Jump to content

Φίλτρο για στέρνα


Paulina Varela

Recommended Posts

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα.

Είμαι αρχάρια και έχω παρόμοιες απορίες...και είπα να μην ανοίξω καινούργιο θέμα.

 

Εχω μια στέρνα με χρυσόψαρα 3x4 με μέγιστο βάθος 1,40 και ενδιαφέρομαι για ένα ολοκληρωμένο σύστημα φιλτραρίσματος του νερού στην στερνα. Έχω ήδη μια αντλία και κάνω ανακύκλωση του νερού αλλά νομίζω πως δεν αρκεί γιατί κατά καιρούς έχω απώλειες στα χρυσόψαρα. Έχετε κάτι να μου προτείνετε; Μπορώ να φτιάξω κάτι εγώ; Ενδιαφέρομαι για μια μέση κατάσταση, ούτε πολύ φθηνό, ούτε πολύ ακριβό.
 
Σας επισυνάπτω και μια φωτογραφία της στέρνας για περαιτέρω εκτίμηση.
 
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την βοήθεια σας.
 
Σας ευχαριστώ.
 
Πωλίνα

IMG_20191022_135451.jpg

  • love 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι 16 κυβικά? Πόσα λίτρα την ώρα είναι η αντλία σου? Τι φιλτρανση έχεις τώρα. Σκιμμερ έχεις ? (δεν φαίνεται κάτι). Από φυτά βλέπω μόνο ένα νούφαρο?

Μετρήσεις έχεις κάνει στην λίμνη σου? Αλλαγές νερού κάνεις?

Για τα κοι μου χρησιμοποιώ φίλτρο 10% του όγκου της λίμνης και το φίλτρο να γυρνάει το νερό τουλάχιστον 2 φορές την ώρα. Επειδή έχεις χρυσόψαρα θα μπορούσες με μια μικρότερη φιλτρανση

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς Ήλθες Πωλίνα. Πολύ βασικό είναι να κάνεις μετρήσεις pH, NO2 (νιτρώδη), NO3 (νιτρικά) , NH3 (Αμμωνία). Θα πρέπει πριν ξεκινήσεις το οτιδήποτε να μας πεις αυτές τις τιμές πρώτα. Αυτά που βλέπω έξω από την λίμνη στην γλάστρα δίπλα είναι χρυσόψαρα?

Για το φίλτρο σκέφτεσαι να φτιάξεις κάτι μόνη σου ή θα πάρεις έτοιμο από την αγορά?

 

 

Έγινε επεξεργασία - DrKOI
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Κατά αρχήν σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκριση σας.

- Δεν έχω κανει μετρήσεις...

- Αύριο θα κοιτάξω την αντλία και θα σας έχω νέα. Πάντως είναι δυνατή γιατί προοριζόταν για πηγάδι.

- Δεν υπάρχει φίλτρο και με μια σχετική έρευνα και αναζήτηση είδα ότι δεν είναι και τόσο δύσκολη η κατασκευή του και αρκετά πιο οικονομική.

- Έχω μονάχα τρία νούφαρα προς το παρόν.

- Αυτά που είναι διπλα στην γλάστρα είναι λουλούδια που έχουν πέσει, όχι χρυσόψαρα.

- Έχω και μια απορία ακόμα .... Τι είναι το σκιμμερ?

Και πάλι σας ευχαριστώ.

@Aliens @DrKOI

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να σας αναφέρω ότι αύριο ξεκινάω την κατασκευή του φίλτρου.

Βαρέλι με σφουγγάρια και βιολογικό υλικό.

Διαβάζοντας ανακάλυψα τα βακτήρια και αγόρασα δύο μπουκαλάκια Sera bio nitrivec 500 ml.

Πρέπει να τα χρησιμοποιήσω και πως;

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, θα ανεβάσω φωτογραφίες.

