Jump to content

Ερώτηση για δεύτερο φίλτρο


Stilianos Dimitropoulos

Recommended Posts

Χαιρεται.εχω ενα ενυδρειο 120 λιτρων αγορασμενο αρκετα χρονια πριν απο τα carefour.το ενυδρειο αυτο εχει ενα εσωτερικο φιλτρακι το οποιο εχω καταργησει και το ενυδρειο το λειτουργω με ενα εξωτερικο φιλτρο fluval 106.επειδη ομως βλεπω οτι το fluval ισως να εχει μειωμενη ροη μετα απο 7-8 χρονια που το εχω σκεφτηκα να λειτουργησω και το εσωτερικο φιλτρο ταυτοχρονα για καλυτερο καθαρισμο του νερου.αγορασα λοιπον ενα αντλιακι 600 λιτρα την ωρα,500 γραμμαρια fluval biofilter ,kai 2 σφουγγαρακια(ενα coarse και ενα medium) ,τα τοποθετησα στις καταλληλες θεσεις του φιλτρου,εστυψα και τα παλια μου σφυγγαρια μεσα στο καινουργιο φιλτρο και πλεον λειτουργει και αυτο.η ερωτηση μου ειναι πρεπει να κανω κατι αλλο με το νεο φιλτρο η σιγα σιγα θα αναπτυξει και αυτο απο μονο του την βιολογια του?να παρω να ριξω κανα βακτηριο?ξεχασα να πω πως το παλιο φιλτρο τρεχει 4 μηνες και απο μετρησεις ειναι ολα οκ.ευχαριστω πολυ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα χρειαστεί να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα αποκτήσει βιολογία το νέο φίλτρο σιγα-σιγά.

 

Αν έχει μειωθεί η ροή στο fluval είναι πιθανό να θέλει καθάρισμα οπότε πρέπει να κάνεις και αυτό.

 

Πόσα και τί ψάρια έχεις μέσα στο ενυδρείο;

Link to comment
Share on other sites

το εχω καθαρισει το φιλτρο,του εχω αλλαξει και σωληνωσεις αλλα μαλλον ετσι ειναι το νορμαλ του να δουλευει.δλδ εχει περιπου 350-400 λτρα κυκλοφορια.και αποτι διαβασα ολα τα φιλτρα δεν εχουν την ονομαστικη τους τιμη σε κυκλοφορια.αυτη ειναι χωρις υλικα.μολις προστεθουν τα υλικα πεφτει η αποδοση τους.η ονομαστικη του ειναι 550 λιτρα.τα 350 με 400 που εχω εγω δικαιολογουνται σαν απωλειες?αν δικαιολογουνται τοτε ειμαι καλα.αν οχι δεν μπορω να κανω και κατι αλλο.ισως να εχει πεσει η αποδοση του μοτερ.ειναι και 7-8 χρονων.και γιαυτο προσθεσα και το δευτερο.αυτο εχει ονομαστικη 600 λιτρα,αν εχει και αυτο κανονικη ροη 400 λιτρα τοτε εχω στο συνολο 800 λιτρα οποτε νομιζω ειμαι καλα για τα 120 λιτρα του ενυδρειου.απο ψαρακια εχω 10 μελανοταινιες preacox , 5 corydoras bronze,2 ancistrus και 8 amano.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ακριβώς το ίδιο φίλτρο με εσένα με την διαφορά ότι εγώ το έχω περίπου 1 χρόνο. Το δουλεύεις στο μέγιστο? 

Τα 350-400 λίτρα ροή το γράφει στην συσκευασία ότι είναι η ροή με τα υλικά μέσα και 550 με τίποτα? Σφουγγάρια έχεις τα ίδια? Την φτερωτή την έχεις καθαρίσει? 

Νομίζω λογικό να πέφτει κάπως η απόδοση μετά από 8 χρόνια αν και για μένα το 106 για 120 λίτρα είναι λίγο. 

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχει υποστεί ζημιά η φτερωτή, ή ο άξονας της, ή ο θάλαμος της φτερωτής της τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στην κεφαλή. Καθάρισε τα και είσαι οκ.

Το θέμα της μειωμένης ροής δεν είναι θέμα παλαιότητας του φίλτρου. Παίζουν ρόλο τα υλικά, η σωστή σειρά των υλικών, η αντικατάσταση τους και η σωστή συντήρηση τους (αντικατάσταση - καθάρισμα) καθώς και του φίλτρου (έλεγχος και λίπανση στις φλάτζες, καθάρισμα ιζήματος κλπ).

Η μεγαλύτερη τριβή και όσο πιο στριμωγμένα είναι τα υλικά τόσο μειώνεται απόδοση του φίλτρου. Ακόμα και οι βρόμικοι σωλήνες μειώνουν τη ροή. 
Και για το τέλος, (συνήθως) κάθε αντλία / φίλτρο έχουν ένα σχετικό γράφημα για το μανομετρικό της αντλίας. Αυτό μας λέει το ποσό φθίνουσα είναι η απόδοση της αντλίας όσο μεγαλώνει το ύψος-απόσταση που καλείτε να σηκώσει ώστε να επιστρέψει το νερό στο ενυδρείο. Γι‘αυτό προσέχουμε να μην έχουμε πλεονάζον λάστιχο στην επιστροφή του φίλτρου προς το ενυδρείο ή να μην μεσολαβούν πολλά αλλά πράγματα (πχ εξωτερικοί θερμοστάτης, in-line ριάκτορες λάμπες UV κλπ.). 
Υγ. Οι λούπες στα λάστιχα εγκλωβίζουν και αέρα. 
 

Link to comment
Share on other sites

Το φιλτρο γραφει μονο την ονομαστικη του ροη και το δουλευω τερμα ανοιχτο. Σφουγγαρια δεν εχω αλλαξει. Απλα ειχα διαβασει εδω στο φορουμ οτι ολα τα φιλτρα δεν αποδιδουν το μεγιστο που γραφει ο κατασκευαστηςκαι οτι εχουν ενα ποσοστο απωλειας λογω των υλικων που βαζουμε μεσα και σιγουρα του μανομετρικου. Το δικο μου το μετρησα και βγαζει σχεδον 400 λιτρα την ωρα. Τωρα αν εβγαζε παραπανω λιτρα οταν το πρωτοειχα αγορασει δεν το θυμαμαι.Και το φιλτρο το εχω καθαρισει ολο πολυ σχολαστικα και εχω αλλαξει και τσιμουχα και εχω αλλαξει και σωληνωσεις και τις εχω μικρύνει στο ελαχιστο. Βεβαια το εχω στο πατωμα και το μανομετρικο ειναι περιπου στο ενα μετρο οποτε μπορει να δικαιολογειται αυτη η μειωση μονο και μονο απο το μανομετρικο. Και εγω επειδη νομιζω πως τα 400 λιτρα ειναι λιγα γιαυτο το λογω ενεργοποιησα και το εσωτερικο φιλτρο που εχει το ενυδρειο και προσθεσα ετσι τουλαχιστον αλλα 400 λιτρα οποτε νομιζω τωρα ειμαι οκ. 

Έγινε επεξεργασία - Stilianos Dimitropoulos
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παρέα. Μια ερώτηση από εμένα. Μπορούμε να έχουμε μια φωτογραφία με το στήσιμο ενυδρείου/φίλτρου;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...