Jump to content

Κατασκευή ενυδρείου


jks13

Recommended Posts

Παιδιά γεια σας, με λένε Γιάννη, είμαι 48 και αποφάσισα να κατασκευάσω ένα ενυδρείο. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη ενός χωρίσματος ανάμεσα στο καθιστικό και την τραπεζαρία σε συνδυασμό με το ότι γενικά κάνω διάφορες κατασκευές (κυρίως ξύλο, μέταλλο: Ντουλάπα, κουκέτα και γενικά μεγάλα έπιπλα με διάφορους βαθμούς δυσκολίας).

Επειδή είμαι και μηχανολόγος μηχανικός έχω λίγο τη "μύγα", πρώτα να τα σχεδιάζω όλα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και μετά να ξεκινάω κατασκευή. Και φυσικά να ρωτάω όσο περισσότερο γίνεται για θεματα (ενυδρεία) που δεν γνωρίζω.

Έχω λοιπόν καταλήξει σε κάτι που να ταιριάζει στον χώρο και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει και τις κατασκευαστικες μου ανησυχίες.

Λεω λοιπον για ενυδρείο 700lt από γυαλι 15mm με 12mm κόντρες και sump από κάτω. Επειδή δεν θέλω να ρισκάρω με δύσκολα ψαρια σκεφτομαι για χρυσόψαρα. Αυτό όμως θα ακολουθήσει όταν και αν τελικά πετύχει η κατασκευή.

Επειδη το ενυδρείο θα έχει 2 μεγάλες ανοικτές πλευρές σαν διαχωριστικό έχω σκεφτεί κατόπιν βεβαίως αναζήτησης στο διαδίκτυο, μια υπερχείλιση (Bean animal με 1.5 ίντσες σωλήνες) στο ένα πλαϊνό και μια επιστροφή στο άλλο πλαϊνό. Όλα αυτά θα καλυφτούν με ξύλο όπως και η βάση του ενυδρείου (κοιλοδοκος) και το καπάκι.

Τα σχέδια που έχω μέχρι τώρα είναι αυτά και θα ήθελα την άποψη σας. Μένω σε ισόγειο και δεν έχω πρόβλημα με τα 1200 κιλά που μάλλον θα καταλήξει η όλη κατασκευή.

Για κόστος έχω τιμή για 15αρι γυαλί ρονταρισμένο στα 70€ το τετραγωνικό.

 

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

  • Like 3
  • love 3
Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες Γιάννη:welcome:!

Αν πιάνουν τα χέρια σου μην το φοβάσαι.  Για σιγουριά θα έβαζα και κόντρες πάνω κάτω έστω 5 εκ.

Το 15αρι γυαλί πολύ δυνατό. 

Με κόντρες εγώ θα πήγαινα και σε 12αρι.

Έχω 2 εντοιχισμένα  ενυδρεία που χωρίζουν δωμάτια. Και είναι πολύ ωραίο θέαμα. 

 

Κρίμα να μην κάνεις θαλασσινό :P!!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, διάβασα για θαλασσινό. Πολυ ακριβότερο όμως και στην κατασκευη και την συντηρηση. Ας ξεκινήσω με αυτό και βλέπουμε. Θα μου πάρει 2-3 μηνες να τα ξεκαθαρίσω όλα. Βαση, ενυδρείο, sump, αντλίες, pvc, και το χειροποιητο bean animal box οπως και τις 2 σωληνες που σκέφτομαι να περάσω τοίχο  -τοίχο στο σπίτι για να κάνω αυτόματες αλλαγές και αναπλήρωση από την βεράντα.

Link to comment
Share on other sites

Να μας ενημερωνεις και εδω ειμαστε σε ότι βοήθεια χρειαστείς.. 

Μην τσιγκουνευτεις σε λεφτα και ποιοτητα την σιλικονη που θα βαλεις και τα τζαμια κοψτα ενα χιλιοστο μικροτερα ετσι ωστε το κενο να το συμπληρωσει η σιλικονη και μην εφάπτεται πλήρως τζαμι με τζαμί.

Επίσης κανένας τζαμας δεν κόβει ακριβώς και είναι προτιμότερο ενα τζαμι μικροτερο παρά περισσότερο.

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή φίλε , μια χαρά είσαι στο σχέδιο σου. Σκέψου μήπως τα δύο πλαϊνά τζάμια τα κάνεις με 12ρι και τις κόντρες10ρι. 

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν τετοιο ενυδρείο και να μη γινει θαλασσινό ειναι οντως κριμα! Δεύτερον τετοιο ενυδρειο και να εχει χρυσόψαρα (που σημαινει οχι πολλά φυτα και οχι ενα σωρό ωραία ψάρια που δεν πανε με χρυσόψαρα) ειναι επίσης κρίμα αλλα αυτά ειναι γούστα του καθενός οπότε δεν μιλάμε.
Πάντως επειδή δεν ξερω αν ειναι το πρώτο σου, πριν καταλήξεις στο τι θα βαλεις μέσα δες φωτογραφίες απο τα παιδιά εδω που έχουν χρυσοψαράδικα και μετά δες και απο θαλασσινά fish only που ειναι εύκολα και φτηνότερα και δες και απο τις υπόλοιπες κατηγορίες οπως φυτεμένα κτλπ και διάλεξε. Γιατι είναι μεγάλο το Project και ειναι κρίμα να το προχωρήσεις και αργότερα να δεις άλλο στυλ που να σου αρέσει περισσότερο και να θες να αλλάξεις.
(γιατι sub στο χρυσοψαραδικο??)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Είμαι περίεργος να δω και φωτογραφία από το σημείο τοποθέτησης 

Link to comment
Share on other sites

πριν 50 λεπτά, το μέλος Δημήτρης Tρεχαγυρευόπουλος έγραψε:

Είμαι περίεργος να δω και φωτογραφία από το σημείο τοποθέτησης 

Εδω σκέφτομαι να το βάλω σε αντικατασταση του μαύρου "αντικείμενου" που είναι κεφαλάρι από κρεβάτι IKEA.