Link to comment
Share on other sites

- Καλό είναι να κάνεις μετρήσεις, ιδικά στην αρχή, μέχρι να καταλήξεις σε μια ρουτίνα που θα έχει καλά νούμερα για τα ψάρια σου. - Συνήθως οι μετρήσεις είναι αυτές που θα σου δείξουν αν χρειάζεσαι έπιπλεον φιλτρανση.

- Συνήθως οι αντλίες για πηγάδια είναι πολύ δυνατές(μπορούν να σηκώσουν πολύ ψηλά το νερό), αλλά έχουν μεγάλη κατανάλωση. Μια αντλία για λίμνες στα 16.000λτ/ωρα θα έχει λιγότερη κατανάλωση (watt) με μια αντίστοιχη πηγαδιού.

- Ο πάπυρος είναι πολύ εύκολο φυτό και κάνει καταπληκτική δουλειά στην φιλτρανση της λίμνης.

- Ψάξε για "skimmer pond filter". Είναι ένα φίλτρο επιφάνειες. Βασικά μαζεύει τα πάντα που υπάρχουν στη επιφάνεια (π.χ. φύλλα), πριν προλάβουν και βυθιστούν και να δημιουργήσουν προβλήματα με την αποσύνθεση τους.

- Τι σφουγγάρια θα πάρεις για την μηχανή φιλτρανση? Πρόσεξε γιατί τα περισσότερα έχουν μικρές τρύπες και στομωνουν εύκολα. Η ιαπωνική Ψαθά (Japanese matting) είναι ότι το καλύτερο για λίμνες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ελαιόλαδο. Δες την λίμνη μου.

- Τα βακτήρια ριχτα όταν βάλεις τα βιολογικά υλικά για να τα βοηθήσεις να κάνουν ποιο γρήγορα αποικίες

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @Paulina Varela.Στα περισσότερα με κάλυψε ο φίλος Aliens αλλά θα επιμείνω στις μετρήσεις περισσότερο. Δεν νοείται να ξεκινάμε ενυδρείο ή λίμνη χωρίς να έχουμε μετρήσεις. Υποφέρουν τα ζωντανά σε περίπτωση που δεν έχουμε σωστές παραμέτρους νερού.

Εκτός από πάπυρο βοηθάει και ο Υάκινθος πολύ στην απορρόφηση των Νιτρικών.

Για το θέμα φίλτρου θα σε συμβούλευα να κάνεις Sub filter και όχι βαρέλι αν μπορείς και είναι εφικτό. Αντί για σφουγγάρια μπορείς να βάλεις ελαιόπανο.

Κορυφαίο υλικό είναι η Japanese Matte αλλά αν δεν βρεις, καλό υλικό για φίλτρανση είναι και το BIOTEC και δεν στομώνει εύκολα.

Δες σε παρακαλώ το παρακάτω βίντεο με τα φίλτρα που έχω φτιάξει ίσως σε βοηθήσει.

 

 

Να φανταστείς ότι αυτό το φίλτρο εξυπηρετεί μια λίμνη 8000 λίτρων με ΚΟΙ και ακόμη χρειάζεται περισσότερο βιολογικό υλικό

για να πούμε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Τώρα αν εσύ βάλεις χρυσόψαρα και όχι ΚΟΙ αλλάζει το θέμα σίγουρα θα έχεις λιγότερες

απαιτήσεις σε φίλτρα. Εδώ είμαστε σε ότι απορία έχεις αλλά στο τέλος πάντοτε εσύ αποφασίζεις.

Έγινε επεξεργασία - DrKOI
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα @DrKOI!

Ευχαριστώ από καρδιάς για τις πληροφορίες και το βίντεο.

Εγώ ακόμα είμαι αρχάρια στο θέμα και στην πορεία θα βελτιώσω τα φίλτρα.

Σας επισυνάπτω φωτογραφία από το βαρέλι. Θα ήθελα να ανεβάσω και ένα βίντεο με την κατασκευή αλλά δεν μου επιτρέπει λόγω όγκου.

