Jump to content

Παρουσίαση Species Tank Lamprologus Ocellatus


Vou

Recommended Posts

Γενική κατηγορία ενυδρείου

 

Species Tank Lamprologus Ocellatus
 

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 120cmX40cmX50cm
Συνολικά Λίτρα: 240
Sump (λίτρα): ΄-

Οργανισμοί
Φυτά: -
Ψάρια: L. Ocellatus (6)
Άλλα είδη: -

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: Μαύρο χαρτόνι.
Πέτρες: Πέτρες από την θάλασσα
Ξύλα: -
Άλλα διακοσμητικά : Θαλασσινά κοχύλια
Υπόστρωμα: -
Βυθός: Άμμο θαλάσσης

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): Μία λάμπα HaileaT8 30W tropical red
Διάρκεια φωτισμού: 10 ώρες (13:00 - 23:00)

Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση: Δύο εξωτερικά φίλτρα (Eheim 2217 και Fluval 307)
Θέρμανση/ Ψύξη: Θεμαντήρας Jager 250W, ψύξη δεν έχω χρειαστεί ακόμη
Λίπανση: -
Παροχή CO2: -
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: Μια πατέντα του delta66 στο φίλτρο της Eheim για να γίνονται οι αλλαγές νερού από εκεί.
Διατροφή: Αποξηραμένες (flakes, pellets)


Παράμετροι
pH: 7.8
Γενική σκληρότητα (GH): 10-11
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 5
Αμμωνία (ΝΗ3): 0ppm
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0ppm
Νιτρικά (ΝΟ3): 5ppm
Φωσφορικά (PΟ4): - 
Μέση Θερμοκρασία (°C): 25°C-26°C

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: Περίπου 40 λίτρα (περ. 15%) κάθε 3-4 μέρες.
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: -
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: -


Φωτογραφίες:kali5567.thumb.jpg.07223bdc1f2dd81ef2cd21494bf33995.jpgkali29.thumb.jpg.78c811aeea6e2feb8c9b9eeb4feb6d56.jpgkali8.thumb.jpg.bb554e491cfd02f71daad1e570c8f957.jpg

 

Στην πρώτη φωτογραφία η θυληκιά μπροστά στο κοχύλι της (που έχει μέσα μωράκια και δεν το κουνάει ρούπι), και πάνω ο ένας "εξόριστος" κατεβαίνει δειλά δειλά στο ύψος του θερμόμετρου κάτι που είναι casus belli. Στην δεύτερη ο αρσενικός κάνει το παγώνι αφού τον κυνήγησε και τον έστειλε πίσω από την έξοδο του φίλτρου.

kali3.thumb.jpg.58efbb8e9f0e978031d6a4494675c50e.jpgkali1.thumb.jpg.913174f98088242a9523eb0e6002c34e.jpg

 

Η ίδια θυληκιά. Είναι πολύ προστατευτική και νευριάζει μέχρι και μαζί μου αν πλησιάσω το τζάμι.

kali7.thumb.jpg.c44fa4e60387207f0f0171b19cfee7dc.jpg

 

Η δεύτερη θυλικιά πάνω από τα κοχύλια της. Αυτή είναι πιο χαλαρή και αφήνει ακόμα και τα μωρά να σουλατσάρουν ανάμεσα στα κοχύλια. Μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός πως η φωλιά της είναι στο κέντρο του ενυδρείο και δεν πλησιάζει ποτέ ψάρι κοντά (εκτός από την ώρα του ταίσματος).

kali55.thumb.jpg.a4fe34da8da8b6a9198ff8d23e04ebe1.jpgkali2.thumb.jpg.657e98a1382e9c62266d5ba788943cbf.jpg

 

Τα δύο αρσενικά ετοιμάζονται για το καθιερωμένο πρωινό καυγαδάκι.

kali84.thumb.jpg.db4ebc8b908040bedc5659b3d0552b09.jpgkali77.thumb.jpg.fd22934bf97ec99f906cc5504a59dbc2.jpg

 

Εδώ ξεκουράζεται μετά τις μπούφλες (ναι, τις έφαγε). Είναι το μοναδικό ψάρι που το κοχύλι του δεν είναι το σαλιγκαροειδές, αλλά το καβουράκι. Δεν ξέρω αν είναι επιλογή του ή μόνο αυτό του "επέτρεψε" να έχει ο κυρίαρχος αρσενικός.

kali4.thumb.jpg.111da0020b5b70d0667d3d245958e688.jpg

 

