Jump to content

Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα!


akkornteon

Recommended Posts

Καλησπέρα και από εμένα!

Γιάννης εδώ, χαίρομαι που βρήκα αυτό το site, έχω να μάθω πολλά. Η εμπειρία μου είναι μικρή, αν και έχω ενυδρείο πολλά χρόνια, κι αυτό γιατί δεν ήξερα που να ψάξω πληροφορίες. :hysterical:

Ας μπω στο ψητό... Από μικρό παιδάκι λάτρευα τη θάλασσα και ο πατέρας μου όταν πήγαινα ακόμη δημοτικό μου έφτιαξε 1 ενυδρείο 70lt, όλο τζάμι. Εκεί βάλαμε χρυσόψαρα και τροπικά μαζί που σπάνια έκλειναν χρόνο. Η απογοήτευσή μας ήταν μεγάλη, βλέπετε κανείς δεν μας είπε ότι χρυσόψαρα και τροπικά δεν συγκατοιμούν εύκολα! Όσο κι αν μου άρεσε όμως να παρατηρώ τα ψάρια, τις συνήθειές τους και τις κοινωνίες τους, στεναχωριόμουν που πέθαιναν χωρίς να μπορώ να βοηθήσω. Το κυριότερο: στεναχωριόμουν που δεν ήξερα τι λάθος κάναμε. :wootwoot:

Έτσι το ενυδρείο μετακόμισε για μερικά χρόνια άδειο στο σπίτι της γιαγιάς, στη λεγόμενη "σάλα" που σπάνια άνοιγε η γιαγιά και όταν το έκανε έριχνε 1 ωραιότατο υψαντό από πάνω και γινόταν πρώτης τάξεως θέση για τις φωτογραφίες της! :blink: Σιγά σιγά μεγάλωσα, πήρα δίπλωμα και έφερα με το αυτοκίνητό μου το ενυδρείο πίσω, αυτή τη φορά στο δωμάτιό μου. Αποφάσισα να μάθω, διάβασα και κατάφερα να κρατήσω μερικά τροπικά αρκετό καιρό. Βέβαια, τώρα συνειδητοποιώ πόσα λίγα γνώριζα για τα ψάρια και ότι η επιβίωση τους ήταν καθαρά θέμα τύχης. Μέχρι που 1 χειμωνιάτικο βράδι ξύπνησα να πιω νερό και περνώντας πλαι από το ενυδρείο ένιωσα την άλλοτε γνώριμη ζεστή γυάλινη επιφάνεια να εκπέμπει κρυο.. :blink:

Είχε χαλάσει ο θερμοστάτης. Συναγερμός! :blush: Τα ψαράκια κολυμπούσαν ζαλισμένα και εγώ πανικόβλητος έβαλα σε πλαστικά σακουλάκια μέσα ζεστό νερό και τα έβαλα σαν θερμοφόρες κλεισμένα καλά μέσα στο ενυδρείο μου συν την λάμπα του γραφείο μου. :thumbdown: Εφιαλτικό βράδι, για τα ψαράκια ειδικά. Πρωί πρωί αγόρασα καινούργιο θερμοστάτη, αλλά ήταν αργά. Εντος 1 βδομάδας πέθαναν όλα.

Έτσι για λίγο καιρό άφησα το ενυδρείο άδειο να με κοιτάει απέναντι από το κρεβάτι μου για καιρό... :hysterical: Η επόμενη απόπειρα διήρκεσε κοντά 2 χρόνια. Πεπεισμένος ότι δεν ξέρω ακόμη πως να φιλοξενήσω ψαράκια με πολλές ανάγκες, αγόρασα χρυσόψαρα. Τα κράτησα για 1 χρόνο περίπου χωρίς πρόβλημα. Τότε μου έφερε 1 φίλος 1 μικρό αστακουδάκι και 1 μικρό καβούρι. :hysterical:

Ήταν καινούργια εμπειρία, ο τρόπος που κινούσαν τα μέλη τους για να φάνε, να περπατήσουν και το κέλυφος που άλλαζαν. Δυστυχώς, κάποια στιγμή 1 χρυσόψαρο μπήκε στη φωλιά του αστακού και βγήκε με μισή ουρά και τραυματισμένο πτερύγιο. Αυτό έγινε πριν αρχίσει το καλοκαίρι. Ο αστακός και το καβουράκι δόθηκαν σε άλλο φίλο, αφού πια είχαν μεγαλώσει και η συγκατοίκηση ήταν επικίνδυνη vice versa τις εποχές που άλλαζαν κέλυφος οι δύο μάγκες. Ήταν κρίμα βέβαια γιατί ο αστακός είχε αρχίσει να παίρνει μπλε χρώμα.. :rasp:

