Jump to content

Φίλτρο βυθού


Vega

Recommended Posts

Γεια χαρά

Σ ένα θαλασσινό ενυδρείο 240 λίτρων έχει τοποθετηθεί μια σχάρα/φίλτρο βυθού μαζί με έναν κυκλοφορητή 700L/h (Hmax 0,8 M, αυτό δεν ξέρω τι σημαίνει),με απώτερο σκοπό να λειτουργεί περισσότερο σαν κυκλοφορητής παρά σαν φίλτρο βυθού. Η δουλεία που θα προσφέρει όμως και σαν φίλτρο βυθού (παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται πια) αξίζει τον κόπο ή και στη χειρότερη περίπτωση θα είναι επιζήμια στο όλο σύστημα?

Υπ όψιν υπάρχουν και άλλοι δύο κυκλοφορητές της με 1120 L/h !!! (Hmax 70cm) όπως αναφέρουν.

Το ενυδρείο θα φιλοξενήσει μόνο ψάρια, λίγα και μικρά.

Επίσης θα τοποθετηθεί ζωντανός βράχος/άμμος και το ΕΗΕΙΜ Professionel 2 ως χημικό φίλτρο , καθώς και skimmer 400L/h.

Και κάτι ακόμη. Η χρήση μιας αεραντλίας για… μπουρμπουλήθρες!!! περισσότερο για αισθητικούς λόγους, πέρα από την οξυγόνωση που θα προσφέρουν, είναι απαραίτητη?

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, αναφέρεσαι σε ένα βιολογικό φίλτρο βυθού. Οι λεπτομέρειες, δεν έχουν και τόσο σημασία, δηλαδή αν ο κυκλοφορητής λειτουργίας είναι 700 ή 1000lt/h, όσο αυτή καθ΄ εαυτή η ύπαρξή του και η χρησιμότητά του.

Όπως ήδη ανέφερες ανέφερες, τέτοιου είδους συστήματα τεχνητής βιολογικής επεξεργασίας, δεν χρησιμοποιούνται πλέον, σε κανένα κλειστό σύστημα. Η μακροχρόνια εφαρμογή τους και η παρατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους, έδειξαν ότι τα καλά αναμενόμενα αποτελέσματα, από τη χρήση φίλτρων άμμου βυθού, είναι προσωρινά, ενώ η λήξη τους και η επιβεβλημένη αντικατάστασή τους είναι θέμα χρόνου. Με λίγα λόγια ένα τέτοιο τεχνητό βιολογικό σύστημα, δεν μπορεί να ωριμάζει με την πάροδο του χρόνου, αλλά αντίθετα εκφυλίζεται, πράγμα το οποίο δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε.

Συμπερασματικά θεωρείται επιζήμιο για τη μακροχρόνια ισορροπία οποιουδήποτε κλειστού συστήματος και στις μέρες μας αποφεύγονται τέτοιου είδους εφαρμογές, οι οποίες θεωρούνται ξεπερασμένες.

Ο ζωντανός βράχος και η άμμος, αφού έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με τους κανόνες και η ταυτόχρονη χρήση των κυκλοφορητών, που αναφέρεις, θα δώσουν τα αναμενόμενα βιολογικά αποτελέσματα, ενώ η ταυτόχρονη χρήση τεχνητών βιολογικών μέσων, δεν ενδείκνυται.

Η χρήση αερόπετρας και αεραντλίας, θα επιφέρει τη δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλίδων στο νερό, με αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι διφορούμενο και εντελώς υποκειμενικό. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται επιβεβλημένο για την καλή οξυγόνωση του νερού, αφού το skimmer και η καλή κυκλοφορία του νερού, είναι αυτά που την εξασφαλίζουν.

Η ένδειξη Hmax στους κυκλοφορητές, δείχνουν το μέγιστο ύψος, που μπορούν να μεταφέρουν το νερό, χωρίς να μειώνεται η απόδοσή τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...