώ σκέφτομαι να συνεχίσω με esha 2000 σε συνδυασμό με esha exit και @tkalamat ανεβάζω φωτογραφίες από τις μετρήσεις που έκανα τώρα και τα σαμπ μου.

20190402_203259.jpg

20190402_202113.jpg

20190402_202129.jpg

Έγινε επεξεργασία - thedrowningman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κι άλλο ένα πράγμα που θέλω να ρωτήσω.. τι γίνεται με απολύμανση; πώς καθαρίζω το ενυδρείο, το φίλτρο, τα σωληνάκια που ήταν με το άσπρο ψάρι και τα φυτά που ήταν μέσα, αλλά και το λάστιχο που κάνω αλλαγές; 

Link to comment
Share on other sites

Esha 2000+ exit σε καλυπτουν. Να σου πω την αληθεια, μ΄αρεσουν πιο πολυ τα φαρμακα της Sera kai tetra.

Απολυμανση θα κανεις στα 540λ + σαμπ;

Link to comment
Share on other sites

Στο φυτεμενο ενυδρειο δεν εκανα απολυμανση, εβγαλα ολα τα ψαρια, μονο γαριδες αφησα μεσα και χωρις ψαρια ετρεχε πανω απο ενα μηνα (με αλλαγες νερου κτλ, t= 24-25 βαθμους).

Μετα που εβαλα τα ψαρια ολα ηταν καλα.

Link to comment
Share on other sites

κ παλι ευχαριστω.. απολυμανση στο 60 την καραντινα.. κ στο λαστιχο που αδειαζω γεμιζω τις γυαλλες?? πωσ το καθαριζω αυτο?? υπαρχει περιπτωση αν το αφησω να στεγνσει στη ταρατσα κ το δουλεψω μετα να μεταφερω τιποτα αλλου??

@natateo το 60 αρι θα βαλω ενα θερμαντηρα κ θα το αφησω να τρεχει για κανα μηνα.. ριχνω τα 2 esha στο 540αρι κ ελπιζω να γινει κατι ρε συ.. τιποτα παλι ο πεταλουδασ, οπως κ ξεκινησε η γυαλλα αυτη πεθανε 2 ψαρια κ μετα την εκανε κ αυτοσ.. αυτο ειναι το καλυτερο σεναριο που μπορω να δω.. @ataktoulis  φιλε το νου σου με την εισαγωγη.. ριξε δυνατη αγωγη στη καραντινα σου..

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος thedrowningman έγραψε:

@ataktoulis  φιλε το νου σου με την εισαγωγη.. ριξε δυνατη αγωγη στη καραντινα σου..

 

Το βλέπω και το λυπάμαι το καημένο στο πλαστικό και η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά χρησιμοποιώ καραντίνα στη ζωή μου, αλλά αφού και στο δικό σου ενυδρείο με τόση βιολογία και τόσα λίτρα νερού υπήρξε θέμα, νομίζω θα το αφήσω τουλάχιστον άλλες 2 βδομάδες για να είμαι σίγουρος.. Μακάρι να μην έχεις άλλα προβλήματα και εσύ. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ φιλος.. @ataktoulis δεν νομιζω οτι ειναι θεμα βιολογιας η ποσοτητας νερου.. εμπειριας σιγουρα!! ενα εμπειρο ματι θα  ειχε δει σημαδια πιο νωρις. κ επισης ενας εμπειρος χομπιστας κανει αποπαρασιτωση στα νεα ψαρια.. κ εγω καραντινα ξεκινησα απο το καλοκαιρι να δουλευω.. κ δεν εκανα κατι ιδιαιτερο μεχρι τωρα.. αλατακι κ αντε λιγο esha  2000 .. θυμησου τον @Sturm που ελεγε για flagyl.. εχω μπει απο τοτε κ εχω διαβασει παιδια με δισκους που μιλανε για το συγκεκριμενο φαρμακο κ τα αποτελεσματα του.. επισησ εχει να κανει παρα πολυ κ με το μαγαζι που παιρνεις τα ψαρια.. υπαρχουν ανθρωποι που ξερουν να φροντισουν μια παραλαβη τους ετσι ωστε να εχουνε τις λιγοτερες δυνατον απωλειες κ να δωσουν ψαρια που ειναι υγειη..καποιοι αλλοι ισως οχι.. για αυτο οπως κ να χει η ευθυνη ειναι δικη μου κ του καθενοσ μασ απτη στιγμη που θα το παρουμε.. το θεμα ειναι οτι κ ο μαυρος κ ο κασπερ μας χαιρετησαν φιλε κ δεν προλαβα να κανω τιποτα.. στον πρωτο ουτε καν!! κ στον δευτερο κλειν..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