Ο δεύτερος "εξόριστος". Γι αυτόν στεναχωριέμαι πιο πολύ. Είναι το πιο μικρό ψάρι στο ενυδρείο και κατά καιρούς τις έχει φάει απ όλους. Κάποια στιγμή είχε κατέβει σε ένα κοχύλι και κατάφερε να το υπερασπιστεί για μια ολόκληρη μέρα !!! (αλήθεια σας λέω πανυγύριζα για τις προσπάθειές του, και το κουράγιο του παρ'όλο το ξύλο). Τελικά δεν άντεξε άλλο και την δεύτερη μέρα γύρισε στην γωνιά του φίλτρου. Δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου εδώ αλλά δεν είναι κι εύκολο να τον τραβήξω στο σημείο που βρίσκεται συνήθως. Τα χρώματά του είναι σκούρα , κι έχει χτυπήσει και κάτω από το σαγόνι του :(

kali5.thumb.jpg.06b7768ff5f2a5e0cf63c868e53b6286.jpg

 

 

.Και μια "οικογενειακή" απο όσα χώρεσαν στην φωτο μετά το τάισμα την ώρα που επιστρέφει ο καθένας στο πόστο του. 

kali11.jpg

 

 

Τα μωρά ακόμα είναι παααρα πολύ μικρά, η μια θυληκιά τα αφήνει πολύ σπάνια να βγουν ίσα ίσα μέχρι την είσοδο του κοχυλιού, η άλλη τα αφήνει να κάνουν βόλτες στα διπλανά κοχύλια που έχει θάψει από λίγο ως σχεδόν ολόκληρα. Επίσης έχω την εντύπωση πως έχει πάρει κι ο αρσενικός ένα μωρό στο κοχύλι του, αλλά εκεί που βρίσκεται και όπως το έχει θάψει δεν βολεύει η παρατήρηση. Είναι διάφανα σχεδόν και το χρώμα τους (το ελάχιστο που έχουν) είναι στο χρώμα της άμμου. Ακόμα και να τα φωτογραφίσω δεν θα φαίνονται, ειδικά με την ανάλυση της κάμερας, τις φωτογραφικές μου ικανότητες και το φωτισμό που για κάποιο λόγο φαίνεται πολύ έντονα το κόκκινο ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι το χρώμα. Όταν μεγαλώσουν λίγο και ξεκαθαρίσει το πράγμα θα ανεβάσω κι απ' αυτά μερικές

Έγινε επεξεργασία - Vou
edit
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ. Τα ψαράκια που είναι στις γωνιές και τρώνε bullying καθημερινά λέτε να το πάρω απόφαση πως δεν χωράνε και να τα δώσω; Και ο δεύτερος αρσενικός ήταν στην ίδια μοίρα αλλά τελικά με τον καιρό κατάφερε να κατακτήσει ένα κοχύλι και μια μικρή περιοχή κι άρχισα πάλι να ελπίζω πως μπορεί να γίνει και με τα άλλα αυτό αλλά δεν το βλέπω τελικά.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο σου φιλαρακι πολυ καλο, εμενα μου αρεσει το στησιμο αν και δεν ξερω απο κοχυλοψαρα και επισης το οτι εχεις 2 εξ.φιλτρα (το 2217 ειναι μεγαλη αδυναμια).

To ph παρολο που εχεις άμμο θαλάσσης δεν σου εχει ανεβει?

Αν βγαλεις τους εξοριστους και  αφησεις το ζευγος ή το χαρεμι εχω την εντυπωση οτι σε παιρνει και για αλλο ενα ειδος κοχυλοψαρου π,χ altolamprologus Compressiceps.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία ψάρια και πολύ ωραία περιγραφή!

Σε ο,τι αφορά την ερώτηση σου, εγώ θα τα έδινα!

Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος corto maltese έγραψε:

Μπράβο σου φιλαρακι πολυ καλο, εμενα μου αρεσει το στησιμο αν και δεν ξερω απο κοχυλοψαρα και επισης το οτι εχεις 2 εξ.φιλτρα (το 2217 ειναι μεγαλη αδυναμια).

To ph παρολο που εχεις άμμο θαλάσσης δεν σου εχει ανεβει?

Αν βγαλεις τους εξοριστους και  αφησεις το ζευγος ή το χαρεμι εχω την εντυπωση οτι σε παιρνει και για αλλο ενα ειδος κοχυλοψαρου π,χ altolamprologus Compressiceps.

