Jump to content

ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ


geop290675

Recommended Posts

Χαιρετώ όλο το φόρουμ και θα ήθελα νασας κάνω ερώτηση για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με άνα ψαράκι μονομάχο !!

Μου έφεραν δώρο ένα μονομάχο 1 Σεπτεμβρίου σε ένα πλαστικό "ενυδρείο" πολύ μικρό (μάλλον είναι για αράχνη - αυτά με το καπάκι από πάνω) . Πήρα από κάποιο μαγαζί σταγόνες για το PH και έριχνα 4-5 κάθε εβδομάδα αφού άλλαζα λανθασμένα όπως βλέπω από το φόρουμ σχεδόν όλο το νερό. Το τάιζα καθημερινά με τα φιλαράκια που μου έδωσαν από το μαγαζί. Εδώ και μία εβδομάδα άρχισαν να φθείρονται οι ουρές του και να κρέμονται. Άρχισε να βγάζει ασπράκια γύρω από τα μάτια και στο στόμα. Το στόμα του είναι πρησμένο και όπως παρατήρησα δεν τρώει. Επίσης δυσκολεύεται να κουνηθεί και να αναπνεύσει. Στο πλαστικό έχω τοποθετήσει απλά βοτσαλάκια από το μαγαζί.

Τι να κάνω ?

Πόσο πρέπει να το ταϊζω ?

Να αγοράσω μια γυάλα και να το βάλω ?

Η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι περίπου 20 C

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ !!!!!

Link to comment
Share on other sites

Τα ασπράκια είναι σα στίγματα (ick) ή σα βαμβάκι (fungus); Λες "γύρω απ' τα μάτια και το στόμα," οπότε μάλλον fungus είναι (ευτυχώς). Αλλά δώσε λίγη σημασία, μήπως έχει σε όλο το σώμα του λευκά στίγματα και δε τα πρόσεξες...

Αν είναι το δεύτερο, προμηθεύσου ένα μικρό ενυδρειάκι (~ 20 Lit.), ένα μπουκαλάκι API PimaFix, κι ένα θερμαντικό σώμα. Αν είναι το πρώτο, θα χρειαστείς πάλι ένα μικρό ενυδρειάκι, ένα θερμαντικό σώμα, αλάτι για ενυδρειακή χρήση και αεραντλία.

Βάζεις νερό στο ενυδρειάκι και το φέρνεις στους 25 βαθμούς. Ρίχνεις το μονομάχο μέσα, ΜΑΖΊ με το παλιό του νερό. Σταδιακά, αυξάνεις τη θερμοκρασία πάνω από 27 βαθμούς (μέσα σε μία μέρα η αλλαγή). Στην πρώτη περίπτωση, διαλύεις ενυδρειακό αλάτι στο νερό, και βάζεις σε λειτουργία την αεραντλία. Στη δεύτερη, ρίχνεις όσο PimaFix προβλέπεται για τα λίτρα σου. Για το σκίσιμο της ουράς (fin rot ή κάψιμο από αμμωνία) μην ανησυχείς, δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Θα φτιάξει άμα τον προσέξεις.

Ελπίζω τουλάχιστον να έριχνες και αντιχλώριο όταν έκανες αλλαγές νερού... έτσι; Κι από εδώ και πέρα, εκτός του αντιχλωρίου, με το θερμαντήρα να ανεβάζεις τη θερμοκρασία του νερού που αλλάζεις σε όσο έχει και το ενυδρειάκι του. Πάρε κι ένα θερμομετράκι.

Για αρχή αυτά, μετά μας λες τι κάνει ο μονομαχούλης σου και βλέπουμε.

Υ.Γ.: Ναι, 20 βαθμοί είναι πολύ λίγο για μονομάχο. Θέλουν 25-27 βαθμούς. Εσύ θα ανεβάσεις ακόμα λίγο τη θερμοκρασία, για να καταπολεμήσεις την ασθένεια που έχει.

Έγινε επεξεργασία - ~ AED
Link to comment
Share on other sites

Μόνο γύρω από το στόμα έχει και είναι σαν βαμβάκι . Αλλά είναι και πρησμένο στο στόμα. Του έριχνα 4 -5 σταγόνες SERA aqutan WATER CONDITION για 1 - 1,50 λίτρο νερό γιατί άλλαζα ''όλο'' το νερό.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε είναι fungus, μυκητίαση.

Θα γίνει καλά με το PimaFix της Aquarium Pharmaceuticals. Είναι γνωστό "φάρμακο", σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά που ασχολούνται με ενυδρεία, θα το βρεις. Αλλά θα χρειαστείς μια σύριγγα για να μετρήσεις την ποσότητα, αφού πρέπει να ρίξεις 1ml φάρμακο για κάθε 8 λίτρα νερού, κι εσύ έχεις πολύ λιγότερο.