σε γενικές γραμμές στο θαλλασινό ενυδρείο και μιλάω για θαλασσινό γιατί δεν έχω γνώσεις για ΄΄γλυκές ασθένειες΄΄ ο γενικός κανόνας για απολύμανση ενυδρείου που χρησιμοποιούμε είναι ο εξής:

Ψάχνουμε λεπτομέρειες για την ασθένεια(τί είναι? μικρόβιο? μυκητιακη μόλυνση? μικροοργανισμός? παράσιτο?) και ψάχνουμε να βρούμε ποιός είναι ο χρόνος ζωής του χωρίς ξενιστή(στη συγκεκριμένη περίπτωση σπονδυλωτά) και αφήνουμε το ενυδρείο χωρίς ξενιστή για όση περίοδο λένε οι πληροφορίες μας συν κάτι ψιλά για να μαστε καλυμένοι και η απολύμανση έγινε..

Κάτι σαν αυτό που έκανε και η Ναταλία δηλαδή.

Προσοχή!! Υπάρχουν ασθένειες που σποσβάλουν οτιδήποτε ζωντανο κυκλοφορεί μέσα στο ενυδρείο(στην περίπτωση της Ναταλίας για το συγκεκριμένο μικρόβιο(ασθένεια) ξενιστές ήταν μόνο τα σπονδυλωτά(τα ψάρια δηλαδή) και όχι τα ασπόνδυλα(γαρίδες) γιαυτό και η απολύμανση πέτυχε..  ;) 

Συνεπώς το πρώτο που πρέπει να βρούμε αφού ταυτοποιήσουμε την ασθένεια είναι να βρούμε χρόνο επιβίωσης του μικροβίου χωρίς ξενιστή και ποιους θεωρεί ξενιστέςε το ίδιο το μικρόβιο και προχωράμε σε απολύμανση αφήνοντας το ενυδρείο χωρίς ξενιστές για όσο αυτό χρειάζεται μεχρι να μαστε σιγουροι..

Αυτό ξαναλέω ισχύει σαν κανόνας στο θαλασσινό και είναι πολύ πιθανό στο γλυκό να είναι λίγο εως πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Από τις ενέργειες της Ναταλίας όμως καταλαβαίνω οτι δεν διαφέρουν και πολύ.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.. δεν εχω καταλαβει τι ειναι φιλε.. οπως ειπε η @natateo  columnaris ? costia? velvet?  οποτε δεν το χω πως προχωραω απο εδω κ περα.. ψαχτα το παω ..κ οσον αφορα το ενυδρειο με τα ψαρια αλλα κ την απολυμανση.. σκεφτομαι να αφησω στον ηλιο κ στον αερα το λαστιχο να στεγνωσει μερικες μερες τουλαχιστον πριν το ξαναχρησιμοποιησω .. κ να δουλευω με αλλα λαστιχα τις υπολοιπες γυαλλες μεχρι τοτε. το ενυδρειο θα το αφησω να τρεξει ετσι οπως ειπαμε.. εχει μερικα σαλιγκαρακια μεσα εκτοσ απο φυτα.. σκεφτομουν να απολυμανω τα φυτα με καποιο φαρμακο ( δε ξερω αν παιζει κ αν θα πιασει την αρρωστια ομως  - καποιο ενυδριακο σκευασμα ή υπερμαγγανικο καλιο πχ ) ετσι ωστε να αδειαζα,κ να  καθαριζα την γυαλλα με καυτο νερο κ να την αφηνα να στεγνωσει..

Link to comment
Share on other sites

Για τα φυτα εχει ενα θεμα εδω

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος Skoti έγραψε:

Καλησπέρα,

σε γενικές γραμμές στο θαλλασινό ενυδρείο και μιλάω για θαλασσινό γιατί δεν έχω γνώσεις για ΄΄γλυκές ασθένειες΄΄ ο γενικός κανόνας για απολύμανση ενυδρείου που χρησιμοποιούμε είναι ο εξής:

Ψάχνουμε λεπτομέρειες για την ασθένεια(τί είναι? μικρόβιο? μυκητιακη μόλυνση? μικροοργανισμός? παράσιτο?) και ψάχνουμε να βρούμε ποιός είναι ο χρόνος ζωής του χωρίς ξενιστή(στη συγκεκριμένη περίπτωση σπονδυλωτά) και αφήνουμε το ενυδρείο χωρίς ξενιστή για όση περίοδο λένε οι πληροφορίες μας συν κάτι ψιλά για να μαστε καλυμένοι και η απολύμανση έγινε..