 

Ευχαριστώ. Όχι το ph είναι στεθερό από την πρώτη μέρα που το έστρωνα μέχρι τώρα. Ωστόσο άμμο έχω βάλει πολύ, περίπου 6εκ ύψος και αν θυμάμαι καλά μου είχε βγει περίπου στα 60 κιλά, και τα κοχύλια είχα διαβάσει ότι μπορεί να ανέβαζαν τις τιμές αλλά μάλλον είναι λίγα για κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον έχει ανεβεί κατά μια μονάδα το Kh και άλλες 2-3 το Gh. 

Πανέμορφα ψάρια οι κάλβοι και κάποια στιγμή θέλω να τα φιλοξενήσω, αλλά σε άλλο ενυδρείο με διαφορετικό στήσιμο. Αυτό θα μείνει species :)

πριν 8 ώρες, το μέλος bbetta έγραψε:

Πολύ ωραία ψάρια και πολύ ωραία περιγραφή!

Σε ο,τι αφορά την ερώτηση σου, εγώ θα τα έδινα!

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την συμβουλή. :)

Link to comment
Share on other sites

:)Αναμφίβολα πολύ όμορφα ψαράκια.

Δεν έχω ιδέα για αυτά αλλά πιστεύεις ότι μπορεί να τα επηρρέαζε αν προσέθετες και άλλα κοχύλια ή "χωρίσματα" μεταξύ τους;

Δηλ. αν είχαν μία δύο πιο ψηλές πέτρες ανάμεσά τους, θα άφηναν και τα εξόριστα να βρουν σπιτάκι ή δεν;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχήν να πω συγχαρητήρια για το ενυδρείο που το βρίσκω άψογο!

Απο οτι καταλαβα υπάρχουν 2 ζευγάρια στο ενυδρείο και 2 πιθανόν αρσενικά στις άκρες του. 

Δεν πιστεύω ότι χωράει τρίτο αρσενικο. Αν είναι θηλυκά ίσως κάτι να γίνει. 

Τα Ocellatus είναι πολύ επιθετικά ψάρια με το είδος τους. 

Μία λύση όντως είναι να πειραματιστεις με χωρίσματα όπως είπε ο φίλος παραπανω, αλλά πάλι πιστεύω τα ζευγάρια δεν θα είναι εντελώς άνετα να κάνουν το παιχνίδι τους. Εγώ θα τα έβγαζα και θα άφηνα να δω πως θα εξελιχθούν οι 2 οικογένειες. 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@gixxer E, λοιπόν το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ όταν το μεσημέρι που άναψαν τα φώτα είδα το μικρό να έχει κατέβει από το φίλτρο και να κόβει βόλτες σε ένα σημείο με θαμένα κοχύλια αλλά χωρίς να το πειράζει κανείς. Ξέρω πλέον πως ακόμα κι η παραμικρή αλλαγή μπορεί να φέρει εντάσεις, αλλά αποφάσισα να το ρισκάρω και να δώσω μια τελευταία ευκαιρία σε κάποιο ψάρι να βρει τη θέση του πριν αποφασίσω να τα δώσω. Παρόλο λοιπόν που τα κοχύλια δεν είναι και λίγα (110-130) έβαλα ακόμα 10, 4 στην περιοχή που καθόταν το μικρό, 3 στην περιοχή του 2ου αρσενικού (γιατί πιστεύω πως το μικρό είναι θυληκό και ίιιιισως να έβρισκε φωλιά εκεί σε κάποιο σενάριο) και άλλα 3 μικρά σαλιγκαράκια στην μέση του ενυδρείου. Τι το 'θελα; 4 ώρες χριεάστηκαν για να ηρεμήσουν ΚΑΠΩΣ τα πράγματα.

 

Η μια θυληκιά εδώ θάβει το κοχύλι που δεν της άρεσε:wub: :

Ο κακός χαμός :   

 

Flairing :

 

Και το πανηγυρικό θάψιμο του κοχυλιού-βραβείου :

 

 

Μετά απ' όλα αυτά το πανυγήρι μεταφέρθηκε στην άλλη άκρη του ενυδρείου και το κοχύλι της θυληκιάς με τα μωρά. Συγκεκριμένα το μικρό ψαράκι προσπαθούσε να βγάλει την θυληκιά από το κοχύλι της !!! μέχρι που πιάστηκαν στόμα με στόμα. Ο κυρίαρχος αρσενικός ήταν δίπλα ακριβώς αλλά δεν έδινε σημασία. Ασχολήθηκε μονάχα όταν κατέβηκε ο άλλος αρσενικός από την γωνιά του για να δει τι παίζει. Τότε νευρίασε πολύ η θυληκιά με τόσο κόσμο στην περιοχή της και τους έδιωξε όλους. Ο μεγάλος δεν έφευγε και πιάστηκαν στόμα με στόμα ώσπου τον έσυρε μέχρι την πέτρα που είναι τα όρια της περιοχής της!!! Ο ίδιος επέστρεψε άλλες 3 φορές και τον έδιωξε και τις 3 με τον ίδιο τρόπο, κάθε φορά και πιο μακρυά!!? Έχει το μισό του μέγεθος αλλά είναι μεγάλος τσαμπουκάς. Τώρα πια δεν τολμάει να πάει άλλο ψάρι κοντά.:2guns:

