Jump to content

Χρυσόψαρο με Νηκτική Κύστη


Recommended Posts

Μετά από απουσία μου από το σπίτι λόγω ασθένειας και ΧΩΡΙΣ αλλαγή νερού για 18 μέρες και αφού το τάισμα ανέλαβε άλλος (όχι και τόσο συχνά) το ένα ψαράκι μου δυστυχώς κολυμπάει ανάποδα. Για να είμαι πιο ακριβής κολυμπάει κυρίως στο πλάι κ ανάποδα. Το φαινόμενο άρχισε την επόμενη της αλλαγής νερού (50% αλλαγή).. ? ?

Το έβαλα στην καραντίνα με νερό εξ'ολοκλήρου από το μεγάλο ενυδρείο (1 ημέρας νερό), με εσωτερικό φιλτράκι που τρέχει στο κανονικό ενυδρείο για τέτοιες περιπτώσεις. Η μεταφορά έγινε χθες το πρωί. Το βράδυ (χθες) το έδωσα 2 μπιζέλια αρακά αλλά το πρωί δεν είχε βελτιωθεί καθόλου. Το μεσημεράκι σήμερα έδωσα 3 μπιλάκια σπιρουλίνα της Sera. Τώρα κολυμπάει 70% ίσια και 30% στο πλάι. Χθες έριξα και βιταμίνες.

Τι κάνω από δω και πέρα; Ξαναταΐζω; Αν ναι, τι, πόσο και πότε;; Πότε το μεταφέρω με την παρέα του στο μεγάλο ενυδρείο;;

 

Μετρήσεις ΠΡΙΝ την αλλαγή νερού:

ΝΗ3/ΝΗ4=0

ΝΟ2=0

ΝΟ3=25

Link to comment
Share on other sites

Περαστικά, πρώτα σε σένα, εννοείται, και μετά στο ψαράκι .. ελπίζω όλα να πάνε καλά :)

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, Κωνσταντίνε. Σιδερένιος. Πάνω απ'όλα η δική σου υγεία...Παραθέτω πληροφορίες:

"Την πρώτη μέρα ταΐζουμε με βρασμένο σε νερό μόνο αρακά που του έχουμε (μετά το βράσιμο) αφαιρέσει τη φλούδα. Ανάλογα με το ψάρι 1-3 μπαλάκια αρακά είναι αρκετά. Ο αρακάς δεν λειτουργεί ως τροφή αλλά ως φάρμακο, ειδικότερα καθαρτικό.

Την δεύτερη μέχρι την τέταρτη ημέρα, 3 ημέρες δηλαδή, δεν ταΐζουμε τίποτα.
Βάζουμε δηλαδή το ψάρι σε νηστεία.  Μερικές φορές αυτό και μόνο είναι αρκετό για να χωρίσει την ενσφήνωση και να επιστρέψει η νηκτική κύστη σε κανονική λειτουργία. Τα περισσότερα ψάρια μπορούν να αντέξουν 7 έως 10 ημέρες χωρίς τροφή και να παραμείνουν πολύ καλά στην λοιπή υγεία τους.
Από την πέμπτη ημέρα και μετά, ταΐζουμε το ψάρι με ευκολοχώνευτες τροφές πλούσιες σε θρεπτική αξία, σε πολύ μικρή σχετικά ποσότητα. Η τροφή πρέπει να εμβαπτίζεται σε αντιβίωση και φυσικά να μην επιπλέει. Δεν δίνουμε πέρλες αλλά μόνο μουσκεμένες νιφάδες. Ο γενικότερος στόχος μας είναι να μην πρήζεται το έντερο".

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα @ataktoulis κ περαστικα σου φιλε..

 