Κάτι σαν αυτό που έκανε και η Ναταλία δηλαδή.

Προσοχή!! Υπάρχουν ασθένειες που σποσβάλουν οτιδήποτε ζωντανο κυκλοφορεί μέσα στο ενυδρείο(στην περίπτωση της Ναταλίας για το συγκεκριμένο μικρόβιο(ασθένεια) ξενιστές ήταν μόνο τα σπονδυλωτά(τα ψάρια δηλαδή) και όχι τα ασπόνδυλα(γαρίδες) γιαυτό και η απολύμανση πέτυχε..  ;) 

Συνεπώς το πρώτο που πρέπει να βρούμε αφού ταυτοποιήσουμε την ασθένεια είναι να βρούμε χρόνο επιβίωσης του μικροβίου χωρίς ξενιστή και ποιους θεωρεί ξενιστέςε το ίδιο το μικρόβιο και προχωράμε σε απολύμανση αφήνοντας το ενυδρείο χωρίς ξενιστές για όσο αυτό χρειάζεται μεχρι να μαστε σιγουροι..

Αυτό ξαναλέω ισχύει σαν κανόνας στο θαλασσινό και είναι πολύ πιθανό στο γλυκό να είναι λίγο εως πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Από τις ενέργειες της Ναταλίας όμως καταλαβαίνω οτι δεν διαφέρουν και πολύ.

Ναι, ακριβος αυτο και κανουμε. Το θεμα ειναι, οτι με παρασιτικους μικροοργανισμους (πρωτοζωα πχ- ich) ειναι ευκολο- αν δεν υπαρχει ξενιστης, πεθαναν. Με τα βακτηρια και μυκητες ειναι λιγο διαφορετικα. Εδω η καλυτερη λυση ειναι UV sterilizer....και λιγοτερο εφικτή μεθοδος-αλλαγες νερου.....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος thedrowningman έγραψε:

Καλημερα.. @natateo εχεις καταλαβει τι παιζει με τη γυαλλα μου?? τι πιστευεις οτι εχουν τελικα ??

Δεν εχουν εμφανη (ειδικα) συμπτωματα για καποιο νοσο. Πιο πολυ για καποιο βακτηριο μου παει. Σχεδον ολα τα πρωτοζωα προκαλουν ερεθισμό,κνησμο,εκκριση βλεννας στο δερμα΄η αλλα .... εδω τιποτα παρομοιο....

Link to comment
Share on other sites

Απο την ημερα που ξεκινησα με την αγωγη μια το ενα κ μια το αλλο ξυνονται στο χαλικι.. οχι νον στοπ, αλλα θα ξυστουν. κατι αλλο πανω τους δε βλεπω.. τρεφονται κ αφοδευουν κανονικα..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα Παίδες !! 

 

Τελικά έπαθα μεγάλη ζημία .. έχασα 4 ψάρια . η γυάλλα δείχνει να εχει ερθει στα ισα της. δεν έχω καταλάβει αν ήτανε βακτήριο ή παράσιτο . ο τελευταιος που εφυγε είχε περιεργα κοπρανα σαν ασπρη λεπτή κλωστή κ το ιδιο παρουσιασαν κ οι εναπομειναντες , αλλά πολύ καθυστερημένα ( μετα το flagyl) .. έκανα 2 κύκλους με esha - 2000 μαζί με exit, κ στη συνεχεια ταισα 7 μέρες με flagyl.

 

Πρόσφατα ενα παιδι μου ειπε για δηλητηριαση.. το θεμα ειναι οτι ενω τα συμπτωματα ( ειδικα το στραβωμα αλλα κ η ταχυτητα του θανατου ) μου λενε οτι θα μπορουσε να ειναι αναρωτιεμαι τα υπολοιπα γιατι δεν την ακουσανε τοτε?? κ επισης πως θα μπορουσα να βρω τη ριζα αφου δεν εγραφα κατι στις μετρησεις μου κ δεν ειχα αλλάξει κατι στις ρουτινες μου ??

 

 

ευχαριστω πολύ ολους σας που ενδιαφερθηκατε να με βοηθησετε!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...