 

Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τα κοχύλια και τις συμπεριφορές. Ο κυρίαρχος αρσενικός έχει θάψει όλα τα κοχύλια στην περιοχή του εκτός από το ένα το δικό του. Ο άλλος έχει κάνει το ίδιο, σε μικρότερη ακτίνα και έχει αφήσει ακόμη ένα "ανοιχτό". Η μια θυληκιά έθαψε όλα τα γειτονικά σαλιγκαροειδή κοχύλια, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις προρφύρες και τα καβουράκια. Ίσως να μην τα θεωρεί ιδανικά για φωλιές. Η άλλη τα έχει θάψει ανάλογα με το μέγεθος. Όσα είναι μεσαία προς μικρά τα έθαψε, λογικά για να μην τα διεκδηκήσει άλλο θυληκό, ενώ τα μεγάλα τα άφησε όπως ήταν, ίσως για να μπορεί να φωλιάσει εκεί κάποιο αρσενικό.

 

@adlib Όχι ακριβώς. Ο κυρίαρχος αρσενικός έχει περίπου το ένα μέτρο δικό του (βασικά όλο δικό του είναι, απλά ο άλλος αντέχει καλύτερα στο bullying) κι εκεί μέσα έχει αφήσει 2 θυληκά με τα οποία έχει ζευγαρώσει. Στα υπόλοιπα 20cm έχει μια μικρή περιοχή ένας άλλος αρσενικός μόνος του. Τα άλλα δυο ψάρια είναι ψηλά στις γωνιές. Το ένα είναι σίγουρα αρσενικό, το άλλο μάλλον θυληκό αλλά δεν παίρνω κι όρκο.

Έγινε επεξεργασία - Vou
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

:rolleyes:Τουλάχιστον έκανες ότι μπορούσες!

Τσαμπουκάδες τρελοί τα μικράκια!  :argue:

Link to comment
Share on other sites

Αυτες ειναι οι αφρικανες κ περισσοτερο της Ταγκανιικα.Να καθεσαι να χαζευεις συπεριφορες με τις ωρες!Μπραβο σου που θα κρατησεις species tank κ δεν μπηκες στο τρυπακι να βαλεις κ αλλα ψαρια οπως κανουμε οι περισσότεροι. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα μωρά εδώ και 3 μέρες είναι άφαντα. Έπρεπε να σταματήσω για λίγο καιρό τις αλλαγές; Να τα ταίζω κάπως αλλώς (έτριβα φυλλαράκια από flakes και έριχνα επίσης daphnia και bloodworms κατεψυγμένα); Άλλα λάθη που μπορεί να έχω κάνει είναι αρχικά το τάισμα. Δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω το μέτρο και να μην περισσεύει τίποτα (ειδικά με τις αποξηραμένες), ωστόσο τα νιτρικά δεν ανέβηκαν ποτέ ψηλά. Ένα άλλο είναι η θερμοκρασία. Ανέβασα λίγο τον θερμαντήρα προς τους 26. Τον είχα ανάμεσα στο 25 και 26, αλλά τα θερμόμετρα έλεγαν 25 το ένα και 23 το άλλο και το ανέβασα λίγο για να μην είμαι οριακά. Ακόμα δεν ξέρω ποιο πάει λάθος, θα πάρω ένα τρίτο να το εξακριβώσω. Οι "εξόριστοι" του ενυδρείου δόθηκαν, και ήδη βλέπω διαφορά στην άνεση των υπόλοιπων κατοίκων. Θα το αφήσω κάποιες μέρες να πάει έτσι και μετά ίσως βάλω πέτρες για να χωρίσω λίγο τα αρσενικά και να ηρεμήσει κι ο άλλος που τις τρώει κάθε τόσο.