Όταν το καλοκαίρι τελείωσε, το χρυσόψαρο είχε αναρρώσει χωρίς καμια επιπλέον φροντίδα.. Η ουρά του είχε ξαναμεγαλώσει και το πτερύγιο ομοίως. Αλλά έμελλε στα ψάρια μου ένας θάνατος άδοξος... Μια μέρα που άφησα το ενυδρείο ανοιχτό, η κυρία που μας καθαρίζει το σπιτι χρησιμοποίησε AZAX... :ninja::blush: Έτσι το ψάρι που ξέφυγε από τον αστακό και που γιατρεύτηκε μόνο του, πήγε από AZAX, όπως και όλα σε λίγες μέρες.. Το θέμα είναι ότι αν το είχα δει ή καταλάβει έγκαιρα ίσως να προλάβαινα με αλλαγές νερού το κακό. Αλλά απλά παρακολουθούσα τα ψαράκια να πεθαίνουν μέχρι την επομενη βδομάδα που ξαναήρθε η κυρία και με ρώτησε πως μου φαίνεται το ενυδρείο τώρα που το καθάρισε... :wootwoot: Ήμουν στο τσακ να την βάλλω να πιει νερο με AZAX να καταλάβει πως μου φαίνεται... :wacko::angry2:

Από τότε αγόρασα 4 γαρίδες caridina japonica, τις οποίες δεν σταματώ να χαζεύω πάνω από 1 χρόνο τώρα. Και επειδή αποφάσισα να ξαναβάλλω ψαράκια ξεκίνησα από guppies, αποφασισμένος να διαβάσω και να μάθω. Έτσι 4 guppies και άλλες 4 γαριδούλες είναι οι ένοικοι του ενυδρείου μου. Όμως πρέπει να λάβω τα μέτρα μου γιατί σε κανα δίμηνο με προειδοποίησαν ότι μπορεί να έχω μωρά, οπότε ψάχνω πληροφορίες για φυτά, καθώς στο ενυδρείο μου εχω μόνο 2 ψεύτικα και ακατάλληλα για μικρά ψαράκια. Κατέληξα ότι (επειδή δεν έχω σωστό υπόστρωμα) να βρω κάτι σε riccia fluitans.

Αυτά, τα επόμενα μηνύματα θα είναι σαφώς συντομότερα με συγκεκριμένες απορίες ερωτήσεις!

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Γιάννης

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας πιστεύω άρχισες πολύ καλά με τα Gappys είναι πανέμορφα ψαράκια και πολύ σύντομα θα έχεις πολλά μικρά.βάλε μερικά φυτά μόνο για να νιώθουν ποιο άνετα και τα μικρά να προστατεύονται από τις άκαρδες μάνες.

:hysterical::hysterical::hysterical: Καλή συνέχεια... :blink::wootwoot::wootwoot:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλό ξεκίνημα.Πολύ καλή η επιλογή σου να ξεκινήσεις με γκαπάκια.Riccia χρειάζεται αρκετο φωτισμό και πολύ φροντίδα,οι ποιό ειδικοί θα σε ενημερώσουν καλύτερα! :hysterical: Θα πρότεινα για να επιβιώσουν αρκετά μικρούλια βάλε κανένα φυτό επιφανείας,η απλό κερατόφυλλο να επιπλέει για να κρύβοντε!

Και πάλι καλή αρχη και καλό διάβασμα! :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παίδες για τα καλωσορίσματα!

Όντως, καλό μου διάβασμα!! Πιστεύω πως έχω χρόνο ακόμη για να επιλέξω καθώς τα κοριτσάκια guppies είναι ακόμη αχρωμάτιστα, άρα πολύ νεαρά. Μόνο λίγο κόκκινο κάτω από το στόμα βλέπω κι αυτό αχνά! Πάντως τα αρσενικά όλα τσιλιμπουρδίζουν γύρω γύρω.. :)

Τώρα τα κερατόφυλλα, δεν ξέρω ποια είναι, αλλά θα το ψάξω.. :)

Γιάννης

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες!!! :)

Καλό διάβασμα και καλή διαμονή στο ΑΖ.

Δες και αυτά για να γνωρίζεις και να μην αγοράζεις:

http://www.tolibra.com/test/DyedFish.htm

http://www.loaches.com/species-index/yasuhikotakia-modesta

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/...em.php?news=957 (άρθρο που λέει για τα βαμμένα ψάρια).

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/...p?article_id=72 (άρθρο με κατάλογο κάποιον ψαριών που βάφονται και παραπομπές σε άρθρα για τα βαμμένα ψάρια).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...