Jump to content

Μυστηριώδες περιστατικό παρθενογένεσης σε καρχαρία ενυδρείου


Recommended Posts

Έκπληκτος έμεινε ένας κτηνίατρος στο Ενυδρείο της Βιρτζίνια όταν ανακάλυψε ένα πλήρως σχηματισμένο έμβρυο μέσα σε έναν καρχαρία που είχε πεθάνει λίγο νωρίτερα -το ψάρι ουδέποτε είχε έρθει σε επαφή με αρσενικό του ίδιου είδους.

Ο θηλυκός καρχαρίας «Τίντμπιτ», μήκους ενάμισι μέτρου, πέθανε λόγω αντίδρασης στα ηρεμιστικά που της είχαν χορηγηθεί προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση ρουτίνας. Το τελευταίο πράγμα που έκανε ήταν να δαγκώσει μια βιολόγο.

Στη διάρκεια της νεκροψίας, ο κτηνίατρος Μπομπ Τζορτζ βρήκε μέσα στη μήτρα ένα έμβρυο 25 εκατοστών, σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί (ορισμένοι καρχαρίες είναι ωοζωοτόκοι, δηλαδή τα αβγά τους εκκολάπτονται μέσα στη μήτρα).

Μέσα στη δεξαμενή όπου η Τίντμπιντ ζούσε τα τελευταία δέκα χρόνια δεν υπήρχαν αρσενικά του ίδιου είδους (Carcharhinus melanopterus). Πώς είναι δυνατόν να συνέλαβε;

Μια εξήγηση είναι ότι η Τίντμπιντ διασταυρώθηκε με αρσενικό συγγενικού είδους και συνέλαβε έτσι ένα υβρίδιο. Η άλλη, πιθανότερη εξήγηση, είναι ότι πρόκειται για σπάνιο περιστατικό παρθενογένεσης.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση παρθενογένεσης στους καρχαρίες καταγράφηκε πρόσφατα σε ενυδρείο της Νεμπράσκα.

Στην περίπτωση ασεξουαλικής αναπαραγωγής, το DNA του ωαρίου διπλασιάζεται και η διαίρεση αρχίζει χωρίς σπερματοζωάριο. Το έμβρυο είναι ουσιαστικά κλώνος της μητέρας του και δεν μπορεί παρά να είναι θηλυκό.

Το κατά πόσο πρόκειται για παρθενογένεση ή για διασταύρωση μεταξύ διαφορετικών ειδών μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με γενετικές αναλύσεις, οι οποίες ίσως χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...mp;lngDtrID=252

Έγινε επεξεργασία - kyriakos
Link to comment
Share on other sites

Επειδη ο υβριδισμος καποιες φορες στην αιχμαλωσια σε συμβατα ειδη δεν ειναι κατι το απιθανο, θα ελεγα οτι ποιο πιθανο ειναι να ειναι υβριδισμος. Αλλα απο την στιγμη που εχουν προχωρισει σε εξεταση DNA θα εχουμε συντομα τα νεα για το τι πραγματι εχει συμβει. Αλλα ουτος η αλλος ειναι πολυ ενδιαφερων περιπτωση...!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...