Jump to content

Recommended Posts

large.68379559_Chaetodonlunula.jpg.8f1017123c59aa13e19d3ed469bc78f1.jpg

 

Chaetodon lunula

 

Είναι μια από τις ευκολότερες πεταλούδες. Αν και δε θα ασχοληθεί με άλλα ψάρια, συνηθίζει να γίνεται επιθετική με μέλη της ίδιας οικογένειας ή και του ίδιου είδους﮲ έτσι, εάν θέλουμε να κρατήσουμε περισσότερες από μία, οι πιθανότητες επιτυχίας θα αυξηθούν εάν τις τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερο ενυδρείο ταυτόχρονα. Αυτό το είδος δεν είναι κατάλληλο για το ενυδρείο υφάλου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ανεμώνης Aiptasia, αλλά θα καταναλώσει και άλλους επιθυμητούς οργανισμούς από το βράχο, καθώς και μεγαλύτερες θαλάσσιες ανεμώνες.

 

Παρόλο που στη φύση τρέφεται κυρίως τη νύχτα, στο ενυδρείο τρώει κανονικά κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν και τρέφεται και με πολύποδες σκληρών κοραλλιών, η δίαιτά του περιλαμβάνει επίσης άλλα ασπόνδυλα και άλγες. Θα μάθει να δέχεται και “τροφές ενυδρείου” αλλά μπορεί να απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή και χρήση ζωντανών τροφών για να διασφαλιστεί ότι τρέφεται καλά, ιδίως όταν πρωτοεισάγεται στο ενυδρείο. Δεν πρέπει να το εμπιστευόμαστε σε ένα ενυδρείο ύφαλου.

 

Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από μισό μέχρι 70 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της μέρας τα ενήλικα κρύβονται στον ύφαλο και απαντώνται συνήθως σε ομάδες αλλά και μόνα ή και σε ζευγάρια. Έχει σχετικά μεγάλα μάτια, αν το συγκρίνουμε με άλλα πεταλουδόψαρα, και αυτό ίσως οφείλεται στη συνήθειά του να τρέφεται κυρίως τη νύχτα. Μοιάζει πολύ με το Chaetodon fasciatus από την Ερυθρά θάλασσα, με τη διαφορά πως σ’ αυτό λείπει η μαύρη κηλίδα στην βάση της ουράς και οι κίτρινες διαγώνιες λωρίδες στην μαύρη περιοχή πάνω από το κεφάλι. Υβριδίζει με το Chaetodon auriga και το Chaetodon auripes.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...