 

Όσον αφορά τα μωρά λέτε να φταίω εγώ; Μπορεί να τα έφαγαν; Τι πρέπει να κάνω και να μην κάνω όταν ξαναγεννήσουν;

Link to comment
Share on other sites

Βλεπωντας τα ψαρακια σου μου έρχονται κατά νου πολλά ρητά τύπου..... Από μακρια και αγαπημένοι.... Στους δυο τρίτος δεν χωρεί... Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο..... ?

Αν θες όντως να μεγαλώσει η οικογένεια προσωπικά θα πήγαινα σε διμετρο ενυδρειο. Δυστηχως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.... Πέτρες κοχύλια, έξοδοι διαφυγεις, καβατζες, ειναι ολα στο πρόγραμμα.

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 20 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

Βλεπωντας τα ψαρακια σου μου έρχονται κατά νου πολλά ρητά τύπου..... Από μακρια και αγαπημένοι.... Στους δυο τρίτος δεν χωρεί... Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο..... ?

Αν θες όντως να μεγαλώσει η οικογένεια προσωπικά θα πήγαινα σε διμετρο ενυδρειο. Δυστηχως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.... Πέτρες κοχύλια, έξοδοι διαφυγεις, καβατζες, ειναι ολα στο πρόγραμμα.

Καλησπερα Rik, χαιρομαι που σε βλεπω παλι ''ενεργο'' τώρα τελευταία. Δεν είναι υπερβολή λίγο το δίμετρο, ειδικά στην περίπτωση που αφήσει μόνο τον κυρίαρχο αρσενικό με τα θηλυκά?

Υ.Γ Ο @rafael περιμένει καμιά καινούργια ιδέα  να του δώσεις  για το ''βασιλειο του verde''?

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείτε να γεννήσουν και να μείνουν τα ψαράκια μέσα όταν μεγαλώσουν (αποικία κλπ) ούτε στο δίμετρο :lol:

Στις διαστάσεις που τα έχω τώρα διαπιστώνω πως 2 αρσενικά είναι δύσκολο να χωρέσουν, αλλά με προσπάθεια πιστεύω πως γίνεται. Θηλυκά θα χωρούσαν άλλα δύο με έναν αρσενικό, άλλο ένα όπως τα έχω τώρα, και πάλι 2 με 2 αρσενικά αλλά πιο "έξυπνο" skape.

Μιλώντας για skape, το άλλαξα πάλι. Επιτέλους κατάλαβα τι θα πει "χώρισμα". Σήκωσα λοιπόν όσο ψηλότερα μπορούσα ένα βουνό από πέτρες. Δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί δεν θέλω να χάσω πολύ από την επιφάνεια, αλλά πρέπει να είναι και σταθερό, και έχω και τα ψάρια να με δαγκώνουν κάθε φορά που πλησιάζω το χέρι. Σκοπός είναι να μην βλέπουν το ένα το άλλο, και μόνο έτσι (τουλάχιστον για την ώρα) πιστεύω πως χωράνε τα 2 αρσενικά. Έκανα μια καλή πρόοδο σήμερα, αύριο θα το τελειοποιήσω και λειτουργικά και αισθητικά. Τους έβαλα ακόμα κι άλλα κοχύλια, κι από κει και πέρα το αφήνω πάνω τους, ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν. Λυπήθηκα λίγο την θηλυκιά που έχει τη φωλιά της δίπλα στο χώρισμα που έφτιαξα και της έκανα τα κοχύλια άνω κάτω, είναι όμως νοικοκυρά και σε δυο μερούλες θα τα χει φτιάξει όλα όπως πρέπει:lol:

Για σήμερα όλοι το ριξαν στην εξερεύνηση, το άδειασμα του αέρα από τα κοχύλια, και το σκάψιμο. Εργασία και χαρά.:construction:

Έγινε επεξεργασία - Vou
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος corto maltese έγραψε:

Καλησπερα Rik, χαιρομαι που σε βλεπω παλι ''ενεργο'' τώρα τελευταία. Δεν είναι υπερβολή λίγο το δίμετρο, ειδικά στην περίπτωση που αφήσει μόνο τον κυρίαρχο αρσενικό με τα θηλυκά?

Υ.Γ Ο @rafael περιμένει καμιά καινούργια ιδέα  να του δώσεις  για το ''βασιλειο του verde''?