Ήθελα να σας κανω δυο ακόμα ερωτήσεις: 

-Ποια προϊόντα χρησιμοποιείτε εσείς για τις μετρήσεις και πόσο περίπου κοστίζουν?

-Το Sera filter biostart και το sera bio nitrivec τα έχετε χρησιμοποιήσει και αν ναι ποιον τρόπο (μέσα στα φίλτρα ή απευθείας στην λίμνη σας)?

Σας ευχαριστώ και πάλι!

Πωλίνα

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ θερμά @Aliensl!!

Τώρα μόλις είδα την απάντηση σου.

Με είχες ρωτήσει για την αντλία...την έβγαλα λοιπόν και τράβηξα φωτογραφία γιατί είμαι εντελώς άσχετη με αυτά. Την επισυνάπτω.

Θα εκτιμούσα θερμά αν μπορούσες να με βοηθήσεις σχετικά με τα προϊόντα μετρήσεων... Τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και αν γνωρίζεις το κόστος;

Από ότι διάβασα το sera filter biostart μπαίνει στο φίλτρο. Το Sera bio nitrivec από ότι είδα σε βίντεο το έριχναν κατευθείαν μέσα σε ενυδρείο. Έτσι πρέπει να κάνω κι εγω;

@Aliens @DrKOI

Δεν βλέπω πως να σας ευχαριστήσω με εικονίδια. Δεν βρίσκω την επιλογή. Για αυτό σας ευχαριστώ ξανά! ☺️

IMG_20191031_144906.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα παρακαλούμε και αυτό που θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει είναι ότι προτείνουμε έπειτα από προσωπική εμπειρία και προσπαθώντας να βοηθήσουμε ώστε να γλιτώσουν τις κακοτοπιες. Προσωπικά χρησιμοποιώ τα τεστ της JBL, υπάρχουν και άλλες μάρκες όπως οι Salifert, Acquili οι οποίες είναι αξιόπιστες. Να προτιμήσεις τα υγρά τεστ για να έχεις ακριβείς τιμές. Θες οπωσδήποτε για pH, NO2, NO3, NH3, KH. Συμπληρωματικά μπορείς να πάρεις και PO4,GH. Όσον αφορά τα βακτήρια μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όπως λένε οι οδηγίες αλλά να γνωρίζεις ότι τα χρησιμοποιούμε συνήθως στην αρχή της λίμνης όταν είναι άστρωτο το φίλτρο μας ή μετά από θεραπεία όπου έχουν εξασθενήσει. Όπως και να έχει δημιουργούνται μόνα τους από την φύση σε 4-6 εβδομάδες.

Έγινε επεξεργασία - DrKOI
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@DrKOI

Καλησπέρα και πάλι με δύο απορίες:

1. Από οτι βλέπω η JBL έχει 3 διαφορετικά τεστ για PH, εγώ πως θα ξερω ποιο πρέπει να αγοράσω;

2. Ψάχνομαι και με το θέμα της αεραντλιας. Είναι απαραίτητη; Που μπαίνει (πριν ή μετά το φίλτρο); Μπορεί να συνδυαστεί και με συντριβάνι;

Συγγνώμη που σας ζαλίζω αλλά πραγματικά δεν γνωρίζω καθόλου το αντικείμενο.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

☺️

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Πωλίνα μην αγχώνεσαι με τις ερωτήσεις και εμείς είμασταν κάποτε στην θέση σου και ακόμη και τώρα μαθαίνουμε.

Το αντικείμενο είναι ανεξάντλητο.

Όσο για τις ερωτήσεις σου:

1) θα πάρεις το pH που μετράει τις τιμές 7,4 - 9,0 διότι εμάς μας ενδιαφέρουν οι τιμές μας να είναι μεταξύ 7,4 - 8,2 για τα ψάρια μας.