To έπιπλο είμαι 1.7m μήκος και το συνολικό άνοιγμα του χώρου στην δεύτερη φώτο 3.8m.

Στο βάθος το puzzle "ASTROLOGY" με 9.000 κομμάτια. Σε αυτόν τον τοίχο τέρμα κάτω και στην γωνία του καλοριφέρ λέω να περάσω τις σωλήνες αναπλήρωσης - αποχέτευσης για να βγω έξω στην βεράντα όπου θα έχω το δοχείο για τις αλλαγές.

Παρ' όλα αυτά θέλω αρκετό χρόνο για να ξεκινήσω πρώτα από την βάση και να φτάσω στην κύρια κατασκευή. Πρέπει πρώτα να φτιάξω το τραπέζι που θα μπει ανάμεσα στους 2 καναπέδες γιατί αν η γυναίκα δει ενυδρείο πριν από αυτό με βλέπω να κοιμάμαι έξω μαζί με το βαρέλι αλλαγής.

20190929_115547.jpg

20190929_115608.jpg

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσει που το πας μελετημένα ως προς όλους τους τομείς (βλέπε και γυναίκα).:D

Περιμένουμε τη συνέχεια του project.

Link to comment
Share on other sites

On 30/9/2019 at 7:15 ΜΜ, το μέλος SOTIRIS έγραψε:

Μου αρέσει που το πας μελετημένα ως προς όλους τους τομείς (βλέπε και γυναίκα).:D

Περιμένουμε τη συνέχεια του project.

Θέλοντας να καθορίσω από πριν τις τρύπες και τις διαστάσεις  του sump σκέφτηκα το παρακάτω διάγραμμα σωληνώσεων και θέλω απόψεις. Θα δουλέψει?

 

1.       Όταν το ενυδρείο λειτουργεί κανονικά έχουμε:

α) Αντλία και βάνα αντλίας ΟΝ

β) Βρύση και βάνα βρύσης ΟΝ

γ) επιλογέας Ε στη θέση 1 (μόνο F1)

δ)βάνα αλλαγής κλειστή

 

Σε αυτή την περίπτωση το δοχείο αλλαγής είναι μόνιμα γεμάτο με νερό θερμοκρασίας δωματίου μέσω του φλοτέρ  και η αντλία κυκλοφορεί το νερό από το sump στο ενυδρείο. Όταν η στάθμη sump πέσει κάτω από την φυσιολογική στάθμη λειτουργίας (λόγω εξάτμισης) ο F1 (float switch) δίνει σήμα στο ρελε 1 και αυτό ρεύμα στην αντλία αναπλήρωσης ώστε να γεμίσει νερό μέχρι ο F1 να δώσει σήμα OFF. Ταυτόχρονα το νερό στο δοχείο αναπλήρωσης αναπληρωνεται από την βρύση.

Θεωρώ ότι ο F1 θα έχει ένα εύρος περίπου 1cm ανάμεσα σε on και off (=περίπου 5 λίτρα) ώστε να παίρνει το πολύ 1-3 φόρες την ημέρα.

 

2.       Όταν κανω αλλαγη:

α) Αντλία και βάνα αντλίας OFF

To ενυδρείο αδειάζει το overflow στο sump.

β) βάνα βρύσης OFF

γ) επιλογέας Ε στη θέση 2 (μόνο F2)

δ)Άνοιγμα βάνας αλλαγής

 

Σε αυτή την περίπτωση το sump αρχίζει να αδειάζει λόγω βαρύτητας στην αποχέτευση. H οπή αποχέτευσης  θα βρίσκεται περίπου 1 cm κάτω από τον F2. Μέτα από μερικά δευτερόλεπτα ο F2 (float switch) δίνει σήμα στο ρελε 1 και αυτό ρεύμα στην αντλία αναπλήρωσης ώστε να γεμίσει νερό μέχρι ο F2 να δώσει σήμα OFF. Επειδή όμως η αποχέτευση θα τραβάει πιο γρήγορα από όσο αναπληρώνει η αντλία, η στάθμη του νερού θα παραμείνει στο επίπεδο της αποχέτευσης και η αναπλήρωση θα δίνει συνεχεία νερό.

Όταν αδειάσουν περίπου 100 λίτρα από το δοχείο αναπλήρωσης ο F3 δίνει σήμα στο ΡΕΛΕ 2 και αυτό κλείνει το ρεύμα στην αντλία αναπλήρωσης (εδώ πρέπει να βάλω και ένα ηχητικό σήμα). Πλέον εχει γίνει αλλαγή 100+ λίτρων και λείπουν από το sump ~1 cm ύψος νερού.

Κλείνουμε βάνα αλλαγής. Γυρίζουμε τον επιλογέα στο F1. Ανοίγουμε βάνα βρύσης και γεμίζει το δοχείο αναπλήρωσης. Ανοίγουμε αντλία επιστροφής και βάνα. Σταδιακά η αναπλήρωση θα επαναφέρει την στάθμη στην κανονική στάθμη λειτουργίας προσθέτοντας τα ~5 λίτρα που λείπουν με νερό θερμοκρασίας βρύσης που όμως λόγω του θερμαντικου στοιχειου στο sump θα έχει μικρή διάφορα από αυτό του ενυδρείου.

 

Λέω βλακείες?

Screenshot_3.png

Έγινε επεξεργασία - jks13
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...