Γεια σου αγορινα!! Και εγώ χαίρομαι όταν βρισκω λίγο χρόνο ξανά να αφειερωσω στο φόρουμ. Ο rafael ειμαι σιγουρος πως θα έφτιαξε και μεζονέτα πια ?. Τη είναι υπερβολή στο χομπυ μας;  Όπως ανέφερα να μεγαλώσει η οικογένεια, οποτε μιλαω και για άλλο αρσενικο και τα γεννητούρια μεγαλωνουν .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 λεπτό, το μέλος Rik έγραψε:

Γεια σου αγορινα!! Και εγώ χαίρομαι όταν βρισκω λίγο χρόνο ξανά να αφειερωσω στο φόρουμ. Ο rafael ειμαι σιγουρος πως θα έφτιαξε και μεζονέτα πια ?. Τη είναι υπερβολή στο χομπυ μας;  Όπως ανέφερα να μεγαλώσει η οικογένεια, οποτε μιλαω και για άλλο αρσενικο και τα γεννητούρια μεγαλωνουν .

Να τα αφήσει να είναι 2 τα ζευγάρια αν κατάλαβα καλά.

Δίμετρο και βάλε!!!!

Link to comment
Share on other sites

πολλές καλημερες! ?

xkypol.gif

  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Εντωμεταξυ, διαβάζω στο προφιλ τους

https://www.seriouslyfish.com/species/lamprologus-ocellatus/

για ένα αρσενικό 40λτ, σκέφτομαι με το φτωχό μυαλό μου ότι για 2 αρσενικά ένα 100αρι θα ηταν ΟΚ, βλέπω εδώ μιλάμε για 2μετρα και ο @Vou στα 240λτ να παλεύει να κρατήσει 2 αρσενικούς.

Δυσκολεύομαι - αν και δεν είμαι γνώστης - να πιστέψω ότι είναι θέμα λίτρων, νομίζω ότι είναι θέμα setup (και ότι σωστά τοποθέτησες ψηλότερο χώρισμα).

Μένει να δούμε την ανταπόκριση των μικρών τσαμπουκάδων και φωτογραφίες από το νέο setup!

 

 

Link to comment
Share on other sites

@gixxer

 

Θέμα λίτρων δεν είναι σε καμία περίπτωση. Είναι όμως θέμα διαστάσεων που μεταφράζεται σε λίτρα. Ένας αρσενικός ή ένα ζευγάρι  το πιστεύω πως θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στα λίτρα που αναφέρει το sereiouslyfish με αυτά που έχω δει. Αλλά το θέμα είναι πως αυτό είναι το μίνιμουμ, κι όχι το μάξιμουμ. Δηλαδή ένας αρσενικός που διεκδικεί μια περιοχή πχ 60εκ σε ένα ενυδρείο 60 εκατοστών δεν πάει να πει πως αν τον βάλεις σε ένα ενυδρείο του μέτρου θα χεις 40εκ "αέρα", απλά θα διεκδικήσει κι αυτά. Το κοχύλι/φωλιά του κυρίαρχου αρσενικού με αυτό του 2ου έχει πάνω κάτω 80εκ απόσταση, παρ' όλα αυτά δεν τον άφηνε σε ησυχία. Με αυτά που έχω παρατηρήσει και δυο μέτρα επιφάνειας να τους έδινα (δίχως χωρίσματα) πάλι δεν θα άφηνε άλλο αρσενικό να πλησιάσει τον βυθό. Τα χωρίσματα στην ουσία περιορίζουν την θέα της περιοχής που μπορεί να διεκδηκήσει ένα ψάρι, ώστε να μην το κάνει και να μπορέσει οριοθετηθεί κάποιο άλλο εκεί. Άργησα αλλά το κατάλαβα. Αν είχα κάποια σχετική εμπειρία εξαρχής θα το είχα στήσει διαφορετικά γιατί τώρα ο 2ος αρσενικός έχει μόνο 20-30εκ και αμφιβάλλω πως μπορεί να δεχτεί κάποιο θηλυκό σε τόσο χώρο.

 

Όταν τελιώσει το χτίσιμο θα ανεβάω και φωτό :)

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος gixxer έγραψε:

Εντωμεταξυ, διαβάζω στο προφιλ τους

https://www.seriouslyfish.com/species/lamprologus-ocellatus/

για ένα αρσενικό 40λτ, σκέφτομαι με το φτωχό μυαλό μου ότι για 2 αρσενικά ένα 100αρι θα ηταν ΟΚ, βλέπω εδώ μιλάμε για 2μετρα και ο @Vou στα 240λτ να παλεύει να κρατήσει 2 αρσενικούς.

Δυσκολεύομαι - αν και δεν είμαι γνώστης - να πιστέψω ότι είναι θέμα λίτρων, νομίζω ότι είναι θέμα setup (και ότι σωστά τοποθέτησες ψηλότερο χώρισμα).