2) Η αεραντλία εφόσον θέλεις να εισάγεις ΚΟΙ θα σου χρειαστεί ειδικά το καλοκαίρι. Για την χωρητικότητα της λίμνης σου εγώ θα αγόραζα

μια που παράγει 120 lt/min τουλάχιστον. Κοίταξε να αγοράσεις μια οικονομίας και ας την πληρώσεις λίγο παραπάνω στην αρχή αλλά θα

της αποσβέσεις από την μικρή κατανάλωση σε ρεύμα. Αυτός να φροντίσεις να είναι ο γνώμονας σου με το hobby. Καταλαβαίνω ότι είναι

δύσκολες εποχές αλλά εφόσον κόλλησες το μικρόβιο καλό είναι να κάνουμε στοχευμένες και προσεκτικές κινήσεις.

 

Όταν κάνεις τις πρώτες σου μετρήσεις με το καλό αναμένουμε report

 

Τα λέμε ότι άλλο στην διάθεση σου.

 

Έγινε επεξεργασία - DrKOI
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@DrKOI @Aliens

Καλημέρα χωρίς απορίες σήμερα.

Δεν ξερω τι γίνεται με τον καιρό στην υπολοιπη Ελλάδα αλλά εδώ έχουμε μια φανταστική μέρα και είπα να την εκμεταλλευτώ και να πάρω μερικές φωτογραφίες και να σας παρουσιάσω και εγώ τα ψαράκια μου.

Και πάλι σας ευχαριστώ!

☺️

 

 

IMG_20191103_111940.jpg

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Πωλίνα καλημέρα πανέμορφα ψαράκια να σου ζήσουν. Λοιπόν χθες έκανα έρευνα αγοράς και είδα ενδιαφέροντα πράγματα και σε θυμήθηκα. Αν θελήσεις να ξεμπερδέψεις μια και καλή χωρίς να ψάχνεσαι και να κάνεις συνεχώς αναβαθμίσεις όπως κάναμε και εμείς παίρνεις το παρακάτω κιτ από Γερμανία για φίλτρανση και περιλαμβάνει όλα τα παρελκόμενα (αντλία οικονομική, UV, υλικά φίλτρανσης,σκίμερ επιφανείας και αισθητικό αποτέλεσμα καλύτερο από τα βαρέλια. Η λίμνη σου είναι πολύ καλή και για ΚΟΙ τα οποία θα μπορείς να τα υποστηρίξεις με αυτή την διαμόρφωση άνετα. Όσο για το κόστος είναι πολύ φθηνότερο από το να κάτσεις να τα φτιάχνεις ένα-ένα. Ρώτα και εμάς.....

 

https://www.wiltec.de/teichfilter-druckteichfilter-teichtechnik-filter-uvc-teichklaerer-wasser-lichtfilter-aquaristik-aquarium-aussenfilter-aquariumpumpen-stroemungspumpen-innenfilter-technik/set-teichpumpe-schlauch-teichfilter-druckteichfilter-teichklarer-algen-4520

 

Δες το και αποφασίζεις αλλά πιστεύω με λίγο οικονομία και ένα κουμπαρά θα γλιτώσεις μια και καλή και θα είναι βιομηχανοποιημένο και πιο τακτοποιημένο.

 

Φιλικά

 

Πάνος

 

Έγινε επεξεργασία - DrKOI
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 18 λεπτά, το μέλος DrKOI έγραψε:

Πωλίνα καλημέρα πανέμορφα ψαράκια να σου ζήσουν. Λοιπόν χθες έκανα έρευνα αγοράς και είδα ενδιαφέροντα πράγματα και σε θυμήθηκα. Αν θελήσεις να ξεμπερδέψεις μια και καλή χωρίς να ψάχνεσαι και να κάνεις συνεχώς αναβαθμίσεις όπως κάναμε και εμείς παίρνεις το παρακάτω κιτ από Γερμανία για φίλτρανση και περιλαμβάνει όλα τα παρελκόμενα (αντλία οικονομική, UV, υλικά φίλτρανσης,σκίμερ επιφανείας και αισθητικό αποτέλεσμα καλύτερο από τα βαρέλια. Η λίμνη σου είναι πολύ καλή και για ΚΟΙ τα οποία θα μπορείς να τα υποστηρίξεις με αυτή την διαμόρφωση άνετα. Όσο για το κόστος είναι πολύ φθηνότερο από το να κάτσεις να τα φτιάχνεις ένα-ένα. Ρώτα και εμάς.....

