Jump to content

Nέος για καραντίνα ζωοτόκων


Recommended Posts

Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος και μπήκανε τα πρώτα guppies, σειρά έχει η προετοιμασία για τη σωστή διατήρηση της υγείας τους κατά την προσθήκη νέων κατοίκων...

Εφ' όσον θα παραμείνω στη φιλοξενία ζωοτόκων και λοιπών συμβατών, η πρώτη σκέψη μετά από συζήτηση με τον neon, ήτανε ότι μια μικρούλα στα 30 λίτρα θα ήτανε αρκετή. Σκέφτομαι όμως ότι τα συγκεκριμένα ζωντανά ζούνε σε κοπαδάκια, ενώ κάποια μεγαλώνουνε στα 6cm, ενώ κάποια μέχρι και τα 13. Δε νομίζω ότι θα κάνω το λάθος να βάλω σε 140 καθαρά τόσο μεγάλα ψάρια, αλλά καλύτερα θα ήτανε να είμαι καπως καλυμένος και για μελλοντικές δραστικές αλλαγές.

Έκανα μια μικρή έρευνα, αλλά ως γνωστών υπάρχουνε για όλα διαφορετικοί δρόμοι και πολλές επιλογές.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παρακάτω. Φυσικά ό,τι άλλη συμβουλή έχετε είναι ευπρόσδεκτη.

1) Κατάλληλο ύψος και διαστάσεις.

2) Συντήρηση, στρώσιμο και διατήρηση της βιολογίας.

3) Υπόστρωμα

4) Φωτισμός

5) DIY ή έτοιμο (βασική παράμετρος το κόστος)

Αυτό που σκεφτόμουνα είναι ένα DIΥ με ύψος 30cm, με μια μικρή λάμπα, χωρίς υπόστρωμα και ένα φίλτρο αμβούργου εσωτερικό. Η καραντίνα δεν θα λειτουργεί συνέχεια, αλλά μόνο όταν είναι απαραίτητο, ενώ η βιολογία θα τοποθετείται για συντήρηση μέσα στο εσωτερικό φίλτρο του μεγάλου, το οποίο χρησιμοποιείται εκεί μόνο σαν μηχανικό και CO2 reactor.

Η προσέγγιση αυτή, ενώ έχει αρκετά θετικά από μεριάς συντήρησης, με προβληματίζει το ενδεχόμενο μεταφοράς παθογόνων με τη μεταφορά του βιολογικού υλικού...

Περιμένω τα σχόλιά σας...

Έγινε επεξεργασία - dimkasta
Link to comment
Share on other sites

OK για το θέμα της φίλτρανσης, το βιολογικό υλικό δεν είναι η ενδεικνυόμενη λύση. Ούτε το φίλτρο Αμβούργου.

Αυτό που διάβασα και μου άρεσε σαν λύση, είναι η τοποθέτηση σφουγγαριών στο κυρίως ενυδρείο και το "στρώσιμό" τους. Όταν χρειαστεί, τα σφουγγάρια μεταφέρονται στην καραντίνα και στο κυρίως ενυδρείο τοποθετούνται καινούρια για στρώσιμο. Τα χρησιμοποιημένα μπορούνε είτε να πεταχτούνε, μιας και το κόστος αντικατάστασής τους είναι μικρότερο από την αποστείρωση ή την πιθανή μετάδοση κάποιου παθογόνου στο κυρίως ενυδρείο κατά το ξαναστρώσιμό τους...

Οπότε πάμε για 2 φίλτρα στύλ aquaball, ένα στο μεγάλο και ένα στην καραντίνα. Μέγεθος, ανάλογα με το μέγεθος της καραντίνας...

Χώρια ότι έτσι αποκτάμε και μια εύκολη λύση για να επισπεύσουμε στρώσιμο ενδεχόμενου νέου ενυδρείου...

Υπόστρωμα δεν θα χρησιμοποιηθεί για να είναι ευκολότερος ο καθαρισμός και ο έλεγχος της αμμωνίας και των νητρικών. Για κρυψώνα θα χρησιμοποιείται κερατόφυλλο, το οποίο είναι εύκολο να αφαιρεθεί για να παρατηρηθεί το ψάρι, αλλά και θα απορροφάει γρήγορα τυχόν ανεβασμένη αμμωνία ή νητρικά.

Για φωτισμό θα χρησιμοποιηθεί μια μικρή λάμπα φθορίου στα 12V, κυρίως για την παρατήρηση του ψαριού κατά τον έλεγχο της πορείας του.

Τέλος μάλλον θα γίνει ιδιοκατασκευή, κυρίως λόγω κόστους, αλλά μπας και μάθω 5 πράματα παραπάνω, μιας και είμαι τύπος diy :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Οι εκτιμήσεις και οι επιλογές είναι σωστές (φίλτρο Αμβούργου δεν κάνει για ενυδρείο καραντίνας).

Προτείνω τα 40 λίτρα σαν μίνιμουμ για μέγεθος καραντίνας.

Προχωράς κανονικά.

Καλή επιτυχία. :hysterical:

Υ.Σ.: Θα έλεγα για το θέμα του φωτισμού, ότι η καραντίνα κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο να έχει και πολύ δυνατό φωτισμό, ο οποίος όμως δεν θα είναι σε μόνιμη και πλήρη χρήση κατά τη διάρκεια λειτουργίας της. Ο λόγος είναι για να μην στρεσάρεται ο ήδη ταλαιπωρημένος όποιος ασθενής βρίσκεται εκεί, αλλά και για να μην επηρεάζονται κάποια φάρμακα που είναι φωτοευαίσθητα. Η ύπαρξή του όμως εκτιμώ ότι είναι απαραίτητη, για να μπορεί ο φροντιστής να παρατηρεί κάποιες στιγμές ευδιάκριτα και με λεπτομέρεια τις διάφορες επιφάνειες και σημεία του ψαριού (με τη βοήθεια και μεγάλου μεγεθυντικού φακού) ώστε να έχει ακριβή και καθαρή εικόνα της εξέλιξης των τυχόν εξωτερικών συμπτωμάτων.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...