Μένει να δούμε την ανταπόκριση των μικρών τσαμπουκάδων και φωτογραφίες από το νέο setup!

 

 

Οταν εχεις να κανεις με territorial ψαρια μαθαινεις απο τις συμπεριφορες πως δεν ειναι απλα θεμα λιτρων αλλα και χωρου. Ο Vou εχει 240 λιτρα αλλα εαν ειχε ενα ενυδρειο διαστασεων  2.00μ χ 0,40 χ0,30 = 240 λιτρα παλι,  πιστευεις οτι θα ειχε τα ιδια ακριβως προβληματα;; Γιατι δεν βαζεις δυο μονομαχους στα 100 λιτρα σου;;; Οι καβατζες βοηθουν σε ενα βαθμο οπως και οι διαστασεις ενος ενυδρειου. Οπως θα ειδες δεν αναφερθηκα πουθενα για λιτρα στα προηγουμενα ποστ. Ειναι δυστηχως περιορισμενοι οι χωροι που φιλοξενουμε τα ψαρια μας....... απλα προσπαθουμε για το καλυτερο. Εγω ειχα δυο οσκαρακια σε 160λιτρο και εφτιαξα 500αρι. Σιγουρα βοηθησα στην καλυτερη διαβιωση αλλα και παλι καταλαβαινα οτι εαν ειχα και μεγαλυτερο θα ηταν μονο στα +! Ακομη και οι συμπεριφορες αλλαζουν στα μεγαλυτερα ενυδρεια.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Rik το ίδιο πράγμα λέμε με άλλα λόγια. Οτι δεν είναι θέμα (έστω μόνο) λίτρων - ως τετοιο όμως δίνεται γενικά στο προφιλ. Εγώ αν δεν είχα δει το θέμα του @Vou θα τα έβαζα στο 100αρι και θα θεωρούσα - νομίζω δικαιολογημένα - ότι είμαι εντάξει.

Στους μονομάχους ακόμα και στο πιο ασχετο προφιλ να μπεις αναφέρεται ότι η συγκατοίκηση δεν προτείνεται, συνακόλουθα έχεις τις βασικές πληροφορίες.

Σταματώ για να μην χαλάμε το θέμα, @Vou θα περιμένουμε τις φωτο!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος gixxer έγραψε:

@Rik το ίδιο πράγμα λέμε με άλλα λόγια. Οτι δεν είναι θέμα (έστω μόνο) λίτρων - ως τετοιο όμως δίνεται γενικά στο προφιλ. Εγώ αν δεν είχα δει το θέμα του @Vou θα τα έβαζα στο 100αρι και θα θεωρούσα - νομίζω δικαιολογημένα - ότι είμαι εντάξει.

Στους μονομάχους ακόμα και στο πιο ασχετο προφιλ να μπεις αναφέρεται ότι η συγκατοίκηση δεν προτείνεται, συνακόλουθα έχεις τις βασικές πληροφορίες.

Σταματώ για να μην χαλάμε το θέμα, @Vou θα περιμένουμε τις φωτο!

 

Πληροφοριακα παντως καλο ειναι περα απο τα minimum προτεινομενα λιτρα να διαβαζουμε περι συμπεριφοράς και συμβατότητας απο οσες ποιο πολλες πηγες μπορουμε πριν κατασταλαξουμε στο καθε ειδος. Πιστευω πως εμπλουτιζουμε το θεμα του Vou με την κουβεντα μας οπως και να εχει μια που πολλοι απο εμας δεν εχουμε αναλογες εμπειριες των συγκεκριμενων μικρων φιλων. Και ναι περιμενουμε φωτος και βιντεο, ειμαι περιεργος να δω το νεο simcity!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν μου "χαλάτε το θέμα" lol:lol:. Ούτε κι εγώ έχω εμπειρία με το χόμπυ ή το συγκεκριμένο είδος και προσπαθώ με το διάβασμα και τη συζήτηση εδώ να φτιάξω ένα ενυδρείο για τα ψαράκια όσο πιο κοντά στο ιδανικό γίνεται. Λοιπόν οι πέτρες μπήκανε και το ενυδρείο είναι πια έτσι :1581616844976.thumb.JPEG.f9344a737b5b2625a6bd1927a7c60414.JPEG1581616846523.thumb.JPEG.07e65c4c6b0338182792bd8f5074230f.JPEG1581616849057.thumb.JPEG.7cf894f9c6541077481acd5b232f589f.JPEG1581616851199.thumb.JPEG.bd6deacb1a0d9e2038f5c48ecb579f3c.JPEG