 

https://www.wiltec.de/teichfilter-druckteichfilter-teichtechnik-filter-uvc-teichklaerer-wasser-lichtfilter-aquaristik-aquarium-aussenfilter-aquariumpumpen-stroemungspumpen-innenfilter-technik/set-teichpumpe-schlauch-teichfilter-druckteichfilter-teichklarer-algen-4520

 

Δες το και αποφασίζεις αλλά πιστεύω με λίγο οικονομία και ένα κουμπαρά θα γλιτώσεις μια και καλή και θα είναι βιομηχανοποιημένο και πιο τακτοποιημένο.

 

Φιλικά

 

Πάνος

 

@DrKOI

Τι να πω; και πως να ευχαριστήσω;

Να σας εξηγήσω όμως την ιστορία για να μην με θεωρήσετε και τόσο επιπόλαιη και βιαστική.

Αυτό το φίλτρο (βαρέλι) έχω σκοπό να το διατηρήσω για τον χειμώνα γιατί ξεκίνησα χωρις να γνωρίζω και κατεληξα ηδη να εχω ξοδέψει πολύ περισσοτερα χρήματα από οσα υπολογιζα. Οι ντοπιοι εδώ που εχουν ψαρια σε στερνες μου εδιναν μαλλον λαθος πληροφοριες. "Θα τα βάλεις και θα τα ξεχασεις, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, δεν θέλουν τάισμα και άλλα πολλά τέτοια..." Πολύ σύντομα ανακάλυψα οτι δεν ειναι ετσι τα πράγματα και αρχισα να ψαχνω. Με αποτέλεσμα να εχω βγει εκτος προϋπολογισμού για φέτος.

Από την άνοιξη, να είμαστε καλά, παμε για άλλα.

Έγινε επεξεργασία - Paulina Varela
επιπλέον πληροφορίες
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@DrKOI @Aliens

Καλησπέρα και πάλι!

Τα χαρούμενα νέα είναι ότι τα ψαράκια μου μετά την τοποθέτηση του φίλτρου και την προσθήκη Sera filter biostart και Sera bio nitrivec είναι πιο δραστήρια! Η συνήθης ρουτίνα τους ήταν μετά το φαγητό να εξαφανίζονται. Τώρα τα βλέπω να κινούνται στην επιφάνεια κατά την διάρκεια της μέρας.

Και για αυτό σας ευχαριστώ θερμά!

Εχω όμως και μια ερώτηση: τα νούφαρα σε λίγο θα εξαφανιστούν, οπότε το βατραχάκι μου θα χάσει το αραλίκι του. Έχετε καμιά ιδέα ή παντέντα για να του διασφαλίσω μια θέση για να μπορεί να λιάζεται? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά τώρα που πέφτουν οι θερμοκρασίες θα είναι ποιο εύκολο να καθαρίσει το νερό και να έχεις καλές ορατότητες. Το καλοκαίρι με την ζέστη και την μεγάλη ηλιοφάνεια θα θολώσει ακόμα περισσότερο. Θέλει λίγο χρόνο για να στρώσει το φίλτρο σου. Μέχρι τότε καθαρισμό και λίγο υπομονή. Αλήθεια, τι υλικά έβαλες τελικά?

Αυτό που έχω παρατηρήσει με τα δικά μου είναι, όταν τους έχω καλύτερες συνθήκες γίνονται πολύ φιλικά. Μπορώ και τα χαϊδεύω χεχε.