Φοβάμαι μήπως έχει και κάποια βακτηριδιακή μόλυνση, γιατί όσο να 'ναι, η δυσκολία αναπνοής και κολύμβησης με ανησυχεί. Αλλά κάνε τη θεραπεία για fungus αρχικά, και βλέπουμε πως εξελίσσεται.

Και προσοχή στις αλλαγές νερού. Το πολύ αλλαγή 50%, πάντα στην ίδια θερμοκρασία, και πάντα με Seta Aquatan ή αντίστοιχο αντιχλώριο.

Link to comment
Share on other sites

Και φροντισε να ανεβάσεις την θερμοκρασία στους 25-26 βαθμούς.

Προσοχή, ΟΧΙ αποτομα αλλα σταδιακά και να την διατηρησεις μετα σταθερή...

Link to comment
Share on other sites

Πήρα ένα ενυδρειάκι μάλλον 7-8 λίτρων αλλά ρε παιδιά μου είπαν σε pet shop ότι είναι καταδικασμένο το ψαράκι ... μέχρι να στρώσει το ενυδρείο , να ξεκινήσει η θεραπεία κλπ ότι δεν προλαβαίνω να το σώσω ... Ο θερμαντήρας λέει γαι τόσο λίγο νερό είναι αυτόματος στους 25- 26 βαθμούς

Link to comment
Share on other sites

Να σου πω εγώ... ΔΕΝ θα ξεκινήσεις στρώσιμο. Άστο για μετά αυτό. Μέχρι να γίνει καλά ο μονομάχος σου, μπορείς να συντηρήσεις το ενυδρειάκι με καθημερινές αλλαγές νερού. Το στρώσιμο άστο για μετά, προηγείται η υγεία του ψαριού.

Αν έχεις και το PimaFix που σου είπα να πάρεις, ξεκίνα άμεσα τη θεραπεία.

Link to comment
Share on other sites

Προσεχε παρα πολυ την ποιοτητα του νερου του παντα με αντιχλωριο και στην σωστη θερμοκρασια.

ΠΕς μας πως παει

Link to comment
Share on other sites

στο pet shop μου είπαν αποκλείεται να είναι fungus δεν το είχαν καν το Pima Fix και μου έδωσαν EXIT και ένα θερμαντήρα ΝEW ATTINO που ανεβάζει και καλά την θερμοκρασία στους 25-26 C . Η θερμοκρασία είναι 24 βαθμοί και με το φίλτρο βλέπω ότι ταλαιπωρείται (μου φαίνεται ότι είναι δυνατό και το έκλεισα). Για 7-8 λίτρα έριξα 15 σταγόνες αντιχλώριο. Ο ψαρής είναι μέσα στο καινούργιο ενυδρείο και έχω την εντύπωση ότι από το ζεστό νερό είναι καλύτερα . Πρέπει να περάσουν είκοσι τέσσερις ώρες για να ρίξω το ΕΧΙΤ ? Να πάω να πάρω το PimaFix ? Πάντως είναι χωρίς όρεξη τουλάχιστον στην γυάλα καθόταν συνέχεια κάτω και χάνει και την ισορροπία του !!! ΄

Περιμένω συμβουλές

Link to comment
Share on other sites

ΤΟ αντιχλωριο θα το βαλεις συμφωνα με τις οδηγιες.

ΠΕριμενε να δεις πως θα παει μεχρι και αυριο με το νεο φαρμακο και πες μας

Link to comment
Share on other sites

Το PimaFix είναι προτιμότερο, καθώς δεν είναι κάνα ματζούνι, αλλά 100% φυσικό προϊόν, απόσταγμα φύλλων και ριζών. Αφού πήρες το άλλο όμως δε πειράζει. Τι φάρμακο είναι όμως; Ποιας εταιρείας, και για ποιες ασθένειες; Κι αφού «αποκλείεται να είναι fungus» τότε τι είναι; Τους ρώτησες;

Ό,τι πήρες το πήρες τώρα, αλλά ρίξε μια ματιά στα καταστήματα που έχουν καταχωρηθεί στο AquaZone... δε ξέρω, αλλά κάτι δε μου αρέσει.

:hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Μου είπαν ότι είναι ich Το φάρμακο στις οδηγίες λέει για θεραπεία Ich και της νόσου Velvet και είναι από την εταιρεία ESHA. Είναι πάντως απ' ότι λένε οι οδηγίες και για δυσκολία στην αναπνοή.

Με εντυπωσιάζει η ασχετοσύνη πάντως των pet shop που τους λες ότι μαλλον είναι fungus και δεν την έχουν ξανά ακούσει την λέξη.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... σου έδωσε λοιπόν φάρμακο για ich και velvet... κράτα το, κάποια στιγμή θα σου χρειαστεί, γιατί είναι «κλασσική» νόσος. Και πάρε ένα μπουκαλάκι API PimaFix (ή αντίστοιχο φάρμακο για fungus- αν και σου συνιστώ της API), γιατί το EXIT δε κάνει για fungus... ο θερμαντήρας τουλάχιστον κάνει δουλειά;

Για να είμαστε 100% σίγουροι, μήπως θα μπορούσες να ανεβάσεις μια φωτογραφία από το ψαράκι, κυρίως από την περιοχή που πάσχει;

Και μια συμβουλή, ΆΛΛΑΞΕ ΜΑΓΑΖΊ... δε νοείται άνθρωπος που δεν έχει ακούσει τη λέξη "fungus" να δίνει και συμβουλές για ασθένειες ψαριών...

:hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Πως ειναι σημερα ο ψαρης ειδες καποια βελτιωση;

Πηγενε σε αλλο πετ σοπ και παρε το φαρμακο αν δεν το βρεις στειλε μου πμ να σου πω που μπορεις να πας και να το εχουν

Link to comment
Share on other sites

Ο θερμαντήρας απ' ότι κατάλαβα είναι μπούρδα . Το βράδυ ρίχνει την θερμοκρασία στους 22 και την ημέρα την ανεβάζει στους 25-26 . Δεν έχει ρύθμιση.Το ψαράκι είναι λίγο καλύτερα αλλά βλέπω ότι το ενοχλεί αρκετά το φίλτρο αν και έχω κόψει την προπέλα του και ίσα ίσα έχει ροή. Μου είπαν ότι σε τόσο μικρό ενυδρείο 8 λίτρων δεν μπαίνει άλλος θερμαντήρας παρά μόνο αυτός που δουλεύει συνέχεια και ανεβάζει κάποιους βαθμούς την θερμοκρασία του δωματίου. Το νερό έχω την εντύπωση ότι πρασίνισε λίγο. Σε ένα άλλο pet shop (...........................το οποίο είναι μόνο για ψάρια) μου είπαν ότι είναι μάταιο να προσπαθήσω να το σώσω.

Απλά για όλα φταίει το pet shop που σου λέει ότι δεν χρειάζεται ο μονομάχος ενυδρείο και ότι σε μια γυάλα είναι τέλεια.

Έγινε επεξεργασία - GIN
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον ανακάλυψες το .............. ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΖΙΝΙΑ (η φίλη GIN στο πρότεινε; :hysterical:) μείνε σ' αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ΤΈΛΕΙΟ. Έχει ό,τι θες για ενυδρεία και ψάρια, και πάνω απ' όλα, είναι επαγγελματίες και ευσυνείδητοι χομπίστες, όχι έμποροι του στυλ "να-ψοφήσει-το-παλιόψαρο-να-έρθεις-να-αγοράσεις-άλλο"...

Για φιλτράκι προμηθεύσου ένα Magi Jet 200 (περίπου 10€), και λίγο substrat PRO από την EHEIM για βιολογικό υλικό. Αυτό είχα στο ένα δεκάλιτρο με το μπλε μονομάχο μου, και όλα πήγαιναν ρολόι. Από θέμα θέρμανσης, ένας μικρός Jager (πάλι της EHEIM) είναι ότι πρέπει...

Ίσως να μη μπορέσει να σωθεί, μιας και έχουν περάσει και αρκετές μέρες, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε... μη τα παρατήσεις. Γιατί και πολλούς ανθρώπους οι γιατροί τους είχαν ξεγραμμένους (λόγω καρκινικών μεταστάσεων- κλπ) αλλά έζησαν... αν και δε βλέπω το λόγο. Σε καλές συνθήκες, χωρίς στρες και με το φαρμακάκι του, γιατί να μην επιβιώσει; Το fungus δεν είναι και AIDS... σχετικά «ήπια» ασθένεια είναι... :hysterical:

Έγινε επεξεργασία - GIN
Link to comment
Share on other sites

Το μαγαζι δεν το προτεινα εγω. Εξαλλου ποτε δεν προτεινω μονο ενα μαγαζι αλλα πρωτα ρωταω που μενει ο ενδιαφερομενος για να μπορεσω να τον βοηθησω :hysterical:

Τωρα οσο για τον ψαρουλη σου ..... φροντισε το νερο του να ειναι παρα πολυ καθαρο και κανε και τεστ για να ειμαστε σιγουροι και συνεχισε την θεραπεια. Να του δινειε την τροφη του μουλιασμενη σε βιταμινες κυριως τωρα που ειναι αρρωστουλης (εχει η ΣΕΡΑ βιταμινες). Θερμοστατη μπορεις να βρεις ετοιμο ρυθμισμενο στους 25 βαθμους ειναι ορθογωνιοι και μοιαζουν σαν αυτα που βαζουν για να σου κανουν καρδιογραφημα (δεν ξερω πως τα λενε :hysterical: ) ειναι βεβαια λιγο ακριβοι αλλα ψαξε μπορει να βρεις και κανονικο μικρουλι. Το ενυδρειο σου εχει καπακι ειναι σε δωματιο που εχεις θερμανση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...