 

Ψηλότερα δεν μπορώ να τις σηκώσω, γιατί θα πρέπει να το κάνω πυραμιδωτό και δεν θέλω να τους στερήσω άλλη επιφάνεια βυθού και κοχύλια. Πάντως την δουλειά τους για την ώρα την κάνουν. Όχι πως σταμάτησαν οι φάπες φυσικά. Ο κυρίαρχος αρσενικός εισβάλει ακόμα στην περιοχή του άλλου, αν και νομίζω πως είναι περισσότερο επίδειξη δύναμης κι όχι τόσο πως θέλει να τον διώξει όπως πριν. Πάντως από κει που αυτό συνέβαινε 10 φορές τη μέρα πχ, τώρα γίνεται 2-3. Τώρα υπομονή να γεμίσουν άλγες οι πέτρες και τα καινούργια κοχύλια και θα είναι σούπερ. Δεν ξανά βάζω χέρι, δαγκώνουν κιόλας τα άτιμα:lol::lol:

 

ΥΓ. Στις φωτογραφίες 3 και 4 τα ψάρια στέκονται ακριβώς πάνω από τα κοχύλια που έχουν διαλέξει για να καταλάβετε πως έχουν χωρίσει τις περιοχές τους.

Έγινε επεξεργασία - Vou
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

Μία ώρα πριν, το μέλος Vou έγραψε:

Όχι δεν μου "χαλάτε το θέμα" lol:lol:. Ούτε κι εγώ έχω εμπειρία με το χόμπυ ή το συγκεκριμένο είδος και προσπαθώ με το διάβασμα και τη συζήτηση εδώ να φτιάξω ένα ενυδρείο για τα ψαράκια όσο πιο κοντά στο ιδανικό γίνεται. Λοιπόν οι πέτρες μπήκανε και το ενυδρείο είναι πια έτσι :1581616844976.thumb.JPEG.f9344a737b5b2625a6bd1927a7c60414.JPEG1581616846523.thumb.JPEG.07e65c4c6b0338182792bd8f5074230f.JPEG1581616849057.thumb.JPEG.7cf894f9c6541077481acd5b232f589f.JPEG1581616851199.thumb.JPEG.bd6deacb1a0d9e2038f5c48ecb579f3c.JPEG

 

Ψηλότερα δεν μπορώ να τις σηκώσω, γιατί θα πρέπει να το κάνω πυραμιδωτό και δεν θέλω να τους στερήσω άλλη επιφάνεια βυθού και κοχύλια. Πάντως την δουλειά τους για την ώρα την κάνουν. Όχι πως σταμάτησαν οι φάπες φυσικά. Ο κυρίαρχος αρσενικός εισβάλει ακόμα στην περιοχή του άλλου, αν και νομίζω πως είναι περισσότερο επίδειξη δύναμης κι όχι τόσο πως θέλει να τον διώξει όπως πριν. Πάντως από κει που αυτό συνέβαινε 10 φορές τη μέρα πχ, τώρα γίνεται 2-3. Τώρα υπομονή να γεμίσουν άλγες οι πέτρες και τα καινούργια κοχύλια και θα είναι σούπερ. Δεν ξανά βάζω χέρι, δαγκώνουν κιόλας τα άτιμα:lol::lol:

 

ΥΓ. Στις φωτογραφίες 3 και 4 τα ψάρια στέκονται ακριβώς πάνω από τα κοχύλια που έχουν διαλέξει για να καταλάβετε πως έχουν χωρίσει τις περιοχές τους.

Ωραίο και ατμοσφαιρικο το τοπιο. Πιστεύω πως και ο καρπαζοεισπρακτορας θα βρει κάπως την υγεια του! 

ΥΓ. Βαλε αυτο τον θερμοστάτη κάθετα σε μια γωνια διπλα απο την είσοδο κάποιου φιλτρου γιατι χαλαει την συνολική εικόνα...

Έγινε επεξεργασία - Rik
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος Rik έγραψε:

 

Ωραίο και ατμοσφαιρικο το τοπιο. Πιστεύω πως και ο καρπαζοεισπρακτορας θα βρει κάπως την υγεια του! 

ΥΓ. Βαλε αυτο τον θερμοστάτη κάθετα σε μια γωνια διπλα απο την είσοδο κάποιου φιλτρου γιατι χαλαει την συνολική εικόνα...

Ο θερμοστάτης δεν μπαίνει κάθετα γιατί δεν σκέφτηκα το ύψος του και δεν χωράει 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...