Το βατραχακι λογικά σκαρφαλώνει και μπορεί να πάει όπου θέλει. Είχα και εγώ ένα για 2 χρόνια. Το χειμώνα ούτος σι άλλως θα πάει κάπου να χωθεί και να κρυφτεί. Θα πέσει σε χειμερία νάρκη και θα το δεις όταν φτιάξει ο καιρός (που θα έχουν βγεί και τα καινούργια νούφαρα).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος Aliens έγραψε:

Θεωρητικά τώρα που πέφτουν οι θερμοκρασίες θα είναι ποιο εύκολο να καθαρίσει το νερό και να έχεις καλές ορατότητες. Το καλοκαίρι με την ζέστη και την μεγάλη ηλιοφάνεια θα θολώσει ακόμα περισσότερο. Θέλει λίγο χρόνο για να στρώσει το φίλτρο σου. Μέχρι τότε καθαρισμό και λίγο υπομονή. Αλήθεια, τι υλικά έβαλες τελικά?

Αυτό που έχω παρατηρήσει με τα δικά μου είναι, όταν τους έχω καλύτερες συνθήκες γίνονται πολύ φιλικά. Μπορώ και τα χαϊδεύω χεχε.

Το βατραχακι λογικά σκαρφαλώνει και μπορεί να πάει όπου θέλει. Είχα και εγώ ένα για 2 χρόνια. Το χειμώνα ούτος σι άλλως θα πάει κάπου να χωθεί και να κρυφτεί. Θα πέσει σε χειμερία νάρκη και θα το δεις όταν φτιάξει ο καιρός (που θα έχουν βγεί και τα καινούργια νούφαρα

Πολύ ωραία γιατί το είχα μια έννοια τι θα γίνει και πως θα λιαζεται το βατραχακι! ?

Τώρα για το φίλτρο θα σου περιγράψω με την σειρά που τα έχω βάλει... σφουγγαρι με μεγαλες τρυπες, σφουγγάρι με μικρές τρύπες, ζεόλιθος, substrat και siporax mini. Η εισροή του νερού από την στέρνα πέφτει στα σφουγγάρια και η εκροή είναι μετά τον ζεόλιθο, substrat και siporax. Σου επισυνάπτω και μια φωτογραφία πριν βάλω τα σφουγγάρια. Ελπίζω να τα έχω καταφέρει... όπως εξήγησα παραπάνω μπήκα σε αυτή την ιστορία αγνοώντας πραγματικά τι πρέπει και δεν πρέπει και χωρίς να γνωρίζω το κόστος. Του χρονου, να είμαστε καλά θα ακολουθήσω την συμβουλή του DrKOI αλλά αυτή την στιγμή είναι αδύνατον. Ευχαριστώ και πάλι θερμά για όλα! Είσαστε μεγάλη υποστήριξη! ?

 

 

IMG_20191101_145559.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο. Πολύ καλή δουλειά με το φίλτρο. Μια χαρά τα εξηγήσεις και πολύ σωστά. Πόσο μεγάλο είναι το βαρέλι?

 

Δεν ξέρω τι σφουγγάρια έχεις βάλει. Θα σου πρότεινα να τα προσέχεις στην αρχή. Το σφουγγάρι με τις μικρές τρύπες μπορεί να στομωσει γρήγορα (μπορεί και όχι). Αν στομωσει, δεν θα αφήνει το νερό να κατεβαίνει στα επόμενα στάδια. Θα σου κάνει υπερχείλιση και θα φεύγει όλο το νερό από το πάνω μέρος του βαρελιού. Θα σου αδειάσει η λίμνη. Μήπως μπορείς να κάνεις μια τρύπα όσο πιο πάνω μπορείς με μια έξοδο προς την λίμνη? Σε περίπτωση που βουλώσει το φίλτρο να χύνεται το νερό στην λίμνη. 