δυστυχως αυτο ειναι θεμα ρε συ που πολυ συχνα τα fancy παρουσιαζουν.. μακαρι με αυτο που σου γραψε ο @Φρου Φρου  να τη σκαπουλαρει ο φιλος κ να ξαναρχισει να κολυμπαει στα ισα του.. εχω διαβασει σε αλλα φορουμ για μπανια με αλατα epsom κ θεραπεια με flagyl , κ εχω δει βιντεακια με αφαιρεση με συριγγα .. εμενα ο χοντρος που μου χε ρουφηξει το φιλτρο ( (λογω κυστης) τρωει σα βοδι κ μετα στον αερα του δοκιμασα κ μπανια κ φλαγκυλ αλλα νουκουντου.. ειναι φιλε κανα 2 μηνο που ψαχνομαι με τη διατροφη του κ ταιζω ως βασικη  τροφη dyi για γαριδες λαχανικα κ συναμα δοκιμαζω κιαλλες για να δω τι φταει.. τη χειροτερη ζημια  του την κανουν τα flakes.. με τη dyi το ψαρι δεν εχει κανενα θεμα .. Επισης ειναι κανασ μηνας  τωρα που συνδυαζω την dyi  με rephasy ή flakes ή κατεψυγμενη ( ετσι ωστε να παιρνουνε πρωτεινη ), παντοτε μαζι μουλιασμενη στο ιδιο ποτηρακι κ σε πολυ μικροτερη αναλογια ,  .  σημερα αυριο θα φτιαξω καινουργια γιατι τελειωνει κ θελω να δοκιμασω να προσθεσω ή ψαρι ή τροφη εμποριου ετσι ωστε να περιεχει απο μονη της η τροφη ενα ποσοστο πρωτεινης ..

η γνωμη μου ειναι αστον νηστικο 2-3 μερες , κ μετα απεφυγε τη πρωτεινη για αρχη- αρακαδακι κ λαχανικα (μουλιασμα σε fishtamin σιγουρα βοηθαει) - κ μεσα σε αυτο το διαστημα ψησε τροφουλα να εχεις κ ξεκινα την..

 

αυτη ειναι η τροφη που σου λεω

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά!!

Το bactopur που είχα στο ντουλάπι να βρίσκεται έχει κανένα νόημα ή να μη δώσω τζάμπα φάρμακα; @thedrowningman θα ετοιμάσω λίγη τροφή από αυτή που προτείνεις αλλά θα περιμένω 3-4 μέρες πρώτα χωρίς να δώσω τίποτα.

Η αλήθεια είναι πως όλες οι τροφές μου είναι σε flakes εκτός από μία, αλλά τις μουλιάζω πάντα πολύ καλά και δεν είχα κανένα απολύτως θέμα. Μάλλον τώρα που έλειπα κάτι έγινε κατά παράβαση των εντολών μου ? και προέκυψε το θέμα! Ελπίζω να τη σκαπουλάρει ο μπόμπηρας γιατί θα έχουμε κλάματα εδώ. :) 

Του έκανα μία αλλαγή νερού σήμερα, θα δώσω και βιταμίνες το βράδυ και βλέπουμε. Με αλάτι να ασχοληθώ ή καλύτερα να μην τα μπλέξω όλα για να μπορέσω να το βάλω μετά στο ενυδρείο άφοβα χωρίς περιττές προσαρμογές κλπ.;

Φαίνεται να ίσιωσε αρκετά πάντως. :)

Link to comment
Share on other sites

φιλαρακι η γνωμη μου ειναι να μη ριξειϛ ουτε χημειεϛ ουτε κατι αλλο.. κατι τον χαλασε\ει κ για αυτο μαλλον εγινε ετσι.. στο παρελθον απτον πανικο μου εχω ταλαιπωρησει τζαμπα ψαρι με τετοιο θεμα κ τελικα το χασα.. ο λογοϛ ηταν απλοϛ βαρυ ταισμα κ μαλιστα για καιρο.. αστονα να ηρεμησει ,προσεχε τονα με τα φιλτρα μη παει καμια ζημιασα τον χοντρο μου..  νηστικαμαρα 2-3 μερεϛ κ μετα οχι πρωτεινη, λαχανικουλια για αρχη κ βιταμινεϛ (φτιαξτου τροφουλα) κ βλεπειϛ πωϛ παει για να προσθεσειϛ στη τροφη του πρωτεινη.. δε θα παθει κατι..  ελπιζω να μη του αφησει κατι μονιμο φιλοϛ.. κ παλι περαστικα !!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Μια από τις αιτίες που διαφεύγει από το πολύ κόσμο, ρίχνοντας την ευθύνη στο τρόπο λήψης της τροφής είναι η βακτηριακή ή προερχόμενη από ιό μόλυνση όπου προκαλεί πύκνωση στην νηκτική κίστη, παρεμποδίζοντας κατά συνέπεια τη μεταφορά αέρα στο σάκο ή προκαλεί τη μειωμένη ελαστικότητα του".