Επίσης θα προτιμούσα 2 βαρέλια. Δεν θα είναι δύσκολο να βάλεις άλλο ένα τέτοιο βαρέλι σε σειρά  Ένα με μηχανική και ένα με την βιολογική φιλτρανση να έχεις. Τώρα κάθε φορά που καθαρίζεις πρέπει να πειράζεις και την μηχανική σου φιλτρανση. Καλύτερα να καθαρίζεις μόνο το βαρέλι με την μηχανική συχνά και το βαρέλι με την βιολογική ποιο αραιά

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/11/2019 at 7:53 ΜΜ, το μέλος Aliens έγραψε:

Μπράβο. Πολύ καλή δουλειά με το φίλτρο. Μια χαρά τα εξηγήσεις και πολύ σωστά. Πόσο μεγάλο είναι το βαρέλι?

 

Δεν ξέρω τι σφουγγάρια έχεις βάλει. Θα σου πρότεινα να τα προσέχεις στην αρχή. Το σφουγγάρι με τις μικρές τρύπες μπορεί να στομωσει γρήγορα (μπορεί και όχι). Αν στομωσει, δεν θα αφήνει το νερό να κατεβαίνει στα επόμενα στάδια. Θα σου κάνει υπερχείλιση και θα φεύγει όλο το νερό από το πάνω μέρος του βαρελιού. Θα σου αδειάσει η λίμνη. Μήπως μπορείς να κάνεις μια τρύπα όσο πιο πάνω μπορείς με μια έξοδο προς την λίμνη? Σε περίπτωση που βουλώσει το φίλτρο να χύνεται το νερό στην λίμνη. 

Επίσης θα προτιμούσα 2 βαρέλια. Δεν θα είναι δύσκολο να βάλεις άλλο ένα τέτοιο βαρέλι σε σειρά  Ένα με μηχανική και ένα με την βιολογική φιλτρανση να έχεις. Τώρα κάθε φορά που καθαρίζεις πρέπει να πειράζεις και την μηχανική σου φιλτρανση. Καλύτερα να καθαρίζεις μόνο το βαρέλι με την μηχανική συχνά και το βαρέλι με την βιολογική ποιο αραιά

Καλημέρα!

Το βαρέλι νομίζω είναι 130 ltr. 

Έχεις απόλυτο δίκιο για τα δυο βαρέλια αλλά τώρα δεν μου περισσεύει χρόνος... Ετοιμάζομαι να φύγω για Αθήνα για αυτό η κατασκευή του φίλτρου είχε τον χαρακτήρα του επείγοντος. Όταν επιστρέψω, θα το φροντίσω.

Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

Δεν περίμενα ειλικρινά τέτοια υποστήριξη.

?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/11/2019 at 5:00 ΜΜ, το μέλος Aliens έγραψε:

Θεωρητικά τώρα που πέφτουν οι θερμοκρασίες θα είναι ποιο εύκολο να καθαρίσει το νερό και να έχεις καλές ορατότητες. Το καλοκαίρι με την ζέστη και την μεγάλη ηλιοφάνεια θα θολώσει ακόμα περισσότερο. Θέλει λίγο χρόνο για να στρώσει το φίλτρο σου. Μέχρι τότε καθαρισμό και λίγο υπομονή. Αλήθεια, τι υλικά έβαλες τελικά?

Αυτό που έχω παρατηρήσει με τα δικά μου είναι, όταν τους έχω καλύτερες συνθήκες γίνονται πολύ φιλικά. Μπορώ και τα χαϊδεύω χεχε.

Το βατραχακι λογικά σκαρφαλώνει και μπορεί να πάει όπου θέλει. Είχα και εγώ ένα για 2 χρόνια. Το χειμώνα ούτος σι άλλως θα πάει κάπου να χωθεί και να κρυφτεί. Θα πέσει σε χειμερία νάρκη και θα το δεις όταν φτιάξει ο καιρός (που θα έχουν βγεί και τα καινούργια νούφαρα).

Μετά την χθεσινή νεροποντή, το βατραχάκι αγνοείται. Ελπίζω να συνέπεσε χρονικά με την χειμερία νάρκη...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...