Αν είχαμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο, τότε θα είχε νόημα η χορήγηση bactopur. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι η αιτία που το προκάλεσε είναι η εισαγωγή αέρα απ'το στόμα. Οπότε προτείνω να συνεχίσεις με την παραπάνω μέθοδο. Αφού είναι πολύ καλύτερα, δεν βρίσκω τον λόγο για φάρμακα...

 

"Εάν παρατηρήσουμε πληγές κάπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι από μόλυνση. Σε αυτή τη περίπτωση βάλε και 2 γρ. Αλατιού για κάθε λίτρο. Θα βοηθήσει στην αποστείρωση, επούλωση και το βασικότερο στη μη απώλεια αλάτων από τις πληγές του".

Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθείς και με αλάτια...

Θετική σκέψη και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά...:)

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ παιδιά!! Γιώργο αν χρειαστεί κάτι θα σε πάρω απευθείας στο τηλ.να με κατευθύνεις. ;) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 22 ώρες, το μέλος ataktoulis έγραψε:

@natateo Καμιά πρόταση;;

Αναλατο να τον(την) εχεις, αν ολα πανε καλα.:)

Ειμαι 12 ωρα στην δουλεια τελευταια εβδομαδα.... δεν ειχα ανοιξει υπολογιστη τωρα και 2 μερες. μονο το πρωι κανα 10 λεπτα διαβαζω....και αν....

Απο ζωντανες τροφες δεν μπορεις να βρεις κατι; Daphnia πχ;

Link to comment
Share on other sites

On 16/5/2019 at 7:10 ΜΜ, το μέλος natateo έγραψε:

Αναλατο να τον(την) εχεις, αν ολα πανε καλα.:)

Ειμαι 12 ωρα στην δουλεια τελευταια εβδομαδα.... δεν ειχα ανοιξει υπολογιστη τωρα και 2 μερες. μονο το πρωι κανα 10 λεπτα διαβαζω....και αν....

Απο ζωντανες τροφες δεν μπορεις να βρεις κατι; Daphnia πχ;

 

Δεν ισιώνει τελικά, οπότε πρόσθεσα χθες λίγο αλάτι, έδωσα και ελάχιστο αρακά ξανά και περιμένω, αλλά δε βλέπω φως δυστυχώς..

  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Άμα δίνω κάθε μέρα αρακά μπας και ξεστουπώσει πειράζει;

Link to comment
Share on other sites

φιλε απο οσο ξερω δε κανει για μεγαλο διαστημα αρακας γιατι λειτουργει ως εντονο καθαρτικο .. θα μπορουσες να του ζεματιζεις κανα κολοκυθακι, καροτακι ( τα δικα μου παρταρουνε με το κολοκυθι) . κ μετα ξανα μανα.. καλυτερα ομως να σου πουνε τα παιδια για το ποσο διαστημα ειναι οκ ο αρακας σερι..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το στράβωμα υποχώρησε εντελώς αλλά το ψαράκι ακόμη επιπλέει στο πλάι. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Πέρασε πάνω από μία βδομάδα, έδωσα βιταμίνες, τάισα αρακά.. τίποτα όμως. Υπάρχει κάποια λύση ή απλά να περιμένω ώσπου να ξεψυχήσει το καημενούλι;

Link to comment
Share on other sites

Η πιο δραστική λύση (την ανέφερε πιο πάνω και ο @thedrowningman) είναι η αφαίρεση αέρα με σύριγγα

(προσωπικά ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα): "Μερικές φορές η προσρόφηση  στη νηκτική κύστη αποδίδει πολύ καλά. Βασικά, τρυπάτε με μια βελόνα τη νηκτική κύστη και απορροφάτε έξω λίγο από τον αέρα. Δεν είναι κάτι που κάποιος μπορεί να το κάνει με ελαφριά τη καρδία, αλλά λειτουργεί καλά".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα .. Τρωει γενικα η δυσκολα ?? το οτι ισιωσε ειναι καλο σημαδι παντως .. αν γινεται σηκωσε ενα βιντεακι ..  με το τρυπημα που λεει κ ο @Φρου Φρου κ εγω προσωπικα δε το χω.. πρεπει να δεις την ανατομια , που βρισκονται οι κυστες για να μην τρυπησεις το ψαρι οπου να ναι .. υπαρχει ανεβασμενο σε αδερφο φορουμ φωτο απο κογκολεζο που εχει πεθανει κ το παιδι τον εχει ανοιξει.. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...